Translate

22 septembrie 2019

DIETA BENEFICĂ GRUPEI SANGUINE O


Cel care are grupa sanguină O mai e numit și VÂNĂTORUL.

Caracteristici generale:

  • În mod normal, consumator de carne;
  • Tract digestiv viguros;
  • Sistem imunitar hiperactiv;
  • Intoleranță față de adaptările la dietă și la mediul înconjurător;
  • Răspunde optim la stres printr-o activitate fizică intensă;
  • Necesită un metabolism eficient pentru a se menține suplu și energic.
PERSOANELE CU GRUPA SANGUINĂ O se simt mai bine cu un regim de exerciții fizice intense. Tractul lor digestiv metabolizează bine proteinele, dar mai puțin bine glucidele. Organismul metabolizează proteinele și lipidele transformându-le în cetone, care sunt folosite în loc de glucide în încercarea de a menține stabil nivelul glicemiei.
Recomandările legate de alimentație în ziua de astăzi descurajează consumul excesiv de proteine, mai ales cele de origine animală, deoarece acestea s-au dovedit a fi un factor de risc pentru cancer și afecțiunile cardiace. Din fericire, există o mulțime de vegetale care conțin proteine și care, combinate, pot substitui cu succes carnea.
Persoanele din această grupă sanguină nu consideră atractive cerealele și lactatele, deoarece sistemul lor digestiv nu s-a adaptat încă, pe deplin, la ele. Aceste alimente nu au devenit materii prime ale alimentației decât mult mai târziu, în cursul evoluției noastre.

FACTORUL DE SCĂDERE ÎN GREUTATE. Urmând dieta grupei sanguine O, veți scădea inițial în greutate prin reducerea consumului de cereale, pâine, legume și fasole. Factorul principal de creștere în greutate pentru persoanele cu această grupă sanguină este GLUTENUL, care se găsește în germenii și în toate produsele de grâu. Acesta acționează asupra metabolismului realizând exact opusul stării de cetoză. În loc să vă mențineți supli și într-o stare hiperenergetică, lectinele din gluten inhibă metabolizarea insulinei, interferând cu utilizarea eficientă a caloriilor, pentru obținerea de energie. Porumbul are același efect, deși nu are o influență atât de mare ca și grâul în a grăbi creșterea în greutate a persoanelor cu grupa sanguină O. Persoanele cu această grupă de sânge pot scădea în greutate doar eliminând grâul din alimentație. De obicei, ele eșuează în a urma alte diete.

Dacă nu puteți renunța la pâinea de grâu, vă sfătuiesc să luați enzime care vă vor ajuta la metabolizarea acesteia (valabil și pentru alte alimente cu conținut și efect similar).




Mai există și alți factori care contribuie la creșterea în greutate a persoanelor cu grupa sanguină O. Astfel, anumite tipuri de fasole și legume, mai ales lintea și fasolea mare, conțin lectine care se depun în țesuturile musculare, făcându-le mai alcaline și mai puțin ”încărcate” pentru activitate fizică. Persoanele din grupa sanguină O sunt mai suple când țesuturile musculare se găsesc într-o stare de ușoară acidoză metabolică. În această stare, caloriile sunt utilizate mai rapid. Dar, atenție, acidoza metabolică nu este bună pentru toată lumea!

Un al treilea factor în creșterea în greutate a celor cu grupa sanguină O este legat de reglarea tiroidiană. Persoanele cu grupa sanguină O au tendința să prezinte niveluri scăzute ale hormonilor tiroidieni. Această stare, numită hipotiroidism, se produce deoarece persoanele cu grupa sanguină O nu produc suficient iod - un element chimic al cărui singur scop este producerea de hormoni tiroidieni. Simptomele hipotiroidismului includ creșterea în greutate, retenția de lichide, scăderea masei musculare și oboseală.

Suplimente nutritive ajutătoare:









Pe lângă moderarea rațiilor alimentare, aceste persoane trebuie să aleagă produse care le favorizează scăderea în greutate. Bineînțeles că nu e grav să mănânce și din celelate alimente, dar în cantități mici și cât mai rar, asta dacă vor să nu crească în greutate. În acest sens, prezentăm în continuare un mic ghid.


ALIMENTE CARE FAVORIZEAZĂ CREȘTEREA ÎN GREUTATE


  • Glutenul de grâu - afectează eficiența insulinei, încetinește metabolizarea;
  • Porumbul  afectează eficiența insulinei, încetinește metabolizarea;
  • Fasolea mare - afectează utilizarea caloriilor;
  • Fasolea navy - afectează utilizarea caloriilor;
  • Lintea - afectează utilizarea caloriilor, inhibă metabolismul adecvat;
  • Varza - inhibă hormonul tiroidian;
  • Varza de Bruxelles - inhibă hormonul tiroidian;
  • Conopidă - inhibă hormonul tiroidian;
  • Muștarul - inhibă producția tiroidiană.



ALIMENTE CARE FAVORIZEAZĂ SCĂDEREA ÎN GREUTATE

  • Varecul (Kelp) - conține iod; crește producția de hormon tiroidian;
  • Hrană marină - conține iod; crește producția de hormon tiroidian;
  • Sarea iodată - conține iod; crește producția de hormon tiroidian; ar fi de preferat să se obțină iod din surse cum ar fi hrana marină și varecul, deoarece sodiul poate contribui la hipertensiune arterială și retenție hidrică;
  • Napul, spanacul, broccoli - favorizează metabolismul eficient,
  • Pentru mâncătorii de carne - ficatul și carnea roșie.
Acestea sunt liniile directoare generale de care trebuie să se țină cont în stabilirea dietei persoanelor din grupa O pentru a își menține o greutate corporală în standarde.



ALIMENTE MARINE

Alimentele marine sunt cele mai potrivite pentru persoanele cu grupa sanguină O, de descendență asiatică și euro-asiatică, deoarece alimentele marine au fost o materie primă pentru alimentația strămoșilor lor care trăiau pe malul mării.
Peștii de apă rece, bogați în uleiuri, cum ar fi: codul, heringul și macroul, sunt excelenți pentru grupa sanguină O. Multe alimente marine sunt, de asemenea, surse de iod, ce reglează funcția tiroidiană.  Persoanele cu grupa O prezintă instabilitatea funcțiilor tiroidiene, ceea ce cauzează probleme metabolice de creștere în greutate. De asemenea, persoanele cu grupa sanguină O au un sânge ”subțire”, ce rezistă coagulării. Cu toate acestea, uleiurile din carnea de pește le sunt benefice, deși ele influențează vâscozitatea sângelui (prin adeziunea plachetară). Uleiurile de pește pot fi foarte eficiente la tratamentul bolilor intestinale inflamatorii, cum ar fi colita sau boala lui Crohn, de care cei cu grupa sanguină O sunt susceptibili. 
În concluzie, toți cei care aveți grupa sanguină O, faceți din hrana marină o componentă majoră a dietei voastre.

Deosebit de benefice:
  • Bluefish, 
  • Cod, 
  • Hake (Merluciu), 
  • Halibut, 
  • Hering, 
  • Macrou, 
  • Știucă, 
  • Somon, 
  • Păstrăv curcubeu, 
  • Păstrăv, 
  • Snapper roșu, 
  • Snapper, 
  • Sardină, 
  • Scrumbie, 
  • Calcan răpitor, 
  • Sturion, 
  • Biban dungat, 
  • Pește sabie, 
  • Tilefish, 
  • Biban alb, 
  • Biban galben, 
  • Yellowtail, 
  • Pește cu carne albă.
Neutre:
  • Abalone (scoică mică), 
  • Albacore (Ton), 
  • Anșoa, 
  • Morun alb, 
  • Biban cu branhii albastre, 
  • Crap, 
  • Moluște, 
  • Crab, 
  • Rac cu platoșă, 
  • Țipar, 
  • Plătică, 
  • Broască, 
  • Calcan cenușiu, 
  • Grouper, 
  • Egrefin, 
  • Homar, 
  • Mahimahi, 
  • Midii, 
  • Monkfish (Lophius), 
  • Midii,
  • Biban oceanic, 
  • Stridii, 
  • Știucă, 
  • Porgy (bream), 
  • Sailfish, 
  • Scoici, 
  • Biban de mare, 
  • Păstrăv marin, 
  • Rechin, 
  • Creveți, 
  • Biban argintiu, 
  • Barbun (epemus), 
  • Melc, 
  • Calmar, 
  • Broască țestoasă, 
  • Weakfish.
De evitat:
  • Baracuda, 
  • Somn, 
  • Caviar, 
  • Scoici de mare, 
  • Hering (în saramură), 
  • Lox (somon afumat), 
  • Caracatiță.


PRODUSE LACTATE ȘI OUĂ

Persoanele cu grupa sanguină O trebuie să reducă drastic consumul de produse lactate. Organismul lor este inadecvat pentru metabolizarea corespunzătoare a acestora. În cazul persoanelor cu această grupă sanguină, nu există produse lactate deosebit de benefice. Dacă aveți grupa sanguină O de ascendență africană, trebuie să eliminați total produsele lactate și ouăle. Mulți afro-americani prezintă intoleranță la lactoză. Este justificată ideea că afro-americanii ar putea prezenta intoleranță la lactoză, de vreme ce alimentele strămoșilor lor (vânători-culegători) africani nu conțineau lactoză. Laptele vegetal și smântâna vegetală, brânza tofu, sunt înlocuitori benefici ai produselor lactate de origine animală.

De menționat că alergiile alimentare nu sunt probleme digestive, ci sunt reacții ale sistemului imunitar la anumite alimente. Sistemul imunitar creează, în adevăratul înțeles al cuvântului, un anticorp care luptă împotriva pătrunderii alimentului în organism. 
Intoleranțele alimentare, pe de altă parte, sunt reacții digestive care se pot produce din multe motive, inclusiv cele de condiționare culturală, asocieri psihologice, hrană de proastă calitate, alterată total sau parțial sau prost preparată, cu aditivi în conținut sau pur și simplu din cauza unor capricii incerte ale organismului.

Dacă aveți intoleranță la lactoză și consumați totuși produse lactate, s-ar putea ca acest lucru să se vadă și pe ten, prin apariția de comedoane sau pustule ce nu se vindecă cu niciun tratament.

Față cu acnee comedogenică din cauza produselor lactate

Alți indivizi cu grupă sanguină O (cu altă ascendență) pot consuma 4 - 5 ouă pe săptămână și cantități mici de produse lactate, dar în general acestea sunt o sursă săracă de proteine pentru această grupa sanguină O.
Deoarece produsele lactate sunt cea mai bună sursă de calciu absorbabil, în cazul în care nu le consumați sau le consumați în cantitate mică, este bine să luați zilnic un supliment alimentar de calciu.

Neutre:
  • Unt,
  • Brânză farmer,
  • Brânză feta,
  • Brânză de capră,
  • Mozarella,
  • Brânză de soia,
  • Lapte de soia.
De evitat:
  • Brânză americană.
  • Blue cheese,
  • Brânză de Brie,
  • Lapte bătut,
  • Camembert,
  • Cazeină,
  • Brânză Cheddar,
  • Brânză Colby,
  • Brânză de vaci (presată),
  • Brânză topită,
  • Brânză Munster,
  • Brânză olandeză,
  • Edam,
  • Brânză Emmenthal,
  • Lapte de capră,
  • Brânză Gouda,
  • Brânză Gruyere,
  • Înghețată,
  • Brânză Jarlsburg,
  • Kefir,
  • Brânză de Munster,
  • Parmezan,
  • Brânză Provolone,
  • Brânză Neufchatel,
  • Ricotta,
  • Lapte ecremat sau 2%,
  • String cheese,
  • Schweitzer,
  • Zer,
  • Lapte integral,
  • Iaurt (toate varietățile).


ULEIURI ȘI GRĂSIMI

Persoanele cu grupa sanguină O reacționează bine la uleiuri. Acestea pot fi o sursă nutritivă importantă și în același timp pot ajuta și digestia. Este bine totuși să vă limitați la uleiuri mononesaturate, cum ar fi uleiul de măsline și uleiul de in. Aceste uleiuri au efecte benefice asupra inimii și arterelor și pot ajuta la reducerea colesterolului sanguin.

Deosebit de benefice:
  • Ulei de in,
  • Ulei de măsline.
Neutre:
  • Ulei de Canola,
  • Ulei din ficat de cod,
  • Ulei de susan.
De evitat:
  • Ulei de porumb,
  • Ulei de semințe de bumbac,
  • Ulei de arahide,
  • Ulei de șofran.



NUCI ȘI SEMINȚE

Persoanele cu grupa sanguină O găsesc o sursă bună de proteine vegetale suplimentare în unele varietăți de nuci și semințe. Totuși, trebuie să aveți în vedere că sunt bogate în grăsimi și, dacă vreți să scădeți în greutate, trebuie să le evitați sau doar să le gustați din când în când.
Deoarece nucile pot să determine uneori probleme digestive, asigurați-vă că le mestecați bine sau folosiți unt de nucă, mai ușor de digerat, mai ales dacă aveți probleme cu colonul (frecvente la cei cu grupa sanguină O). Și nu în ultimul rând, aveți grijă să nu fie râncede.

Deosebit de benefice:
  • Semințe de dovleac,
  • Nuci.
Neutre:
  • Migdale, 
  • Unt de migdale, 
  • Castane,
  • Alune,
  • Nuci americane,
  • Macadamia,
  • Nuci pecan,
  • Pignola (Pin),
  • Unt de susan (tahini),
  • Semințe de susan,
  • Unt de floarea-soarelui,
  • Semințe de floarea-soarelui.
De evitat:
  • Nuci braziliene,
  • Nuci de mahon (Acaju),
  • Litchi,
  • Arahide,
  • Unt de arahide,
  • Fistic,
  • Semințe de mac.





FASOLE ȘI LEGUME



Persoanele cu grupa O nu digeră foarte bine fasolea. În general, fasolea inhibă metabolizarea altor substanțe nutritive mai importante. De asemenea, fasolea tinde să scadă ușor aciditatea țesutului muscular, iar cei din grupa O se descurcă mai bine când țesuturile lor musculare sunt mai acide. Acest lucru nu trebuie confundat cu reacția acid/alcalin care se produce în stomac. În acest caz, puținele tipuri de fasole cu proprietăți foarte utile sunt excepții. Ele efectiv sprijină fortificarea tractului digestiv și susțin vindecarea ulcerațiilor - care sunt o problemă a grupei sanguine O, din cauza nivelurilor ridicate ale acidului gastric. Cu toate acestea, consumați cu moderație fasolea (doar sub formă de garnituri ocazionale).

Deosebit de benefice:
  • Fasole aduke,
  • Fasole azuki,
  • Fasole pinto,
  • Mazăre neagră.
Neutre:
  • Fasole neagră,
  • Fasole cu boabe late,
  • Fasole cannellini,
  • Fasole fava,
  • Fasole garbanzo,
  • Fasole verde,
  • Fasole jicama,
  • Fasole lima,
  • Fasole nordică,
  • Fasole roșie,
  • Soia cu boabe roșii,
  • Fasole săltăreață,
  • Fasole cățărătoare, 
  • Fasole albă,
  • Mazăre verde,
  • Mazăre păstăi.
De evitat:
  • Fasole arămie,
  • Fasole mare,
  • Fasole navy,
  • Fasole Tamarind,
  • Linte de casă,
  • Linte verde,
  • Linte roșie.

PRODUSE DE PANIFICAȚIE

Pentru cei cu grupa sanguină O, produsele de panificație pot fi problematice, deoarece majoritatea acestor produse conțin grâu. Chiar și pâinile fără grâu pot crea probleme celor cu grupa sanguină O dacă le consumă des, deoarece constituția lor genetică nu este adaptată la consumul de cereale.
Excepție fac produsele din semințe germinate, gen pâine Ezekiel și pâine Essene, deoarece lectinele din gluten (aflate în principal în coaja semințelor) sunt distruse în procesul de germinare. Pâinile Ezekile și Essene sunt alimente vii, cu multe enzime benefice intacte.

Deosebit de benefice:
  • Pâine Essene,
  • Pâine Ezekiel.
Neutre:
  • Pâine neagră de orez,
  • Fin Crisp,
  • Pâine fără gluten,
  • Lipie ideală, 
  • Mei,
  • Prăjituri de orez,
  • Pâine de secară 100%,
  • Fulgi crocanți de secară,
  • Secară Vita,
  • Pâine din făină de soia,
  • Pâine de secară albă,
  • Pâine Wasa.
De evitat:
  • Covrigi din grâu,
  • Brioșe din porumb,
  • Grâu arnăut,
  • Brioșe englezești,
  • Pâine hiperproteică,
  • Matzos din grâu,
  • Pâine poli-cerealieră,
  • Brioșe din ovăz,
  • Pumpernickel (pâine germană din secară măcinată mare),
  • Pâine din grâu germinat,
  • Brioșe din tărâțe de grâu,
  • Pâine din grâu integral.





CEREALE ȘI PASTE FĂINOASE

După cum am arătat anterior, persoanele cu grupa O nu tolerează deloc produsele din grâu integral și ar trebui să le elimine din alimentație. Ele conțin lectine ce reacționează atât direct cu sângele, cât și cu tractul digestiv și interferează cu absorbția adecvată a alimentelor benefice. Produsele din grâu sunt vinovatul principal în creșterea în greutate la persoanele cu grupa sanguină O. De asemenea, și tenul lor poate avea de suferit.
Fața care arată intoleranța la gluten

Glutenul din germenii de grâu interferează procesele metabolice la grupa sanguină O. Metabolismul ineficient sau încetinit face ca hrana să se transforme mai lent în energie și astfel să se stocheze sub formă de grăsime.
Nu există cereale sau paste făinoase care să fie încadrate la foarte benefice pentru persoanele cu grupa sanguină O.
Majoritatea pastelor făinoase sunt făcute din griș, așa că va trebui să le mâncați doar ocazional. Pastele făinoase din făină de orez, hrișcă sau anghinare de Jerusalim, sunt mai bine tolerate de cei cu grupa sanguină O. Dar toate aceste alimente nu sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă. Ca să fie sănătoase, trebuie asociate cu legume și pește.

Neutre:
  • Făină de orz,
  • Hrișcă,
  • Kasha,
  • Paste făinoase din anghinare,
  • Quinoa,
  • Basmati de orez,
  • Orez brun,
  • Orez alb,
  • Orez sălbatic,
  • Făină de orez,
  • Făină de secară,
  • Făină de secară albă.
De evitat:
  • Făină de grâu,
  • Bulgur,
  • Făin de cuș-cuș,
  • Făină de grâu arnăut,
  • Făină cu gluten,
  • Făină de grâu germinat,
  • Făină de ovăz,
  • Tăieței soba,
  • Paste făinoase de griș,
  • Făină graham,
  • Făină albă,
  • Făină de grâu integral.






LEGUME

Există un număr imens de legume benefice pentru cei care au grupa sanguină O și ele trebuie să constituie o componentă importantă a dietei. Există însă și câteva clase de legume care determină probleme mari pentru cei cu grupa sanguină O, cum ar fi familia Brassica - varza, varza de Bruxelles, conopida și muștarul - pot inhiba funcția tiroidiană, care este deja, într-o oarecare măsură, slabă la cei cu grupa sanguină O.
Legumele cu frunze verzi bogate în vitamina K, cum sunt napul, verdețurile Collard, lăptucile, broccoli și spanacul, sunt foarte bune pentru cei cu grupa sanguină O. Această vitamină are un singur scop - să ajute coagularea sângelui, aceste persoane având mare nevoie de vitamina K, deoarece duc lipsă de câțiva factori ai coagulării.

Mugurii de lucernă conțin componente care, prin iritarea tractului digestiv, pot agrava problemele de hipersensibilitate ale grupei sanguine O. 

Mucegaiurile din ciupercile domestice și shiitake, ca și măslinele fermentate, tind să declanșeze reacții alergice la cei cu grupa sanguină O, al căror organism nu a fost construit pentru a le face față.

Legumele solaninice, cum ar fi vinetele și cartofii, determină stări artritice la cei cu grupa sanguină O, deoarece lectinele se depozitează în țesutul ce înconjoară articulațiile.

Lectinele din porumb afectează producția de insulină, ducând adesea la diabet și obezitate. Toți cei cu grupa sanguină O ar trebui să evite porumbul - mai ales dacă au o problemă legată de greutatea corporală sau antecedente de diabet în familie.

Roșiile sunt un caz special. Conținând lectine puternice, numite panhemaglutinante (care aglutinează toate grupele sanguine), roșiile creează probleme pentru tractul digestiv la cei cu grupa sanguină A și B. Totuși, cei cu grupa sanguină O, pot consuma roșii. Ele devin neutre în organism.

Deosebit de benefice:
  • Anghinare domestică,
  • Anghinare de Jerusalim,
  • Frunze de sfeclă,
  • Cicoare,
  • Verdețuri Collard,
  • Păpădie,
  • Usturoi,
  • Hrean,
  • Broccoli,
  • Gulie,
  • Lăptucă,
  • Okra (bamă),
  • Ceapă roșie,
  • Ceapă spaniolă, 
  • Nap, 
  • Alge,
  • Ceapă galbenă,
  • Pătrunjel,
  • Păstârnac,
  • Ardei roșii,
  • Cartofi dulci,
  • Dovleac,
  • Spanac,
  • Sfeclă mangold,
  • Ridichi.
Neutre:
  • Arugula (rucola),
  • Sparanghel,
  • Muguri de bambus,
  • Sfeclă,
  • Bok choy,
  • Chimen,
  • Morcovi,
  • Țelină,
  • Asmățui,
  • Coriandru,
  • Castravete,
  • Ridichi Daikon,
  • Mărar,
  • Andive,
  • Chimen dulce,
  • Ferigi fiddlehead,
  • Ghimber,
  • Lăptuci bibb,
  • Lăptuci de Boston,
  • Lăptuci iceberg,
  • Lăptuci mesclun,
  • Fasole lima,
  • Ciuperci abalone,
  • Ciuperci enoki,
  • Ciuperci Portobello,
  • Ciuperci tree oyster,
  • Măsline verzi,
  • Ceapă verde,
  • Ardei verzi,
  • Ardei jalapeno,
  • Ardei galbeni,
  • Radicchio,
  • Ridichi,
  • Rappini,
  • Nap suedez,
  • Praz,
  • Șalote,
  • Mazăre de zăpadă,
  • Muguri de mung,
  • Muguri de ridiche,
  • Dovlecel, toate tipurile,
  • Tempeh,
  • Tofu,
  • Roșii,
  • Castane de apă,
  • Măcriș de baltă,
  • Toate tipurile de ingamă,
  • Zucchini.
De evitat:
  • Avocado,
  • Varză chinezească,
  • Varză roșie,
  • Varză albă,
  • Conopidă,
  • Porumb alb,
  • Porumb galben,
  • Vinete,
  • Ciuperci domestice,
  • Ciuperci shiitake,
  • Muștar,
  • Măsline negre,
  • Măsline grecești,
  • Măsline spaniole,
  • Cartofi roșii,
  • Cartofi albi,
  • Muguri de lucernă,
  • Varză de Bruxelles.





FRUCTE

Fructele sunt nu doar o importantă sursă de fibre, vitamine și minerale, ci ele pot fi o alternativă excelentă la pâine și paste făinoase pentru cei cu grupa sanguină O. Faptul că unele fructe precum prunele, prunele uscate și smochinele se află pe lista celor deosebit de benefice se explică prin aceea că ele produc o reacție de alcalinizare la nivelul tractului digestiv, ca majoritatea fructelor albastre, roșii și purpurii. Tractul digestiv la persoanele cu grupa sanguină O prezintă o aciditate ridicată și are nevoie de echilibrul substanțelor alcaline pentru a reduce ulcerele și iritațiile învelișului gastric.
Totuși, doar pentru că un fruct e alcalin nu înseamnă că e neapărat bun pentru persoanele cu grupa sanguină O. De exemplu pepenii - ei sunt alcalini dar conțin cantități mari de mucegaiuri, la care cei cu grupa sanguină O prezintă o sensibilitate dovedită. Majoritatea pepenilor trebuie consumați cu moderație, iar cantalupul și ambrozia, care prezintă cantitățile cele mai mari de mucegaiuri, trebuie complet evitați.

Portocalele, mandarinele și căpșunile ar trebui evitate, din cauza conținutului înalt de acid. Grapefruit-ul are, de asemenea, un conținut ridicat de acid, dar îl puteți consuma cu moderație, deoarece prezintă proprietăți alcaline după digestie. 

Majoritatea celorlalte fructe cu boabe sunt în regulă, dar feriți-vă de mure, care conțin o lectină care agravează digestia la grupa sanguină O.

Cei cu cu grupa sanguină O au o sensibilitate extremă la nuca de cocos și la produsele ce conțin nucă de cocos. Feriți-vă de acestea și verificați întotdeauna produsele pentru a vă asigura că nu conțin ulei de cocos. Acest ulei este bogat în grăsimi saturate și asigură un beneficiu nutrițional redus.

Deosebit de benefice:
  • Smochine uscate,
  • Smochine proaspete,
  • Prune negre,
  • Prune verzi,
  • Prune roșii,
  • Prune uscate.
Neutre:
  • Mere,
  • Caise,
  • Banane,
  • Afine,
  • Cireșe,
  • Boysenberries,
  • Stafide negre,
  • Stafide roșii,
  • Merișor,
  • Curmale roșii,
  • Boabe de soc,
  • Agrișe,
  • Grapefruit,
  • Struguri negri,
  • Struguri Concord,
  • Struguri verzi,
  • Struguri roșii,
  • Guave,
  • Kiwi,
  • Kumquat,
  • Lămâi,
  • Fructe de tei,
  • Loganberries,
  • Mango,
  • Pepene canang,
  • Pepene casaba,
  • Pepene Crenshaw,
  • Pepene de Crăciun,
  • Pepene turkestan,
  • Lubeniță,
  • Pepene spaniol,
  • Nectarine,
  • Papaya,
  • Piersici,
  • Pere,
  • Curmale japoneze,
  • Ananas,
  • Rodii,
  • Prickly pear (fruct de cactus),
  • Stafide,
  • Zmeură,
  • Carambola.
De evitat:
  • Mure,
  • Nuci de cocos,
  • Pepene cantalup,
  • Pepene de ambrozie,
  • Portocale,
  • Banane,
  • Rubarbă,
  • Căpșune,
  • Mandarine.





SUCURI ȘI LICHIDE

Pentru cei cu grupa sanguină O, sucurile de legume sunt preferabile celor de fructe, datorită alcalinității lor. Dacă beți suc de fructe, alegeți o varietate săracă în glucide. Evitați sucurile cu conținut ridicat de zahăr, cum sunt sucul de mere sau cidrul de mere. Sucul de ananas poate fi deosebit de folositor în evitarea retenției hidrice și a balonării, ambele fiind factori care contribuie la creșterea în greutate. Sucul de cireșe negre este, de asemenea, un suc benefic, cu alcalinitate ridicată.

Deosebit de benefice:
  • Cireșe negre,
  • Ananas,
  • Prune uscate.
Neutre:
  • Caisă,
  • Morcov,
  • Țelină,
  • Merișor,
  • Strugure,
  • Grapefruit,
  • Papaya,
  • Zeamă de roșii (cu lămâie),
  • Suc de legume (vezi legumele benefice),
  • Castravete.
De evitat:
  • Măr,
  • Cidru de mere,
  • Varză,
  • Portocală.




CEAIURI DE PLANTE


Pentru cei cu grupa sanguină O, la alegerea plantelor pentru ceai trebuie să se aibă în vedere calmarea sistemului digestiv și a celui imunitar. Plante ca menta, pătrunjelul, măceșul și sarsaparila au acest efect. Pe de altă parte, plante ca lucerna, aloe, brusturele și mătasea porumbului stimulează sistemul imunitar, însă produc subțierea sângelui - o problemă importantă a celor cu grupa sanguină O.


Deosebit de benefice:

  • Ardei roșu,
  • Studeniță,
  • Păpădie,
  • Fenugreek (schinduf),
  • Ghimber,
  • Hamei,
  • Tei,
  • Dude,
  • Pătrunjel,
  • Mentă,
  • Măceșe,
  • Sarsaparila,
  • Ulm alunecos.
Neutre:

  • Iarba-mâței,
  • Mușețel,
  • Dong quai,
  • Soc,
  • Ginseng,
  • Ceai verde,
  • Păducel,
  • Voronic (unguraș),
  • Rădăcină de lemn-dulce,
  • Lumânărică,
  • Frunze de zmeură,
  • Salvie,
  • Gura lupului,
  • Thimian,
  • Mentă,
  • Valeriană,
  • Verbină (iarba sfântă),
  • Mesteacăn alb,
  • Coajă de stejar alb,
  • Coada șoricelului.
De evitat:

  • Lucerna,
  • Aloe,
  • Brusture,
  • Piciorul mânzului,
  • Mătasea porumbului,
  • Echinaceea,
  • Gențiana,
  • Goldenseal,
  • Trifoi roșu,
  • Rubarba,
  • Iarba Sfântului Ion,
  • Senna,
  • Traista ciobanului,
  • Frunze de căpșuni,
  • Ștevie galbenă.


DIVERSE BĂUTURI



Există puține băuturi permise pentru cei cu grupa O. Trebuie să vă limitați la sifon, sirop cu sifon și ceai. Berea este bună în cantități moderate, dar nu este o alegere fericită pentru cei care vor să scadă în greutate.

Cantități modeste de vin sunt permise, dar nu trebuie să constituie un obicei zilnic. Consumul abuziv de vin se va reflecta și pe chipul vostru.




Fața consumatorului abuziv de vin



Ceaiul verde este permis ca un substitut acceptabil pentru alte produse cofeinate, dar el nu are proprietăți curative speciale pentru cei cu grupa sanguină O. 

Problema pe care o pune cafeaua este legată de nivelurile crescute ale acidului gastric pe care le produce. Dacă sunteți băutor de cafea, trebuie să reduceți treptat consumul de cafea zilnic până la cel mult o ceașcă. Simptomele comune de abstinență, cum ar fi durerile de cap, oboseala și iritabilitatea, nu se vor produce dacă vă dezobișnuiți treptat.


Deosebit de benefice:
  • Sifon.
Neutre:
  • Bere,
  • Ceai verde,
  • Vin roșu,
  • Vin alb.
De evitat:
  • Cafea obișnuită,
  • Cafea decofeinizată,
  • Băuturi distilate,
  • Cola, 
  • Sifon dietetic,
  • Alte tipuri de sifon,
  • Ceai negru decofeinizat,
  • Ceai negru obișnuit.


MIRODENII 


Opțiunea pentru mirodenii poate efectiv ameliora sistemul digestiv și imunitar. De exemplu, sarea iodată este o sursă bună de iod, la fel ca și varecul (kelpul). Pătrunjelul este calmant pentru tractul digestiv, așa cum sunt și anumite mirodenii iuți, precum ardeiul roșu și curry. Trebuie să fiți atenți la piperul negru și alb, precum și la oțet, deoarece sunt iritanți pentru tractul digestiv al celor cu grupa sanguină O.

Produsele zaharoase, cum ar fi mierea și zahărul, nu vor face rău, și nici ciocolata. Dar acestea ar trebui să fie strict limitate la o utilizare ocazională, pe post de condimente. 

Evitați siropul de porumb în calitate de îndulcitor.

În cazul în care consumați prea multe produse zaharoase sau consumați unele care nu vă fac bine, acest lucru se va reflecta și pe chipul vostru.

Deosebit de benefice:
  • Roșcove,
  • Curry,
  • Dulse,
  • Varec,
  • Pătrunjel,
  • Ardei roșu,
  • Șofran de India.
Neutre:
  • Agar,
  • Cuișoare englezești,
  • Extract de migdale,
  • Anason,
  • Arrowroot,
  • Malț de orz,
  • Busuioc,
  • Frunze de dafin,
  • Pere pergamute,
  • Sirop de orez brun,
  • Nucșoară,
  • Asmățui,
  • Arpagic,
  • Ciocolată,
  • Cuișoare,
  • Coriandru,
  • Cremă de tartru,
  • Chimion,
  • Mărar,
  • Usturoi,
  • Gelatină simplă,
  • Miere,
  • Hrean,
  • Sirop de arțar,
  • Majoran,
  • Mentha aguatica,
  • Miso,
  • Melasă,
  • Muștar (uscat),
  • Piper boabe,
  • Boia de ardei,
  • Mentha piperita,
  • Ardei capia,
  • Sirop de orez,
  • Rozmarin,
  • Șofran,
  • Salvie,
  • Sare,
  • Cimbru,
  • Sos de soia,
  • Sucanat,
  • Zahăr alb,
  • Zahăr brun,
  • Tapioca,
  • Tamari,
  • Tamarind,
  • Tarhon,
  • Thimian,
  • Perișor,
  • Ardei iute,
  • Mentha spicata (menta comună).
De evitat:
  • Capere,
  • Scorțișoară,
  • Vanilie,
  • Amidon de porumb,
  • Sirop de porumb,
  • Nucșoară,
  • Piper alb,
  • Piper negru,
  • Oțet din cidru de mere,
  • Oțet balsamic,
  • Oțet din vin roșu,
  • Oțet alb.


CONDIMENTE

Nu există condimente benefice pentru persoanele cu grupa sanguină O. Dacă trebuie să folosiți condimente, folosiți-le cu moderație și limitați-vă la cele cu conținut scăzut de grăsimi și glucide.
Deși persoanele cu grupa sanguină O pot consuma roșii, trebuie să evite ketchup-ul, care conține printre ingrediente și oțetul.
Toate alimentele murate sunt indigeste pentru cei cu grupa sanguină O, căci le irită învelișul gastric. Recomandarea ar fi să le înclocuiți cu adaosuri mai sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, sucul de lămâie și usturoiul.

Neutre:


  • Unt de mere,
  • Gem (din fructe permise), 
  • Jeleu (din fructe permise),
  • Muștar, 
  • Sos Worchestershire,
  • Condimente pentru salată (cu conținut sărac în lipide, din ingrediente permise).
De evitat:

  • Ketchup,
  • Murături cu mărar, 
  • Maioneză,
  • Murături kosher,
  • Murături dulci,
  • Murături acre,
  • Condimente.
Pentru mâncătorii de carne:

Deosebit de benefice:
  • Vită,
  • Vită tocată,
  • Bivol,
  • Inimă,
  • Miel,
  • Ficat,
  • Oaie,
  • Vițel,
  • Căprioară.
Neutre:
  • Pui,
  • Găini Cornwall,
  • Rață,
  • Potârniche,
  • Fazan,
  • Iepure,
  • Curcan,
  • Prepeliță.
De evitat:
  • Costiță,
  • Gâscă,
  • Șuncă,
  • Porc.
Notă: Noi nu recomandăm consumul de carne sub nicio formă!

E posibil să fiți puși în situația de a folosi și alimente care apar pe lista de evitat, sau poate vi se face chiar poftă de ele, dar important e să le folosiți mai rar și, pe cât se poate, în cantități mici. Dacă puneți piper în cantitate mică, de exemplu, s-ar putea să-l tolerați bine. Ideea este că cele de pe lista ”de evitat” ne îngrașă sau ne produc iritații și probleme de sănătate, dar numai dacă sunt consumate în mod constant, des sau în cantitate mare. Doar atunci vă pot afecta greutatea și sănătatea.

După cum bine se poate constata, persoanele cu această grupă sanguină nu se pot lipsi în totalitate de carne și atunci, dacă vor să renunțe la ea din motive de sănătate (aciditate prea mare a țesuturilor sau diverse afecțiuni) sau din motive spirituale, trebuie să fie foarte atente la înlocuitorii de carne benefici sau din când în când să mănânce și pește, alte alimente de proveniență marină și alge negre.



Să vă fie de folos !




î z i a n a 💜


Notă: Linkurile de sub poze sunt trimiteri către alte postări de pe blogurile mele (rețete culinare sau postări cu caracter informativ pe aceeași temă.)

Pe aceeași temă mai puteți citi și:
Dieta benefică grupei sanguine A

Dieta benefică grupei sanguine B

Dieta benefică grupei sanguine AB


Sursa: ”Alimentația adecvată celor 4 grupe sanguine. Dieta individualizată”, Dr. Petere J. D'Adamo cu Catherine Whitney; Internet.

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT


Niciun comentariu: