Translate

09 decembrie 2014

METODE DE DEBLOCARE A CHAKRELOR ŞI DE PĂSTRARE A SĂNĂTĂŢII NOASTRE


"Fiecare particulă de materie are o energie. Astfel, corpul tău, care este materie, are o energie a sa pe care o numim suflet.

Dar fiinţele umane sunt alcătuite din mai multe corpuri, fiecare dintre ele având propriul suflet: corpul fizic are sufletul instinctual, corpul astral are sufletul emoţional, iar corpul eteric (mental) are sufletul mental. Iar corpurile cauzale, organice, Buddhic și Atmic au, de asemenea, suflete, pe care cabaliştii le numesc yehidah, hayah și neshmanah. Cu toate acestea, fiecare corp are sufletul său: corpul fizic este vasul (containerul), sufletul este conţinutul, energia care îl animează, ambele constituind un tot, o unitate. Natura însăşi, cosmosul, este un corp fizic (corpul lui Dumnezeu), care are un suflet, sufletul universal, care umple acest corp cu chintesenţa sa. În ceea ce priveşte ştiinţa iniţiatică, ea stabileşte foarte clar: câte corpuri sunt, atâtea suflete există."

Omraam Mikhael Aivanhov 

Spiritual master. 



Tot ce se întâmplă în corpul nostru se datorează în primul rând programării genetice, ADN-ului înmagazinat în celulele noastre încă de la crearea corpului astral, dar şi autoprogramării  minţii noastre, care poate să schimbe pe parcurs programul iniţial de evoluţie. Corpul nostru este format din energie şi energia este inteligentă şi programabilă. Fiecare celulă din corpul nostru are propriul cod încorporat şi propria memorie. De aceea este foarte  important să scăpăm de balastul ce ne-a fost inoculat încă din copilărie prin prejudecăţile şi tiparele învechite despre viaţă, moarte, boală, inteligenţă, bogăţie şi aşa mai departe, să uităm tot ce am învăţat până acum. Practic, dacă am avea deschidere totală faţă de orice posibilitate, mintea noastră nu ar avea limite şi nici corpul nostru nu ar mai rămâne blocat în tiparele ce i-au fost stabilite, conştient sau inconştient, de generaţiile anterioare, de mediul în care am trăit sau trăim în prezent.

În primul rând, trebuie să facem pace cu Universul şi să simţim acea legătură ce ne leagă de energia universală, să simţim pacea interioară dincolo de sinele nostru. Cu alte cuvinte să ne deschidem total faţă de existenţa şi iubirea universală.

Cunoscând toate aceste lucruri, e cazul să înţelegem mai bine cum se pot dezechilibra chakrele noastre, (din cauza multor factori perturbatori din mediul nostru de viaţă precum şi a propriilor noastre blocaje mentale pe care singuri ni le stabilim) şi ce implicaţii are acest lucru asupra sănătăţii noastre.

DEZECHILIBRE ÎN CHAKRE

Nu trebuie să fii medium ca să afli care chakră este sub stres sau în dezechilibru. Deoarece fiecare chakră se află într-o legătură strânsă cu diferite organe şi sisteme din corp, precum şi cu emoţii şi tipare de gândire diferite, este relativ simplu să-ţi dai seama unde ai probleme. 

Răspunde la următoarele întrebări pentru a te autoevalua:



ÎNTREBĂRI PENTRU CHAKRA DE BAZĂ, MULADHARA
  1. Te simţi deconectat de corpul tău ca şi când nu te-ai afla în el? 

  2. Te simţi mereu nesigur şi în pericol?

  3. Ai un nivel scăzut de energie şi de multe ori te simţi obosit sau epuizat, fără nicio cauză aparentă?

  4. Eşti fie foarte gras, fie foarte slab?

  5. Îţi găseşti alinarea în alcool, medicamente sau alimente?

  6. Ai suferit vreo traumă între momentul naşterii tale şi vârsta de 5 ani?

  7. Suferi de tulburări ale intestinelor, probleme de oase sau de dinţi, tulburări de alimentaţie, ai probleme cu picioarele, tălpile, fesele ori la baza coloanei vertebrale?
Dacă ai răspuns "DA" la majoritatea întrebărilor, înseamnă că ai blocaje la chakra de bază. Iată ce trebuie să faci în continuare pentru a o debloca:

*DEBLOCAREA CHAKREI DE BAZĂ
  • Începe cu cât mai multe exerciţii fizice (alege un sport sau o activitate care îţi place).

  • Fă-ţi masaje şi aromoterapie (mergi la un maseur profesionist dacă nu poţi singur).

  • Devino practicant de Yoga, ea vindecă şi echilibrează toate chakrele.

  • Fă activităţi de grădinărit, olărit sau altceva asemănător, pentru că te va ajuta mult la ancorare.

  • Examinează-ţi începutul relaţiei cu mama ta; vorbeşte cu ea despre asta, dacă nu e prea dureros. Dacă nu poţi, discută problema cu un psihoterapeut.

  • Organizează-ţi sertarele, plăteşte-ţi toate facturile la timp, aşează-ţi masa pentru micul dejun încă de cu seară, ai grijă mai multă de tine.

  • Cunoaşte-ţi vecinii mai bine şi fă pace cu ei.

  • Fă pace cu familia ta.

  • Fă-ţi proceduri reconfortante de aromoterapie, ambianţă plăcută cu lumânări parfumate (în special arome de lemn de cedru, smirnă, patchouli), foloseşte uleiuri de baie aromate şi amestecă-le cu emulsiile pentru masaj.  


ÎNTREBĂRI PENTRU CHAKRA SACRALĂ,  SWADISTHANA
  1. Te temi de schimbări în viaţa ta?

  2. Îţi displac ocaziile sociale, simţindu-te stingher?

  3. Ai în general probleme în viaţa intimă şi un apetit destul de scăzut?

  4. Ai tendinţa mai degrabă de a crea fantezii decât să te angajezi într-o relaţie reală?

  5. Ai tendinţa de a-ţi refuza plăceri şi bucurii?

  6. Ai suferit vreo traumă sau tulburare între 5 şi 8 ani?

  7. Suferi de probleme ale aparatului reproducător şi urinar, prezinţi disfuncţii la acest nivel? Îţi pierzi des pofta de mâncare şi nu ai gust? Suferi de lipsă de flexibilitate a spatelui la nivel inferior şi la genunchi?

*DEBLOCAREA CHAKREI SACRALE
  • Învaţă să ai încredere în simţurile tale şi să te bucuri de ele. Începe prin a simţi texturile din jurul tău, ascultă muzică şi sunete noi, priveşte natura şi opere de artă cât mai des, gustă alimente şi băuturi diferite.

  • Mergi la dans şi la masaj, pentru că ambele te vor ajuta mult la deblocarea acestei chakre.

  • Încearcă să fii în legătură cu emoţiile tale pentru a te elibera de orice sentimente de durere, furie, vinovăţie (dacă este necesar cere şi ajutor profesionist).

  • Vizionează mai multe filme romantice, de dragoste, ascultă muzică senzuală. Pune-ţi pe birou sau pe peretele din faţa ta o fotografie superbă la care să poţi privi des.

  • Du-te la spectacole de teatru, de dans, de muzică.

  • Poartă cele mai bune materiale cu putinţă.

  • Oferă-ţi tratamente de îngrijire specială, mergi la SPA.

  • Organizează o petrecere de ziua ta; mergi la o cină romantică cu persoana pe care o iubeşti.

  • Cumpără-ţi lenjerie senzuală.

  • Înconjoară-te de lumânări parfumate, aromează-ţi interiorul sau parfumează-te discret cât mai des. De preferat sunt aromele florale, de trandafir, iasomie, lemn de santal.  

ÎNTREBĂRI PENTRU CHAKRA PLEXULUI SOLAR, MANIPURA
  1. Îţi place să deţii controlul? Eşti puţin agresiv şi tiranic?

  2. Trebuie să ai ultimul cuvânt întotdeauna?

  3. Te simţi frustrat pentru faptul că, oricât de mult munceşti, nu-ţi poţi atinge adevăratul potenţial?

  4. Te simţi uneori neputincios? Câteodată joci chiar rolul de victimă?

  5. Mergi mereu împreună cu mulţimea, sau mergi pe drumul tău, fără să te gândeşti cum îi afectează acest lucru pe ceilalţi?

  6. Ai avut vreo problemă sau supărare între 8 şi 12 ani?

  7. Suferi de tulburări digestive sau de alimentaţie, ulcer, oboseală cronică, hipertensiune arterială, probleme de stomac, pancreas, vezică biliară, ficat, diabet ori hipoglicemie?
*DEBLOCAREA CHAKREI PLEXULUI SOLAR
  • Trebuie să înveţi să îţi asumi riscuri. Ai nevoie de ancorare şi de căldură emoţională.

  • Dacă ai un exces de energie în această chakră şi nu un deficit, atunci trebuie să foloseşti tehnici de management al stresului şi de relaxare profundă (meditaţie, biofeedback, etc.)

  • Orice persoană cu deficit de energie în această chakră va avea beneficii de pe urma genuflexiunilor şi abdomenelor, care vor întări această zonă. Excelente sunt şi artele marţiale de genul Tai chi, judo, etc.

  • Psihoterapia te va putea ajuta să capeţi puterea de a-ţi elibera sau stăpâni furia, pentru a avea un bun autocontrol şi a-ţi consolida sentimentul de autonomie.

  • Concepe o declaraţie de intenţie pentru viaţa ta. 

  • Complimentează-te pe tine şi pe ceilalţi cu mai multă uşurinţă. Admiră-i pe cei din jur, în loc să-i invidiezi sau şi mai rău, să-i urăşti.

  • Citeşte cărţi despre cum să-ţi organizezi timpul, despre management şi biografii ale unor oameni puternici pe care-i admiri.

  • Rosteşte-ţi numele cu putere, iar şi iar, până simţi că devine al tău. 

  • Împărtăşeşte-ţi planurile doar persoanelor care-ţi sunt alături.

  • Participă la un maraton sau la un concurs de mers pe jos, în scop caritabil.

  • Aromele recomandate pentru această chakră sunt: vetiver, ylang-ylang şi pergamută.


ÎNTREBĂRI PENTRU CHAKRA INIMII, ANAHATA
  1. Eşti critic cu tine sau cu alţii?

  2. Te simţi adesea singur, pesimist şi/sau deprimat?

  3. Ai probleme cu relaţiile? Poate eşti prea exigent, ataşat, gelos sau dependent de cealaltă persoană? Poate te sacrifici prea mult într-o relaţie, fiind întotdeauna martirul sau victima?

  4. Te implici prea mult în vieţile celorlalţi?

  5. Ai avut vreo traumă sau vreo problemă între 12 şi 16 ani?

  6. Suferi de tulburări de inimă, plămâni, sâni, braţe, ai astm sau dificultăţi de respiraţie, probleme de circulaţie, deficienţe ale sistemului imunitar, dureri în piept sau tensiune în omoplaţi?
*DEBLOCAREA CHAKREI INIMII
  • Ia cursuri de Yoga sau Qi gong, unde te vor învăţa să respiri altfel. Exerciţiile de respiraţie yoghină le vor fi de folos tuturor ce au blocaje ale chakrei inimii.

  • Începe un jurnal unde să-ţi notezi cu sinceritate toate sentimentele şi gândurile.

  • Analizează-ţi relaţiile. 

  • Încearcă să scapi de sentimentele de durere şi de pierdere reprimate (cere ajutor de specialitate dacă este necesar).

  • Încearcă să te accepţi aşa cum eşti.

  • Citeşte poezie sau cărţi umoristice, vizionează filme de comedie.

  • Foloseşte-ţi simţul tactil cu persoanele pe care le iubeşti.

  • Scrie o scrisoare de apreciere persoanei care a avut o influenţă pozitivă în viaţa ta. 

  • Poartă o discuţie drăgăstoasă cu prietenul tău cel mai bun din copilărie.

  • Recurge la exerciţii de iertare.

  • Aromele recomandate pentru această chakră sunt: trandafirul şi melisa.



ÎNTREBĂRI PENTRU CHAKRA GÂTULUI, VISHUDDHA
  1. Eşti timid? Ţi-e teamă să-ţi susţii punctul de vedere?

  2. Când trebuie să-ţi transpui sentimentele în cuvinte, eşti nervos sau speriat?

  3. Ai probleme de vorbire sau de auz? Eşti incapabil să urmăreşti un ritm şi/sau afon?

  4. Mai degrabă vorbeşti decât să-i asculţi pe ceilalţi? Bârfeşti şi îi întrerupi des pe interlocutorii tăi? 

  5. Îţi simţi creativitatea înăbuşită sau blocată sau crezi că nu eşti deloc creativ?

  6. Ai avut probleme sau traume între 16 şi 21 de ani?

  7. Simţi adesea tensiune în maxilar? Ai probleme cu gâtul, tiroida, vocea sau urechile?

*DEBLOCAREA CHAKREI GÂTULUI
  • În cazul în care chakra gâtului e deficitară, va trebui să-ţi foloseşti mult vocea: strigă, cântă, psalmodiază, fredonează, fă orice pentru a-ţi elibera vocea.

  • Ar fi minunată terapia prin sunet sau exersarea vocii. Ia-ţi un microfon la calculator şi înregistrează-te în timp ce cânţi sau improvizezi mici discursuri. Apoi ascultă-le.

  • Dacă există energie în exces, practică arta tăcerii şi concentrează-te asupra cuvintelor interlocutorului. 

  • Toate problemele din această chakră pot fi eliberate prin masaj în regiunea gâtului şi a umerilor, care va elibera tensiunea din acea zonă.

  • Încearcă tehnica Pilates sau Alexander.

  • Începe un jurnal unde să-ţi notezi sentimentele şi gîndurile nerostite.

  • Scrie scrisori persoanelor cu care ai relaţii problematice (dar nu trebuie să le şi expediezi).

  • Respiră înainte de a vorbi şi în timp ce asculţi.

  • Gândeşte-te dinainte la ce vrei să spui.

  • Scrie scrisori celor cu care vrei să ai o legătură sau să întrerupi o relaţie (nu trebuie şi expediate).

  • Contemplă tăcerea timp de 10 minute în fiecare zi.

  • Ţipă un cântec sau intonează un cântec cât poţi de tare (când eşti în maşină, de exemplu). 

  • Măcar pentru o zi, încetează să te critici pe tine sau pe ceilalţi, chiar şi în gând.

  • Aromele recomandate pentru această chakră: muşeţelul şi smirna.


ÎNTREBĂRI PENTRU CHAKRA FRUNŢII, AJNA
  1. Ai coşmaruri destul de frecvent când dormi? Crezi că nu visezi sau îţi aminteşti visele cu greu?

  2. Ai o memorie slabă?

  3. Te simţi vreodată vinovat pentru că nu eşti fericit?

  4. Te simţi blocat în viaţa ta şi tânjeşti după libertate? Ţi se pare greu să-ţi vizualizezi sau prevezi viitorul?

  5. Ţi se pare greu să-ţi găseşti echilibrul în ceea ce priveşte starea ta de spirit, temperatura corpului, hormonii tăi?

  6. Ai suferit vreo traumă sau ai avut probleme între 21 şi 26 de ani?

  7. Ai probleme cu vederea, dureri de cap, migrene?
*DEBLOCAREA CHAKREI FRUNŢII
  • Încearcă să pictezi sau să desenezi de câte ori ai timp, foloseşte materiale şi culori care îţi plac şi desenează tot ce îţi vine în minte (indiferent de cât eşti de talentat sau nu, nu trebuie să iasă opere de artă). Uită-te la pictură şi vezi ce emoţie exprimă. 

  • Apucă-te să scrii şi să lucrezi cu visele tale. Ai putea încerca, de exemplu, să le pictezi, să scrii despre ele, sau să-ţi imaginezi care ar fi putut fi continuarea lor.

  • Ce înseamnă pentru tine simbolurile şi oamenii din visele tale? Gândeşte-te la ceea ce simţi tu, nu te baza pe dicţionare de vise şi cărţi de specialitate pentru că visele vorbesc într-un mod individual, personal. 

  • Încearcă meditaţia sau trainingul autogen (tehnica de relaxare a Dr. Johannes Heinrich Schultz).

  • Hipnoterapia şi vizualizările ghidate pot fi utile (cu un expert calificat).

  • Inventează o reţetă nouă şi pregăteşte-o, apoi serveşte-o în cea mai frumoasă veselă. 

  • Schimbă-ţi imaginea, look-ul.

  • Pictează cu degetele altcuiva şi etalează-ţi creaţiile.

  • Redecorează camera de zi. 

  • Scapă de hainele tale vechi.

  • Vizitează o galerie de artă.

  • Închipuie-ţi că reuşeşti să faci lucrurile pe care ţi le-ai propus. 

  • Aromele recomandate pentru această chakră: muşcata şi zambila.        



ÎNTREBĂRI PENTRU CHAKRA COROANĂ, SAHASRARA
  1. Eşti cinic?

  2. Eşti foarte interiorizat, având tendinţa de a trăi în totalitate "în mintea ta"?

  3. Ai sisteme de convingeri foarte rigide, ridiculizând tot ce nu se încadrează în tiparul tău?

  4. Ai tendinţa de a fi sceptic cu privire la chestiuni spirituale, sau eşti complet cufundat în spiritualitate, în detrimentul vieţii de zi cu zi?

  5. Eşti lacom şi materialist?

  6. Eşti apatic, confuz sau "aerian"?

  7. Suferi de migrene sau amnezie?

*DEBLOCAREA CHAKREI COROANĂ
  • În cazul în care energia chakrei coroană este deficitară, de mare folos îţi va fi meditaţia. 
  • Fii deschis la idei şi informaţii noi. Nu respinge lucrurile până nu le încerci.

  • Fii receptiv la spiritualitate, renunţă la cinism şi păstrează-ţi mintea deschisă.

  • Examinează-ţi atitudinile faţă de religie şi spiritualitate.

  • Dacă ai prea multă energie în chakra coroană şi nu un deficit, atunci cu siguranţă eşti mai mult "aerian" şi ai nevoie să te reconectezi la pământ şi la corpul tău. Pentru aceasta încearcă exerciţii fizice, masajul şi grădinăritul.

  • Reciclează totul. Evită deşeurile şi poluarea. 

  • Fă donaţii în scopuri caritabile.

  • Meditează mai mult.

  • Creează o meditaţie pe baza unui eveniment frumos din viaţa ta şi asociază-i o melodie care este, de asemenea, semnificativă pentru viaţa ta.

  • Ca practică spirituală, fii bun cu tine însuţi şi cu ceilalţi.

  • Fă o donaţie pentru un copil dintr-o ţară subdezvoltată.

  • Aromele recomandate pentru această chakră: lavanda, tămâia şi lemnul de trandafir.
Pot exista cazuri în care nu doar o singură chakră e blocată, ci mai multe sau chiar toate. În acest caz, veţi combina metodele de la toate chakrele blocate. De asemenea, vă recomand şi cele 5 ritualuri tibetane pentru reechilibrarea şi energizarea corpului (T5T). Puteţi citi despre asta aici:



ALIMENTAŢIA PENTRU CHAKRE

Atunci când lucrezi cu chakrele, ar fi de dorit să completezi toate activităţile cu alimentaţia potrivită.

Alimentele pe care le consumăm sunt energie pură. Energia nu este statică, ci rezonează la anumite frecvenţe, astfel că fiecare tip de fructe şi de legume, fiecare proteină, carbohidrat sau grăsime, are propria energie. Unul dintre secretele menţinerii chakrelor radiante şi sănătoase este de a le hrăni energetic, prin alimentaţie adecvată.

Îţi sugerez să alegi alimentele pe care le consumi, concentrându-te pe culoarea şi însuşirile lor raportat la vibraţie. În acest fel, poţi avea o alimentaţie care se corelează şi corespunde chakrei cu care lucrezi.

O idee bună ar fi să lucrezi cu o chakră diferită în fiecare săptămână sau chiar zi. Te poţi concentra alternativ pe chakrele pe care le consideri dezechilibrate.

Iată ce ar trebui să mănânci:


PRIMA CHAKRĂ
  • Fructe şi legume de culoare roşie: roşii, ardei roşii, mere roşii, cireşe, ridichi, căpşuni, zmeură, gogoşari roşii, etc.

  • Mai multe proteine: humus, linte, fasole boabe, mazare boabe, alte leguminoase, tofu, iar daca nu esti vegetarian, carne de vită, de pasăre sau peşte, etc.

  • Mai multă mâncare gătită cu arome puternice, deoarece prima chakră e responsabilă cu simţul mirosului.


CHAKRA A DOUA
  • Fructe şi legume portocalii: morcovi, mandarine, portocale, cartofi dulci, dovleac, caise, piersici, etc.

  • Deoarece energia acestei chakre e în legătură cu elementul apă şi simţul gustului, îţi recomand să mănânci multe supe şi să bei multă apă.

  • Mănâncă mâncare cu arome puternice şi răsfaţă-ţi papilele gustative. 

  • Neapărat va trebui să reduci consumul de sare, deoarece sarea stimulează reţinerea apei în corp.

CHAKRA A TREIA
  • Multe alimente de culoare galbenă cum ar fi: banane, pepene galben, ardei galbeni, lamâi, gutui, fasole păstăi galbenă, cereale de grâu, porumb, mălai, hrişcă, ovăz, seminţe, etc.

  • Pentru că această chakră e asociată cu focul, trebuie să măcânci mai mulţi carbohidraţi complecşi, cum ar fi cerealele integrale, deoarece aceştia eliberează o cantitate mai mare de energie în timpul proceselor metabolice.

  • Straduieşte-te ca hrana ta şi masa să fie întotdeauna asortată şi aranjată cu stil, deoarece această chakră corespunde simţului văzului.

CHAKRA A PATRA

  • Multe legume şi fructe verzi: broccoli, spanac, mazăre verde, fasole verde, salată, castraveţi, kiwi, etc. 

  • Se ştie că energia legumelor este neutră şi poartă în ele energia Pământului şi a Soarelui. Această chakră este asociată cu simţul tactil. Deci nu e greşit deloc dacă încerci să simţi prin atingere toate legumele de pe tarabă şi chiar să te răsfeţi acasă mâncând de multe ori cu mâna şi degetele, sau chiar hrănindu-ţi partenerul astfel.


CHAKRA A CINCEA
  • Multe legume şi fructe de culoare violet, cum ar fi: prune, vinete, smochine negre, stafide, afine, fasole neagră, porumb violet, măsline, ciuperci vineţii, ceapă roşie, alge marine, struguri negri, etc. 

  • Această chakră este asociată cu simţul auzului, astfel încât, la ora mesei, poţi să-ţi pui o muzică plăcută.

CHAKRA A ŞASEA ŞI A ŞAPTEA
  • Ambele aceste chakre te conectează cu intuiţia, claritatea şi sinele superior. Aceste chakre au calităţi foarte fine ale vibraţiei şi, prin urmare, dacă lucrezi la acest nivel, îţi recomand să nu-ţi încarci sistemul digestiv cu alimente. Dacă poţi, posteşte. 

  • Dacă te hotărăşti să iei mese uşoare, asigură-te că predomină hrana de culoare albastră şi purpurie. 

  • Trebuie să transformi mesele tale într-o formă de meditaţie: aprinde lumânări, mestecă bine, consacră-ţi hrana. Ar fi foarte frumos dacă ţi-ai putea decora masa şi spaţiul unde mănânci cu aceste culori predominante: albastru şi violet. 

  • Îţi recomand să citeşti şi:

Cum trebuie să mâncăm ca să ne încărcăm energetic 


î z i a n a 💜

Iţi recomand să citeşti şi despre cum poţi să-ţi cureţi energia karmică negativă şi a celei preluate din momentul naşterii, până în prezent, aici:

Cum ne vindecăm cu ajutorul culorilor. Cromoterapia



© Copyright 2015 Max's concept

Un comentariu:

liliana ioan spunea...

Ce inseamna chankre blocate? Au cumva prea putina energie sau prea multa sau nu are legatura cu nivelul de energie ?