Translate

22 ianuarie 2015

CE SPUN UNGHIILE SI PARUL DESPRE SANATATEA TA

DACĂ UNGHIILE AR PUTEA VORBI ...


Știai că unghiile îţi pot da indicii cu privire la starea ta generală de sănătate? O pată de culoare albă aici, o tentă roz dincolo, sau vreo striaţie sau umflătură, pot fi un semn de boală în organism. Probleme la ficat, plămâni, chiar şi la  inimă, se pot reflecta în unghiile tale. Studiază-le periodic şi află ce secrete ţi-ar putea dezvălui.



UNGHIILE FOARTE PALIDE

Pot fi uneori un semn al unei boli grave, cum ar fi:
  •   anemia 
  •    insuficiența cardiacă congestivă 
  •   bolile hepatice 
  •   subnutriția.


UNGHIILE ALBE.

Dacă unghiile sunt în mare parte de culoare albă cu margini  întunecate, aceasta poate indica probleme hepatice, cum ar fi hepatita. În această imagine, puteți vedea degetele care sunt ale unui bolnav de icter, tot un fel de necazuri hepatice.





UNGHIILE GALBENE

Una dintre cele mai comune cauze ale unghiilor galbene este o infecție fungică. Pe măsură ce infecția se agravează, patul unghial se poate retrage, iar unghiile se pot îngroşa şi sfărâma. În cazuri rare, unghiile galbene pot indica o stare mai gravă, cum ar fi boala severă tiroidiană, boli pulmonare, diabet sau psoriazis.




UNGHIILE ALBĂSTRUI

Unghiile cu o tentă albăstruie pot indica faptul că organismul nu primeşte suficient oxigen. Acest lucru ar putea indica o problemă pulmonară, cum ar fi emfizemul. Unele probleme cardiace pot fi asociate, de asemenea, cu unghiile albăstrui.



UNGHIILE ONDULATE

În cazul în care suprafața unghiei este ondulată sau punctată (cu mici gropiţe, striaţii), acest lucru poate fi un semn precoce de psoriazis sau artrită inflamatorie. Decolorarea unghiilor este comună acestor două afecţiuni; pielea de sub unghii poate apare de culoare roșu-brună.




UNGHIILE FISURATE SAU DESPICATE

Unghiile uscate, friabile, care se despică sau se exfoliază în straturi în mod frecvent, sunt legate de boli tiroidiene. Exfolierea sau despicarea unghiei, combinată cu o nuanţă gălbuie, este mult mai probabilă din cauza unei infecții fungice.




UNGHIILE INFLAMATE

În cazul în care pielea din jurul uneia sau mai multor unghii apare roșie și pufoasă, acest lucru este cunoscut ca inflamaţia unghiei. Aceasta poate fi rezultatul unei boli ca lupusul sau o altă tulburare a țesutului conjunctiv. Infecţia poate provoca, de asemenea, roșeața și inflamarea unghiei.





UNGHIILE CU LINII ÎNTUNECATE SUB ELE

Liniile întunecate de sub unghii trebuiesc investigate cât mai curând posibil. Acestea sunt uneori cauzate de melanom, cel mai periculos tip de cancer de piele.




UNGHIILE ROASE

Muşcarea unghiilor nu poate fi nimic mai mult decât un obicei vechi, dar în unele cazuri este un semn de anxietate persistentă care ar putea necesita un tratament adecvat. Rosul unghiilor a fost, de asemenea, legat de tulburarea obsesiv-compulsivă. Dacă persoana nu se poate opri, e indicat să luaţi legătura cu un medic de specialitate.




Unghiile sunt doar o parte din Puzzle !

Deși schimbările în aspectul unghiilor însoțesc multe alte manifestări, aceste schimbări sunt rareori primul semn al unei boli.  


Multe anomalii ale unghiilor sunt inofensive - nu toată lumea cu unghii albe are hepatită. Dacă sunteți preocupat de aspectul anormal al unghiilor, mergeţi să consultaţi în primul rând un medic dermatolog.

DACĂ PĂRUL AR PUTEA VORBI ...


Oare şi părul tău încearcă să-ți spună ceva despre sănătatea ta? Poate că da. Unele condiții și medicamente afectează corpul tău, precum și părul tău. În alte cazuri, poate fi doar necesar să ai mai multă grijă de părul sau scalpul tău. Să vedem deci ce este mit şi ce este realitate  atunci când vine vorba de sănătatea ta şi de părul tău.


MĂTREAŢA

Mătreaţa nu este contagioasă. Deci, cum se ajunge la ea? Medicii nu sunt siguri, dar una din teorii este că ea se poate datora creşterii exagerate a unei ciuperci. Alţi factori de risc posibili includ: tenul gras, stresul, obezitatea, frigul, vremea uscată sau faptul că ai eczeme sau psoriazis. Deși este jenant să ai mătreaţă - și mâncărimea poate fi neplăcută - mătreaţa nu este dăunătoare.



Sfaturi pentru tratarea mătreţei

Pentru a reduce acumularea de celule moarte ale pielii sub formă de mătreaţă, încearcă să utilizezi un șampon antimătreață de folosinţă zilnică. Lasă şamponul timp de 5 minute să stea pe cap, apoi clăteşte bine. S-ar putea să fie  necesar să încerci mai multe feluri de șampoane antimătreață până să găseşti unul care ţi se potriveşte cel mai bine. Dacă un şampon nu mai dă rezultate, încearcă un altul. În cazul în care nu te ajută niciun şampon să scapi de mătreaţă, mergi şi consultă un medic dermatolog.





MĂTREAŢA GALBENĂ

În cazul în care fulgii de mătreață pe care-i vedeți sunt graşi  și galbeni, este posibil să aveți dermatită seboreică. Dermatita seboreică este o stare inflamatorie a pielii care poate apărea în cazul în care există foarte multe glande sebacee pe pielea capului și a feței. Deși dermatita seboreică  este legată de hormoni, ciuperci, și chiar unele probleme neurologice, ea se tratează la fel ca mătreaţa: cu şampoane antimătreață. Cazurile severe pot avea nevoie de un steroid sau un medicament antifungic, ambele pescrise de un medic dermatolog.





Părul cade mai mult decât crezi

Deşi nu este o măsură perfectă a căderii părului, unii experți estimează că putem pierde până la 100 sau chiar mai multe fire de păr pe zi. Ăsta nu e un motiv de alarmă, nici nu înseamnă că ajungi chel. Aproximativ 90% dintre cei 100.000 de foliculi piloşi sunt producători de păr nou la un moment dat. Ceilalţi 10% sunt într-o fază de repaus (telogenă), iar părul cade după aproximativ 2 până la 3 luni. El este înlocuit de păr nou, iar ciclul de creştere va reîncepe.





Care este cauza stării de repaus a părului?

Un șoc suferit de corpul tău - chirurgie, naştere, unele medicamente, dietă restrictivă, stres sever, probleme cu glanda tiroidă - poate împinge părul tău în starea de repaus, sau în faza telogenă (de stat). Aproximativ două luni mai târziu, poți vedea părul tău ieşind afară și firele cum se subțiază - "Iese în pumni" - e o afecțiune numită telogen effluvium. În cele mai multe cazuri, părul nou începe să crească imediat, dar se poate întâmpla câteodată să nu mai crească (dacă nu au fost depăşite cauzele).




ALOPECIA AREATĂ - un atac al foliculilor piloşi

În alopecia areată, sistemul imunitar atacă din greşeală  foliculii de păr, cauzând căderea părului - lucru care se întâmplă de multe ori brusc. Cei mai mulți oameni vor avea una sau două zone de chelie, dar în unele cazuri cade absolut tot părul de pe cap. Alopecia areată nu este nocivă  sau contagioasă, dar poate fi tolerată greu din punct de vedere psihologic. Părul poate  crească din nou de la sine, iar tratamentul îl poate ajuta să crească din nou mai repede. Din nefericire, unele persoane pot experimenta alopecia areată în mod repetat.


Genele sunt cauza a 90% din pierderea părului la bărbaţi


Deși ereditară, această trăsătură poate fi moştenită mai curând de la familia mamei decât de la cea a tatălui. Deci, o privire aruncată la părul bunicului tău matern îţi poate da un indiciu cu privire la aspectul tău în viitor. Formarea cheliei la bărbat începe, cel mai frecvent, cu dispariţia părului de la tâmple, apoi de pe coroana capului (creştet), lăsând un inel în formă de potcoavă din păr în jurul părților laterale ale capului. Tratamentele medicamentoase pentru încetinirea  pierderii părului includ Rogaine (minoxidil) și Propecia (finasteride).




MODELUL DE CHELIE LA FEMEI

Căderea definitivă a părului la femei poate apărea mai întâi sub forma subţierii părului de deasupra capului, cel mai frecvent în partea de sus a capului. Spre deosebire de bărbaţi, femeile rareori ajung chelie și au tendința de a pierde părul mai lent decât bărbații. Contrar credinţei populare, părul mai lung nu va pune o presiune mai mare pe rădăcinile firelor provocând căderea acestora. Nici şamponarea părului nu-l va trage afară - doar în cazul celor care sunt afectate deja de acest fenomen


Minoxidilul poate ajuta la creşterea părului şi la prevenirea subţierii firelor de păr.



Evitați deteriorarea părului la soare!

Prea mult soare îţi poate transforma părul într-un smoc fragil, uscat, care se despică și rupe cu ușurință. Și dacă ai deja un păr subţire, rişti o arsură de scalp. Alegerea produselor de îngrijire a părului adecvate expunerii îndelungate la soare îţi oferă o oarecare protecție, deși poate fi puţin greu să acoperi părul uniform peste tot. De aceea o idee bună e să por
ţi  o pălărie atunci când stai în soare - mai ales dacă pielea capului este expusă.





Ai nevoie de nutrienți!

O dietă strictă te-ar putea costa deteriorarea sau pierderea părului? În cazuri extreme, da, s-ar putea. Părul tău are nevoie de proteine şi fier pentru a rămâne sănătos, împreună cu acizi graşi omega-3, zinc şi vitamina A (dar nu în exces - excesul poate provoca pierderea părului). Dietele sărace în calorii (low-cal) sunt adesea lipsite de suficiente elemente nutritive şi pot împiedica creşterea părului sau duce la transformarea lui într-un păr tern și moale. În cazul în care deficiența nutrițională este destul de mare - cum ar fi în cazul unor tulburări de metabolism, a unei cure de slăbire drastice, prelungite - părul poate ajunge să cadă masiv.




Dieta pentru un păr bogat și o inimă sănătoasă 

Îţi va fi de mare ajutor, pentru a avea un păr strălucitor, consumul de somon şi nuci pentru acizi graşi omega-3; spanac și morcovi pentru vitamina A; nuci braziliene pentru seleniustridii și caju pentru zinc. Toate ajută la menţinerea stării de sănătate a părului şi scalpului, la fel ca şi lactatele cu un conţinut scăzut de grăsime, cerealele integrale şi legumele. Vei obţine un dublu beneficiu: alimentele bune pentru părul tău sunt în acelaşi timp bune şi pentru inima ta.




Albirea prematură a părului este genetică

Albirea firelor de păr nu este întotdeauna legată de îmbătrânire. Dacă nu ai încă 40 de ani și vezi că ţi-au apărut  mai mult decât câteva fire de păr alb, sunt şanse moşteneşti această trăsătură de la familia ta. Părul sur, de obicei, nu este un semn de sănătate precară, deși anemia, problemele tiroidiene, deficitul de vitamina B-12 și vitiligo, pot provoca albirea prematură. Poţi să-ţi faci şuviţe colorate pentru a acoperi părul sur, dar ai grijă: unele persoane sunt sensibile la substanţele chimice din vopseaua de păr. Rezultatul ar putea fi un scalp ars, cu aspect râios. 




Alopecia de tracţiune prin dizlocarea foliculilor de păr

Strângerea sau tragerea prea tare a părului - cum se poate întâmpla cu cozile de cal, împletiturile, și coafurile cu rânduri de codiţe - pot deteriora foliculii de păr şi să determine astfel părul să se rupă sau să cadă. Extensiile de păr și meșele pot cauza uneori alopecie de tracţiune, pentru că greutatea lor în plus trage de părul existent. Schimbarea coafurii tale obişnuite va face ca părulcrească la loc. Strângerea părului la spate pentru o lungă perioadă de timp, poate duce la pierderea permanentă a părului. Evitaţi coada de cal şi legaţi părul la baza capului cât mai lejer dar numai atunci când e neapărat necesar.





Coafarea făcută prea des, slăbește părul tău!

Uscarea cu feonul, coafarea prea des prin întindere sau ondulare cu un fier plat sau bigudiuri, colorarea, albirea, perierea exagerată şi prea des făcută - toate pot deteriora stratul exterior (cuticula) parului. Când miezul interior al părului este expus, firele devin uscate și terne. Deși nu produce un prejudiciu sănătăţii cu caracter permanent, se poate ajunge la situaţia ca singura opțiune pentru un păr sănătos să fie aceea de a-l tăia și de a aştepta să-ţi crească altul din nou. Când vine vorba de părul tau, fă tot ce poţi ca să ai parte de plete sănătoase.




Efectele secundare surprinzătoare ale unor tratamente

Printre medicamentele care pot determina pierderea părului, ca efect secundar, sunt: anticoagulantele, medicamentele care scad colesterolul, antidepresivele, medicamentele nesteroidiene, medicamentele anti-inflamatorii (AINS), medicamentele pentru menopauză, cele de control al nașterii și antibioticele. De obicei, părul creşte din nou  atunci când medicaţia este oprită, dar în unele cazuri nu se va mai putea.





Masajul scalpului în timpul şamponării

Nu există nicio dovadă masarea scalpului va încetini căderea părului sau îmbunătăți starea pielii - dar masajul  poate face minuni pentru a diminua stresul. Scalpul este acoperit cu terminaţii nervoase care îl fac super-sensibil la atingere. Frecarea scalpului poate ajuta la eliberarea tensiunii nervoase. Masajul poate declanșa, de asemenea, eliberarea de hormoni ai fericirii, cum ar fi dopamina şi serotonina. În orice caz, te va face să te simţi extrem de bine.





Analiza firului de păr nu e relevantă

Unele companii pretind că pot analiza firele de păr pentru a vedea dacă sunt deficienţe de vitamine în corp sau sunt probleme de sănătate. Deși analiza părului poate detecta unele otrăvuri, cum ar fi plumb sau arsenic, concluziile pot fi inconsistente și chiar eronate. Totul, de la poluarea aerului şi până la șamponul folosit, poate afecta rezultatele testelor. The American Medical Association este împotriva analizării firului de păr pentru a prescrie vreun tratament.




           î z i a n a 💜 


Vă recomand să citiţi şi:

CE FACEM CU CĂDEREA PĂRULUI, PILOZITATEA FACIALĂ ŞI HIPERPIGMENTAŢIA PIELII





© Copyright 2015 Max's concept


Niciun comentariu: