Translate

09 octombrie 2011

CUM NE PĂSTRĂM SĂNĂTATEA OASELOR


Contrar convingerilor noastre, osul nu este o materie "inertă". El conține celule, vase de sânge, fibre nervoase, măduvă roșie, iar rezistența sa depinde de un bun echilibru între osteoblaste (celulele care construiesc osul) și osteoclaste (care îl distrug). Sistemul osos este alcătuit din 206 oase și completarea lor, ce constă în cartilaje. Cartilajul este un material rezistent și flexibil și reprezintă completarea cea mai importantă a osului, mai ales acolo unde este nevoie de rezistență și elasticitate. Osul este viu, celulele sale se înlocuiesc în mod continuu. 
Pentru menținerea sănătății oaselor, este nevoie să consumăm cantități corespunzătoare de proteine, calciu și vitamine, pe primul loc fiind vitamina D.

Osul reprezintă elementul de bază al scheletului vertebratelor, caracterizat prin structura lui dură, solidă și rezistentă. Cel mai lung os este femurul piciorului, de obicei de peste 50 cm, iar cel mic este „scărița” din ureche. Între ele, oasele se leagă prin articulații și sunt mobilizate de mușchi.
Numărul oaselor se reduce la om, prin fuzionare, odată cu vârsta, de la 350 la un nou-născut la 206 la un adult. Rezistența osului e incredibilă. Un cub de os cu diametrul de 1 centimetru ar fi capabil să susțină 1.733 kilograme- cât greutatea unui hipopotam mascul adult.

Structura osului

Osul este alcătuit din 2 tipuri de țesut:

  • țesut osos compact și
  • țesut osos sponginos. 
Compoziția osului
Osul este format din 20% apă și 80% reziduu uscat. Este alcătuit dintr-o matrice organică solidă, care este întărită de depozitele de săruri de calciu.

Matricea organică a osului

Este alcătuită din 90-95% fibre de colagen, iar restul este un mediu omogen numit subsțantă fundamentală, împreună constituiind oseină. Fibrele de colagen se extind în primul rând de-a lungul liniilor de forța de tensiune și dau osului marea sa rezistentă la tensiune.

Sărurile minerale

Sunt reprezentate în special de fosfatul de calciu (CaPO4), iar cea mai importantă substanță cristalină e hidroxiapatita (Ca5(PO4)3OH).

La nivelul oaselor au loc procese metabolice similare celorlaltor organe. O particularitate metabolică o constituie marea afinitate a substanței fundamentale față de sărurile minerale.

Sursa: Wikipedia


Despre măduva osoasă și funcțiile ei puteți citi aici: Măduva osoasă


AFECȚIUNILE SISTEMULUI OSOS

Cea mai frecventă afecțiune a sistemului osos, la orice vârstă, este fractura oaselor, dar și leziunile cartilajelor dintre oase. Infectarea oaselor sau apariția de tumori sunt afecțiuni destul de rar întâlnite.

Dintre simptomele cele mai importante ale îmbolnăvirilor sistemului osos, amintim: durerea zonei în cauză, umflarea ei, inflamația (se înroșește și se încălzește peste temperatura normală), precum și îngreunarea funcționării.

Durerile de spate cauzate de forțarea ușoară sau fără motiv a structurii coloanei vertebrale pot fi ameliorate luând următoarele măsuri:
  • consumați alimente și băuturi bogate în calciu și magneziu cum ar fi: semințe de susan, nuci, alune, brânză slabă(fără grăsimi);

  • culcați-vă pe spate (sau cum vi se pare cel mai comod), pe ceva drept și dur și nu vă ridicați până ce nu vă trece durerea, decât dacă este neaparăt necesar (de exemplu trebuie să mergeți la toaletă);

  • puteți să vă ameliorați starea și cu perna electrică sau cu bidoane umplute cu apă caldă, așezate exact unde vă doare. Puteți obține efecte benefice și dacă vă culcați pe o pătură (saltea) magnetică;

  • dacă durerile persistă și nu se ameliorează nici după 24 de ore, adresați-vă unui terapeut naturist (maseur) care, dacă va fi nevoie, vă va îndruma către un kinetoterapeut (pot ajuta unele mișcări de gimnastică terapeutică);

  • dacă durerile de spate nu se ameliorează nici după 12 ore de repaus - fie ele de orice natură - adresați-vă neapărat medicului. Este nevoie de o consultație medicală imediată dacă durerile sunt însoțite de: amorțeala membrelor, slăbiciune sau paralizie. 
Există mai multe metode de prevenire a durerilor de spate și micșorare a presiunii asupra coloanei vertebrale. Este de o importanță esențială ca la orice mișcare, în orice situație, să vă simțiți confortabil.

POZIȚIA CORECTĂ DE ȘEDERE 
ȘI STATUL ÎN PICIOARE 
  • În poziția corectă de ședere, spatele rămâne drept, nu se "îndoaie" sau "încovoaie".

  • Alegeți un mobilier care are spătarul dur și drept.

  • Puneți picioarele pe podea, astfel încât genunchii să formeze un unghi drept. 

  • Este bine să vă obișnuiți cu scaunul rabatabil când executați lucrări în poziție așezată.

  • Coloana vertebrală este cel mai puțin supusă presiunii atunci când capul, toracele și picioarele sunt într-o linie dreaptă - poziția cu picioarele ușor depărtate.
SOMNUL
  • Pe cât posibil, dormiți pe un pat drept, dur și având nu mai mult de o pernă plată.

  • În cazuri de necesitate, puneți o scândură dură sub saltea.

  • Dimineața, după ce v-ați trezit, ridicați-vă ușor, liniștit, întindeți-vă mai întâi brațele și apoi picioarele, după care tot corpul. În acest timp, respirați echilibrat. Este indicat să vă mișcați și gâtul, ca să evitați durerea de cap dimineața.
CUM SE RIDICĂ UN OBIECT GREU

În cazul ridicării de corpuri grele, încercați să ridicați obiectul respectiv ținându-l cât mai aproape de corpul vostru. 
Ridicați-vă cu spatele drept: îndreptați genunchii, în așa fel încât mușchii mai dezvoltați ai picioarelor să susțină greutatea, și nu mușchii mult mai slabi ai spatelui.

OSTEOPOROZA

Este o afecțiune de care suferă mai mult de un sfert dintre femeile de peste 60 de ani. Ea este mai rară și mai puțin gravă la bărbați, decât la femei. Literal, osteoporoza înseamnă "oase cu găuri", adică structura osoasă a devenit demineralizată, fragilă și plină de găuri, făcând ca oasele să se rupă foarte ușor.

Cunoscută sub numele de osteoporoză, această fragilitate a oaselor, care se accentuează cu vârsta, se poate totuși preveni: trebuie limitată, cât mai repede posibil, pierderea densității osoase. Osteoporoza este o boală vicleană, care nu face niciun zgomot până la fractura încheieturii mâinii sau a femurului. Dacă osul este fragilizat, crește riscul de recidivă.

Simptome:

Osteoporoza este o boală care se instalează fără să dea de veste, așa încât s-ar putea să nu existe niciun simptom până ce nu se rupe un os. Primul semn poate fi durerea în șold sau în partea inferioară a spatelui, ori o umflătură dureroasă după o cădere.


Femeile sunt mai expuse decât bărbații!

Femeile sunt în prima linie: ele sunt de 5 ori mai expuse la osteoporoză.


Cauze:

Osteoporoza este produsă de diminuarea masei și tăriei oaselor. Diminuarea producției de estrogen, absorbția defectuoasă a calciului și consumul scăzut de calciu, sunt alți factori de risc. Riscul de apariție a osteoporozei este mai mare la femei decât la bărbați, mai ales datorită premenopauzei și menopauzei cu consecințele știute. Femeile aflate în această etapă a vieții pierd anual 3% din masa osoasă datorită diminuării producției de estrogen. Acesta este motivul pentru care 70% dintre femei ajung, în cele din urmă, să sufere de un anumit grad de osteoporoză.
Interesant este faptul că se raportează mai puține cazuri de osteoporoză la femeile obeze. Motivul poate fi acela că, grăsimea stocată în corp crește nivelul de estrogen din sânge, iar estrogenul protejează oasele de descompunerea produsă de osteoporoză prin intermediul a două sau mai multe mecanisme hormonale.

Viața sedentară sau lipsa de mișcare este un alt factor important care duce la această afecțiune. Prin muncă și exerciții fizice, oasele se întăresc. Nu este deloc exagerată formula: "dacă nu te folosești de un lucru, rămâi fără el".
Altă cauză este cafeina sub forma ceaiului sau cafelei, care se pare că influențează absorbția calciului în organism.
Savanții spun că oasele noastre trec permanent prin cicluri metabolice, în care descompunerea produsă de celulele distrugătoare și sinteza produsă de celulele alimentatoare interacționează și se compensează reciproc. După vârsta de 30 de ani, viteza descompunerii o depășește pe cea a sintezei, ducând la pierderea de calciu din oase. Astfel, riscul de osteoporoză crește direct proporțional cu vârsta.



Cum o putem detecta?

Prin osteodensiometrie - un examen radiografic foarte simplu, care ne permite să măsurăm densitatea osului, dar și cu ajutorul unei întregi serii de mici semne cum ar fi: o relaxare generalizată a mușchilor, pielea și părul prea fine. Din nefericire, dacă osteoporoza este deja depistată, atunci nu mai există niciun medicament-miracol. Totuși, puteți reduce consumul de carne și alimente bogate în proteine - care accelerează pierderea de calciu prin urină și pierderea osoasă, puteți evita cofeina (cafea, ceai negru, coca-cola) - care mărește în mod egal pierderea de calciu prin urină și prin materii fecale, și puteți reduce consumul de alcool, al cărui abuz diminuează densitatea oaselor (desigur, dacă e cazul). Încă din tinerețe trebuie să ne întreținem oasele , încă din momentul în care se formează sistemul osos.

Prevenire și tratare

În primul rând, trebuie să dispară legenda potrivit căreia deficitul de calciu este o problemă ce vizează doar femeile care se apropie de menopauză. În realitate, nu este niciodată prea devreme ca o femeie să înceapă să consume mai mult calciu. Chiar și adolescentele ar trebui să înceapă să consume mai multe alimente bogate în calciu, cum sunt laptele și fructele de mare, pentru a-și întări oasele. Oasele care sunt mai tari de la o vârstă fragedă, pot mai ușor să evite la o vârstă mai înaintată pierderea de calciu și instalarea osteoporozei. Chiar și pentru femeile aflate la mijlocul vârstei este important să-și întărească oasele, deoarece în această perioadă productivitatea oaselor e la nivelul maxim. Aceasta înseamnă că trebuie să consume mai multe alimente bogate în calciu, pregătindu-se pentru "zile negre". Între timp, practicarea regulată a exercițiilor fizice, un regim alimentar echilibrat și controlarea greutății, sunt și ele extrem de importante pentru prevenirea osteoporozei.


Precauții:

Pentru a avea mai târziu oase sănătoase, trebuie îndeplinite două condiții: faceți sport și consumați mult calciu, care este un veritabil constructor de oase. Necesarul zilnic este în jur de 700-800 mg/zi, calciu pe care îl găsiți în lapte, dar mai ales în ape minerale și fructe uscate.

Un reflex bun de adoptat: câteva stafide, două caise uscate sau două smochine tăiate bucățele, amestecate în cerealele de dimineață sau păstrate pe o farfurioară la vedere, pentru micile gustări din timpul dimineții.


Unde putem găsi calciu?În alimente ca:
  • șvaițer: 1000 mg calciu / 100 g produs*
  • sardine în ulei: 420*
  • lapte (1/4 litri) : 300*
  • migdale: 255*
  • smochine uscate: 170*
  • brânză de vaci: 100*
  • iaurt: 100* (100 mg calciu la 100 g iaurt).
Dintre produsele pe care le putem folosi, amintim câteva:




CURĂȚAREA OASELOR ȘI A ARTICULAȚIILOR

Rareori întâlnim o persoană care să nu sufere de dureri de oase sau de articulații. Numele bolii nu are nicio importanță pentru cei suferinzi: reumatism, artrită sau osteoporoză. Bătrânii sunt cei mai nefericiți și mai neajutorați, dar ei nu atrag atenția pentru că nu îi vedem pe străzi prea mult. În majoritatea cazurilor, ei își petrec timpul singuri, acasă, cu durerea lor. Mulți dintre ei s-au săturat de viață. Nopțile nedormite și mobilitatea limitată cauzează o voce tristă și o privire obosită. Părerea majorității este că oamenii sunt norocoși pentru că încă mai trăiesc la 70și... sau 80 de ani... vorba ceea, "este greu să fii bătrân, dar nu-ți fă griji, nu mai ai ce face". Oamenii mai tineri folosesc astfel de fraze fără să se gândească că, înainte să-și dea seama, se vor afla în aceeași situație și poate în aceleași condiții sau chiar mai rele.

Filozofia antică tibetană ne învață : "Oasele puternice și încheieturile flexibile ne asigură o viață lungă și sănătoasă".

Sunt mulți factori care influențează starea oaselor și a articulațiilor noastre. Regimul alimentar și nivelul de activitate fizică sunt doar două exemple. Avem un grad mare de control asupra acestor doi factori, dar există și un factor pe care nu îl poate controla nimeni: îmbătrânirea.

Indiferent de cât de mult ne pasă de igiena internă, depozitele toxice de sare se vor forma întotdeauna pe oase și încheieturi. Ele ne limitează raza de mișcare și cauzează inflamații dureroase (reumatism, artrită...). Una din modalitățile de a evita aceste boli este curățarea regulată a oaselor și încheieturilor.

Iată o metodă naturistă:
O etapă a terapiei dureaza 3 zile consecutive și necesită 15 g de frunze de dafin.

Ziua 1: rupeți 5 g de frunze de dafin, puneți-le în 300 de ml de apă fiartă și fierbeți la foc mic timp de 5 minute. Turnați într-un termos și puneți deoparte 5 ore. Strecurați în alt container și beți cu înghițituri mici la fiecare 15-20 de minute, pe o perioadă de 12 ore.

Observație: nu beți niciodată întreaga cantitate odată - poate cauza hemoragie !

Zilele 2 și 3: continuați ca în prima zi.

Deoarece sărurile și nisipul sunt eliminate în timpul terapiei, urina poate căpăta orice culoare, de la verde spre roșu deschis. Acesta este un fenomen normal. Este o terapie în două etape într-un interval de șapte zile și trebuie folosită o dată pe an. Cea mai bună perioadă pentru această terapie este intervalul vara - toamna.


Mai puteți folosi și produse destinate curățării interne a organismului, cum ar fi cele de la Secom:

1. Parasites Cleanse 60tb..
2. Thisilyn® Mineral Cleanse Kit
3. TotalCleanse™ Colon 60cps
4. TotalCleanse™ Kidneys 60cps
5. TotalCleanse™ Liver 60cps
6. TotalCleanse™ Lymph 60cps
7. Total Cleanse™ Uric Acid 60 capsule

Pentru informații suplimentare consultati linkurile de mai jos:

www.secom.ro


REMEDII ALIMENTARE DIN MEDICINA CHINEZĂ

  • Reduceți consumul zilnic de cafea, băuturi răcoritoare din comerț, zahăr, sare, alcool, carne și alimente foarte grase. Toate acestea favorizează pierderea de calciu. Regimul alimentar trebuie să se bazeze pe fructe, legume, pește, alune, semințe și produse lactate.

  • Mâncați multe produse din soia, tofu, mlădițe din soia și băuturi din soia. Consumul de soia poate crește mult densitatea oaselor.

  • Mâncați mult somon, despre care s-a dovedit că este cel mai bun remediu pentru prevenirea și tratarea osteoporozei. Următorul pe lista eficienței este țiparul.

  • Dacă este posibil, stați o oră pe zi în lumina soarelui (pentru vitamina D).

  • Beți suc de morcov, pătrunjel sau țelină. Aceste sucuri naturale sunt bogate în sodiu, fier și calciu organic. Ele stimulează metabolismul oxigenului, dizolvă depozitele de calciu anorganic din articulații și calmează suferința produsă de osteoporoză.

  • Se fierb în apă, la foc potrivit, boabe de soia sau fasole roșie și pulpă de porc tăiată felii. Se consumă în timpul unei mese. După părerea strămoșilor chinezi, pulpa de porc conține anumite elemente care hrănesc picioarele și încheieturile omenești.

  • Beți zilnic oțet de mere, deoarece ajută la absorbția calciului.

  • Nucile negre conțin siliciu, care poate calma durerea produsă de osteoporoză. Același efect îl are și ceaiul de coada calului și Luffa cylindrica.
ALTE REMEDII NATURALE 

Întăriți-vă oasele prin exerciții fizice. Dat fiind faptul că oasele bolnavilor de osteoporoză sunt deja slăbite, cele mai potrivite și utile pentru aceștia sunt exercițiile chinezești ușoare. 
Protejați-vă articulațiile adoptând un ritm de mers și poziții corecte, iar dacă aveți dureri, apelând la o modalitate de sprijin la mers, cum este bastonul. 
Masați-vă frecvent articulațiile afectate. 
Apăsați de mai multe ori pe zi punctele de presopunctură Chenfu si Kunlun.


AFECȚIUNILE ARTICULAȚIILOR

Simptome: durerea, umflarea și limitarea mișcărilor.

Osteoartrita - este o urmare a fracturilor sau a uzurii articulațiilor; este de obicei boala gâtului, a mâinilor, a șoldurilor sau a genunchilor. Inflamațiile țesutului conjunctiv în jurul articulațiilor (reumatismul artritic) cauzează imobilitate și deformații.

Entorsele - sunt afecțiuni ale articulațiilor în care ligamentele se pot întinde sau răsuci. Acestea au ca efect durerea și umflarea articulației. În aceste cazuri se pun comprese reci, se bandajează articulația și se stă în repaos.

Luxațiile - sunt afecțiuni ale articulațiilor în care se produce deplasarea oaselor în articulație. În acest caz, simptomele sunt: durere, umflare, vânătaie (echimoză), motiv pentru care trebuie urmate metodele mai înainte descrise. În cazuri mai puțin grave puteți proceda astfel:

  • răciți zona rănită prin comprese îmbibate cu apă; fixați articulația rănită printr-o legătură nu prea strânsă; odihniți timp de o zi-două membrul rănit. Dacă v-ați rănit la picior, așezați piciorul cât mai sus. Dacă aveți o luxație de gleznă mai gravă și, chiar și după 24 de ore, aveți dureri mari, adresați-vă celui mai apropiat punct de prim-ajutor, unde vi se aplică un pansament mai tare sau chiar un ghips, până la vindecare. În acest caz, trebuie să vă odihniți piciorul cel puțin două săptămâni.
  • pentru răcirea membrului rănit se poate utiliza o pungă cu mazăre congelată (cu mazărea putem face chiar și un masaj slab asupra părții dureroase, dacă bolnavul se simte mai bine), sau puteți să încercați să țineți membrul direct în apa rece. De asemenea, putem folosi o pungă cu gheață rece, dacă avem la îndemână. Dacă acest lucru necesită mișcarea bolnavului, s-ar putea totuși să provoace mai multă suferință decât calmarea durerii.
  • în cazul unor deranjamente sau leziuni la coloana vertebrală, nu este indicat să acționați asupra bolnavului, ci să chemați de îndată ajutor specializat (telefonați la 112). De asemena, în cazul deplasării unor vertebre, este indicat să nu apelați la maseuri sau neavizați, ci să solicitați direct ajutorul medicului chiropractician, asta pentru a evita consecințele neplăcute. 
În cazul afecțiunilor sistemului osos și al durerilor de oase sau de articulații, de un real folos în accelerarea refacerii și în calmarea durerilor o are Bioptronul, despre care poți citi aici: BIOPTRONUL



                                                             î z i a n a 💜


© Copyright 2015 
Max's concept


Niciun comentariu: