Translate

02 octombrie 2011

BĂILE ȘI SPĂLAREA CU APĂ ÎN SCOP TERAPEUTIC



Regula lui Arndt-Schultz: stimulul mic are efecte tonifiante , pune în funcţiune procesele metabolice sau le ameliorează. Stimulul mediu fortifică şi corectează anumite funcţii. Un stimul exagerat are efecte dăunătoare, paralizează şi cauzează stări ireversibile.
(De exemplu apa fierbinte arde pielea, dar în anumite cazuri este indicată, cum ar fi în timpul naşterii, când se aplică pe burtă pentru declanşarea şi grăbirea expulzării fătului). 

În cazul curelor de apă, intensitatea stimulilor aplicaţi depinde de starea bolnavului şi de timpul de tratament, dar şi de regiunea corpului pe care se aplică.

Reguli de bază ale hidroterapiei: 
  • În cazul bolilor acute (al crizelor), stimulul rece se aplică numai pe corpul cald.
  • În cazul bolilor cronice, în primul rând se aplică stimuli calzi.
  • Înainte cu o jumătate de oră de masă şi  după o jumătate de oră de la luarea mesei nu se recomandă aplicarea curelor de apă, deoarece au efecte negative asupra aparatului digestiv.
  • In cazul stărilor febrile, se recurge la hidroterapie (la împachetarea în cearşafuri ude şi reci sau chiar la punerea în apă rece) numai în cazul pacienţilor al căror corp arde de febră. Pacienţii care au frisoane nu trebuie trataţi în acest mod, în niciun caz.   
APĂ FOARTE RECE  0-18 grade C
APĂ RECE19 - 22 grade C
APĂ CĂLDUŢĂ 23 - 28 grade C
APĂ POTRIVITĂ 29 - 35 grade C
APĂ CALDĂ 36 - 38 grade C
APĂ FIEBINTE  Peste 39 grade C

BĂILE - o importantă metodă de hidroterapie

Baia figurează printre activităţile care au ajuns să fie redescoperite şi adăugate unui program destinat sănătăţii. Virtuţile sale terapeutice sunt recunoscute de milenii în orice colţ al lumii. Prima calitate a băii este aceea că ea produce o relaxare musculară importantă: destinderea pe care ne-o produce este fizică, fiziologică şi chiar psihologică. Organismul este dezintoxicat şi stimulat. Unii afirmă că găsesc în aceasta chiar o alinare a durerilor artritice sau reumatice. De asemenea, baia ajută la eliminarea stresului şi chiar a depresiei. Dacă eşti stresat sau deprimat, lăfăieşte-te 15 sau 20 de minute într-o cadă, folosind unul din tratamentele propuse aici. Dacă nu ai 20 de minute la dispoziţie, chiar şi o mini-baie de 5 minute poate fi relaxantă. După baie, nu uita să te hidratezi sau foloseşte în baie uleiuri care previn uscarea pielii. Dacă ai o piele ternă, descuamată, de exemplu, amestecă în căuşul palmei nişte gel de duş cu o lingură de sare de baie, apoi masează delicat pielea cu acest amestec. În cazul pielii grase, taie două portocale în jumătate şi stoarce-le în apa de baie. În cazul pielii uscate, umple cada cu apă caldă (nu fierbinte) şi adaugă 2 linguri de miere sub jetul robinetului. Dacă pielea e foarte uscată, adaugă o cană de lapte praf degresat.

Redau mai jos şi alte ponturi despre cum sa te relaxezi în cadă şi totodată să rezolvi şi problemele pielii cauzate de stres sau probleme medicale.



Este posibil sa potenţăm calităţile apei şi ale căldurii prin cele ale plantelor, cu ajutorul uleiurilor sau al infuziilor de plante adăugate la apa de baie.

Astfel, la apa de baie pot fi adăugate diferite plante medicinale care au un rol important in tratarea diferitelor afecțiuni, cum ar fi :
  • Hameiul - are efecte calmante, ameliorează circulaţia sângelui, fiind recomandat împotriva insomniei, a durerilor de origine nervoasă, în cazul extenuărilor sau al bolilor metabolice.

  • Paiele de ovăz - în general au efect antiinflamator şi se folosesc cu predilecţie la tratamentul inflamaţiilor dermatologice.

  • Muşetelul (romaniţa) - are efect antiinflamator, este antispastic, fortifiant şi se foloseşte cu predilecţie pentru tratarea rănilor, a inflamaţiilor dermatologice, precum şi al afecţiunilor rectului (hemoroizi, fisuri anale...).

  • Rozmarinul (frunze) - ameliorează circulaţia sanguină periferică, este antispastic, calmant şi se recomandă în special pentru tratarea durerilor musculare şi a tensiunii arteriale scăzute.

  • Lămâioara - are efect expectorant, antispastic, calmant, şi se foloseşte în special pentru tratarea astmului şi a bronşitei.
Pentru a folosi aceste plante se procedează astfel: într-un litru de apă se fierb două linguri de plante medicinale timp de 10 minute, după care fiertura rezultată se pune în apa de baie împreună cu plantele, pentru a le păstra virtuţile terapeutice. Desigur, pentru a nu înfunda cada, plantele respective vor fi puse într-un săculeţ de pânză sau un ciorap.

TIPURI DE BAIE PE CARE LE PUTEM FACE
  • Reconfortantă - baie cu nămol. Nămolul este bogat în minerale, încălzeşte corpul şi echilibrează PH-ul pielii.

  • Hidratantă - adăugând în cadă lapte de orez, lapte de soia sau lapte de ovăz. Laptele înmoaie şi calmează pielea. Este deosebit de bun pentru pielea sensibilă.

  • Relaxantă - cu levănţică. Levănţica are proprietatea de a reduce nivelul de cortizon. Aşteaptă până se umple cada cu apă şi toarnă ulei de levănţică în spirale.

  • Regeneratoare - cu rozmarin, citrice, ghimbir. Aroma lor accelerează circulaţia sanguină. Înainte de a face baie, masează-ţi pielea cu o mână de săruri de baie pentru a-ţi exfolia pielea.

  • Stimulatoare - cu sare de mare. Sarea de mare stimulează circulaţia sanguină. Umezeşte nişte sare de baie sau sare kosher şi freacă-ţi delicat corpul cu ea, evitând faţa, gâtul, sânii şi toate zonele cu probleme dermatologice. Fă o baie caldă şi nu uita să hidratezi pielea după aceea.

  • Calmantă (pentru calmarea muşchilor) - cu săruri Epsom, care calmează muşchii inflamaţi. Varsă o picătură sau două de ulei de eucalipt ca să încălzeşti aceşti muşchi.

  • Împotriva pruritului - cu ovăz coloidal. Acesta calmează pielea iritată şi combate mâncărimea prin faptul că e păstos, lăptos. Foloseşte produse Aveeno sau bagă o mână de ovăz într-o şosetă de bumbac şi atârn-o de robinet, astfel încât apa să curgă prin ea.

SPĂLĂRI CU APĂ


Spălarea părţii superioare a corpului

Aceste spălări se fac folosind cârpe sau bureţi îmbibaţi cu apă, la început la temperatura camerei, iar apoi cu apă rece.

Procedeu: mai intâi se spală braţul drept, după care braţul stâng, mai întâi părţile exterioare şi apoi părţile interioare.

Ordinea corectă a spălării este: pieptul, burta, apoi spatele.

Efectul acestui tip de spălare: fortificarea sistemului imunitar, îmbunătăţirea reglării temperaturii corpului şi a circulaţiei sanguine.
Contraindicații: nu se recomandă în cazul în care vă este frig, sunteţi răcit, aveţi frisoane sau aveţi tulburări de somn.


Spălarea întregului corp
Buretele sau cârpa se înmoaie de mai multe ori în apă,după care se stoarce. Ordinea spălării părţii superioare a corpului e aceeaşi ca mai sus, după care urmează piciorul drept, apoi cel stâng, în ordinea următoare: partea exterioară, partea din faţă, partea din spate şi apoi partea interioara.


Spălarea părţii inferioare a corpului
Are efecte de îmbunătăţire a digestiei, mai ales dacă e combinată cu gimnastica intimă, având efecte bune şi asupra sfincterelor şi muşchilor.


Spălarea burţii

Se face încet, prin mişcări concentrice, în sensul acelor de ceasornic (dinspre dreapta spre stânga), de 20-40 de ori.

Are efect de îmbunătăţire a funcţionării intestinelor.


Duşul braţelor
Are efecte de ameliorare a circulaţiei sanguine, de revigorare şi de deblocare a tensiunilor. Se practică în cazul problemelor cardiace de cauză nervoasă, precum şi în cazul hipertensiunii arteriale. Corpul nu este şters, ci absoarbe doar apa. Se face cu apă rece, de jos în sus şi de sus în jos, timp de 30 de secunde, maxim 1 minut. Nu se recomandă în cazul aritmiei cardiace, al astmului sau al vasoconstricţiei arterei coronare.


Duşul genunchilor
Are efecte de scădere a tensiunii arteriale, îmbunătăţeşte circulaţia, dar ajută şi în cazul insomniilor.


Baia braţelor
Se face în apa rece, de obicei timp de maxim 30 de secunde, în locuri calde, în poziţie şezând. Are efecte de calmare a inflamaţiilor locale, de scădere a tensiunii arteriale, de calmare cardiacă, precum şi de calmare antispastică.


Duşul alternativ (suedez)
Specificul acestui duş constă în alternarea apei calde cu cea rece, într-un timp scurt. Ultima folosită este apa rece. Acest tip de duş revigorează foarte bine corpul.


Bandajarea pieptului
Constă în aplicarea pe piept a unui bandaj rece sau cald.

În cazul bandajului cald, mai întâi se spală corpul cu uleiuri volatile, după care se aplică bandajul. În cazul aplicării bandajului rece, corpul se răceşte într-un interval de timp scurt, de aceea bandajul nu trebuie lăsat prea mult timp, după care corpul trebuie reîncălzit.


Compresele cu nămol
Sau cura cu elementul pământ - poate fi utilizat numai nămolul omologat, recomandat de medici, care e sterilizat.

În majoritatea cazurilor, această metodă poate fi experimentată doar în staţiunile balneoclimaterice cum ar fi: Amara, Techirghiol sau Eforie Sud. Şi în farmacii se poate găsi nămol medicinal, care poate fi utilizat de către oricine, nu numai în scopuri terapeutice, dar şi în scopuri cosmetice, în funcţie de instrucțiunile de folosire de pe ambalaj.

Dar nămol şi argilă numai extern...


SPALĂ CAPUL DUŞULUI
Indiferent dacă alegi să faci un duş rece sau unul cald, trebuie să cureţi capul duşului în mod constant. Conform unui studiu publicat în 2009, în Proceeding of the National Academies of Science, milioane de microbacterii sălăşluiesc pe componentele duşului în sedimentele de murdărie. Studiul a arătat că pe 20% din capetele de duş analizate s-au găsit microbacterii într-o cantitate care a depăşit-o de cel puţin o sută de ori pe cea la care se aşteptau specialiştii. Această descoperire e îngrijorătoare deoarece mutaţii ale acestor bacterii pot provoca boli pulmonare, iar capetele de duş propagă aceste bacterii, făcându-le mai uşor de inhalat. 

Conform spuselor specialiştilor, acesta nu este un motiv de îngrijorare pentru oamenii obişnuiţi, însă cei cu sisteme imunitare slăbite ar trebui să schimbe capetele de duş o dată la şase luni.




METODE POPULARE DE HIDROTERAPIE

Plimbarea prin rouă

Cu picioarele calde, o plimbare de câteva minute pe iarbă cu rouă, la răsăritul soarelui, are efecte de ameliorare a circulaţiei, fortifică musculatura gambei şi a tălpii şi are efecte foarte bune în stimularea virilităţii.

Această metodă nu trebuie folosită însă de către persoanele aflate la menstruaţie, în cazul problemelor la vezica urinară şi la rinichi, al aterosclerozei, în cazul răcelilor sau în cazul unui organism slăbit.


Alergarea prin apă
Se poate practica la mare, în lacuri sau râuri de munte, în apa care ajunge până la jumătatea gambei. Această practică nu e numai un amuzament, ci o terapie foarte folosită pentru combaterea varicelor sau pur şi simplu pentru combaterea oboselii picioarelor după o zi în care le-am folosit intens. Acest exerciţiu amelioreaza metabolismul, reglând în mod natural temperatura corpului.

Dacă nu puteţi merge la mare sau la râu, luaţi un lighean mai mare sau umpleţi cada cu apă rece atât cât să  ajungă până la mijlocul gambei. Scoateţi pe rând câte un picior din apă ca şi când aţi merge pe loc. Se recomandă practicarea acestui exerciţiu timp de 30 de secunde, maxim 1 minut, în fiecare zi. Nu este recomandat în aceleaşi cazuri ca şi la plimbarea prin rouă, precum şi în cazul echilibrului instabil. În acest caz, pacientul trebuie să se sprijine de cineva sau de ceva, pentru ca nu cumva să cadă.


Plimbarea cu picioarele goale prin zapada
Exerciţiul este foarte sănătos, dar se recomandă ca la început să fie făcut maxim 30 de secunde şi numai în zăpada proaspătă, curată (deoarece este încă moale, necristalizată, nu răneşte talpa şi are o temperatură potrivită), iar locul să fie ales în aşa fel încât sub zăpada să fie pământ, asta pentru că nu e recomandat ca acest exerciţiu să fie făcut pe piatră, beton sau metal. Timpul petrecut în zăpadă se creşte treptat, dar nu trebuie să depăşească 3 minute. Mersul prin zăpadă are efecte de revigorare a organismului şi de ameliorare a circulaţiei sângelui. De asemenea, este foarte eficient în cazul durerilor de cap cronice şi poate fi aplicat fără probleme la copii. Este însă foarte important ca, după terminarea exerciţiului, să vă ştergeţi foarte bine picioarele, să vă puneţi ciorapi uscaţi şi să vă încălziţi picioarele. 

Efectele acestei terapii sunt: întărirea organismului şi împiedicarea transpiraţiei picioarelor. Bineînţeles, acest exerciţiu are aceleaşi contraindicaţii ca şi cele prezentate anterior.

BAIA DE PURIFICARE ENERGETICĂ

Se umple cada cu apă caldă şi se adaugă:
  • 400 grame de bicarbonat,
  • 400 grame de sare de mare grunjoasă,
  • câteva picături de ulei de lavanda.
Se stă în cadă 20 de minute cu apa până la nivelul pieptului, relaxat, inspirând şi expirând lent, pe nas. Când inspirăm vizualizăm energia bună, prana, care intră în corpul nostru, iar când expirăm ne imaginăm că iese toată energia rea acumulată anterior. Se poate spăla cu această apă şi zona capului. La final se clăteşte corpul cu apă curată și ne împachetăm frumos să nu pierdem căldura şi energia bună acumulată. Aceste băi se pot face de 2-3 ori pe săptămână, până la un număr total de 21. Se pot face 1-2 de astfel de cure pe an, în funcţie de starea noastră. Acest procedeu are menirea de a ne curăţa aura energetică şi a ne înlătura blocajele energetice. 

În cazul în care sunt prea mulți acizi în corp și se dorește eliminarea lor (de exemplu acid uric), combinația la o baie este: 50 g sare epsom, 100 g bicarbonat, iar pe cale orală se iau: oțet de mere - 1 linguriță dizolvată într-un pahar cu apă, în combinație cu 1 linguriță de melasă, de 3 ori pe zi.

Pe acest blog mai puteți citi despre:
TERAPIA CU APĂ

î z i a n a 💜


© Copyright 2015 
Max's concept

Niciun comentariu: