Translate

07 octombrie 2011

DESPRE ECHILIBRUL VIEȚII TALE ȘI DE CE TREBUIE SĂ AI GRIJĂ DE ZONELE TALE FRAGILE


De obicei, prin echilibru noi înțelegem justa împărțire între orele pe care le consacrăm serviciului, cele dedicate somnului și cele pe care le alocăm distracțiilor. Cum ziua nu are decât 24 de ore, vechea regulă a celor 8 ore / 8 ore / 8 ore rămâne orarul cel mai echilibrat și cel pe care ar trebui să-l adoptam. Putem ca, pe termen scurt sau mediu, să trăim și într-un dezechilibru, provocat de vreo situație specială și temporară. Atunci când nu este vorba decât de o perioadă trecătoare, corpul nostru reacționează în mod sănătos, pentru că mintea știe să-i reamintească faptul că este vorba de o privațiune impusă. Atunci când dezechilibrul persistă, problemele încep, mai devreme sau mai târziu, să iasă la suprafață. De fapt, dacă situațiile nu se remediază în scurt timp, riscăm să intrăm într-un cerc vicios. Nu putem dormi decât numai câteva ore pe noapte timp de mai multe luni, și asta fără a resimți încă efectele devastatoare atât în plan psihologic, cât și în cel fizic, însă toate astea le vom resimți mai târziu... Nu putem lucra 20 de ore din 24 făra ca familia noastră să se plângă, fără ca tensiunea să crească și, o dată cu ea și stresul si tot ceea ce aduce acesta. Pe de altă parte, nu ne putem petrece tot timpul distrându-ne, fără ca respectul de sine și sentimentul de realizare personală să nu fie distruse.

Pentru sănătatea mintală

Echilibrul pe toate planurile este necesar sănătății, de aceea trebuie sa încercăm tot timpul să îl păstrăm sau să îl regăsim atunci când anarhia încearcă să-și facă loc. Nu putem să mizăm totul pe o carte fără ca o parte din noi să sufere.

Din punct de vedere al sănătății mintale, este la fel de important să ne organizăm așa cum trebuie momentele de distracție. Un cuplu care își petrece tot timpul liber cu copiii o face cu siguranță cu bune intenții: pentru că îi iubește enorm. Astfel de părinți uită înainte de toate că totuși sunt un cuplu. Dacă vor ca relația lor să mai funcționeze, trebuie să-și acorde timp să stea și singuri,în intimitate, din când în când. Asta face parte din echilibrul general al vieții.

Tot astfel, în plan personal trebuie să facem în așa fel încât să avem de câștigat din asta. Înainte de a fi părinți, înainte de a fi soți, am fost și suntem indivizi, persoane în sine, cu propriile noastre nevoi. Noi înșine trebuie să avem grijă să ne satisfacem aceste nevoi. Noi înșine trebuie să avem grijă de realizarea noastră personală și individuală, în afara tuturor celorlalte roluri pe care le avem. Atunci când acționăm astfel, ne consolidăm respectul de sine și evităm frustrarea. Ne asigurăm că ne vom păstra spiritul sănătos și vom avea toate șansele să ne menținem sănătatea generală.



Evitarea tuturor exceselor

Numeroase probleme de sănătate apar ca urmare a exceselor noastre. Înlocuind toate excesele din viața noastră cu moderația, vom reuși să ne recâștigăm sănătatea sau să o menținem. Deseori este un exercițiu greu de realizat, pentru că excesele noastre se manifestă în domeniile care ne atrag cel mai mult. Ni se cere să ne lipsim de plăceri... Pentru a reuși să facem acest lucru trebuie să ne convingem singuri că moderația ne va da șansa de a ne bucura de aceste mici plăceri mai mult timp decât excesul. Bineînțeles că, atunci când vorbim de excese, ne aflăm pe bună dreptate în domeniul dependențelor iar ceea ce am scris mai sus nu constituie un argument convingător pentru a le veni de hac acestor dependențe. Mai mult de-atât, trebuie să spunem că avem prostul obicei de a depinde, în general, de tot ceea ce este mai rău pentru noi: uneori suntem dependenți de țigări, de cafea, de zahăr, de alcool, de medicamente și, alteori, chiar de droguri... Dependența noastră ne ucide puțin câte puțin, zi după zi, producându-ne adevărate dezastre în corp.

Este evident că, dacă cel mai important țel în viață este pentru noi acela de a fi sănătoși, este în avantajul nostru să renunțăm cât mai repede la toate aceste substanțe și obiceiuri nesănătoase, altfel ne sinucidem lent.

Sau dacă nu reușim să renunțăm, cel puțin să încercăm să moderăm cât mai bine consumul acestora. Cei care nu reușesc singuri trebuie să știe că sunt o mulțime de posibilități pentru a ajuta persoanele care au căzut pradă unei dependențe, oricare ar fi ea. Întâlnim astăzi grupuri de bulimici anonimi, de dependenți anonimi, de dependenți de jocuri de noroc anonimi... aceste grupuri funcționând pe aceleași principii cu cele ale grupului alcoolicilor anonimi (A.A.). Este vorba numai de indivizi care se regrupează sub acoperișul anonimatului pentru a-și împărtăși experiența și pentru a o auzi pe a celorlalți. Aceste întâlniri au loc pretutindeni în lume și sunt gratuite. Ele reprezintă un mod de viață care încearcă să-i orienteze pe adepții lor spre esențial și să le cultive viața spirituală. Milioane de persoane au reușit să-și învingă dependențele frecventând aceste grupuri și astfel au putut să-și reia controlul asupra vieții și sănătății lor. Este adevărat că în unele cazuri fumatul poate ameliora o boală, cum ar fi boala Parkinson, dar pentru asta e suficientă o singură țigare pe zi sau chiar o jumătate și nu sunt multe persoane care se pot opri la această doză.


O bună igienă de viață

Un mod de viață, prin excelență cel care vizează sănătatea și longevitatea, este extrem de simplu și cunoscut de mult timp. Să te adaptezi în mod riguros acestuia înseamnă să alegi să trăiești din plin și să-ți mărești speranța de viață. Astfel, dacă aceasta vă e dorința, ar trebui să dormiți cel puțin șapte sau opt ore pe noapte (normal pentru un adult de vârstă medie). La trezire, ar trebui să luați un mic dejun complet, să mâncați cele trei mese pe zi și să vă abțineți să mai ronțăiți ceva între mese. Ar trebui, în plus, să căutați să vă păstrați greutatea normală și, evident, să faceți regulat exerciții fizice. În sfârșit, consumul de alcool ar trebui să se limiteze la cel mult două pahare pe zi, ceea ce nu este totuși chiar atât de greu! Ar trebui, bineînțeles, să evitați să fumați. Cu cât veți respecta aceste reguli, cu atât vă vor spori șansele de a trăi sănătos. Dimpotrivă, dacă stilul vostru de viață lasă de dorit, vă expuneți unor boli precum diabetul, cancerul, artrita, osteoporoza, crescând în același timp riscul apariției bolilor cardiace.



Echilibrul - șase mari domenii

Pentru a ne bucura de un sentiment de plenitudine, trebuie să mulțumim mai multe părți din noi înșine. Îngrijirea propriului corp constituie o pază bună pentru sănătate, dar nu este suficient. Trebuie să ajungem să completăm această preocupare și cu aceea pentru spirit, în așa fel încât să creăm o armonie într-adevar propice unei stări bune de sănătate. Astfel, în afara aspectului pur fizic, îngrijirea sănătății ar trebui să se orienteze și asupra părților emoționale: trebuie să luăm în considerare emoțiile pe care le trăim, să învățăm să le cunoaștem, să le controlăm și să le trăim cum trebuie. Atunci când abandonăm acest control emoțional, lăsăm o mare parte din noi înșine pradă hazardului, cu toate riscurile pe care acest fapt le comportă în planul sănătății.

Un echilibru sănătos reclamă și o viață socială înfloritoare. Ființa umană este făcută pentru a împărtăși, pentru a comunica, pentru a da sau pentru a primi. Prin contactul cu ceilalți ne îmbogațim și ne energizăm. O viață singuratică ne desparte cu siguranță de o potențială bunăstare. Viața socială ne oferă ocazia să ne eliberăm de "dictatura" serviciului și a familiei.

Ea ne deschide noi orizonturi și ne ajută să rămânem vii. Viața socială este patria prietenilor, iar pe pământul prieteniei, suferințele devin mai ușoare.

Sănătatea trece și prin intelect. Cu cât vom rămâne mai activi în acest plan, cu atât vom fi mai capabili să ne păstrăm și mai mult capacitățile intelectuale. Ca și corpul nostru, creierul are nevoie să fie pus "la muncă" pentru a nu se atrofia, deci să-l folosim fără rezerve !

Pentru a trăi într-un echilibru perfect, nu ar trebui să neglijăm nici aspectul psihologic. Reacțiile noastre la evenimentele zilnice sunt determinate de multe procese interne care pun în mișcare emoții, percepții, valori și un enorm bagaj de evenimente trecute. Suntem ființe complexe, în care există atâtea elemente disparate, încât ni se întâmplă să avem impresia uneori că ne pierdem controlul asupra noastră, că nu mai știm foarte bine unde ne aflăm, după care ne reluăm drumul. Să ne acordăm atenția cuvenită, să încercăm să ne înțelegem reacțiile, să ne detașăm, să ne exprimăm  nevoile, să cerem ajutor atunci cand ceața devine prea densă, iată ce putem face pentru a ne menține echilibrul psihic. Atunci când știm că o mare parte dintre bolile fizice sunt de origine psihică (cum au demonstrat deja mai multe studii americane), înțelegem mult mai mult interesul pe care-l avem de a acorda importanță acestui domeniu.

În sfârșit, un spirit bine hrănit completează tabloul unei vieți cu adevărat echilibrate. Viața spirituală vine să închidă cercul cu o introspecție îndreptată către forțele Universului. Ea oferă momente de binecuvântare între sine și lume, momente de liniște și de calm care ne permit să fim cuprinși de seninătate. Este o plonjare în lumină, în însăși esența vieții. 

Este o căutare a sensului...



CUM SĂ ÎNGRIJEȘTI ZONELE TALE FRAGILE


Primele semne - ridurile din jurul ochilor, lăsarea pielii - cum le pândim!?! Și cât ne temem de ele... pentru că ne trădează?!? Iată inventarul zonelor pe care trebuie să le supraveghem îndeaproape!

Ochiul: începând de la 25-30 de ani, își fac apariția ridurile din jurul ochilor ("laba gâștei"). E ceva normal, doar clipim de 12-20 de ori pe minut. Deci trebuie să avem grijă de acest aspect foarte devreme: ascunzându-ne în spatele unor mari ochelari de soare, evitând atingerea ochilor prea des, utilizând produse corespunzătoare pentru machiere și demachiere și folosind (încă de la 30 de ani) un gel pentru conturul ochilor.

Gâtul: Atât de grațios, el este cel care pune în evidență capul. Dacă pielea lui e uscată și fragilă, va trebui să apelăm la o îngrijire regulată, ca și în cazul feței. De asemenea, aveți grijă să nu vă îngrășați: bărbia dublă îngreunează gâtul. Și, mai ales, păstrați-vă capul sus, spatele drept și umerii relaxați. Este cea mai bună cale de a vă pune în evidență gâtul. Gândiți-vă, din când în când, să faceți mici exerciții... 


Un exemplu: stând așezată, întoarceți capul într-o parte, apoi în cealaltă. Este perfect pentru a-l întări și ai conferi suplețe. Pentru a masa glanda tiroidă, faceți același lucru cu bărbia aplecată până atinge partea de jos.

Fiți atente și la partea din spate a coapselor, partea interioară a brațelor și coapselor... acestea sunt părți ale corpului care își pierd fermitatea foarte repede. Dacă totul este prea moale, la muncă! Numai o gimnastică adecvată vă va permite să le păstrați ferme. De asemenea, putem folosi (și chiar abuza!) de lapte de corp hidratant, de produse cosmetice pentru fermitate, de fiole antirid... Dar toate acestea nu vor fi decât ca un plasture pe un picior de lemn dacă mușchii care susțin pielea nu sunt întăriți. În acest caz, doar practicarea unui sport în mod regulat ar putea fi un ajutor durabil: gimnastica la sală, exercițiile pentru mușchii abdominali și fesieri făcute acasă, bicicleta medicinală, trambulina. De voi depinde să găsiți o metodă bună.



Brațe frumoase

Poziția de plecare: în picioare, în fața unui perete, picioarele ușor depărtate, brațele depărtate.
Cu mâinile întinse în față și palmele pe perete, împingeți-vă partea de sus a bustului spre perete, apoi respingeți cu putere peretele. Exercițiul se face de 10 ori consecutiv, schimbând poziția palmelor (spre interior, apoi spre exterior, alternativ), pentru a solicita diverșii mușchi ai brațelor.


Răsfățați-vă sânii

Atenție, sunt fragili! Nu trebuie să faceți mare lucru pentru a pune în pericol o formă semirotundă pe care doar pielea o susține. Este nevoie de multe îngrijiri și blândețe pentru a vă păstra sânii în formă.

În primul rând, cred că este nevoie de câteva explicații: sânii se sprijină pe mușchii toracelui, agățându-se de piele prin puncte de contact foarte sensibile. 


De fapt, fermitatea sânilor nu depinde decât de cea a pielii și a țesuturilor înconjurătoare. Cu trecerea anilor această piele se relaxează. Offf !!! Acum încep ”necazurile”.



Lucrați-vă bicepșii 

Cum sânul nu este un mușchi, este inutil să sperăm ceva în acest sens. În schimb avem tot interesul să ne solicităm pectoralii, cu intenția de a ameliora modul în care se prezintă sânii. Atunci când faceți duș, apa rece este cel mai bun astringent datorită efectului vasoconstrictor imediat. Sub acțiunea frigului, porii se strâng și pielea se întărește. Dar atenție, nu expuneți aceste zone fragile unui jet prea puternic timp îndelungat; 40 de secunde pentru fiecare sân sunt suficiente. De asemenea, le puteți oferi un gomaj lejer din când în când, să vă automasați cu un produs (păstrat în frigider) care întărește pielea, și mai ales nu uitați să masați zilnic pielea.

Faceți un pic de gimnastică (puneți-vă ambele palme pe stern și exercitați presiuni puternice... de câte ori puteți, chiar de mai multe ori pe zi dacă este posibil). Și, bineînțeles, alegeți un sutien bun care susține și acoperă.




Un sutien bun

Trebuie să fie pe mărimea dumneavoastră, nici foarte strâns în spate, nici foarte răscroit. Sutienele cu armură (sunt indispensabile la un anumit volum) nu trebuie să zgârie pielea, nici să intre în subsuoară.
Un sutien se uzează repede; trebuie să aveți mai multe și să le schimbați regulat.
Vara alegeți mai degrabă țesături naturale cum ar fi bumbacul sau mătasea, pentru confort și pentru a evita transpirația (transpirația produce iritații).



Practică liniștirea minții și respirația relaxantă

Îți poți calma mintea cu tehnica de respirație numită Nadi Shodana - ”curățarea canalelor”. Nadi Shodana este foarte benefică atunci când ai multe gânduri care te tulbură și când încerci să-ți liniștești mintea. E nevoie să-ți folosești mâna dreaptă pentru a închide, alternativ, nara dreaptă și nara stângă. Ține-ți mâna astfel încât degetul mare, arătătorul și celelalte degete să rămână separat. Folosește degetul mare pentru a închide nara dreaptă, iar al treilea și al patrulea deget pentru a închide nara stângă. Inspiră lent, moderat și adânc, apoi, cu degetul mare, închide nara dreaptă (o apeși și o ții lipită). Expiră încet prin nara stângă, apoi inspiră încet prin nara stângă și închide pasajul nazal stâng cu al treilea și al patrulea deget. Expiră prin nara dreaptă, inspiră încet prin nara dreaptă și apoi închide din nou pasajul drept, expirând prin nara stângă. Continuă la fel până repeți de 6 ori pentru fiecare nară, iar dacă faci acest exercițiu de mult timp și ești deja obișnuit, poți continua timp de  5 - 10 minute. Nu uita să alternezi nara după fiecare inspirație.

După câteva cicluri vei constata că mintea s-a calmat și corpul s-a relaxat. 

Folosește aceste practici în cursul zilei pentru a-ți echilibra mintea și corpul. 

Pranayama (yoga respirației) te poate energiza, fără a fi nevoie de cofeină, te relaxează, fără a fi nevoie de tranchilizante și te calmează, fără a fi nevoie de alcool. 

Sfat: înainte să aplici aceste tehnici, curăță bine pasajele de trecere prin ambele nări.

Aceste tehnici naturale ajută la echilibrarea și alimentarea câmpului de energie, tranformare și inteligență, cunoscut drept corpul/mintea. De asemenea, tehnicile Yoga, Tai chi și Qi gong te pot ajuta să mărești integritatea câmpului corp/minte și chiar să reîntinerești.



î z i a n a 💜


Niciun comentariu: