Translate

27 octombrie 2011

PUTEM TRĂI 120 DE ANI? IATĂ FACTORII IMPORTANȚI AI LONGEVITĂȚII



PUTEM TRAI 120 DE ANI ?

Potrivit principiilor medicinei chineze străvechi, organismul nostru este un sistem complex, cu celule şi organe strâns interconectate prin energia ce circulă de-a lungul a douasprezece canale. Fiecare dintre noi posedă câteva tipuri de energie , care sufera în mod constant schimbări şi transformări dintr-un tip în altul.
Energia formează un strat biologic in jurul corpului, numit şi "aură", care determină condiţia noastră fizică şi psihică. Un ciclu complet de transformare energetică a corpului nostru durează 7 ani. Există 22 de asemenea cicluri pe parcursul unei vieţi, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere al energiei acumulate, ar trebui sa trăim în jur de 150 de ani. Deci avem o şansa reală de a trăi o viaţă lungă şi să ne păstrăm sănătoşi. Corpul nostru îmbătrâneşte şi se îmbolnăveşte atunci când echilibrul dintre celulele sănătoase şi celulele bolnave se schimbă în favoarea celor din urmă. Oprirea procesului de îmbătrânire înseamnă schimbarea acestui echilibru nefavorabil. Teoretic, dacă reuşim să creăm circumstanţe favorabile acestui proces, celulele noastre sunt capabile să se repare într-o perioadă de 7 ani.
Ştiinţa a dovedit că moştenim 15 % din sănătate de la părinţi, 15% poate fi influenţată de doctori, dar restul de 70 % depinde numai de stilul nostru de viaţă.

Rezultă, din experienţa celor care au studiat temeinic cauzele care duc, printr-un stil de viaţă greşit, la crearea dezechilibrelor şi scurtarea vieţii, următorii cinci factori care dăunează profund sănătăţii noastre:


  • Neglijarea coloanei vertebrale; 
  • Respiraţia incorectă;
  • Dieta incorectă;
  • Lipsa igienei corporale interne;
  • Incapacitatea de a trăi o viaţă fericită.


NEGLIJAREA COLOANEI VERTEBRALE

Stai în faţa oglinzii şi studiază-te: ţi se cocoşează spatele? Abdomenul îţi iese în faţă? Suferi de dureri de spate? Din nefericire, mulţi oameni prezintă aceste simptome din cauza slabirii muşchilor spatelui. Aceştia puteau să ne susţină spatele fără mari eforturi. Muşchii însă slăbesc pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special din cauza lipsei activităţii fizice, a dietei incorecte, a obezităţii, a dormitului pe saltele moi...
O coloană vertebrală bolnavă înseamnă un organism bolnav. Coloana vertebrală este stâlpul de rezistenţă al întregului nostru organism. Diferite mişcări pot cauza dislocări minuscule ale vertebrelor, apoi muşchii din jurul vertebrei dislocate devin rigizi şi astfel o împiedică să se aşeze înapoi în poziţia corectă. În consecinţă, se produce o inflamare progresivă a nervilor şi muşchilor, cauzând durere şi limitarea mişcărilor. O vertebră dislocată pune presiune asupra nervilor şi vaselor sanguine, care sunt conectate cu anumiţi muşchi şi organe.
Dacă un nerv rămâne sub presiune pentru o perioadă îndelungată de timp, organul ce depinde de acel nerv dezvoltă patologii greu de vindecat. Potrivit statisticilor, unul din zece copii în lume poartă ochelari, suferă de alergii, de dureri frecvente de cap, de dureri abdominale, răceli cronice, deficit de atenţie, etc., cauza acestor probleme, precum şi a multor altora în rândul generaţiei tinere, este o coloană vertebrală bolnavă. O neglijam inca din copilarie , fara a ne da seama de faptul ca va produce probleme de sanatate atunci cand vom deveni adulti.
De aceea, pentru a reveni la o stare de sănătate optimă, ar trebui, în primul rând, să fim foarte atenţi la şira spinării.

Iată câteva exemple de alte afecţiuni cauzate de deficienţele coloanei vertebrale:



ALINIEREA GRESITA A VERTEBRELOR


PROBLEMELE CAUZATE


CERVICALE

Alergii, pierderea auzului, probleme de vedere, eczeme, probleme cu gâtul, dereglări ale glandei tiroide.

TORACICE

Astm, durere în braţele inferioare (de la coate în jos), dureri de spate, dereglari ale vezicii biliare, probleme cu ficatul, ulcer stomacal şi duodenal, boli de rinichi, probleme de piele (acnee, urticarie,
eczeme, furuncule).





LOMBARE











Hemoroizi, dereglari ale vezicii urinare, ciclu menstrual neregulat, dureri menstruale, impotenţă, dureri de genunchi, lumbago, dureri lombare, circulaţie proastă a sângelui în picioare, umflarea gleznelor, picioare reci, slăbiciunea picioarelor,
spasme musculare în picioare.

                                                                      


Punctul reflexogen corespunzător plămânului


RESPIRAŢIA INCORECTĂ

Când venim pe lume, primul lucru pe care îl facem este să luăm o gură de aer. Atunci când o părăsim, ultimul lucru pe care-l facem este să încetăm să respirăm.
Viaţa noastră este ceea ce se întâmplă între naştere şi moarte, iar aceasta depinde în totalitate de respiraţie. Respiraţia este "alimentul" invizibil, fără de care nu putem trăi nici macar 5 minute.

Unele studii din Germania indică faptul că aproape nouă din zece oameni respiră incorect. Priviţi cum respiră un copil mic: abdomenul i se umflă şi se contractă după inspiraţie şi expiraţie, folosind în special un muşchi important numit "diafragmă". Respirând în acest fel, plămânii au mult loc pentru a primi aer în secţiunile lor mediane şi inferioare. Cu cât pătrunde mai mult oxigen atunci când inspirăm, cu atât se ventilează mai bine plămânii şi mai mult oxigen este absorbit şi transportat de eritrocitele din sânge pentru a produce energie. Mulţumită acestui stil de respiraţie, copiii sunt robuşti, activi şi fericiţi.

Din păcate, adulţii respiră în cu totul alt mod. Pe măsură ce înaintăm în vârstă şi ducem un stil de viaţă inactiv, suferim de deplasări ale coloanei vertebrale, obezitate, etc., începem să respirăm diferit. Atunci când inspirăm, cavitatea toracica se dilată, abdomenul se dezumflă, iar umerii şi clavicula se deplasează în sus. Doar partea superioară, cea mai mică, a plămânilor este implicată în acest fel de respiraţie. De obicei, acest proces nu ne asigură destul aer, astfel încât trebuie să respirăm mai frecvent (se observă mai ales la oamenii obezi). Doar o mică parte din oxigenul inspirat pătrunde în plămâni. Plămânii sunt foarte solicitaţi, dar numai în partea lor superioară. Devin suprasolicitaţi, iar celulele se uzează prematur. Există straturi de celule moarte, inactive, în ţesutul pulmonar. Pe măsură ce îmbătrânim, secţiuni ale plămânilor nu mai sunt implicate în procesul de respiraţie. Organismul nostru este în mod constant lipsit de oxigen. Acest lucru nu cauzează numai boli respiratorii, ci şi probleme ale sistemului circulator, pancreasului, ficatului, rinichilor, tractului intestinal şi multe altele. S-a constatat că toţi diabeticii au o respiraţie scurtă, deficitară, şi asta ar putea fi principala cauză a dereglării metabolismului lor, deoarece nu au suficient oxigen pentru ardere şi acumulează prea mult bioxid de carbon. Dacă inspiraţia e scurtă, expiraţia lor e şi mai scurtă.
Putem întârzia îmbătrânirea de la 30 până la 40 de ani şi evita multe boli dacă folosim mai bine diafragma. Se ştie de multă vreme ca oamenii longevivi respiră rar. Aceştia respiră o dată pe minut. Unul dintre principiile medicinei străvechi spune : "De câte ori respirăm mai puţin într-un minut, de atâtea ori se prelungeşte viaţa". Respiraţia corectă este cea care asigură sănătatea şi longevitatea.
În legătură cu tehnicile de respiraţie pe care le puteţi aplica puteţi citi pe acest blog şi:

TEHNICI DE RESPIRATIE VINDECATOARE SI ALTE CONCEPTE DIN MEDICINA EXTREMULUI ORIENT


DIETA INCORECTĂ

Cele mai multe familii de astăzi iau în considerare trei criterii, atunci când cumpără mâncarea:
  • Să aiba multe calorii - astfel nu este nevoie să mănânci o cantitate mare.
  • Să poată fi preparată cât mai repede şi mai uşor - suntem prea ocupaţi cu alte treburi.
  • Să se absoarbă uşor, fără a fi nevoie de prea mult mestecat - oamenii moderni nu îşi folosesc dinţii prea mult şi nu au timp să mestece. 
În baza acestor criterii, carnea pare a fi mai bună decât legumele, din cauza că o cantitate mică ne poate satisface foamea. Cererea pentru produsele pre-procesate este mai mare decât cea pentru cele proaspete, deoarece nu necesita prea multă muncă. Chiar şi sucurile cumpărate de la magazin sunt consumate mai des decat cele stoarse proaspăt. Pâinea albă pare să fie mai bună decât cea integrală deoarece se mestecă mai uşor. Orezul şi zahărul rafinat arată mai atrăgător. Societatea noastră modernă poate aranja totul pentru comoditatea noastră. Nici mamele nu mai trebuie să-şi bată capul cu hrănitul la sân. Formulele pentru copii pot înlocui laptele matern. Acest gen de dietă ajunge să dăuneze şi oamenilor cu sistem imunitar puternic. Cei cu un sistem imunitar mai slab încep sa sufere mai devreme. Copiii sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma unei diete proaste.

PERICOLUL ALIMENTELOR RAFINATE

Alimentele îmbunătăţite artificial doar par că ar avea aceleaşi calităţi nutritive ca şi cele naturale. Alimentele artificiale şi cele naturale au la fel de multe lucruri în comun precum trandafirii artificiali faţă de cei reali, naturali, adică doar arată la fel. Aceeaşi diferenţă este între vitaminele naturale şi cele sintetice sau între unt şi margarină. Scopul pentru care rafinează mâncarea este pentru a o face mai atractivă din punct de vedere comercial. Organismul nostru nu recunoaşte şi nu asimilează din primul moment acest gen de mâncare. Trebuie să cheltuiască din propriile resurse pentru a le face folositoare.

Un bun exemplu este sfecla de zahăr. Ca produs natural, sfecla de zahăr conţine multe vitamine, săruri minerale, enzime şi hormoni. Din contră, zahărul extras din sfeclă este bine rafinat, cristalizat şi filtrat, folosindu-se o substanţă otrăvitoare pentru a-l albi - clorura de calciu. El pătrunde în stomac ca o substanţă pură din punct de vedere chimic: zaharoza, fără alte vitamine, săruri minerale sau alte substanţe biologice active. Zaharoza pură nu poate fi asimilată, trebuie să fie însoţită de alte substanţe. Sfecla conţine toate substanţele necesare, zahărul nu. Organismul nostru este forţat să folosească astfel din propriile resurse de calciu, fier şi alte elemente, acest lucru ducând la stricarea dinţilor, diabet, anemie, etc. Cercetările arată că zahărul cauzează degenerarea vaselor de sânge şi a celulelor individuale producând mutaţii, iar în final poate duce chiar la cancer. Sunt nenumarate produse care conţin zahăr: bomboane, biscuiţi, sucuri răcoritoare. Din cauza consumului mare de zahăr, numărul de cazuri de diabet, anemie şi cancer de sânge a crescut accentuat în ultimii douăzeci de ani în toate ţările dezvoltate. De aceea părinţii şi bunicii fac o mare greşeală când le dau copiilor dulciuri în exces şi îi lasă să dezvolte o apetenţă prea mare pentru ele. Acest obicei va fi greu de eliminat mai târziu, în viața copilului.


BOALA DIN BIBERON

Fiecare viitoare mamă ar trebui să ştie că nimic nu poate înlocui laptele de la sânul mamei. Este hrana naturală pentru copilul său. Dacă dieta unei femei însărcinate este compusă în principal din dulciuri, produse făinoase, mezeluri, cafea, carne prajită şi alte produse rafinate, copilul său va putea avea de suferit probleme grave de sănătate. Este şi mai rău dacă fumează.
Laptele uman este bogat în lactoză, care creează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor pozitive în intestinul gros al copilului. Laptele de vacă conţine anumite tipuri de proteine şi anticorpi, pe care copilul nu le poate digera. Aceste substanţe, în loc sa fermenteze normal, putrezesc în intestinul copilului, atunci când copilul este hrănit cu lapte de vacă în loc de lapte matern sau cu alte substitute. Acest lucru cauzează autointoxicarea şi dezechilibrul microflorei, care duc la degenerarea intestinului copilului. Substituenţii nu conţin informaţia biologică din laptele matern, astfel încât copilul se simte tot timpul înfometat şi are nevoie de hrănire frecventă. Din această cauză, produsele din amidon şi carne sunt incluse mai devreme în dietă. Sistemul digestiv al copilului nu este complet format şi nu este pregătit să digere şi să absoarbă aceste produse. Anumite enzime necesare nu sunt prezente încă. Putem observa că mulţi copii, între doi şi cinci ani, au tot timpul o substanţă mucoasă la nas. Aceasta este produsă de prea mult amidon şi proteine din dietă. Dieta artificială sfârşeşte prin a distruge sistemul imunitar al copiilor. Aceştia devin vulnerabili la tot felul de infecţii, precum răcelile frecvente, rinoree, gripă şi pneumonie. Copiii hrăniţi în acest mod sunt, în cele mai multe cazuri, alergici.
Cantitatea de fier din laptele de vacă este foarte mică. Viţelul, pe lângă laptele vacii, mai mănâncă şi iarbă. Organele sale digestive sunt capabile de la natură să digere separat laptele şi iarba. Sistemul nostru digestiv însă este construit altfel. Când laptele de vacă pătrunde în stomac, sucurile acide digestive îl coagulează şi îl transformă într-o materie lipicioasă asemănătoare cu brânza. Această "brânză" poate conţine şi alte bucăţi de mâncare, cele care se aflau deja în stomac. De aceea, laptele coagulat trebuie să fie digerat înaintea celorlalte alimente. În caz contrar, dacă acest proces are loc frecvent, se pot produce dereglări ale sistemului digestiv, în special ulcerarea stomacului şi a duodenului. Nu e de dorit ca organismul nostru să devină o uzină de procesat lapte care produce ulcer în loc de avantajele aşteptate. Principalul argument al celor care susţin consumul de lapte este cantitatea mare de proteine (aminoacizi) şi de calciu.

O altă diferenţă dintre laptele matern uman şi cel de vacă este conținutul mare de cazeină din ultimul. Cazeina este o proteină de care viţelul are nevoie pentru a avea copite şi coarne. Viţelul consumă lapte doar în primele şase luni de viaţă, după care "îl înţărcăm". Deci atenţie la cantitatea de lapte pe care o bem. Nu avem nevoie de atât de multe proteine pe cât ingerăm.
Organismul nostru conţine toate elementele din tabelul lui Mendeleev şi toţi compuşii chimici de care are nevoie, chiar dacă doar 40% dintre acestea sunt furnizate prin hrană. Aceşti compuşi sunt sintetizaţi de propriul nostru organism. Dispunem deci de un laborator chimic perfect, creat de natură, având abilitatea de a face o mulţime de lucruri, de la sintetizarea aminoacizilor, la producerea formulelor de însănătoşire, a hormonilor, etc.

Să vorbim despre sintetizarea proteinelor... Aerul pe care îl respirăm conţine cu 80% mai mult nitrogen (ingredientul principal al aminoacizilor) decât cel pe care-l expirăm. Acel nitrogen este folosit de organismul nostru pentru a sintetiza aminoacizii. Putem trăi mâncând cantităţi foarte mici de proteine animale timp de un an, doi ani sau chiar mai mult, fără niciun pericol pentru sănătatea noastră, atât timp cât avem aer şi mâncăm destule legume şi fructe. Pe de altă parte, dacă mâncăm numai proteine, putem muri în doar o lună. În mânăstirile Shao Lin, oamenii condamnaţi la moarte erau hrăniţi numai cu carne şi mureau în douăzeci - patruzeci de zile.

Atunci când ne stabilim dieta, ar trebui să urmăm proporţiile creat de natură în laptele mamei: un conţinut ridicat de carbohidraţi simpli si un conţinut scăzut de lipide şi proteine. Din păcate, nu înţelegem întotdeauna aceste sugestii pe care ni le dă natura.

Mai exista un fapt demn de menţionat...
Laptele din ziua de astăzi este însoţit de stronţiu-90 radioactiv, din cauza poluării mediului înconjurător. Structura sa moleculară este asemănătoare cu cea a calciului, numai că e mai mare. Atunci când stronţiul-90 pătrunde în organismul nostru, moleculele sale înlocuiesc moleculele de calciu din sistemul nostru osos. De aceea, cei care beau lapte mult, au membrele mărite (în special degetele de la mâini şi picioare) şi suferă deseori de disfuncţii ale articulaţiilor şoldului şi genunchiului.

Bineînţeles, şi în cazul laptelui trebuie făcută diferenţa între laptele procesat, degresat, pasteurizat şi laptele integral, între brânza procesată și cea neprocesată. Acestea din urmă sunt diferite şi se pot consuma în siguranţă, dar în cantităţi mici. În aceste condiţii, lactatele sunt chiar benefice, în special în cazul în care conţin grăsimi naturale, fiind recomandate în mod deosebit copiilor şi persoanelor în vârstă. Bacteriile ce se găsesc în aceste produse îndeplinesc majoritatea proceselor pentru realizarea cărora organismul nostru ar trebui sa cheltuiască o mare parte din propriile resurse - vitamine, săruri minerale, macro- şi micro-elemente.

O opțiune bună este laptele de capră, care are un conţinut scăzut de cazeină şi grăsimi şi seamănă la conţinut cu laptele uman.

O altă afecţiune pe care o poate dobândi copilul în viaţă din cauza hrănirii incorecte este alergia la gluten sau boala celiacă şi se datorează faptului că i s-au dat mult prea devreme cereale, când încă tubul lui digestiv nu era pregătit pentru aşa ceva.



ADEVĂRUL DESPRE CARNE

Bineînţeles, trebuie să vorbim şi despre consumul de carne. Carnea nu este recomandată pentru consumul zilnic. Consumarea unor cantităţi mari de proteine animale (carne, mezeluri...), în cantităţi care depăşesc cerinţele zilnice ale organismului nostru, produce procese de putrezire, constipaţie şi otrăvirea organismului cu acid lactic, oxalic şi uric - cei trei principali vinovaţi pentru bolile de încheieturi, dureri de spate, osteoporoză şi alte dereglări de mobilitate.

Digestia cărnii necesită cantităţi mari de vitamine şi microelemente. Dacă nu mâncăm cantităţi suficiente de salată vegetală odată cu carnea, digestia este incompletă, iar carnea nedigerată ajunge să putrezească în intestine. Procesul de putrefacţie creşte alcalinitatea intestinului gros, ceea ce conduce la aciditatea sângelui. Mediul alcalin în intestin promovează dezvoltarea celulelor bolnave, în special a celor canceroase. Cei care consumă carne în exces sunt candidaţi favoriţi pentru cancer. Consumul excesiv de proteine animale, în special în copilaria timpurie, ne supune riscului de a dezvolta boli ale sistemului imunitar.
Digestia cărnii solicită mari cantităţi de vitamine şi microelemente care sunt preluate din sângele copilului. Scăderea nivelului acestor substanţe duce la apariţia anemiei ascunse şi a bolilor de sânge. În mod ironic, diversele alergii, eczeme şi alte disfuncţii specifice vârstei pubertăţii sunt cauzate de bunele intentii ale părinţilor. Fără a fi conştienţi, aceştia pun în pericol sănătatea copiilor incluzându-le prea multă carne şi mezeluri în dietă.

Desigur, nu toţi vor să devină vegetarieni sau vegani. Putem avea parte de sărbători când ni se permite să mâncăm tot felul de alimente, la fel şi în weekend-uri, dar în zilele obişnuite ar trebui să rămânem la masă doar cu ceea ce este sănătos. Mâncaţi cu moderaţie, pentru că este una din condiţiile de bază ale supravieţuirii noastre.

Un vechi proverb tibetan spune: "Majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc din două motive: prea multă mâncare sau prea multă foame".

Nutriţia nu ne influenţează doar sănătatea, ci şi longevitatea. Ştim cum să calculăm caloriile pe care le consumăm într-o zi. Dieta noastră zilnică mixtă ne da în jur de 2500 kcal. Potrivit calculelor ştiinţifice, o persoană normală consuma aproximativ 50.000.000 kcal pe parcursul întregii vieţi. 

Pe baza acesteia, încercaţi să calculaţi durata medie de viaţă, considerând dieta mixtă :

 50.000.000 kcal-total viață / 2500 kcal-zi = 20.000 zile = 55 de ani

Acum să încercăm să calculăm care ar fi durata medie de viaţă a celor care mănâncă produse naturale şi folosesc aproximativ 1000 kcal pe zi :

50.000.000 kcal-total viață / 1000 kcal-zi = 50.000 de zile = 137 de ani

... Nu mergeţi mai departe cu calculele, deoarece o dietă sub 800 kcal pe zi pune în pericol serios sănătatea şi chiar viaţa !




LIPSA IGIENEI CORPORALE INTERNE

Starea în care se află organele noastre interne determină în mare parte aspectul nostru interior. Majoritatea oamenilor nu curăţă niciodată interiorul propriului corp. De obicei, în jurul vârstei de 40 de ani, organismul lor devine atât de obosit de otrăvuri, depozite şi bacterii dăunătoare, încât se expune bolilor. Corpul nostru este construit din celule. Natura ne-a creat în aşa fel încât în fiecare secundă se nasc tot atâtea celule noi pe câte mor. Într-un organism otrăvit constant, sunt mai multe celule bătrâne decât tinere. Acest gen de dezechilibru nesănătos provoacă boli şi degenerarea organismului pe măsură ce îmbătrânim.

Evoluţia a început cu un organism unicelular cu doar două orificii: unul pentru a primi hrana şi altul pentru a elimina resturile. Toate procesele vieţii au loc între aceste două orificii. Dacă procesul de eliminare a resturilor nu funcţionează, celula moare. Este un model simplu şi perfect. Organismul nostru conţine miliarde de celule, dar principiul general este acelaşi: un sistem de eliminare a resturilor nefuncţional provoaca boli şi moarte.

Nu mulţi dintre noi ştiu că intestinul gros al unei persoane conţine 8-15 kg de materie fecală întărită pe care o purtăm după noi toată viaţa. De obicei, după 40 de ani, intestinul gros devine atât de plin de materie fecală, încât aglomerează celelalte organe şi împiedică buna funcţionare a ficatului, rinichilor şi plămânilor. Odată cu materia fecală, în organe pot migra şi paraziţii din intestin care, prin chistificare, vor putea da naştere unor tumori benigne sau chiar maligne sau unor chiste hidatice periculoase. Aceasta reprezintă o cauză importantă a multor boli, unele din cele mai grave. Pentru a preveni acest lucru, cel puţin o dată pe an trebuie făcută o cură de detoxificare a colonului şi deparazitare a întregului organism, urmată de reumplere cu probiotice, vitamine, antioxidanţi şi minerale care ne vor întări sistemul imunitar.

Pe acest blog am publicat mai multe articole cu privire la cure de detoxificare, diete sănătoase şi combinaţii de alimente benefice. În afară de alimente, trebuie să fim atenţi şi la apa de băut şi aerul pe care îl respirăm. Cel de interior se dovedeşte de cele mai multe ori mai nociv şi mai îmbâcsit decât cel de afară. De aceea un lucru inteligent pe care îl putem face este să ne achiziţionăm un purificator de aer şi un purificator de apă în locuinţa noastră. De asemenea, aerisirea trebuie făcută cât mai des.

Toate aceste lucruri contribuie, în egală măsură, la o bună igienă a interiorului nostru.



INCAPACITATEA DE A TRAI O VIAȚĂ FERICITĂ

Este important să înţelegem că dereglările organismului nu au doar cauze fizice, ci şi psihice. Felul nostru de a gândi are puterea de a influenţa ceea ce se întâmplă cu noi şi ne determină aspectele bune sau rele ale vieţii. Ascultă-ţi propriile cuvinte. Dacă observi că exprimi în mod repetat acelaşi gând câteva zile la rând, înseamnă că acesta a devenit modelul tău mental.
Cu toţii trăim conform gândurilor noastre - ele ne dirijează acţiunile. Dacă acestea sunt pline de furie, frica, durere, tristeţe şi răzbunare, ce fel de acţiuni pot determina?!?

Dacă gândurile noastre sunt pozitive, ne putem aştepta de obicei la ce e mai bun în viaţă, pe când gândurile negative pot aduce cu sine doar dificultăţi şi ratare. Se pare că felul nostru de a gândi nu determină doar succesele şi ratările, dar ne influenţează în mod vital şi sănătatea.

De exemplu, mulţi oameni suferă de dureri de cap, de gât şi de spate. Care ar putea fi cauza acestor dureri? Gâtul poate fi asociat mental cu flexibilitatea. În gândurile şi acţiunile noastre, flexibilitatea înseamnă capacitatea de a aborda o problemă din puncte de vedere diferite şi de a găsi o soluţie în mod creativ. Oamenii încăpăţânaţi, incapabili de compromis, care nu pot vedea problema din punctul de vedere al celuilalt, vor suferi de dureri de cap, de gât şi de spate până când vor învăţa să trateze opinia celorlalţi cu mai multă compasiune şi înţelegere. Dacă obişnuim să criticăm totul, vom suferi de dureri articulare şi musculare. Atunci când furia şi ura ne domină gândurile, organismul se "mistuie" şi este supus infecţiilor. Dacă persistăm asupra unei nedreptăţi de care am suferit cu mult timp în urmă, aceasta ne consumă organismul şi duce într-un final la apariţia celulelor canceroase şi apoi a cancerului.


Ar trebui să încercăm să eliminăm gândurile negative şi stereotipurile cât mai repede posibil pentru a câştiga nu numai sănătatea psihică, ci şi pe cea fizică. Este o artă greu de stăpânit şi cu toţii trebuie să o învăţăm. De aceea , anumite forme de yoga ne învaţă o metodă de a înlătura aceste tare negative prin rostirea unor sintagme de genul "Tată/Doamne, iert pe toată lumea. Mă iert pe mine însumi", şi asta o fac în cursul şedinţelor de meditaţie zilnică. Dar şi nepracticanţii de yoga au la îndemână calea psihologului, atunci când nu-şi pot anihila singuri negativitatea, sau calea ortodoxă, a spovedaniei şi cuminecării, când prin această taină ne simţim absolviţi de orice vină, ne împăcăm cu noi înşine şi ne liniştim. De aceea curele de dezintoxicare nu pot fi complete dacă nu ne curăţăm şi mental, şi sufleteşte, prin rugăciuni sau/și meditaţii. În acelaşi timp, trebuie să abordăm o altă atitudine de viaţă, una pozitivă şi de transformare pe calea iubirii.

În toate trebuie să păstrăm un echilibru. Când un dezechilibru apare, pe orice plan, intră în alertă sistemul nostru imunitar care, devenind hiperactiv pentru a înlătura pericolul iminent apărut, va produce adevărate simptome de boală şi chiar boli adevărate.



DESPRE ÎMBĂTRÂNIREA ÎN SALTURI

Când se gândesc la îmbătrânire, oamenii se gândesc la timp ca şi când am îmbătrâni pe măsură ce se mişcă limbile ceasului - mai bătrâni cu o secundă, un minut, o oră, o zi, o lună, un an. În realitate trecerea timpului şi îmbătrânirea oamenilor nu sunt echivalente. Îmbătrânirea se produce în perioade de salturi.

Cunoaştem toţi salturile de creştere. Dacă aveţi copii, aţi observat că gradul lor de creştere este variabil. În unele săptămâni par să se înalţe cu 2.5 cm, în timp ce în alte perioade par să nu se înalţe deloc.

S-a descoperit recent că îmbătrânim în mod asemănător. Amintiţi-vă că îmbătrânirea survine pe măsură ce mor celulele oamenilor. Copiii nu îmbătrânesc pe măsură ce devin adulţi, ei se maturizează ca o exprimare completă a vieţii. În schimb îmbătrânirea este un proces de degenerescenţă sau senescenţă, de pierdere a funcţiei organelor care se datorează unui sistem imunitar hiperactiv. Procesul îmbătrânirii nici măcar nu începe până când nu ne maturizăm, aproape de atingerea vârstei de 30 de ani sau puţin după aceea.

Dar, ca şi creşterea, îmbătrânirea are loc în salturi. Sunt perioade în care funcţionarea organelor se deteriorează mult mai mult decât în alte perioade. Impactul acestor perioade depinde de gradul în care sistemul nostru imunitar este hiperactivat: cu cât activarea este mai intensă şi prelungită, cu atât este mai profundă perioada de îmbătrânire.

De câte ori v-aţi uitat la cineva şi v-aţi gândit că a îmbătrânit foarte mult într-un interval scurt? Dacă v-aţi uita pe buletinul lui de analize, aţi vedea dovada hiperactivării sistemului său imunitar: valori ridicate ale PCR (Proteina C-Reactivă), un număr mare de globule albe şi globule albe activate care inspectează corpul pentru a găsi şi distruge agresorii.

Pe de altă parte, când vedeţi o persoană care pare mult mai tânără decât vârsta ei reală, de regulă este calmă, liniştită, sănătoasă şi foarte rar mănâncă în exces. Analizele acestei persoane ar arăta probabil valori scăzute ale PCR, un număr scăzut de leucocite, nivel scăzut al interleukinelor, ş.a.m.d.

În vederea încetinirii îmbătrânirii, trebuie să evitaţi perioadele de îmbătrânire produse de activarea nejustificată a sistemului imunitar. Astfel veţi avea o viaţă extraordinar de lungă şi de sănătoasă. Nu uitaţi că sistemul imunitar este sediul bazei de date akash din interiorul nostru. El memorează tot, şi ceea ce gândim despre noi la un moment dat, de aceea gândirea negativă îl poate alerta şi hiperactiva. Nu vă gândiţi niciodată la cum veţi arăta bătrân şi trist, gârbov şi neputincios, pentru că asta va fi înregistrată în baza de date a organismului. La fel şi dacă te gândeşti mereu cu teamă la o boală, alertezi sistemul imunitar şi ajungi chiar să o faci.

Pune-ţi-vă în faţă poze cu persoane tinere sau chiar a voastră în care vi se pare că aţi arătat cel mai bine, mai suplu, mai frumos şi mai fericit şi imaginaţi-vă cum vă retransformaţi în cel/cea care aţi fost. Poate chiar aşa şi sunteţi şi aşa veţi rămâne, nu uitaţi, totul ţine de imaginaţie şi ceea ce gândim, dar şi de ceea ce ne dorim pentru noi înșine. Ne programăm singuri viața.


Trebuie să rămânem deschişi la toate posibilităţile pentru că ele sunt infinite!

Legat de longevitate, pe acest blog mai puteti citi și:

STRATEGII PENTRU LONGEVITATE ȘI REÎNTINERIRE
                                                       
Cu drag...
î z i a n a 💜



Sursa : Mikhail Tombak. "Cum sa traim 150 de ani ",Editura Paralela 45, 2010, internet şi altele.


© Copyright 2015 
Max's concept


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru