31 octombrie 2011

CUM SĂ SCĂPĂM DE SURPLUSUL NOSTRU DE KILOGRAME



Înaintând în vârstă, ne îngrăşăm. Dar nu trebuie să lăsăm să se strângă prea multe kilograme, le vom pierde numărul şi, în final, ne vor strica viaţa. Deci ... la atac !

Mult timp "am hăituit" un biet kilogram, instalat în partea superioară a coapselor şi în mijlocul pântecului. Abia observabil, a fost înlăturat, deşi acest lucru părea dificil. Kilogramul a revenit, dar nu mă deranjează numai el. A fost urmat de altele, kilogramele unui trai bun şi ale leneviei. Acesta a fost cazul meu, dar ... Mai pot fi kilogramele căpătate în urma maternităţii sau a unei boli. Asta este - creşterea în greutate face parte din viaţa fiecărei femei.

O mare influenţă asupra ideilor de frumuseţe feminină o au manechinele de modă! 

Primele manechine pentru îmbrăcămintea de damă au fost femei foarte planturoase şi voluptoase. Ele aveau trupuri atât de atrăgătoare încât captau toată atenţia şi îmbrăcămintea pe care o etalau era ignorată deseori. Pentru a pune capăt acestei probleme, au început să fie alese femei foarte slabe, astfel încât oamenii să se uite mai degrabă la haine decât la trupurile lor. Ca rezultat, tipul de trup feminin ales ieri ca să fie ignorat, a devenit idealul nostru astazi! Dar dacă întrebăm bărbaţii, vor recunoaşte sincer că e mai plăcut să îmbrăţişezi o femeie moale, cărnoasă şi voluptoasă decât una numai piele şi os. Şi atunci de ce am dori noi să devenim mai puţin senzuale, ba chiar mai bolnăvicioase şi mai puţin rezistente doar din cauza mesajelor din mass-media ?!? Multe femei (şi chiar bărbaţi) sunt nefericite din cauza greutăţii lor corporale şi asta pentru că se raportează la imaginea femeii promovate în mass-media, deşi promovarea are un scop mercantil. După cum ştim, nu e suficient ca manechinele să fie foarte slabe, ele trebuie să se încadreze în anumite dimensiuni, aşa încât să nu mai dea bătaie de cap designerilor şi croitorilor şi orice costumaţie să poată fi purtată de oricare dintre ele, oricând.

Pentru a începe cu începutul, trebuie să-ţi cultivi o concepţie completă şi pozitivă legată de tine însuţi. Trebuie să înţelegi că nu toate trebuie să ajungem manechine pe scenă ci suntem femei obişnuite care trebuie să trăiască împăcate cu ele însele. Trebuie să te placi pe tine şi pe cei din jur, precum şi să te tratezi pe tine cu iubire şi indulgenţă, nu pedepsindu-te. Fiinţa ta fizică nu îşi ia forma direct din ceea ce mănânci şi din exerciţiile fizice pe care le faci, ci şi din atitudinea pe care o ai faţă de eul tău. Din momentul în care îţi îmbunătăţeşti imaginea de sine şi începi să-ţi reduci încordarea interioară, vei începe şi să-ţi eliberezi corpul de grăsimea exterioară.

Trupul tău este efectul combinat al vieţii pe care o duci şi cel al minţii tale şi gândurilor pe care ea le produce. Iată ce putem face pentru ambele părţi ale ecuaţiei.

1800 calorii pe zi!!!

Un studiu efectuat de Centrul european de cercetare şi informare asupra surplusului de greutate a arătat că miile de femei interogate au luat, în medie, 10.6 kg între 20 şi 50 de ani. Aceasta nu ne împiedică să facem ceva, să nu ne lăsăm în voia sorţii. Dar, atenţie, nu este niciun motiv pentru a începe cu ochii închişi ultimul regim la modă ! Nici pentru a ne înfometa consumând 1000 de calorii pe zi. Ideal ar fi să luaţi un mic dejun consistent, care va reprezenta 25 % din caloriile zilnice (1.800 în total), un dejun şi o cină echilibrate alcătuite din proteine (1 sau 2 ouă, 150 de grame de carne slabă, peşte...), legume verzi şi alte alimente hrănitoare (pâine sau trei linguri de cereale), un fruct, puţină grăsime (trei linguriţe de ulei) şi foarte puţine zaharuri rapide (produse de patiserie, bomboane...). 

Un truc pentru cele care vor să urmeze un regim: nu schimbaţi nimic din obişnuinţele voastre, mâncaţi cu un sfert mai puţin decât înainte. Şi, mai ales, practicaţi regulat un sport, timp îndelungat. Este singura modalitate de a vă menţine muşchii fermi şi deci de a vă îngrăşa mai puţin. În sfârşit, cumpăraţi-vă o pereche de blugi mai strâmţi, cu scopul de a vă motiva, dacă nu mai puteţi stăpâni kilogramele !

MASA GRASA - MASA SLABĂ
  • Metabolismul bazal, necesar supravieţuirii (să respirăm, să digerăm...) consumă 60-75 % din energia zilnică.

  • E bine de ştiut : muşchii (masa slabă) ard mai multe calorii decât grăsimea (masa grasă).

  • Mai clar: este indispensabil să păstrăm un corp cu muşchi puternici.
Există două tipuri: tipul anemic care consumă alimente sărace în proteine și bogat în glucide și tipul pletoric care are un regim bogat în toate.

În privința felului de alimentație se pot diferenția:
  • mâncăi de noapte care consumă alimente în cursul unei singure mese seara fără să mai consume decât foarte puține sau deloc alimente în cursul zilei;
  • cei care consumă cantități normale de alimente, dar în mod periodic consumă cantități mari de alimente în perioade scurte de timp;
  • cei care consumă o masă „normală” pe zi, dar în cursul zilei ingeră numeroase cantități mici de alimente;
  • cei care mănâncă un număr regulat de mese pe zi, completate cu gustări substanțiale, mai mult sau mai puțin regulate;
  • cei care consumă trei mese pe zi, fiind foarte mândri de felul lor de a se alimenta, dar devin totuși obezi, deoarece la consumul acestor mese ingerează cantități mari de alimente iar unii chiar foarte mari. 
Mulți obezi ingeră alimentele atât de repede, încât o cantitate foarte mare este înghițită în câteva minute. Nu există deci un anumit fel de a se alimenta specific sau caracteristic obezilor. Este important însă de reținut este că la obezi, indiferent de modul de a ingera alimentele, cantitatea totală consumată în 24 de ore este mai mare decât cea de care ar fi avur nevoie în mod normal.
Apetitul este senzația care determină începerea ingestiei de alimente. Este mai mult decât un simplu reflex și acesta poate fi reeducat chiar și cu ajutorul autosugestiei.
Sațietatea e o senzație plăcută, de confort și bunăstare, care apare din momentul în care o persoană a ingerat o cantitate satisfăcătoare de hrană. În momentul în care această senzație apare, ingestia de alimente încetează. Factorii care contribuie la apariția sațietății sunt numeroși, mai ales la nivelul reflexelor. Dintre aceștia cei mai importanți sunt legați în mod direct de prelucrarea masei de alimente ingerate sau de efectele calorice ale acesteia.
Condițiile plăcute de mediu, mesele ornate, alimentele plăcut aranjate, un banchet, etc., modifică modelul normal de sațietate. În astfel de ocazii se poate ajunge la înghițirea unei cantități imense de mâncare și băutură.
Cortexul cerebral determină aceste senzații, dar acestea pot fi influențate de un control al voinței și dorinței, chiar și prin autosugestie.
Omul este capabil să domine toate influențele subcorticale în probleme de nutriție. De fapt obezitatea este o stare modificată de nutriție care apare în grade diferite la persoane normale. 

Coloana vertebrală ne controlează metabolismul !

Cele 33 de vertebre ale coloanei, pe lângă faptul că ne menţin organismul în poziţie verticală, au şi alte funcţii importante. Ştim cu toţii că acestea asigură, de asemenea, susţinerea măduvei spinării şi a căilor nervoase ce dictează funcţionarea organelor interne.Vertebrele lombare prezintă un interes deosebit pentru noi, deoarece conţin secţiunea de măduvă responsabilă pentru reglarea metabolismului. Cu alte cuvinte, dacă măduva lombară este degenerată (patologică), precum la dislocarea vertebrelor, avem tendinţa de a creşte sau a scădea rapid în greutate. Se explică astfel, în mod simplu, de ce unii oameni care nu mănâncă mult, se îngraşă, în timp ce alţii slăbesc, deşi mănâncă mai mult decât ar trebui. Ambele categorii prezintă schimbări patologice ale vertebrelor lombare.

Greutatea anormală este provocată de degenerarea vertebrelor lombare care interferează cu transmiterea impulsurilor nervoase către organele interne, care perturbă funcţionarea lor la parametri normali. Acest fenomen este descris în mod obişnuit ca dereglări de metabolism. Procesul de fluctuaţie a greutăţii este mai dramatic în cazuri mai severe de degenerare a măduvei lombare.

Vă veţi întreba: "Cum se poate corecta o coloană deteriorată?" Despre asta va voi vorbi dupa ce prezint şi alte cauze ale obezităţii.

Cauzele directe ale obezităţii (dereglări hormonale, procesarea neadecvată a grăsimilor şi carbohidraţilor) îşi au deseori originea în deteriorarea măduvei lombare. De aceea, niciun regim de slăbire nu poate opri pe termen lung scăderea sau creşterea în greutate anormală. Dietele sărace în calorii, limitarea numărului de mese sau formulele de slăbit (sub formă de capsule, prafuri sau lichide) nu îndeparteaza cauzele greutăţii anormale - nu fac decât să combată simptomele.

Susţinerea unor regimuri de slăbire pe perioade îndelungate de timp este foarte periculoasă pentru sistemul circulator. Organismul nostru construieşte aproximativ 10.000 de metri de vase sanguine pentru a deservi un kilogram de ţesut adipos. Dacă greutatea fluctuează în mod frecvent (din cauza regimurilor), se exercită o presiune constantă asupra sistemului circulator, rezultatul fiind deteriorarea gravă a vaselor şi venelor. Majoritatea oamenilor care experimentează constant diferite regimuri de slăbire au vene umflate în mod vizibil (mai ales la picioare) sau vase de sânge sparte sub piele. 

În concluzie, limitarea aportului de hrană poate conduce la reducerea greutăţii pentru o perioadă dar, cu siguranţă, poate conduce la deteriorarea stării generale de sănătate, anemie, stări depresive şi, mai grav, deteriorarea sistemului circulator.

De ce sunt insuficiente programele de slabire ?

Până în prezent, există trei metode alese de cei care se luptă cu obezitatea: formulele de slăbire, dietele hipocalorice şi exerciţiile fizice.

Să le analizăm pe rând!

Formulele de slăbire
Formulele farmaceutice de slăbire, foarte populare în ultimul timp, produc doar efecte temporare asupra reducerii greutăţii. În majoritatea cazurilor, efectele pozitive dispar la două sau trei luni de la finalizarea regimului. Ceea ce rămâne este o deteriorare de nedescris a organismului, în special a ficatului, stomacului, pancreasului şi sistemului circulator. Formulele produc deshidratarea corpului, schimbă compoziţia sângelui, făcându-l mai gros, cresc aciditatea organismului (dăunător!!!), etc., efectele negative nefiind în totalitate previzibile. Aceste terapii se bazează pe formule artificiale, făcute să acţioneze fără nicio implicare psihologică din partea pacientului.

Individualitatea noastră merita mai multa apreciere - corpurile noastre sunt diferite unul de celălalt şi fiecare are trăsăturile sale unice. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să găsească o metodă individuală de a ne menţine sănătatea trupului, o metodă bazată pe fiziologia unică a corpului nostru, nu pe formule vândute în masă. Procesul de pierdere a greutăţii în exces ar trebui să fie direcţionat de propria noastră minte. Vrem sa scăpăm de greutatea în exces pentru a ne îmbunătăţi sănătatea, nu pentru a deschide calea bolilor.

Dietele hipocalorice
După cum ştim, apa este baza ţesutului adipos ce se acumulează în corp. Orice regim sau formulă de slăbire declanşează mecanismele de apărare a corpului : atunci când nu primeşte suficientă hrană, trebuie să folosească din propria grăsime ca sursă de energie pentru îndeplinirea diferitelor procese fiziologice. Apa este un produs secundar al procesării grasimilor şi este eliminată de organism. În loc de slăbire, organismul nostru începe să semene cu un fruct uscat. Apar riduri pe faţă şi pe corp, muşchii slăbesc, suferim de dureri de cap, de ficat şi de stomac. În final, senzaţia constantă de foame şi de slăbiciune ne forţează să oprim regimul. Ţesutul adipos acţionează ca un burete gata să absoarbă apa. Întoarcerea la obezitate se poate întâmpla foarte rapid.

Exerciţiile fizice
Cu un organism nepregătit pentru un asemenea efort, exerciţiile aerobice, joggingul, etc., pot provoca grave probleme de sănătate. Acest lucru se întâmplă deoarece exerciţiile fizice intense , intensifică circulaţia sângelui şi încălzesc corpul. Depozitele dăunătoare acumulate în organism în locuri precum intestinele şi vasele de sânge (oamenii obezi au în general asemenea depozite în cantităţi mari) devin mai acide, iar cantitatea de substanţe toxice creşte. Transpiraţia abundentă elimină o parte dintre acestea, dar sângele absoarbe grosul şi le transportă prin organism, cauzând auto-intoxicare. Starea generală de sănătate se deteriorează, cu dureri acute de cap şi depresie ca prime simptome. În special oamenii peste 40 de ani nu ar trebui să încerce să slăbească prin exerciţii fizice intense.

Oamenii obezi care încearcă să slăbească printr-una dintre metodele menţionate mai sus fac două greşeli fundamentale:
  1. Regimurile pe o anumită perioadă de timp, de-a lungul cărora se consumă doar alimente cu un conţinut caloric scăzut. (De fapt "Dietă" înseamnă "Stil de viaţă" în limba greacă, nu "perioadă de timp" ).

  2. Încercarea de a slăbi foarte mult într-o perioadă scurtă de timp.
Nu există nicio cale rapidă - dacă în decurs de mai mulţi ani am acumulat în greutate, atunci ne va lua timp (două sau trei luni) pentru a schimba acest proces şi a începe să slăbim.

Unul din pricipiile fundamentale ale naturii spune că nimic nu dispare fără urmă şi nimic nu apare din nimic. 

Acest principiu conţine cea mai importantă lecţie pentru un obez: mănâncă mai puţin.

SFATURI PENTRU A REUŞI SĂ MĂNÂNCI MAI PUŢIN
    • Foloseşte farfurii mici.
    • Învaţă să mănânci încet. Mestecă fiecare înghiţitură de 50 de ori.
Noi asociem obezitatea cu o formă dezagreabilă a corpului, dar ea e, în primul rând, o boală care implică multe disfuncţionalităţi ale proceselor fiziologice. Ca orice altă boală, obezitatea necesită un tratament lung şi chinuitor. Dacă este neglijată, poate cauza degradarea permanentă a sănătăţii.

Obezitatea afectează toate grupele de vârstă, tineri şi bătrâni. Pentru a ne lupta cu o boala, trebuie să-i cunoaştem cauzele. În cazul obezităţii, cauzele sunt obiceiurile şi dependenţele noastre proaste.

Stai gol în faţa oglinzii şi uită-te bine la corpul tău, observă tot excesul de grăsime pe care-l porţi după tine, nu întoarce capul şi nu te fă că nu observi, nu te aşeza într-un unghi favorabil...priveşte în faţă efectele lăcomiei şi ale lipsei de voinţă asupra corpului tău.Te va motiva să acţionezi.



OBICEIURILE PROASTE CE CONDUC LA OBEZITATE

Ar fi bine sa daţi atenţie următoarei liste de obiceiuri proaste, care sunt în mare măsură responsabile pentru obezitatea oamenilor, şi încercaţi să le eliminaţi din viaţa voastră. Veţi fi plăcut surprinşi de rezultate ...
  1. Obiceiul de a mânca repede fără a mesteca bine mâncarea.Este cauza unei digestii slabe şi a formării straturilor de grasime în corp. Mestecatul nu e o activitate foarte dificilă - mestecă fiecare îmbucătură de 50 de ori.

  2. Băutul lichidelor în timpul mesei - cauzează disfuncţia sistemului digestiv şi hormonal. Atunci când bei în timpul mesei, apa te îngraşă. Bea cu cel puţin 20 de minute înainte de masă şi o oră, sau o oră şi jumătate după masă.

  3. Consumul de alimente dulci, coapte în cuptor - duce la blocarea cu amidon a pereţilor absorbanţi ai tractului digestiv şi contribuie la producerea de mucus în exces. Mai mult decât atât, dulciurile duc la creşterea în greutate. Este mai bine să te tratezi cu fructe uscate, seminţe (de floarea-soarelui sau dovleac) şi o cantitate moderată de nuci.

  4. Obiceiul de a mânca ceva frecvent sau mestecatul continuu - pune prea mult stres asupra anumitor sisteme din organism şi le reţine de la alte activităţi importante. Spre exemplu, leucocitele sunt întrerupte de la activitatea lor de apărare a organismului de câte ori băgăm ceva în gură şi limba transmite acel impuls nervos creierului. De aceea, primii care se îmbolnăvesc de gripă, de exemplu, sunt cei care obişnuiesc să mănânce câte ceva tot timpul.   
  5. O altă problemă cauzată  de mâncatul continuu este slăbirea enzimelor digestive produse de organismul nostru. Enzime mai slabe înseamnă o digestie incompletă şi producţie de grăsimi în loc de apă şi dioxid de carbon. Atentie : guma de mestecat are acelasi efect!

  6. Combinarea incorectă a alimentelor - duce la o digestie dificilă, precum şi la slăbirea mecanismelor de digestie, deoarece fiecare aliment are nevoie de un anumit tip de enzime digestive. Din cauza combinării incorecte, anumite alimente ajung să putrezească, în timp ce celelalte sunt transformate în grăsime.

  7. Culcatul după masă - activează mecanismele care funcţionează în mod normal în timpul somnului şi îndepărtează atenţia de la digestie. Dacă se poate, după masă încearcă să faci un timp exerciţiul de mers pe călcâie, pentru a creşte aportul de sânge în stomac şi a îmbunătăţi digestia.

  8. Stilul de viaţă sedentar - nu foloseşte multă energie, iar organismul nu are ocazia de a utiliza depozitele de grăsime. Este bine să facem cel puţin o mie de mişcări energice în timpul unei zile pentru a creşte energia consumată.

  9. Obiceiul de a mânca în timp ce te uiţi la televizor. Dieteticienii din Antichitate spuneau că trebuie să fii "mut şi surd la masă". Dacă mănânci în timp ce te uiţi la televizor, creierul se încurcă, trebuie să proceseze informaţia de pe ecran şi să administreze procesul de digestie în acelaşi timp. Acest lucru interferează cu digestia şi provoacă mâncatul peste măsură.

  10. Mâncatul în stare de nervozitate. Ficatul este primul care reacţionează în condiţii de stres, iar căile biliare se îngustează. Bila nu ajunge în intestinul subţire, iar mâncarea rămâne nedigerată.

  11. Mâncatul înainte de culcare sau în timpul nopţii este dăunător, deoarece în timpul somnului toate procesele din organism sunt îndreptate către reconstrucţia celulelor şi întinerirea întregului organism. Organele interne nu au energia suficientă pentru a procesa corect alimentele în timpul nopţii. Mâncatul noaptea nu ne dă decât grăsime, pietre la ficat (fiere) şi rinichi.

  12. Obiceiul de a mânca cu precădere produse alimentare rafinate şi gătite duce la deficienţa în vitamine şi microelemente naturale. Chiar dacă mâncăm cantităţi mari, continuăm să ne simţim înfometaţi şi să dorim să mâncăm mai mult. În acest fel ajungem să mâncăm de la cinci până la zece ori mai mult decât ar trebui.
Acum inţelegem cauza obezităţii: atunci când pierdem capacitatea de a procesa şi absorbi mâncarea, organismul nostru începe să depoziteze grăsime în jurul şoldurilor, coapselor, burţii, gâtului... Cauzele psihologice sunt mai complicate. Cel mai important este să înţelegem că obezitatea e o boală şi nu avem nicio scuză pentru a o tolera.

Dar iată că mai poate exista și o altă cauză majoră despre care vom vorbi în continuare!!!


SEXUL ȘI OBEZITATEA

Numărul femeilor obeze este de 10 ori mai mare decât al bărbaților. În cazul copiilor nu s-au găsit diferențe, dar pe măsură ce devin adulți, numărul persoanelor de gen feminin obeze crește foarte mult. De asemenea, se constată o creștere foarte mare la femeile necăsătorite, la cele divorțate, văduve sau după menopauză. În urma cercetărilor s-a putut stabili în această privință și rolul sexului în această afecțiune, fiind socotit unul din factorii esențiali. Prin urmare, în afară de stilul de viață inadecvat, obezitatea se poate datora și lipsei activității sexuale prin care organismul este frustrat de o serie de hormoni care se elimină de către organism.
Oricât se caută să se spună că femeile au aceleași drepturi cu bărbații, ba sunt și legi care spun clar acest lucru, în tradiția poporului român există o foarte mare diferență între femei și bărbați. Chiar și religia creștină (ortodoxă, catolică, ș.a.) dă drepturi mult mai mari bărbaților. În concepția religiei, femeia este datoare să se supună în toate bărbatului.
Oamenii simpli de la țară care respectă preceptele religiei nu vor putea încă mult timp de acum încolo să conceapă că o femeie poate avea aceleași drepturi cu un bărbat.
Necesitățile sexuale ale femeilor, de multe ori reprimate din cauze morale sau chiar tradiționale, ajung să fie resimțite prin acumularea de kilograme suplimentare. Dacă o femeie ar dori să facă sex cu un bărbat și acesta nu dorește, este foarte dificil să-și exprime punctul de vedere în cazul celor care sunt adepții diferitelor forme de religie, trăind sub influența lor. Acest lucru este valabil și în cazul cuplurilor căsătorite, atunci când există diferențe de temperament. În plus, mentalitatea oamenilor este foarte diferită în funcție de mediul din care provin, dar și religia contribuie foarte mult la o serie întreagă de privațiuni sau modificări de comportament și stil de viață, unele chiar foarte nesănătoase. Chiar dacă ești căsătorită, conform prejudecăților din societatea noastră, sexul în cadrul familiei se poate practica doar la dorința bărbatului și numai atunci când acesta vrea acest lucru, nu când ar dori femeia.
În timpul actului sexual, organismul produce o serie de hormoni care au un rol hotărâtor în dezvoltarea obezității. Sunt foarte rare femeile care suferă de obezitate atunci când viața lor sexuală e foarte activă.
Se poate deci afirma că actul sexual contribuie la dispariția obezității. De fapt în timpul actului sexual se produce și un mare consum de energie fizică și psihică, atât din partea femeilor, cât și din partea bărbaților, ori consumul energetic este hotărâtor în obezitate. Dacă se consumă mai multă energie fizică și psihică este foarte bine pentru că ajută la slăbire, deci actul sexual este o gimnastică foarte activă și utilă în a scăpa de această afecțiune.
După menopauză, activitatea sexuală, în general vorbind, se diminuează mult și deci se diminuează și consumul energetic prin acest act, dar consumul alimentar, din contră crește, pentru că de obicei femeile sunt cele care pregătesc alimentele, adică gătesc mâncarea, pentru ele și pentru familie, dacă e cazul. De asemenea, după o anumită vârstă, se diminuează și activitatea pe care o aveau în trecut, prin diferite sarcini și servicii pe care le executau zilnic. În mod evident, pentru că apare și pensionarea și deci o mai mare disponibilitate a timpului liber, din lipsă de activitate, femeile își acoperă golul la bucătărie, preparând tot felul de bunătăți și experimentând rețete noi. Așa ajung să consume mult mai multă mâncare decât în trecut. Activitatea fizică și psihică se reduce foarte mult și este normal să apară un surplus de greutate care cu timpul duce la obezitate. Apoi, treptat, pe măsură ce greutatea crește, posibilitățile de mișcare devin tot mai mici, pentru ca în stadiile mai avansate mișcarea să nu mai fie prezentă decât prin gestul de a mai duce la gură încă o bucățică bună, o bucată de prăjitură, o bomboană, etc.
Viața sexuală, pe măsură ce greutatea crește se diminuează pe zi ce trece, pentru că și bărbatul care era obișnuit cu o femeie suplă și frumoasă, se trezește că a ajuns să stea lângă un munte de grăsime care nu mai are nicio atracție pentru el în privința sexualității. Din această cauză se reduce deci și activitatea sexuală, pentru ca în stadiile avansate ale obezității această activitate să dispară complet, apoi cu timpul survine nepăsarea față de cei din jur și de propria persoană. Persoana se obișnuiește treptat cu statutul de grăsană sau grăsan și se complace în această situație, pentru că este o situație din care nu vede nici o ieșire.
În lipsa activității sexuale active apare dorința de a consuma alimente sau în cazurile mai grave de a consuma alcool, care dacă la început ajută la curățirea arterelor și venelor (este un solvent) și de asemenea contribuie la diminuarea inflamațiilor din vene, cu timpul duce la lezarea inimii și contribuie la depunerea de grăsimi pe inimă și ficat, dar și la afecțiuni ale inimii și ficatului. Alcoolul este totodată și un vasoconstrictor și datorită acestei calități ajută la spargerea vaselor de sânge capilare de la nas și nasul va arăta roșu ca la orice bețiv.  Dar acesta dă dependență și toate acestea pot să apară datorită faptului că se diminuează activitatea sexuală.
De ce să ascundem faptul că sexul e una dintre plăcerile vieții și ca orice plăcere poate fi utilă în viața de zi cu zi. Nu trebuie făcute abuzuri, dar nici să ne lipsim de acest lucru, pentru că prin lipsă se pot produce foarte multe modificări nedorite care influențează negativ tratarea afecțiunii acesteia atât de greu de tratat, fiind implicate foarte multe lucruri care pot contribui atât la vindecarea obezității, cât și la apariția ei, sau permanentizarea ei. 



SIMPTOME 

Simptomele care se asociază de obicei obezității nu sunt supărătoare decât în cazuri rare, în care se asociază un factor mecanic, volumul mare al individului devenind o povară. 
Simptomele prezentate de obicei sunt: dispneea, ortopneea și tahicardia la eforturi moderate. Edemele pot să fie de asemenea prezente, dar sunt greu de identificat. Acestea se pot trata foarte bine cu ceaiuri de coajă de soc sau cu coajă de dud, dar se mai pot trata și cu ienupăr.
Transpirația excesivă și intoleranța la căldură reflectă incapacitatea de a elimina căldura. Durerile de cap, instabilitatea sau amețelile, datorate unei presiuni arteriale crescute, sunt frecvente. 
Uneori poate să apară hiperaciditate și iritabilitatea colonului, care se traduce prin constipație, iar la unii prin diaree. Flatulența și indigestia pot să indice o circulație viscerală supraîncărcată sau pot să apară ca o urmare a unei ingestii prea rapide a alimentelor sau a unei dificultăți mecanice și chimice în utilizarea alimentelor ingerate.
Adesea se constată o piele uscată și fără elasticitate, ca și tulburări cutanate: acnee, intertrigo, prurit - deși uneori bolnavul este atât de obișnuit cu acestea încât le ignoră.
Suprasolicitarea sistemului muscular al scheletului se manifestă prin slăbiciunea genunchilor și arcului plantar, ceea ce face ca aceștia să aibă picioare plate și tulburări degenerative la nivelul genunchilor.
Un principiu biologic fundamental este enorma capacitate a organismului de a se adapta la mediul înconjurător și mai ales la condițiile de nutriție din mediu. Multe dintre posibilitățile organismului de a se adapta de la un tip de alimentație la altul, de exemplu posibilitatea de a trece de la hidrocarbonate, ca sursă de energie, la proteine sau lipide, în funcție de necesități fac ca organismul să suporte mai ușor și excesele. Astfel mecanismele interesate în metabolism și reglare sunt toate capabile să se adapteze la masa mare și la schimburile foarte importante de energie pe care le prezintă obezul, cu o eficiență care face ca simptomele să fie minime. Este însă o mare acumulare de masă la același corp care în timp ajunge să depășească cu mult posibilitățile corpului de a se adapta și mai ales a inimii de a funcționa.
Majoritatea celor care au obezitate trebuie în primul rând să verifice funcționarea inimii și eventual să ia măsuri din timp pentru a preîntâmpina o afecțiune majoră a inimii.


    
COMPLICAȚII

În primul rând s-a constatat o creștere a mortalității. Apoi s-a descoperit că obezii tolerează boala mai greu decât cei cu greutate normală și acest lucru se datorează faptului că solicitarea fiziologică a bolii se suprapune peste un organism deja handicapat de solicitarea pe care o exercită supragreutatea și lipsa mișcărilor.

Malnutriția este de obicei asociată cu obezitatea. Este posibil ca problemele legate de echilibrul apei și de iritabilitatea nervoasă să fie dependente de regimul bogat în hidrați de carbon și fără tiamină pe care îl au numeroși obezi.
Stările de deficit proteic întâlnite la femeile tinere și tipul ”anemic” de obezitate arată clar efectul unei diete prelungite  predominant glucidică și hipoprotidică. Acest caz este tipic pentru multe femei tinere, care printr-o alimentație neglijentă în jurul vârstei de 20 de ani, prezintă la 30 - 40 de ani, după căsătorie și una sau mai multe sarcini, o obezitate deosebit de greu de tratat. Din acest punct de vedere carența proteică a acestor bolnave, manifestată prin slăbiciune, inerție, anemie și o hipofuncție generală a tuturor sistemelor, mai ales a glandei tiroidiene, este răspunzătoare  de cele mai multe dintre simptome, deși tulburările sunt agravate de încărcarea suplimentară pe care o reprezintă cele 10 - 25 kg (sau chiar mai mult) de grăsime în exces.
Malnutriția accidentală nu este cea care cauzează obezitatea ci doar în cazurile când aceasta este sistematică și mai ales pe perioade lungi de timp. Bineînțeles că aceasta cu puțină bunăvoință poate dispărea. În cazurile de bulimie se va face tratamentul acestei afecțiuni.
Obezitatea poate fi cauza multor afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare, inclusiv a litiazei biliare, a hipertensiunii, bolilor cardiace, aterosclerozei, bolilor pulmonare, tulburărilor endocrine și diabetului.
Unele boli endocrine (tiroidă, hipofiză, gonade), bolile neurologice, sau chiar anumite tumori localizate la nivelul creierului pot să lezeze centrii foamei sau ai sațietății și prin aceasta contribuie foarte mult la apariția bolii. 

BULIMIA din diferite cauze este o altă mare problemă și dacă se ivește această afecțiune va trebui tratată cu mare atenție.
Predispoziția genetică este unul dintre factori care de asemenea pot influența apariția obezității în cadrul aceleiași familii. Supraalimentația sau mai exact alimentația greșită cu foarte multe consecințe este și ea unul dintre factorii care pot duce la apariția bolii. Obiceiurile culinare greșite cu prepararea alimentelor cu multă grăsime în special animală și cu multe dulciuri rafinate (rahat, bomboane, ciocolată, budinci, paste făinoase, produse de patiserie, rântaș, etc.). Excesul de zaharuri fie în alimente, fie în diferite băuturi este unul dintre factorii cei mai frecvenți.
Valoarea economică și socială a standardelor de viață ridicate nu este întotdeauna însoțită de o îmbunătățire a stării fiziologice. Standardele normale de calorii necesare pentru o zi, care erau valabile acum câțiva ani, nu mai pot corespunde actualelor necesități.


CUM SLĂBIM?

Este nevoie de patru etape:
  1. Corectarea alinierii vertebrelor lombare.
  2. Creşterea graduală şi sistemică a activităţii fizice.
  3. Susţinerea unor programe de curăţare internă şi postul periodic.
  4. Combinarea corectă a alimentelor.

CE FACEM PE PLAN MENTAL?

Iată câteva moduri pozitive în care să te gândeşti la hrană:

Mănâncă alimentele care îţi fac cu ochiul pentru că sunt acele alimente care îţi satisfac o anumită nevoie într-un anumit moment.

Gândeşte pozitiv. Vinovăţia şi plăcerea nu fac casă bună împreună. Hrănirea trebuie să confere satisfacţie şi plăcere ca să fie eficientă.

Libertatea de a mânca orice îţi va da şi libertatea de a nu mânca. Nu te pedepsi privându-te de la anumite alimente, doar fi atentă la cantităţi.

Priveşte alimentele ca pe nişte catalizatori care ajută organismul să absoarbă mai multă energie de la Dumnezeu, nu ca pe un combustibil care se introduce ca să se transforme în ţesut şi masă grasă.
Dieta care se ţine în pat:

Această dietă NU îţi spune să renunţi la alimente şi nici să faci exerciţii fizice în exces. În schimb, îți impune să ţii regim de gândire negativă şi să faci exerciţii mintale. Această dietă te poate ajuta să-ţi schimbi modul de a gândi, sentimentele şi aspectul. Te poate face să te simţi bine cu tine şi cu propria viaţă şi asta e de fapt tot ceea ce ne dorim.

Foloseşte afirmaţii pozitive prin care îţi programezi mintea şi corpul. Ca să fie mai puternice, scrie-le de 10-20 de ori pe zi.


Exemple:
  •  Eu ..., merit să-mi menţin greutatea perfectă de ... kilograme.

  • Eu ..., merit să-mi menţin greutatea perfectă de ... kg, indiferent ce aş mânca.

  • Eu ..., merit să-mi păstrez greutatea perfectă de ... kg, indiferent ce aş mânca.

  • Eu ..., este uşor să-mi păstrez greutatea perfectă de ... kg dacă mă gândesc la asta. 
Nu am uitat de zona lombară pentru care vă sugerez să faceţi elongaţii la bară şi câteva exerciţii zilnice, scurte dar eficiente, masaj terapeutic cu creme revulsive, eventual şi plasturi calmanţi.             
 

REGIMUL ALIMENTAR CU CARACTER GENERAL

Orice veți face, dacă nu veți ține un regim alimentar adecvat, va fi sortit eșecului. Regimul va fi cu cât mai puține calorii indicându-se să se consume 1200 - 1300 calorii în cazul în care activitatea cotidiană este normală și omul este activ fizic. În repaus se vor consuma doar 400 - 800 calorii pe zi. La fel și atunci când se stă în pat. E bine ca bolnavul să nu rabde de foame.

Regimul cuprinde trei categorii:
  1. alimente interzise;
  2. alimente de evitat;
  3. alimente permise.
În toate cazurile este indicat să se consume zilnic și în cantitate cât mai mare iaurt în locul altor alimente. Acesta ajută la obținerea unei greutăți corporale mai apropiate de normal și datorită faptului că are în componență acid lactic. În plus este necesar cât mai mult calciu pentru organism în această perioadă. Mai bine să abuzăm de iaurt decât de alte alimente.

1. Alimente interzise:
  1. Dulciurile de toate felurile și sub toate formele, în special cele care conțin zahăr rafinat. Mierea de albine poate înlocui foarte bine aceste zaharuri.
  2. Alcoolul de orice fel; bere, vin, țuică, rom, etc.
  3. Produsele de patiserie din făină albă.
  4. Grăsimile animale de orice fel se pot înlocui cu grăsimi vegetale (uleiuri vegetale sau de pește). Uleiul de pește se poate consuma de asemenea foarte bine.
  5. Conservanții, aditivii alimentari, emulgatorii, orice produs sintetic.
2. Alimente de evitat:
  1. Făinoasele - în special pâinea, pastele făinoase, cartofii, fasolea boabe uscată și mazărea boabe, lintea. Se admite însă soia în orice cantitate. Este indicat ca în locul făinoaselor să se consume cereale integrale în orice cantitate. Se preferă germenii de cereale și tărâțele de cereale care se pot introduce în orice aliment care se consumă.
  2. Grăsimile (untura, smântâna, carnea grasă) în afară de margarină și uleiuri vegetale.
  3. Afumăturile de orice fel, conservanții, aditivii alimentari.
  4. Dintre fructe: struguri, nuci, arahide, banane, alune.
  5. Sarea e de dorit în cantitate mai mică.
3. Alimente permise:
  1. Carnea slabă, fiartă sau friptă, peștele slab, în special fiert, carnea de pui fără pieliță; nu se admite carnea prăjită în grăsime (untură).
  2. Brânzeturi slabe și desărate, lapte bătut, iaurt cât mai mult și în orice timp al zilei, brânză de vaci degresată.
  3. Ouă tari 2 - 3 pe săptămână, nu mai mult.
  4. Mămăliguță, orez, secară, ovăz, grâu încolțit, orice cereală încolțită din care, de asemenea, prin măcinare se pot face o serie de produse alimentare foare valoroase și utile în regimurile de slăbire.
  5. Legume verzi, varză, conopidă, bame, dovlecei, pepene  galben, sfeclă, morcovi, păstârnac, pătrunjel, salată, spanac, țelină, etc. Se pot consuma proaspete sau sub formă de sucuri sau chiar gătite în diferite moduri. Acestea conțin o serie de fibre vegetale care nu se asimilează de către organism și contribuie la slăbire prin faptul că măresc bolul alimentar și contribuie la o digestie mai ușoară. De asemenea, acestea sunt indicate și pentru faptul că ajută ca metodă de prevenire a cancerului digestiv.
  6. Salate din: tomate, ardei, castraveți, ceapă, ridichi, sfeclă, morcovi, usturoi, etc. Se pot consuma crude sau sub formă de sucuri care sunt foarte bune și pot înlocui foarte bine băuturile răcoritoare. Se fac în funcție de gust și se pot consuma în orice cantitate în funcție și de felul cum este tolerat de către organism.
  7. Fructe în afară de cele pomenite la alimente de evitat, în orice cantitate. Se vor putea consuma sub orice formă: crude, inclusiv coaja, sucuri obținute cu storcătorul de fructe, compoturi cu miere, nu cu zahăr și conservanți.
Se recomandă mese dese la 3 - 4 ore, dar din alimentele permise. Foarte important este ca absolut toată mâncarea care se consumă să se mestece foarte bine în gură înainte de a se înghiți. Nu uitați că nu aveți voie să consumați hrana nemărunțită, pentru că în acest fel nu aveți cum să slăbiți. Străduiți-vă să mestecați în liniște și temeinic, savurând fiecare înghițitură și chiar să faceți din când în când câte o pauză. În timpul mesei este bine ca mâncarea să fie pusă în farfurie pentru a vedea exact ce cantitate se consumă și încercați ca acea cantitate să o diminuați în timp și totodată să o introduceți în organism cât mai încet după o temeinică mărunțire și îmbibare cu saliva din gură, până se va forma în gură o pastă omogenă semilichidă care se va înghiți. În timpul mesei nu este indicat să se consume nici un fel de lichide, ci numai după ce a trecut perioada de minim 30 de minute de la masă (dar optim ar fi chiar o oră) sau cu 30 de minute înainte de masă. 
Este foarte important ca omul să mănânce imediat ce se trezește, pentru a nu lăsa stomacul gol. Se indică un iaurt, un fruct sau orice altceva care vă convine, dar nu lăsați stomacul gol mai ales dimineața. Faptul că nu se mănâncă nimic dimineața face ca greutatea corporală să crească cu cel puțin 5 kg pe an și poate aduce o serie de boli foarte greu de tratat. Această masă este una dintre cele mai importante ale zilei.


COMBATEREA SENZAȚIEI DE FOAME

Există mai multe modalități:
  • Prevenirea senzației de foame produsă de hipoglicemie prin alimentări frecvente la 3 - 4 ore.
  • Preparate care anulează reflexele gastrice și produc senzația de plenitudine prin creșterea volumului și neutralizării acidității (mucilagii, derivați bogați în celuloză). Se poate ca la fiecare 3 ore să se ia câte o lingură de tărâțe de grâu. Acestea se găsesc de vânzare pe piață. Există și o serie de medicamente sub formă de capsule sau prafuri cu diferite denumiri care conțin tărâțe sub diferite forme. Acestea se pot lua în orice cantitate, cu atât mai mult cu cât ajută și la combaterea constipației.
  • Atenuarea peristalticii gastrice - se pot administra ceaiuri cu efect spasmolitic asupra musculaturii gastrice din: chimen, busuioc, fenicul, mentă, etc.
În cazul în care nu aveți altă alternativă, consumați la fiecare oră un măr sau orice alt fruct dintre cele permise pe care îl agreați. Acesta vă va ajuta să aveți stomacul plin și să nu lucreze în gol.
Există de asemenea o serie de produse naturiste la orice magazin de profil care sunt indicate în obezitate: tablete de slăbit, ceaiuri, spirulină, tinctură de fructe de soc, Ayur Slim, ceai verde, tinctură de fructe de soc, cărbune vegetal, uleiuri vegetale presate la rece (există mai multe sortimente) din care se pot lua zilnic 2 - 3 linguri, etc.

Cum se face cura cu tinctură de fructe de soc:
- în prima zi se ia o linguriță pe stomacul gol (înainte de masa de seară cu 15 minute);
- a doua zi se iau două lingurițe, apoi se crește doza treptat cu câte o linguriță pe zi până se ajunge la 7 lingurițe;
- se va continua apoi cu această cantitate timp de 30 de zile;
- se face o pauză de 15 zile și se poate repeta.
Este una din cele mai eficiente metode!!!

Pentru a trece la o cură de slăbire e nevoie de o autoanaliză foarte serioasă deoarece un regim de slăbire, mai ales de lungă durată, modifică personalitatea și comportamentul persoanei care îl practică. 

Acestea sunt reguli cu caracter general, dar poate ar fi indicat să ținem cont și regimul alimentar cel mai potrivit pentru grupa noastră de sânge. Pe acest blog puteți citi postările legate de acest subiect:


De asemenea, poate vă sunt de folos și câteva sfaturi de aici:
 

Vă doresc succes! 
Bineînțeles că același lucru îl doresc și pentru mine!

                                 î z i a n a 💜



FONOTERAPIE PENTRU REDUCEREA KILOGRAMELOR:








© Copyright 2015 
Max's concept

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru