Translate

03 decembrie 2019

DIETA BENEFICĂ GRUPEI SANGUINE AB


Cel care are grupa sanguină AB mai e numit și ENIGMATICUL.

Caracteristici generale:
  • Fuziunea modernă între grupele sanguine A și B;
  • Răspuns de tip cameleonic la condițiile schimbătoare de mediu și dietă;
  • Tract digestiv sensibil;
  • Sistem imunitar excesiv de tolerant;
  • Răspunde optim la stres în plan spiritual, fizic și la nivel de energie creatoare;
  • Un mister evoluționist.

PERSOANELE CU GRUPA SANGUINĂ AB, au antigene multiple care-i fac să fie uneori asemănători cu grupa sanguină A, alteori cu grupa sanguină B și uneori o fuziune a ambelor - un fel de grupă sanguină ”centaur”.
Grupa sanguină AB are mai puțin de 1000 de ani vechime, este rară (2 - 5% din populație) și complexă din punct de vedere biologic. Nu se încadrează bine în niciuna din celelalte categorii.

Dieta grupei sanguine AB necesită o lectură foarte atentă a listei de alimente  și o familiarizare atât cu dieta grupei A, cât și cu cea a grupei B, pentru o mai bună înțelegere a parametrilor dietei proprii.
Cei cu grupa sanguină AB sunt adesea mai puternici și mai activi decât persoanele cu grupa sanguină A, care sunt mai sedentare. Acest surplus de elan vital se poate datora faptului că memoria lor genetică conține reminiscențe destul de recente ale strămoșilor lor cu grupa sanguină B, locuitori ai stepelor.


FACTORUL DE SCĂDERE ÎN GREUTATE

Mic ghid alimentar pentru cei cu grupa sanguină AB:


ALIMENTE CARE FAVORIZEAZĂ CREȘTEREA ÎN GREUTATE
  • Carne roșie - Slab digerată; stocată sub formă de grăsime; toxifică tractul intestinal.
  • Fasole mare - Inhibă eficiența insulinică; determină hipoglicemie; încetinește rata metabolică.
  • Fasole Lima - limitează eficiența metabolică; determină hipoglicemie; încetinește ritmul metabolic.
  • Semințe - determină hipoglicemie;
  • Porumb - Inhibă eficiența insulinică;
  • Hrișcă - determină hipoglicemie;
  • Grâu - scade metabolismul; utilizare ineficientă a caloriilor; inhibă eficiența insulinică.
ALIMENTE CARE FAVORIZEAZĂ SCĂDEREA ÎN GREUTATE

  • Tofu - susține eficiența metabolică;
  • Alimente marine - susțin eficiența metabolică;
  • Ouă - favorizează metabolismul eficient; 
  • Produse lactate - ameliorează producția de insulină;
  • Legume verzi - ameliorează eficiența metabolică;
  • Varec - ameliorează producția de insulină;
  • Ananas - Ajută digestia; stimulează motilitatea intestinală.
Folosiți aceste linii directoare, împreună cu toate recomandările dietei grupei sanguine AB, pentru întocmirea unui meniu propriu, optim pentru sănătate și o formă fizică bună.


ALIMENTE MARINE

Există o largă varietate de alimente marine pentru cei cu grupa sanguină AB, acestea fiind și o excelentă sursă de proteine. Ca și în cazul grupei sanguine A, există dificultăți în digestia lectinelor care se găsesc în calcan și plătică. Cei cu grupa sanguină AB au în comun cu grupa sanguină A susceptibilitatea la cancer mamar. În caz de antecedente heredo-colaterale de cancer mamar se recomandă introducerea melcilor în dietă. Melcul comestibil, Helix pomatia, conține o puternică lectină care aglutinează specific celulele mutante A-like la două dintre cele mai obișnuite forme de cancer mamar. Acesta este un tip de aglutinare pozitivă, lectina din melc elimină celulele bolnave.

Deosebit de benefice:
  • Albacore (Ton),
  • Cod,
  • Biban oceanic,
  • Grouper,
  • Hake (Merluciu),
  • Macrou,
  • Mahimahi,
  • Monkfish,
  • Sturion,
  • Știucă tânără,
  • Știucă tânără,
  • Știucă,
  • Sardine,
  • Porgy,
  • Păstrăv,
  • Curcubeu,
  • Red Snapper,
  • Sailfish,
  • Păstrăv marin,
  • Scrumbie,
  • Melci.
Neutre:
  • Abalone,
  • Bluefish,
  • Crap,
  • Drac-de-mare,
  • Caviar,
  • Hering (proaspăt),
  • Midie,
  • Scoici,
  • Rechin,
  • Biban argintiu,
  • Smelt,
  • Snapper,
  • Calmar,
  • Pește spadă,
  • Tilefish,
  • Weakfish,
  • Somn,
  • Biban alb,
  • Biban galben,
  • Somon.
De evitat:
  • Anșoa,
  • Baracuda,
  • Beluga,
  • Biban cu branhii albastre,
  • Moluște comestibile,
  • Scoici de mare,
  • Crab,
  • Rac cu platoșă,
  • Țipar,
  • Plătică,
  • Broască,
  • Calcan cenușiu,
  • Egrefin,
  • Halibut,
  • Hering (murat),
  • Homar,
  • Lox (somon afumat),
  • Calcan,
  • Caracatiță,
  • Stridii,
  • Biban marin,
  • Creveți,
  • Biban dungat,
  • Broască țestoasă,
  • Yellowtail.

PRODUSE LACTATE ȘI OUĂ

În privința produselor lactate, cei cu grupa sanguină AB se pot identifica cu grupa sanguină B. Produsele lactate sunt benefice, mai ales produsele preparate și acrite - iaurt, kefir și smântână acră degresată - care sunt mai ușor de digerat.
Factorul principal căruia trebuie să-i acordați atenție este producția excesivă de mucus. Apariția de tulburări respiratorii, sinusale sau infecții otice indică necesitatea reduerii consumului de produse lactate.
Ouăle sunt o sursă foarte bună de proteine pentru cei cu grupa sanguină AB. Deși ele sunt foarte bogate în colesterol și cei cu grupa sanguină AB (la fel cu grupa sanguină A) au o oarecare susceptibilitate la probleme cardiace, cercetările au arătat că cei mai mari vinovați nu sunt alimentele cu conținut de colesterol, ci mai degrabă grăsimile saturate.
Totuși, când consumați ouă, puteți crește aportul proteic și puteți scădea aportul de colesterol folosind două albușuri de ou la fiecare gălbenuș. Rețineți că lectina care se găsește în mușchiul de pui nu este prezentă în ouă.

Deosebit de benefice:

  • Brânză cottage,
  • Brânză de capră,
  • Brânză Ricotta,
  • Iaurt,
  • Brânză Farmer,
  • Brânză Feta,
  • Lapte de capră,
  • Kefir,
  • Mozarella,
  • Smântână acră (degresată).
Neutre:
  • Cazeină,
  • Brânză Neufchatel,
  • Brânză Cheddar,
  • Brânză Colby,
  • Brânză cu smântână,
  • Brânză Edan,
  • Brânză Ementhal,
  • Brânză Gouda,
  • Brânză Gruyere,
  • Brânză Jarlsburg,
  • Monterey Jack,
  • Brânză Munster,
  • Schweitzer,
  • Brânză Neufchatel,
  • Zer,
  • Brânză de soia,
  • Lapte de soia,
  • String cheese,
  • Lapte ecremat sau 2%.
De evitat:
  • Brânza americană,
  • Blue cheese,
  • Brânză de Brie,
  • Înghețată,
  • Unt,
  • Lapte bătut,
  • Camembert,
  • Parmezan,
  • Provolone,
  • Brânză sherbet,
  • Lapte integral.


ULEIURI ȘI GRĂSIMI

Cei cu grupa sanguină AB ar trebui să utilizeze uleiul de măsline în locul grăsimilor animale, a grăsimilor vegetale hidrogenate sau a altor uleiuri vegetale. Uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată, care se crede că ar contribui la scăderea colesterolului sanguin. Puteți, de asemenea, să folosiți la gătit cantități mici de ghee, un unt clarifiat semifluid folosit mult în India.

Deosebit de benefice:
  • Ulei de măsline.
Neutre:
  • Ulei de canola,
  • Ulei din ficat de cod,
  • Ulei din semințe de in,
  • Ulei de arahide.
De evitat:
  • Ulei de porumb,
  • Ulei din semințe de bumbac,
  • Ulei de șofran,
  • Ulei de susan,
  • Ulei de floarea-soarelui.

NUCI ȘI SEMINȚE

Nucile și semințele prezintă un tablou mixt pentru cei cu grupa sanguină AB. Consumați-le în cantități mici și cu precauție. Deși ele pot constitui o bună sursă de proteine suplimentare, toate semințele conțin lectine cu efect de inhibare a insulinei, ceea ce le face problematice pentru cei cu grupa sanguină B. Pe de altă parte, aveți în comun cu grupa sanguină A preferința pentru arahide, care sunt un suport puternic pentru sistemul imunitar.
Cei cu grupa sanguină AB au, de asemenea, tendințe la afecțiuni ale veziculei biliare, astfel că untul din nuci, cu diversele sale sortimente, este preferabil nucilor integrale.

Deosebit de benefice:
  • Castane,
  • Arahide,
  • Unt de arahide,
  • Nuci.
Neutre: 
  • Unt de migdale,
  • Migdale,
  • Nuci braziliene,
  • Nuci de mahon (acaju),
  • Nuci hickory,
  • Nuci litchi,
  • Nuci macadamia,
  • Nuci de pignola (pin),
  • Boabe de fistic.
De evitat:
  • Alune,
  • Semințe de dovleac,
  • Unt de susan (tahini),
  • Semințe de susan,
  • Semințe de mac,
  • Unt de floarea-soarelui,
  • Semințe de floarea-soarelui.

FASOLE ȘI LEGUME


Boabele de linte sunt un aliment important anticanceros pentru cei cu grupa sanguină AB, deși ele nu sunt recomandate pentru cei cu grupa sanguină B. În particular, se știe că lintea conține antioxidanți antineoplazici. Pe de altă parte, fasolea mare și fasolea lima, care încetinesc producția de insulină la cei cu grupa sanguină A, au același efect asupra celor cu grupa sanguină AB.

Deosebit de benefice:
  • Fasole Pinto,
  • Fasole Lima,
  • Fasole roșie,
  • Soia,
  • Linte verde.
Neutre:
  • Fasole cu boabe late,
  • Fasole cannellini,
  • Fasole arămie,
  • Fasole nordică,
  • Fasole verde,
  • Fasole jicama,
  • Fasole săltăreață,
  • Fasole cățărătoare,
  • Fasole tamarind,
  • Fasole albă,
  • Linte domestică,
  • Linte roșie,
  • Mazăre verde,
  • Mazăre păstăi.
De evitat:
  • Fasole aduke,
  • Fasole azuki,
  • Fasole neagră,
  • Fasole fava,
  • Fasole garbanzo,
  • Fasole mare,
  • Linte Lima,
  • Mazăre neagră.


CEREALE

Liniile directoare pentru cei cu grupa sanguină AB favorizează atât recomandările pentru grupa sanguină A, cât și pe cele pentru grupa sanguină B. În general, vă fac bine cerealele, chiar și grâul, dar trebuie să limitați consumul de grâu, deoarece miezul intern al bobului este deosebit de acidifiant pentru cei cu grupa sanguină AB. De asemenea, grâul nu este recomandat dacă încercați să scădeți în greutate. Cei cu grupa sanguină AB care au o pronunțată stare legată de mucus, provocată de astm sau de infecții frecvente, ar trebui să își limiteze consumul de grâu, deoarece grâul determină producția de mucus. Va trebui să experimentați individual pentru a stabili cât grâu puteți consuma. Aici nu este vorba despre acidul gastric, ci despre echilibrul acid/alcalin din țesuturile musculare. Cei cu grupa sanguină AB se simt cel mai bine atunci când țesuturile lor sunt ușor alcaline. În vreme ce miezul intern al bobului de grâu este alcalin la cei cu grupa sanguină O și B, el devine acid la cei cu grupa sanguină A și AB.
Limitați-vă aportul de germeni și tărâțe de grâu la o dată pe săptămână. Făina de ovăz, fulgii de soia, meiul, făina de cartofi, orezul pisat și granulele de soia sunt cereale benefice pentru grupa sanguină AB, dar trebuie să evitați hrișca și porumbul.

Deosebit de benefice:

  • Mei,
  • Tărâțe de ovăz,
  • Făină de ovăz,
  • Orez expandat,
  • Tărâțe de orez,
  • Secară albă,
  • Boabe de secară.
Neutre:
  • Amarant,
  • Orz,
  • Cremă de orez,
  • Cremă de grâu,
  • Familia,
  • Făină de cartofi,
  • Granola,
  • Grape nuts,
  • Cereale combinate,
  • Grâu tocat,
  • Fulgi de soia,
  • Granule de soia,
  • Tărâțe de grâu,
  • Germeni de grâu.
De evitat:
  • Hrișcă,
  • Fulgi de porumb,
  • Făină de porumb,
  • Cremă de grâu,
  • Kamut,
  • Kasha.

PÂINE ȘI BRIOȘE

Liniile directoare pentru grupa sanguină AB în privința consumului de pâine și brioșe sunt similare cu cele pentru cereale și grâne. Ele sunt, în general, alimente favorabile, dar dacă aveți o hipersecreție de mucus sau sunteți supraponderali, grâul integral nu este recomandabil. Făina de soia și de orez sunt bune substitute. Fiți atenți la faptul că pâinile din grâu germinat disponibile în comerț conțin adesea cantități mici de grâu germinat și sunt în realitate pâini din grâu integral. Citiți etichetele cu ingrediente. Evitați brioșele de porumb și pâinea de porumb. Deși pâinile Essene și Ezekiel (care se găsesc în magazine alimentare dietetice) sunt pâini din grâu germinat, lectina din gluten este distrusă în procesul de germinare.

Deosebit de benefice:
  • Pâine Essene,
  • Pâine Ezekiel,
  • Pâine de orez brun,
  • Mei,
  • Fin Crisp,
  • Prăjituri de orez,
  • Pâine Wasa,
  • Pâine de secară 100%,
  • Biscuiți de secară,
  • Secară Vita,
  • Pâine din grâu germinat,
  • Pâine din făină de soia.
Neutre:
  • Pâine fără gluten,
  • Pâine hiperproteică fără grâu,
  • Lipie ideală,
  • Brioșe din tărâțe de ovăz,
  • Pâine de secară albă,
  • Pâine din făină de soia.
De evitat:
  • Covrigi de grâu,
  • Grâu arnăut,
  • Pâine fără gluten,
  • Pâine hiperproteică,
  • Pumpernickel,
  • Lipie ideală,
  • Matzos de grâu,
  • Pâine policerealieră,
  • Brioșe din tărâțe de ovăz,
  • Pâine de secară albă,
  • Brioșe din tărâțe de grâu,
  • Pâine din grâu integral.

CEREALE ȘI PASTE FĂINOASE

Grupa sanguină AB obține efecte benefice cu o dietă bogată mai degrabă în orez decât în paste făinoase, deși puteți consuma paste semolina sau paste cu spanac o dată sau de două ori pe săptămână.
Evitați porumbul și hrișca și înlocuiți-l cu ovăzul și secara. Limitați-vă consumul de tărâțe și germeni de grâu la o singură dată pe săptămână.

Deosebit de benefice:
  • Făină de ovăz,
  • Făină de orez,
  • Făină de secară,
  • Făină din grâu germinat,
  • Basamati de orez,
  • Orez brun,
  • Orez alb,
  • Orez sălbatic.
Neutre:
  • Făină de cuș-cuș,
  • Făină de grâu bulgur,
  • Făină de grâu arnăut,
  • Făină cu gluten,
  • Făină graham,
  • Făină de secară albă,
  • Făină albă,
  • Făină din grâu integral,
  • Paste făinoase semolina,
  • Paste făinoase cu spanac,
  • Quinoa.
De evitat:
  • Kasha de hrișcă,
  • Tăiței soba,
  • Paste făinoase cu anghinare,
  • Făină de orz.

LEGUME

Legumele proaspete sunt o sursă importantă de substanțe fitochimice, substanțe naturale din alimente care au rol în prevenirea cancerului și afecțiunilor cardiace - boli care îi afectează pe cei cu grupa sanguină A și B mai des, ca rezultat al unor sisteme imunitare mai slabe. Acestea ar trebui consumate de câteva ori pe zi. Cei cu grupa sanguină AB au la dispoziție o gamă largă de opțiuni - aproape toate legumele care sunt bune fie pentru grupa sanguină A, fie pentru grupa sanguină B sunt bune și pentru cei cu grupa sanguină AB. Singura excepție este panhemaglutinantul din roșii, care afectează toate grupele sanguine. Întrucât cei cu grupa sanguină AB au multe elemente de grupă sanguină și pentru că lectina nu este specifică, s-ar părea că sunteți capabili să evitați efectele nocive.
Cei cu grupa sanguină AB ar trebui să includă tofu în mod regulat în dieta lor, în combinație cu mici cantități de produse lactate. Și tofu are calități antioneoplazice recunoscute.
Ca și cei cu grupa sanguină B, cei cu grupa sanguină AB trebuie să evite porumbul proaspăt și toate produsele pe bază de porumb.

Deosebit de benefice:
  • Sfeclă,
  • Frunze de sfeclă,
  • Castravete,
  • Conopidă,
  • Broccoli,
  • Conopidă,
  • Țelină, 
  • Păstârnac,
  • Verdețuri Collard,
  • Păpădie,
  • Vinete,
  • Pătrunjel,
  • Usturoi,
  • Nap,,
  • Muștar verde,
  • Ciuperci Maitake,
  • Cartofi dulci,
  • Muguri de Alfalfa,
  • Tempeh,
  • Tofu,
  • Ingame, toate tipurile.
Neutre:
  • Arugula,
  • Asparagus,
  • Muguri de bambus,
  • Varză roșie,
  • Varză albă,
  • Chimion,
  • Cicoare,
  • Coriandru,
  • Ridichi Daikon,
  • Bok choy,
  • Varză chinezească,
  • Chimen dulce,
  • Ferigi fiddlehead,
  • Ghimber,
  • Hrean,
  • Gulie,
  • Praz,
  • Lăptuci Bibb,
  • Lăptuci Boston,
  • Lăptuci iceberg,
  • Lăptuci Mesclun,
  • Lăptuci romaine,
  • Ciuperci domestice,
  • Ciuperci Portobello,
  • Ciuperci abalone,
  • Ciuperci Shiitake,
  • Morcovi, 
  • Asmățui,
  • Ciuperci tree,
  • Ciuperci Oyster,
  • Ciuperci Enoki,
  • Okra,
  • Măslline verzi,
  • Măsline grecești,
  • Măsline spaniole,
  • Ceapă verde,
  • Ceapă roșie,
  • Ceapă spaniolă,
  • Ceapă galbenă,
  • Cartofi roșii,
  • Cartofi albi,
  • Dovleac,
  • Radicchio,
  • Andive,
  • Escarole,
  • Rappini,
  • Rutabaga,
  • Scallion,
  • Alge,
  • Șalote,
  • Mazăre de iarnă,
  • Spanac,
  • Varză de Bruxelles,
  • Dovlecel, toate tipurile,
  • Sfeclă Mangold,
  • Roșii,
  • Ridichi,
  • Castan de apă,
  • Măcriș de baltă (Năsturel),
  • Zucchini.
De evitat:
  • Anghinare domestică,
  • Anghinare de Jerusalim,
  • Avocado,
  • Porumb alb,
  • Porumb galben,
  • Fasole Lima,
  • Măsline negre,
  • Ardei verzi,
  • Ardei jalapeno,
  • Ardei roșii,
  • Ardei galbeni,
  • Ridichi,
  • Muguri de mung,
  • Muguri de ridichi.

FRUCTE

Puneți accent pe fructele mai alcaline, cum ar fi strugurii, prunele și fructele cu boabe, care vă pot ajuta să echilibrați cerealele, care sunt generatoare de acid în țesuturile musculare. 
Celor cu grupa sanguină AB nu le este recomandat consumul anumitor fructe tropicale - mai ales mango și guava. Dar ananasul este un excelent ajutor digestiv pentru cei cu grupa sanguină AB.
Portocalele ar trebui, de asemenea, evitate, cu toate că ele pot să se încadreze printre favoritele voastre. Portocalele sunt un iritant gastric pentru persoanele cu grupa AB și ele interferează, de asemenea, absorbția unor substanțe minerale importante. 
Trebuie reamintit că reacția acid/alcalin se produce în două moduri diferite - în stomac și în țesuturile musculare. Portocalele sunt un iritant gastric pentru cei cu grupa AB, acidul conținut de portocale producând o iritație gastrică la nivelul stomacului sensibil, alcalin, al celor cu grupa AB. Deși acidul gastric este în general redus la cei cu grupa sanguină AB, acidul conținut în portocale irită mucoasa gastrică. Grapefruit-ul este strâns înrudit cu portocalele, fiind de asemenea un fruct acid, dar cu efecte pozitive asupra stomacului celor cu grupa sanguină AB, manifestând tendințe alcaline după digestie. Lămâile sunt, de asemenea, excelente pentru cei cu grupa sanguină AB, ajutând digestia și eliminând mucusul din organism.
Deoarece vitamina C este un antioxidant important, mai ales în prevenirea cancerului gastric, consumați și alte fructe bogate în vitamina C, cum ar fi grapefruitul sai kiwi.
Lectina din banane interferează cu digestia la grupa sanguină AB, de aceea se recomandă substituirea lor cu alte fructe bogate în potasiu cum ar fi: caisele, smochinele și unii pepeni.

Deosebit de benefice:
  • Fructe de merișor,
  • Smochine uscate,
  • Smochine proaspete,
  • Cireșe, 
  • Ananas,
  • Grapefruit,
  • Kiwi,
  • Struguri negri,
  • Struguri verzi,
  • Struguri roșii,
  • Struguri Concord,
  • Lămâi,
  • Loganberries,
  • Agrișe,
  • Prune negre,
  • Prune verzi,
  • Prune roșii.
Neutre:
  • Mere,
  • Tei,
  • Caise,
  • Mure,
  • Afine,
  • Boysenberries,
  • Coacăze negre,
  • Coacăze roșii,
  • Curmale,
  • Boabe de soc,
  • Kumquat,
  • Pepene canang,
  • Pepene cantalup,
  • Pepene casaba,
  • Pepene de Crăciun,
  • Pepene Honeydew,
  • Pepene Musk,
  • Pepene spaniol,
  • Lubeniță,
  • Căpșune,
  • Mandarine,
  • Piersici de toamnă cu coaja netedă,
  • Papaya,
  • Piersici,
  • Pere,
  • Pătlagină,
  • Prune uscate,
  • Stafide,
  • Zmeură.
De evitat:
  • Nuci de cocos,
  • Banane,
  • Guava,
  • Mango,
  • Portocale,
  • Curmale japoneze,
  • Rodii,
  • Prickly pear,
  • Rubarbă,
  • Carambola.


SUCURI ȘI LICHIDE

Cei cu grupa sanguină AB ar trebui să înceapă fiecare zi cu un pahar de apă caldă, amestecată cu sucul unei jumătăți de lămâie proaspăt stors, pentru a curăța organismul de mucusul acumulat în timpul somnului. Și apa cu lămâie ajută eliminarea. Și apa cu lămâie ajută eliminarea. Continuați cu un pahar de suc de grapefruit sau de papaya diluat.
Puneți accent pe sucuri de fructe cu alcalinitate ridicată, cum ar fi cireșe negre, merișor sau struguri.

Deosebit de benefice:
  • Varză,
  • Merișor,
  • Struguri,
  • Papaya,
  • Țelină,
  • Cireșe negre.
Neutre:
  • Măr,
  • Cidru de mere,
  • Prune uscate,
  • Caise,
  • Castravete,
  • Grapefruit,
  • Ananas,
  • Apă (cu lămâie),
  • Suc de legume (în conformitate cu legumele benefice).
De evitat:
  • Portocala.

CEAIURI DE PLANTE

Ceaiul de plante trebuie folosit de cei cu grupa sanguină AB pentru a stimula sistemul imunitar și a construi protecție împotriva bolilor cardiovasculare și cancerului. Alfalfa, brusturele, mușețelul și echinaceea sunt întăritoare ale sistemului imunitar. Păducelul și rădăcina de lemn-dulce sunt foarte benefice pentru sănătatea sistemului cardiovascular. Ceaiul verde are efecte pozitive excelente asupra sistemului imunitar. Ceaiurile de păpădie, rădăcina de brusture și frunzele de căpșuni vor ajuta la absorbția fierului și vor preveni anemia.

Deosebit de benefice:

  • Alfalfa,
  • Echinaceea,
  • Brusture,
  • Mușețel,
  • Ghimbir,
  • Păducel,
  • Ginseng,
  • Ceai verde,
  • Rădăcină de lemn-dulce (numai cu permisiunea medicului),
  • Măceșe,
  • Frunze de căpșuni.
Neutre:
  • Iarba-mâței,
  • Ardei roșu,
  • Studeniță,
  • Păpădie,
  • Dong quai,
  • Soc,
  • Goldenseal,
  • Voronic,
  • Mentha piperita,
  • Pătrunjel,
  • Dude,
  • Iarba Sfântului Ion,
  • Sarsaparilla,
  • Ulm alunecos,
  • Frunze de zmeură,
  • Salvie,
  • Mentha crispa,
  • Timian,
  • Valeriană,
  • Verbină,
  • Mesteacăn alb,
  • Scoarță de stejar alb,
  • Coada șoricelului,
  • Ștevie galbenă.
De evitat:

  • Aloe,
  • Podbal,
  • Mătasea porumbului,
  • Schinduf,
  • Gențiană,
  • Hamei,
  • Tei,
  • Lumânărică,
  • Trifoi roșu,
  • Rubarbă,
  • Siminichie,
  • Traista ciobanului,
  • Gura-lupului,
  • Gura-lupului.

DIVERSE BĂUTURI

Vinul roșu este bun pentru cei cu grupa sanguină AB datorită efectelor sale pozitive asupra aparatului cardiovascular. Se consideră că un pahar de vin roșu în fiecare zi scade riscul afecțiunilor cardiace atât la bărbați, cât și la femei.
O ceașcă sau două de cafea obișnuită sau decofeinizată ridică nivelul acidului gastric și conține aceleași enzime ce se găsesc în soia. Alternați cafeaua cu ceaiul verde pentru a obține efecte pozitive.

Deosebit de benefice:

  • Cafea obișnuită,
  • Cafea decofeinizată,
  • Ceai verde.
Neutre:

  • Vin alb,
  • Vin roșu,
  • Bere,
  • Apă carbogazoasă,
  • Sifon.
De evitat:

  • Băuturi distilate,
  • Sifon dietetic,
  • Cola cu sifon,
  • Alte tipuri de sifon,
  • Ceai negru decofeinizat,
  • Ceai negru obișnuit.



MIRODENII 

Sarea marină și varecul ar trebui folosite în loc de sare. Conținutul lor de sodiu este scăzut - un aspect important pentru grupa sanguină AB - iar varecul are efecte pozitive deosebite asupra cordului și sistemului imunitar. El este, de asemenea, util în controlarea greutății corporale. Miso, făcută din soia, este foarte bun pentru cei cu grupa sanguină AB și este delicios sub formă de supă sau sos.
Evitați total piperul și oțetul, deoarece sunt acide. În loc de oțet, folosiți suc de lămâie cu ulei și plante pentru a asezona legumele sau salatele.
Nu vă temeți să folosiți cu generozitate usturoiul. Este un tonic eficient și un antibiotic natural, mai ales pentru cei cu grupa sanguină AB.
Zahărul și ciocolata sunt permise în cantități mici. Folosiți-le la fel ca pe condimente.

Deosebit de benefice:

  • Curry,
  • Usturoi,
  • Hrean,
  • Miso,
  • Pătrunjel.


Neutre:
  • Agar,
  • Arrowroot,
  • Frunze de dafin,
  • Pere pergamute,
  • Sirop de orez brun,
  • Nucșoară,
  • Roșcove,
  • Asmățui,
  • Arpagic,
  • Ciocolată,
  • Scorțișoară,
  • Cuișoare,
  • Coriandru,
  • Cremă de tartru,
  • Chimion,
  • Mărar,
  • Dulse,
  • Miere,
  • Varec,
  • Sirop de arțar,
  • Maioran,
  • Mentha aguatica,
  • Salvie,
  • Melasă,
  • Muștar (uscat),
  • Nucșoară,
  • Ardei,
  • Mentha piperita,
  • Ardei capia,
  • Sirop de orez,
  • Rozmarin,
  • Șofran,
  • Vanilie,
  • Cimbru,
  • Sos de soia,
  • Mentha crispa,
  • Zahăr brun,
  • Zahăr alb,
  • Tamari,
  • Tamarind,
  • Tarhon,
  • Timian,
  • Turmeric,
  • Perișor,
  • Oțet de vin roșu,
  • Oțet din cidru de mere,
  • Oțet balsamic.
 De evitat:
  • Cuișoare englezești,
  • Esență de migdale,
  • Anason,
  • Malț de orez,
  • Capere,
  • Amidon de porumb,
  • Oțet alb,
  • Sirop de porumb,
  • Gelatină simplă,
  • Piper negru,
  • Piper cayenne,
  • Piper boabe,
  • Piper alb,
  • Boia de ardei,
  • Tapioca.

CONDIMENTE

Evitați toate condimentele murate, din cauza susceptibilității la cancer gastric. Evitați și ketchup-ul, care conține oțet.

Neutre:
  • Gem (din fructe permise),
  • Jeleu (din fructe permise),
  • Maioneză,
  • Muștar,
  • Condimente pentru salată (cu conținut scăzut de grăsime, din ingrediente permise).
 De evitat:

  • Ketchup,
  • Murături cu mărar,
  • Murături kosher,
  • Murături dulci,
  • Murături acre,
  • Condimente picante,
  • Sos Worcestershire.

Pentru mâncătorii de carne:
Deosebit de benefice:
  • Miel,
  • Oaie,
  • Iepure,
  • Curcan.
Neutre:
  • Ficat,
  • Fazan.
De evitat:
  • Costiță,
  • Carne de vită,
  • Carne tocată de vită,
  • Bivol,
  • Găini Cornwall,
  • Rață,
  • Gâscă,
  • Șuncă,
  • Inimă,
  • Potârniche,
  • Carne de porc,
  • Carne de vițel,
  • Carne de vânat,
  • Prepeliță.
Notă: Noi nu recomandăm sub nicio formă consumul de carne!

E posibil să fiți puși în situația de a folosi și alimente care apar pe lista ”de evitat”, sau poate vi se face chiar poftă de ele, dar important e să le folosiți cât mai rar și, pe cât se poate, în cantități mici.  Ideea care trebuie reținută este aceea că, cele de pe lista ”de evitat”, îngrașă sau produc iritații și probleme de sănătate, dar doar după un consum constant în timp sau în cantitate mare. 

Să vă fie de folos !


S î n z i a n a 💜


Notă: Linkurile de sub poze sunt trimiteri către alte postări de pe blogurile mele (rețete culinare sau postări cu caracter informativ pe aceeași temă.)

Pe aceeași temă mai puteți citi și:
Dieta benefică grupei sanguine O

Dieta benefică grupei sanguine A

Dieta benefică grupei sanguine B

Sursa: ”Alimentația adecvată celor 4 grupe sanguine. Dieta individualizată”, Dr. Petere J. D'Adamo cu Catherine Whitney; Internet.

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru