Translate

06 octombrie 2019

DIETA BENEFICĂ GRUPEI SANGUINE A


Cel cu grupa sanguină A mai e numit și CULTIVATORUL.

Caracteristici generale:

  • Primul vegetarian;
  • Culege ceea ce sădește;
  • Tract digestiv sensibil;
  • Sistem imunitar tolerant;
  • Se adaptează bine la condiții de dietă și mediu înconjurător stabilite;
  • Răspunde cel mai bine la stres prin acțiuni de calmare;
  • Necesită dietă agrară pentru a rămâne zvelt și productiv.
PERSOANELE CU GRUPA SANGUINĂ A se simt bine dacă urmează o alimentație vegetariană - moștenirea strămoșilor lor fermieri, mai așezați și mai puțin războinici. Dar, în mod deosebit, este important pentru sensibilele persoane cu grupa sanguină A să consume alimentele în cea mai naturală stare posibilă: proaspete, pure și organice. Nu pot sublinia cât de importantă este ajustarea dietei acestor persoane cu sistemul imunitar sensibil după aceste principii, ele fiind biologic predispuse la boli cardiace și diabet. Cu alte cuvinte, aceștia sunt factorii de risc. Dar nu e obligatoriu ca ei să fie destinul vostru. Dacă urmați sfaturile acestei diete, vă puteți schimba radical sistemul imunitar și puteți ocoli dezvoltarea afecțiunilor cu potențial letal. Un aspect pozitiv al ascendenței genetice pe care o aveți este posibilitatea pe care o aveți de a utiliza tot ce are natura mai bun de oferit. Sarcina voastră este de a învăța ceea ce sângele știe deja. 

FACTORUL DE SCĂDERE ÎN GREUTATE. Urmând dieta grupei sanguine A, veți fi mai zvelți în scurt timp. Dacă sunteți obișnuiți să mâncați carne, renunțând la ea și la alte alimente toxice din dietă veți slăbi destul de rapid chiar de la început.

În multe privințe, grupa sanguină A este exact opusul grupei sanguine O din punct de vedere al metabolismului. În timp ce alimentele de origine animală accelerează rata metabolică la persoanele cu grupa sanguină O și le fac mai eficiente, ele au un efect foarte diferit asupra celor cu grupa sanguină A. Poate că ați observat deja că, dacă consumați carne roșie, vă simțiți moleșiți și cu mai puțină energie decât dacă consumați proteine vegetale. Unele persoane cu grupa sanguină A prezintă retenție hidrică. Sistemul lor digestiv prelucrează lent alimentele greu suportabile. Cei cu grupa sanguină A depozitează carnea sub formă de grăsime. Cauza acestei diferențe este acidul gastric. În timp ce persoanele cu grupa sanguină O au un nivel ridicat al acidului gastric, care promovează digestia ușoară a cărnii, cei cu grupa sanguină A au un conținut de acid gastric redus -  o adaptare a strămoșilor lor, care au supraviețuit cu o dietă agrariană.
Produsele lactate sunt, de asemenea, slab digerate de cei cu grupa sanguină A. Persoanele cu grupa sanguină A pot să mănânce grâu, dar trebuie să aibă grijă să nu consume prea mult, pentru că, în caz contrar, țesutul lor muscular va deveni hiperacid. Spre deosebire de cei cu grupa sanguină O, care  evoluează favorabil cu o ușoară aciditate a țesutului muscular, cei cu grupa sanguină A nu pot utiliza energia la fel de rapid și metabolismul caloric este inhibat. Grâul este alcalin pentru cei cu grupa sanguină O și acid pentru cei cu grupa sanguină A.
Pe lângă consumul unei varietăți largi de alimente sănătoase, hipo-lipidice, și echilibrarea legumelor și cerealelor, cei cu grupa sanguină A trebuie să fie atenți la anumite alimente pentru efectele lor benefice sau stânjenitoare.

Iată un mic ghid !


ALIMENTE CARE FAVORIZEAZĂ CREȘTEREA ÎN GREUTATE
  • Carne - slab digerată; depozitată sub formă de grăsime; crește nivelul toxinelor digestive;
  • Produse lactate - inhibă metabolismul substanțelor nutritive; sporesc secrețiile mucoase;
  • Fasole mare - interferează cu enzimele digestive; rată metabolică lentă;
  • Fasole Lima - interferează cu enzimele digestive; rată metabolică lentă;
  • Grâu (în cantități excesive) - inhibă eficiența insulinei; afectează utilizarea caloriilor.


ALIMENTE CARE FAVORIZEAZĂ SCĂDEREA ÎN GREUTATE

  • Uleiuri vegetale - ajută digestia eficientă; previn retenția hidrică;
  • Alimente pe bază de soia - ajută digestia eficientă; se metabolizează rapid; optimizează funcția imunologică;
  • Legume - ajută metabolismul eficient; cresc motilitatea intestinală;
  • Ananas - crește utilizarea caloriilor; crește motilitatea intestinală.

Pentru a obține cele mai mari beneficii, persoanele cu grupa sanguină A ar trebui să elimine toate produsele de carne din alimentație. În acest mod, puteți reduce prin dietă factorii de risc ai grupei sanguine A în privința bolilor cardiace și a cancerului.
Probabil veți avea nevoie de timp ca să treceți la o alimentație vegetariană totală. Începeți prin a înlocui carnea cu peștele de câteva ori pe săptămână. Atunci când consumați carne, alegeți cele mai slabe bucăți pe care le puteți găsi; carnea de pasăre este preferabilă cărnii roșii. Preparați carnea prin prăjire sau coacere.

Evitați complet produsele tip preparate din carne, cum ar fi șunca și feliile de carne rece. Acestea conțin nitriți, care favorizează cancerul gastric la persoanele cu niveluri scăzute ale acidului gastric -  o trăsătură a grupei sanguine A.

Acestea sunt liniile directoare generale de care trebuie să se țină cont la stabilirea dietei persoanelor din grupa A pentru a își menține o greutate corporală în standarde.


ALIMENTE MARINE

Cei cu grupa sanguină A pot consuma alimente marine în cantități modeste de 3 - 4 ori pe săptămână, dar ar trebui să evite peștii cu carne albă, cum ar fi calcanul și plătica. Aceștia conțin o lectină care poate irita tractul digestiv al celor cu grupa sanguină A.
Dacă sunteți o femeie cu grupa sanguină A, cu antecedente familiale de cancer mamar, gândiți-vă să introduceți melcii în alimentație. Melcul comestibil (Helix pomatia) conține o lectină puternică ce aglutinează specific și este atrasă de celulele mutante de grupă sanguină A, în cazul celor mai comune două forme de cancer mamar. Acesta este un caz pozitiv de aglutinare, lectina eliminând celulele bolnave.
Alimentele marine ar trebui coapte, prăjite sau fierte, pentru a obține valoarea lor nutrițională deplină.

Deosebit de benefice:
  • Crap, 
  • Cod, 
  • Grouper,
  • Macrou, 
  • Monkfish (Lophius),
  • Știucă, 
  • Somon, 
  • Păstrăv marin, 
  • Păstrăv curcubeu,
  • Snapper roșu, 
  • Sardină, 
  • Melc, 
  • Biban galben,
  • Biban argintiu, 
  • Pește cu carne albă.
Neutre:
  • Abalone (moluște, melci mici), 
  • Albacore (Ton), 
  • Mahimahi  (peștele-delfin),  
  • Biban oceanic,  
  • Știucă, 
  • Porgy (bream), 
  • Sailfish, 
  • Biban de mare,
  • Rechin,
  • Smelt,
  • Snapper,
  • Sturion,
  • Pește spadă,
  • Weakfish,
  • Biban alb,
  • Yellowtail.
De evitat:
  • Anșoa,
  • Baracuda,
  • Beluga,
  • Bluefish,
  • Biban cu bronhii albastre, 
  • Drac-de-mare, 
  • Caviar, 
  • Scoică, 
  • Moluscă,  
  • Crab,
  • Rac cu platoșă,
  • Țipar,
  • Plătică,
  • Broască,
  • Plătică cenușie,
  • Egrefin,
  • Merluciu (Hake),
  • Halibut,
  • Hering (proaspăt),
  • Hering (murat),
  • Homar,
  • Lox (somon afumat),
  • Midii,
  • Caracatiță,
  • Scoici,
  • Skallop (scoică),
  • Scrumbie,
  • Creveți,
  • Calcan,
  • Calmar,
  • Biban dungat,
  • Tilefish,
  • Broască țestoasă.

PRODUSE LACTATE ȘI OUĂ

Persoanele cu grupa sanguină A pot tolera cantități mici de lactate fermentate, dar ar trebui să evite orice produs preparat cu lapte integral și, de asemenea, să își limiteze consumul de ouă la cele de țară, consumate ocazional. Aceasta va necesita o oarecare planificare, deoarece alimentația actuală este orientată spre ou, unt și frișcă - prăjiturile, plăcintele, fursecurile și înghețatele fiind marile favorite.
Opțiunile pentru grupa sanguină A ar trebui să fie iaurtul,  kefirul, smântâna acră fără grăsimi și produsele lactate naturiste. Laptele crud de capră este un bun subtitut pentru laptele integral. Laptele de soia și brânzeturile din soia sunt substitute excelente și foarte bune pentru cei cu grupa sanguină A.
Majoritatea produselor lactate nu sunt digerabile de către cei cu grupa sanguină A - pentru simplul motiv că sângele de grupă sanguină A produce anticorpi împotriva glucidului primar din laptele integral, D-galactozamina. 
Dacă sunteți  o persoană cu grupa sanguină A care suferă de alergii sau prezentați probleme respiratorii, fiți conștient că produsele lactate cresc mult cantitatea de mucus pe care o secretați. Cei cu grupa sanguină A produc în mod normal mai mult mucus decât celelalte grupe sanguine, probabil pentru că necesită o protecție suplimentară pe care acesta o asigură sistemelor lor imunitare, într-un fel prea îngăduitoare. Totuși, prea mult mucus poate fi dăunător, deoarece anumite bacterii tind să trăiască pe seama lui. O hiper-abundență de mucus duce inevitabil la reacții alergice, infecții și probleme respiratorii. Acesta este un alt motiv întemeiat pentru a vă limita consumul de produse lactate.

Deosebit de benefice:
  • Brânza de soia,
  • Lapte de soia.
Neutre:
  • Brânza farmer,
  • Brânza feta,
  • Brânza de capră,
  • Lapte de capră,
  • Kefir,
  • String cheese, 
  • Mozarella, cu conținut redus de grăsimi,
  • Ricotta, cu conținut redus de grăsimi,
  • Iaurt,
  • Iaurt cu fructe,
  • Iaurt congelat.
De evitat:
  • Brânza americană,
  • Blue cheese,
  • Brânză de brie,
  • Unt,
  • Lapte bătut,
  • Camembert,
  • Cazeină,
  • Brânză Cheddar,
  • Brânză Colby,
  • Brânză cottage, 
  • Brânză cu smântână,
  • Edam,
  • Brânză Emmenthal,
  • Brânză Gruyere,
  • Brânză Gouda,
  • Înghețată,
  • Brânză Jarlsburg,
  • Lapte ecremat sau 2%,
  • Brânză de Munster,
  • Monterey jack,
  • Parmezan,
  • Brânză Provolone,
  • Brânză Neufchatel,
  • Brânză sherbet,
  • Schweitzer,
  • Zer,
  • Lapte integral.


ULEIURI ȘI GRĂSIMI

Persoanele cu grupa sanguină A au nevoie de foarte puține grăsimi, dar o lingură de ulei de măsline pe salate sau pe legume opărite în fiecare zi îi va ajuta la digestie și eliminare. Ca grăsime mononesaturată, uleiul de măsline are un efect pozitiv asupra inimii și poate să reducă colesterolul.
Lectinele din uleiuri, de pildă din uleiul de șofran, pot cauza probleme la nivelul tractului digestiv al celor cu grupa sanguină A - efect diametral opus cu cel al uleiurilor benefice.
Desigur, există doar două uleiuri care sunt foarte utile și, fără îndoială, uleiul de măsline este cu mult mai gustos și mai potrivit pentru gătit decât uleiul de semințe de in.

Deosebit de benefice:
  • Ulei de semințe de in,
  • Ulei de măsline.
Neutre:
  • Ulei de Canola,
  • Ulei din ficat de cod.
De evitat:
  • Ulei de porumb,
  • Ulei de semințe de bumbac,
  • Ulei de arahide,
  • Ulei de șofran,
  • Ulei de susan.

NUCI ȘI SEMINȚE

Multe nuci și semințe, cum ar fi semințele de dovleac și de floarea-soarelui, migdalele și nucile, pot asigura o suplimentare pozitivă pentru dieta grupei sanguine A. Deoarece cei cu grupa sanguină A consumă foarte puține proteine animale, nucile și semințele asigură o componentă proteică importantă. Arahidele sunt cele mai utile. Consumați-le des, deoarece ele conțin o lectină ce luptă împotriva cancerului. Puteți consuma și pielița arahidelor (nu și coaja). Semințele de dovleac sunt, de asemenea, deosebit de benefice.
Dacă aveți grupa sanguină A și aveți probleme cu vezica biliară, limitați-vă la cantități mici de unt de nucă în loc de nuci întregi.

Deosebit de benefice:
  • Arahide,
  • Unt de arahide,
  • Semințe de dovleac.
Neutre: 
  • Unt de migdale,
  • Migdale,  
  • Castane,
  • Alune,
  • Nuci americane,
  • Nuci litchi,
  • Nuci Macadamia,
  • Nuci pecan,
  • Pignola (Pin),
  • Semințe de mac,
  • Semințe de susan,
  • Unt de susan (tahini),
  • Nuci,
  • Unt de floarea-soarelui,
  • Semințe de floarea-soarelui.
De evitat:
  • Nuci braziliene,
  • Nuci de mahon (Acaju),
  • Fistic.


FASOLE ȘI LEGUME


Persoanele cu grupa sanguină A evoluează foarte bine cu proteinele vegetale din fasole și legume. Pe lângă boabele de soia și toate produsele înrudite cu acestea, multe tipuri de fasole și legume furnizează o sursă nutritivă de proteine. Fiți atenți totuși la tipul de fasole și de legume. Unele, cum ar fi fasolea mare, lima, fasolea navy și garbanzo, conțin o lectină care cauzează o scădere a producției de insulină, factor adesea implicat atât în obezitate, cât și în diabet.

Deosebit de benefice:
  • Fasole aduke,
  • Fasole azuki,
  • Fasole neagră,
  • Fasole pinto,
  • Fasole verde,
  • Soia roșie,
  • Linte domestică,
  • Linte verde,
  • Linte roșie,
  • Mazăre neagră.
Neutre:
  • Fasole cu boabe late,
  • Fasole cannellini,
  • Fasole fava,
  • Fasole jicama,
  • Fasole săltăreață,
  • Fasole cățărătoare,
  • Fasole albă,
  • Mazăre verde,
  • Mazăre de iarnă,
  • Mazăre păstăi.
De evitat:
  • Fasole arămie,
  • Fasole garbanzo,
  • Fasole mare,
  • Fasole Tamarind,
  • Fasole Lima,
  • Fasole Navy,
  • Fasole roșie.

CEREALE


Persoanele cu grupa sanguină A se simt în general bine cu cereale și grâne și pot consuma aceste alimente o dată sau de mai multe ori pe zi. Alegeți grânele integrale și introduceți în dietă meiul, soia, făina de porumb și ovăzul integral.
Cei cu grupa sanguină A, cu o secreție mucoasă mai pronunțată cauzată de astm sau de infecții frecvente, ar trebui să-și limiteze consumul de grâu, deoarece grâul determină producerea de mucus. Va trebui să observați singuri cât de mult grâu puteți consuma.

Persoanele cu grupa sanguină A care sunt consumatoare de grâu trebuie să asigure un echilibru între consumul de grâu, formator de acid, și cel de alimente alcaline (vezi fructele). Nu discutăm aici despre acidul gastric, ci despre echilibrul acid/alcalin la nivelul țesuturilor musculare. Cei cu grupa sanguină A se simt cel mai bine atunci când țesuturile lor sunt ușor alcaline - în contrast cu cei cu grupa sanguină O.

În vreme ce miezul interior al grăuntelui de grâu este alcalin la cei cu grupa sanguină O, el devine acid la cei cu grupa sanguină A.

Deosebit de benefice:

  • Amarant,
  • Hrișcă.
Neutre:
  • Orz,
  • Fulgi de porumb,
  • Făină de porumb,
  • Cremă de orez,
  • Kamut,
  • Mei expandat,
  • Tărâțe de ovăz,
  • Făină de ovăz,
  • Orez expandat,
  • Tărâțe de orez,
  • Secară albă.
De evitat:
  • Cremă de grâu,
  • Familia,
  • Făină de cartofi,
  • Granola, 
  • Grape nuts,
  • Germeni de grâu,
  • Cereale combinate,
  • Grâu decorticat,
  • Tărâțe de grâu.

PÂINE ȘI BRIOȘE

Pentru cei cu grupa sanguină A, recomandările în privința pâinii și brioșelor sunt aceleași cu cele referitoare la cereale și grâne. Acestea sunt în general alimente favorabile, dar dacă produceți mucus în exces sau sunteți supraponderali, atunci grâul integral nu vă este recomandat. Făina de orez și de soia sunt buni înlocuitori în cazul vostru. Totuși, fiți atenți la faptul că pâinile din grâu germinat găsite în comerț conțin adesea cantități mici de grâu germinat și sunt, în esență, pâini din grâu integral. Citiți etichetele cu ingrediente când cumpărați. Deși pâinile Essene și Ezekiel (care se găsesc în magazinele alimentare dietetice) sunt pâini din grâu germinat, lectina din gluten este distrusă în procesul de germinare.

Deosebit de benefice:
  • Pâine Essene,
  • Pâine Ezekiel,
  • Prăjituri de orez,
  • Pâine din făină de soia,
  • Pâine din grâu germinat.
Neutre:
  • Pâine din orez brun,
  • Brioșe din porumb, 
  • Fin Crisp,
  • Pâine fără gluten,
  • Lipie ideală,
  • Mei,
  • Brioșe din tărâțe de ovăz,
  • Pâine de secară 100%,
  • Fulgi crocanți de secară,
  • Secară Vita,
  • Pâine de secară albă,
  • Pâine Wasa.
De evitat:
  • Grâu arnăut,
  • Brioșe englezești,
  • Pâine hiperproteică,
  • Matzos de grâu,
  • Pâine multi-cerealieră,
  • Pumpernickel (pâine germană din secară măcinată mare),
  • Brioșe din tărâțe de grâu,
  • Pâine din grâu integral.



Persoanele cu grupa sanguină A au la dispoziție o largă paletă de opțiuni privind cerealele și pastele făinoase. Aceste alimente sunt surse excelente de proteine vegetale. Ele pot furniza multe dintre substanțele nutritive pe care grupa sanguină A nu le primește din proteine animale. Cel mai indicat este să vă coaceți propriile prăjituri, să vă preparați singuri pastele făinoase, să vă fierbeți orezul folosind cele mai pure ingrediente.

Deosebit de benefice:
  • Hrișcă,
  • Făină de ovăz,
  • Făină de orez,
  • Făină de secară,
  • Tăieței Soba,
  • Paste făinoase de anghinare.
Neutre:
  • Făină de orz,
  • Făină de cuș-cuș,
  • Făină de grâu bulgur,
  • Făină de grâu arnăut,
  • Făină cu gluten,
  • Făină graham,
  • Făină de secară albă,
  • Făină de grâu germinat,
  • Tăieței de secară albă,
  • Quinoa,
  • Basamati de orez,
  • Orez brun,
  • Orez alb,
  • Orez sălbatic.
De evitat:
  • Făină albă,
  • Făină de grâu integral,
  • Paste făinoase semolina,
  • Paste făinoase cu spanac.


LEGUME

Legumele sunt vitale pentru dieta grupei sanguine A, furnizând minerale, enzime și antioxidanți. Consumați legumele în stare cât mai naturală posibil (crude sau opărite) pentru a menține pe deplin beneficiile pe care le aduc.
Majoritatea legumelor sunt disponibile pentru cei cu grupa sanguină A, cu câteva observații: piperul agravează sensibilitatea gastrică, la fel ca mucegaiurile din măslinele fermentate. 
Cei cu grupa sanguină A sunt foarte sensibili și la lectinele din cartofii de casă, cartofii dulci, ingame și varză. Evitați roșiile, deoarece lectinele lor au un puternic efect dăunător asupra tractului digestiv. Persoanele care pot consuma roșii fără să se simtă rău sunt cele cu grupele sanguine O și AB.
Sunt însă foarte nocive pentru cei cu grupa sanguină A și grupa sanguină B.
Broccoli este recomandat pentru efectele sale benefice antioxidante. Antioxidanții întăresc sistemul imunitar și previn diviziunea celulară anormală. Alte legume care sunt excelente pentru cei cu grupa sanguină A sunt morcovii, verdețurile Collard, napul, dovleacul și spanacul.
Folosiți usturoi din belșug. Este un antibiotic natural, un întăritor al sistemului imunitar și este bun pentru sângele vostru. Fiecare grupă sanguină are de câștigat din folosirea usturoiului, dar poate că cei cu grupa sanguină A au cel mai mult de câștigat dintre toți, deoarece sistemul lor imunitar este vulnerabil la câteva boli pe care usturoiul le ameliorează. Cepele galbene sunt, de asemenea, foarte bune întăritoare ale sistemului imunitar. Ele conțin un antioxidant numit quercetină.
Și, desigur, un produs principal al dietei celor cu grupa sanguină A este tofu. Tofu este un aliment complet din punct de vedere nutrițional și este, pe cât de sățios, pe atât de ieftin. Există și tofu congelat, care e chiar mai bun decât cel proaspăt. Tofu nu are gust, el preia aromele legumelor și mirodeniilor folosite la gătit. Cea mai bună modalitate de a-l prepara este de a-l prăji împreună cu legume și aromatizante, precum usturoiul, ghimbirul și sosul de soia.

Deosebit de benefice:
  • Anghinare domestică,
  • Anghinare de Jerusalim,
  • Frunze de sfeclă,
  • Verdețuri Collard,
  • Frunze de sfeclă,
  • Broccoli,
  • Morcovi,
  • Cicoare,
  • Păpădie,
  • Escarole (salată romană),
  • Hrean, 
  • Nap,
  • Lăptuci romane,
  • Gulie,
  • Praz,
  • Okra (bamă),
  • Cepe roșii,
  • Cepe spaniole,
  • Cepe galbene,
  • Usturoi (spaniol),
  • Usturoi (galben),
  • Pătrunjel,
  • Dovleac,
  • Ridichi,
  • Spanac,
  • Muguri de alfalfa,
  • Sfeclă,
  • Mangold (sfeclă roșie elvețiană),
  • Tempeh (produs indonezian din soia fermentată),
  • Tofu.
Neutre:
  • Arugula (Rucola),
  • Sparanghel,
  • Avocado,
  • Muguri de bambus,
  • Sfeclă,
  • Bok choy,
  • Chimion,
  • Lăptuci mesclun,
  • Conopidă,
  • Țelină,
  • Asmățui,
  • Coriandru,
  • Porumb alb,
  • Porumb galben,
  • Castravete,
  • Muștar,
  • Ridichi Daikon,
  • Andive,
  • Chimion dulce,
  • Ferigi fiddlehead,
  • Lăptuci Bibb,
  • Lăptuci Boston,
  • Lăptuci iceberg,
  • Șalotă (hasme),
  • Ciuperci abalone,
  • Ciuperci enoki,
  • Ciuperci Portobello,
  • Ciuperci tree oyster,
  • Ciuperci shiitake,
  • Ciuperci maitake,
  • Alge,
  • Măsline verzi,
  • Ceapă verde,
  • Radicchio,
  • Ridichi,
  • Rappini,
  • Nap suedez,
  • Arpagic,
  • Varză de Bruxelles,
  • Varză mung,
  • Radish sprouts (germeni de ridichi),
  • Dovlecel, toate tipurile,
  • Castane de apă,
  • Năsturel (măcriș de baltă),
  • Zucchini.
De evitat:
  • Varză chinezească,
  • Varză roșie,
  • Varză albă,
  • Vinete,
  • Fasole lima,
  • Ciuperci de casă,
  • Măsline negre,
  • Măsline grecești,
  • Măsline spaniole, 
  • Ardei verzi,
  • Ardei jalapeno,
  • Ardei roșii,
  • Ardei galbeni,
  • Cartofi dulci,
  • Cartofi roșii,
  • Cartofi albi,
  • Roșii,
  • Ingame.

FRUCTE

Persoanele cu grupa sanguină A ar trebui să consume fructe de trei ori pe zi. Majoritatea fructelor sunt admisibile, deși ar trebui să puneți accent pe cele alcaline, cum ar fi fructele cu boabe și prunele, care pot ajuta la echilibrarea cerealelor care sunt generatoare de acid în țesutul muscular. Și pepenii sunt alcalini, dar având  un conținut crescut de mucegaiuri sunt greu digerați de cei cu grupa sanguină A. Pepenii cantalup și pepenii dulci ar trebui evitați complet, deoarece ei au conținutul cel mai mare de mucegaiuri. Alți pepeni, care apar în listă ca neutri, pot fi consumați ocazional.
Pentru cei cu grupa sanguină A nu sunt recomandate fructele tropicale, cum ar fi mango și papaya. Deși aceste fructe conțin o enzimă digestivă bună pentru alte grupe sanguine, ea nu funcționează în tractul digestiv al persoanelor cu grupa sanguină A. Ananasul, pe de altă parte, este un excelent ajutor digestiv pentru cei cu grupa sanguină A.
Portocalele ar trebui, de asemenea, evitate. Ele sunt un iritant gastric pentru cei cu grupa sanguină A și interferează cu absorbția unor minerale importante. Grapefruit-ul, strâns înrudit cu portocalele este, de asemenea, un fruct acid, dar cu efecte pozitive asupra stomacului celor cu grupa sanguină A, manifestând tendințe alcaline după digestie. Și lămâile sunt excelente pentru cei cu grupa sanguină A, ajutând la favorizarea digestiei și la eliminarea mucusului din organism.
Deoarece vitamina C este un antioxidant important, mai ales pentru prevenirea cancerului gastric, consumați alte fructe bogate în vitamina C, cum ar fi grapefruit sau kiwi.
Lectina din banană interferează cu digestia la grupa sanguină A. Se recomandă înlocuirea bananei cu alte fructe bogate în potasiu, cum ar fi caisele, smochinele și anumiți pepeni.

Deosebit de benefice:
  • Caise,
  • Mure,
  • Afine,
  • Boysenberries (Rubus ursinus),
  • Cireșe,
  • Merișor,
  • Grapefruit,
  • Smochine uscate,
  • Smochine proaspete,
  • Lămâi,
  • Ananas,
  • Prune negre,
  • Prune verzi,
  • Prune roșii,
  • Prune uscate.
Neutre:
  • Mere,
  • Stafide,
  • Stafide negre,
  • Stafide roșii,
  • Curmale,
  • Boabe de soc,
  • Agrișe,
  • Struguri negri,
  • Struguri verzi,
  • Struguri roșii,
  • Guava,
  • Kiwi,
  • Căpșuni,
  • Kumquat,
  • Fructe de tei,
  • Loganberries,
  • Pepene canang,
  • Pepene casaba,
  • Pepene de Crăciun,
  • Pepene crenshaw,
  • Pepene spaniol,
  • Lubeniță,
  • Piersici de toamnă cu coajă netedă,
  • Piersici,
  • Pere,
  • Curmale japoneze,
  • Rodii,
  • Prickly pear (fruct de cactus),
  • Zmeură,
  • Carambola.
De evitat:
  • Banane,
  • Nuci de cocos,
  • Mango,
  • Pepene cantalup,
  • Pepene dulce,
  • Portocale,
  • Papaya,
  • Rubarbă,
  • Mandarine.

SUCURI ȘI LICHIDE

Cei cu grupa sanguină A ar trebui să înceapă ziua cu un pahar mic de apă caldă în care să stoarcă sucul unei jumătăți de lămâie. Aceasta va ajuta la reducerea mucusului care s-a acumulat peste noapte în tractul digestiv mai lent al grupei sanguine A și la stimularea eliminării normale.
Sucurile de fructe alcaline, cum ar fi concentratul de suc de cireșe negre diluat cu apă, ar trebui consumate mai des decât sucurile cu conținut ridicat de zahăr, care sunt mai generatoare de acid.

Deosebit de benefice:
  • Cireșe negre,
  • Ananas,
  • Prune uscate,
  • Caise,
  • Morcov,
  • Țelină,
  • Grapefruit,
  • Apă cu lămâie.
Neutre:
  • Măr,
  • Cidru de mere,
  • Varză,
  • Castravete,
  • Struguri,
  • Merișor,
  • Suc de legume (corespunzător listei legumelor benefice).
De evitat:
  • Portocală,
  • Papaya,
  • Roșie.

CEAIURI DE PLANTE


Reacția grupei sanguine A la anumite ceaiuri de plante este exact opusă celei a grupei sanguine O. În timp ce persoanele cu grupa sanguină O au nevoie să fie temperate, cele cu grupa sanguină A au nevoie să-și eficientizeze sistemul imunitar.

Majoritatea factorilor de risc privind sănătatea persoanelor cu grupa sanguină A sunt legați de sistemul imunitar lent, și anumite plante pot avea un efect puternic. De exemplu, păducelul este un tonic cardiovascular, aloe, alfalfa, brusturele și echinaceea sunt întăritoare ale sistemului imunitar, iar ceaiul verde posedă importante efecte antioxidante asupra tractului digestiv, asigurând protecție împotriva cancerului.

Deoarece persoanele cu grupa sanguină A au în mod obișnuit un nivel scăzut al acidului gastric, plante precum ghimbirul și ulmul alunecos le ajută mult, crescându-le secreția gastrică acidă.

Relaxantele pe bază de plante, cum ar fi mușețelul și rădăcina de valeriană, sunt un remediu perfect pentru stres.

Următoarea dată când vă veți simți indispuși, beți o ceașcă de ceai bun.


Deosebit de benefice:

  • Alfalfa,
  • Aloe,
  • Brusture,
  • Mușețel,
  • Echinaceea,
  • Schinduf,
  • Ghimber,
  • Ginseng,
  • Ceai verde,
  • Păducel, 
  • Ciulin lăptos,
  • Măceșe, 
  • Iarba Sfântului Ion,
  • Ulm Alunecos,
  • Valeriană,
  • Stone root.
Neutre:

  • Studeniță,
  • Podbal,
  • Păpădie,
  • Dong quai,
  • Soc,
  • Gențiană,
  • Hamei,
  • Voronic (unguraș),
  • Rădăcină de lemn-dulce,
  • Tei,
  • Dude,
  • Lumânărică,
  • Mentha crispa (menta comună),
  • Frunze de zmeură,
  • Salvie,
  • Sarsaparilă,
  • Siminichie,
  • Traista ciobanului,
  • Goldenseal,
  • Mentha piperita,
  • Cimbru,
  • Pătrunjel,
  • Verbină,
  • Mesteacăn alb,
  • Frunze de căpșuni,
  • Gura lupului,
  • Coajă de stejar alb,
  • Coada șoricelului.
De evitat:

  • Iarba mâței,
  • Ardei roșu,
  • Mătasea porumbului,
  • Trifoi roșu,
  • Rubarbă,
  • Ștevie galbenă.

DIVERSE BĂUTURI


Vinul roșu este bun pentru persoanele cu grupa sanguină A datorită efectelor sale cardiovasculare pozitive. Se consideră că un pahar de vin roșu, în fiecare zi, scade riscul afecțiunilor cardiace atât la bărbați, cât și la femei.

Cafeaua poate fi cu adevărat bună pentru cei cu grupa sanguină A. Ea crește aciditatea gastrică și conține aceleași enzime găsite în soia. Cele mai bune efecte le puteți obține alternând cafeaua cu ceaiul verde.

Toate celelalte băuturi trebuie evitate. Ele nu se potrivesc cu sistemul digestiv al celor cu grupa sanguină A și nici nu susțin sistemul imunitar.

Apa proaspătă, curată, trebuie, de asemenea, consumată fără restricții.


Deosebit de benefice:

  • Cafea decofeinizată, 
  • Cafea obișnuită, 
  • Ceai verde, 
  • Vin roșu.
Neutre:

  • Vin alb.
De evitat:

  • Bere,
  • Băuturi distilate, 
  • Apă carbogazoasă, 
  • Cola, 
  • Sifon dietetic, 
  • Alte tipuri de sifon,
  • Ceai negru decofeinizat,
  • Ceai negru obișnuit. 




MIRODENII 

O combinație adecvată de mirodenii poate constitui un întăritor puternic al sistemului imunitar. Mirodeniile pe bază de soia, cum ar fi miso, tamari și sosul de soia aduc beneficii enorme pentru cei cu grupa sanguină A. Dacă vă preocupă aportul de sodiu, toate acestea sunt disponibile în variante cu conținut redus de sodiu.

Melasa e o foarte bună sursă de fier, mineral care este deficitar în dieta grupei sanguine A. Varecul (kelpul) este o sursă excelentă de iod și de multe alte minerale. Oțetul trebuie evitat deoarece acizii tind să producă iritația învelișului gastric.

Zahărul și ciocolata sunt permise în dieta grupei sanguine A, dar numai în cantități foarte scăzute. Folosiți-le la fel ca pe un condiment. Limitați-vă consumul de zahăr alb prelucrat. Studii recente au dovedit că sistemul imunitar funcționează foarte lent câteva ore de la ingerarea acestuia.



Deosebit de benefice:

  • Malț de orz,
  • Melasa neagră (”Blackstrap”),
  • Usturoi,
  • Ghimber,
  • Miso,
  • Sos de soia,
  • Tamari (sos de soia fără grâu).
Neutre:
  • Agar,
  • Cuișoare englezești,
  • Esență de migdale,
  • Anason,
  • Arrowroot,
  • Busuioc,
  • Frunze de dafin,
  • Pergamut,
  • Sirop de orez brun,
  • Nucșoară,
  • Roșcove,
  • Asmățui,
  • Arpagic,
  • Ciocolată,
  • Scorțișoară,
  • Cuișoare,
  • Coriandru,
  • Amidon de porumb,
  • Sirop de porumb,
  • Cremă de tartru,
  • Chimion,
  • Curry,
  • Mărar,
  • Dulse (un tip de alge),
  • Miere,
  • Hrean,
  • Varec (Kelp),
  • Sirop de arțar,
  • Maioran,
  • Muștar (uscat),
  • Nucșoară,
  • Oregano,
  • Boia,
  • Pătrunjel,
  • Mentha piperita (izma bună),
  • Cuișoare,
  • Sirop de orez,
  • Rozmarin,
  • Șofran,
  • Salvie,
  • Sare,
  • Cimbru,
  • Mentha crispa (menta comună),
  • Zahăr brun,
  • Zahăr alb,
  • Tamarind (curmale indiene),
  • Tapioca (amidon extras din rădăcini de manioc),
  • Tarhon,
  • Cimbru,
  • Șofran de India,
  • Vanilie.
 De evitat:
  • Capere,
  • Gelatină simplă,
  • Piper negru măcinat,
  • Piper Cayenne,
  • Piper boabe,
  • Boia de ardei,
  • Piper alb,
  • Oțet din cidru de mere,
  • Oțet balsamic,
  • Oțet din vin roșu,
  • Oțet alb,
  • Perișor.

CONDIMENTE
Muștarul este singurul condiment util pentru persoanele cu grupa sanguină A, datorită proprietăților sale de stimulare a sistemului imunitar. Puteți consuma cantități mici de gem, condimente pentru salată cu conținut scăzut de grăsimi și chiar murătură ocazională. Dar fiți prudenți, deoarece murăturile au fost corelate cu cancerul gastric la persoanele cu niveluri scăzute ale acidului gastric.

Eliminați ketchup-ul din alimentație. Cei cu grupa sanguină A nu pot digera roșiile și oțetul.


Neutre:

  • Gem (din fructe permise),
  • Jeleu (din fructe permise),
  • Muștar,
  • Condimente pentru salată (cu conținut sărac în lipide, din ingrediente permise).
De evitat:

  • Ketchup,
  • Murături,
  • Murături picante,
  • Maioneză, 
  • Sos Worchestershire.
Pentru mâncătorii de carne:

Neutre:
  • Pui de găină,
  • Găini Cornwall,
  • Curcan.
De evitat:
  • Costiță,
  • Vită,
  • Carne tocată de vită,
  • Bivol,
  • Rață,
  • Gâscă,
  • Șuncă,
  • Inimă,
  • Miel,
  • Ficat,
  • Oaie,
  • Potârniche,
  • Fazan,
  • Carne de porc,
  • Iepure,
  • Carne de vițel,
  • Vânat,
  • Prepeliță.
Notă: Noi nu recomandăm sub nicio formă consumul de carne!

E posibil să fiți puși în situația de a folosi și alimente care apar pe lista ”de evitat”, sau poate vi se face chiar poftă de ele, dar important e să le folosiți cât mai rar și, pe cât se poate, în cantități mici. Dacă puneți piper în cantitate mică, de exemplu, s-ar putea să-l tolerați bine. Ideea este că cele de pe lista ”de evitat” îngrașă sau produc iritații și probleme de sănătate doar după un consum constant, de durată ca timp sau în cantitate mare.
După cum bine se poate constata, persoanele cu această grupă sanguină se adaptează foarte bine regimului vegan, care ar fi cel mai bun pentru sănătatea lor.

Să vă fie de folos !




î z i a n a 💜


Notă: Linkurile de sub poze sunt trimiteri către alte postări de pe blogurile mele (rețete culinare sau postări cu caracter informativ pe aceeași temă.)

Pe aceeași temă mai puteți citi și:
Dieta benefică grupei sanguine O


Dieta benefică grupei sanguine B

Dieta benefică grupei sanguine AB


Sursa: ”Alimentația adecvată celor 4 grupe sanguine. Dieta individualizată”, Dr. Petere J. D'Adamo cu Catherine Whitney; Internet.

Max's concept.
© Copyright 2019 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: