TURMERICUL- hrăneşte pancreasul
Acest condiment exotic are o nuanţă de galben-auriu și la gust e ușor piperat, având în plus un iz de ghimbir . Este extrem de popular în bucătăriile asiatice, indiene și africane și dacă nu ești deja un fan, ai un motiv important să-l încerci: potrivit cercetătorilor de la Universitatea Srinakharinwirot din Thailanda, adăugând chiar mai puțin ca o linguriţă de turmeric la dieta ta de fiecare zi, ai putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu mai mult de 50%. Acest condiment este bogat în curcumină, un antioxidant puternic care hrănește pancreasul producător de insulină, după cum spun cercetătorii. "Doar să presăraţi câte puţin turmeric pe peştele dvs. preferat, pe carnea de pui, de vită, pe legume și mâncăruri din orez atunci când le preparaţi", sugerează cercetătoarea nutriţionistă Nancy K. Lonsdorf, MD.
În India, ghimbirul este considerat un medicament universal. Este folosit pentru a ajuta la "vindecarea multor afecţiuni, inclusiv dureri de cap, dureri musculare, dureri articulare și leziuni, chiar şi dintre cele mai profunde", spune dr. Lonsdorf. Secretul ghimbirului: conţine gingeroli, nişte compuşi din plante care ridică nivelul de endorfine ce combat durerea, amorţeala, inflamațiile, îmbunătățesc fluxul sângelui şi relaxează muşchii tensionaţi, reducând spasmele musculare. Mâncând o linguriţă de ghimbir proaspăt ras (sau trei felii de ghimbir confiate), o dată pe zi, se calmează durerile în proporţie de până la 63%, în termen de maxim două săptămâni, după cum susţin cercetătorii de la Universitatea din Miami.
Ingrediente:
- 3 bucăţi de ghimbir în sirop,
- 2/3 cană suc de mere,
- 1.35 kg mere Golden Delicious sau mere Braeburn, fierte decojite și tăiate în felii subțiri,
- 1 lingura de sirop de ghimbir (de la borcan sau preparat).
CARDAMOMUL - poate scădea tensiunea arterială
Acest condiment aromat (are un gust picant, ușor citric) este un condiment popular pentru preparatele cu carne, orez și pâine în bucătăria arabă și etiopiană. Iubitorii de cardamom presară, de asemenea, acest condiment la cafeaua fierbinte și la ceai, pentru a adăuga un dram de dulceață și a le îmbogăţi aroma.
Acest condiment aromat (are un gust picant, ușor citric) este un condiment popular pentru preparatele cu carne, orez și pâine în bucătăria arabă și etiopiană. Iubitorii de cardamom presară, de asemenea, acest condiment la cafeaua fierbinte și la ceai, pentru a adăuga un dram de dulceață și a le îmbogăţi aroma.
Într-un studiu publicat in Jurnalul indian de Biochimie si Biofizica, atunci când oamenii cu tensiune arteriala crescută adaugă cardamom la dieta lor de zi cu zi, acesta îi ajută la normalizarea tensiunii lor arteriale în mai puţin de 12 săptămâni. Se pare că, cardamomul relaxează mușchii şi peretele vaselor de sânge, astfel încât acestea nu vor mai determina creşterea tensiunii arteriale în valuri. Doza de administrat, conform studiului, este de aproximativ 1/2 linguriţă în fiecare zi.
SALVIA- întăreşte memoria
Aveţi o senzație de ceață? O singură doză de salvie poate ascuți instantaneu abilitățile dumneavoastră de memorie, ajutându-vă să vă aduceţi aminte nume, locuri și fapte mult mai rapid și cu o acuratețe de cel puțin trei ori mai mare, spun cercetătorii de la Universitatea din Northumbria din Marea Britanie de la Newcastle. Cum? Compuşii din plante numiţi fenoli stimulează secreţia de acetilcolină - un compus din creier care este esențial pentru o gândire limpede și formarea de noi amintiri, spun autorii studiului. Încercați amestecarea a 1/2 linguriţă din această plantă uscată la următoarea masă.
ROZMARINUL - ajută la îndepărtarea congestiei
Dacă te simţi afectat de vremea rece, adăugarea a 1/4 linguriţă de rozmarin la o masă poate fluidiza fluxul și reduce presiunea sinusurilor şi în plus poate accelera recuperarea după o răceală chiar gravă, spune James Balch, MD, terapeut naturist.
"Antioxidanții rozmarinului reduc inflamația sinusurilor, îmbunătățesc drenajul și pot întări chiar capacitatea organismului de a distruge viruşii." Rozmarinul are un gust minunat în omlete, pâine, cartofi prăjiți și feluri de mâncare cu carne de pasăre. Sau puteţi să beţi o ceaşcă de ceai de rozmarin o dată pe zi, până când simptomele dumneavoastră dispar. Fierbeţi două linguri de rozmarin uscat într-o cană de apă timp de cinci minute, apoi strecuraţi şi beţi cu sorbituri mici.
ŞOFRANUL - Luptă cu depresia
Trei studii clinice de la Universitatea din Teheran sugereaza că a mânca un vârf de cuțit în fiecare zi (mai puțin de 1/10 dintr-o linguriță) din acest condiment galben-auriu, uşurează depresia a 75% dintre subiecţi, făcându-l mai puternic decât multe antidepresive date prin prescripţie medicală.
Şofranul este un antioxidant care stimulează creierul să producă mai multă serotonină şi îmbunătăţeşte starea de spirit. Şofranul are un gust ușor dulce, pământiu, și este minunat în combinaţie cu fructe de mare, orez, carne de vită și diferite feluri de mâncare pe bază de roșii.
Sfat:
Şofranul este vândut sub formă de fire mici și sub formă de pulbere. Dacă alegeți firele, înmuiaţile într-o lingură de apă timp de o oră înainte de a le utiliza şi adăugaţi-le la preparat (se adaugă şi apa în care au fost înmuiate).
Aveţi o senzație de ceață? O singură doză de salvie poate ascuți instantaneu abilitățile dumneavoastră de memorie, ajutându-vă să vă aduceţi aminte nume, locuri și fapte mult mai rapid și cu o acuratețe de cel puțin trei ori mai mare, spun cercetătorii de la Universitatea din Northumbria din Marea Britanie de la Newcastle. Cum? Compuşii din plante numiţi fenoli stimulează secreţia de acetilcolină - un compus din creier care este esențial pentru o gândire limpede și formarea de noi amintiri, spun autorii studiului. Încercați amestecarea a 1/2 linguriţă din această plantă uscată la următoarea masă.
ROZMARINUL - ajută la îndepărtarea congestiei
Dacă te simţi afectat de vremea rece, adăugarea a 1/4 linguriţă de rozmarin la o masă poate fluidiza fluxul și reduce presiunea sinusurilor şi în plus poate accelera recuperarea după o răceală chiar gravă, spune James Balch, MD, terapeut naturist.
"Antioxidanții rozmarinului reduc inflamația sinusurilor, îmbunătățesc drenajul și pot întări chiar capacitatea organismului de a distruge viruşii." Rozmarinul are un gust minunat în omlete, pâine, cartofi prăjiți și feluri de mâncare cu carne de pasăre. Sau puteţi să beţi o ceaşcă de ceai de rozmarin o dată pe zi, până când simptomele dumneavoastră dispar. Fierbeţi două linguri de rozmarin uscat într-o cană de apă timp de cinci minute, apoi strecuraţi şi beţi cu sorbituri mici.
ŞOFRANUL - Luptă cu depresia
Trei studii clinice de la Universitatea din Teheran sugereaza că a mânca un vârf de cuțit în fiecare zi (mai puțin de 1/10 dintr-o linguriță) din acest condiment galben-auriu, uşurează depresia a 75% dintre subiecţi, făcându-l mai puternic decât multe antidepresive date prin prescripţie medicală.
Şofranul este un antioxidant care stimulează creierul să producă mai multă serotonină şi îmbunătăţeşte starea de spirit. Şofranul are un gust ușor dulce, pământiu, și este minunat în combinaţie cu fructe de mare, orez, carne de vită și diferite feluri de mâncare pe bază de roșii.
Sfat:
Şofranul este vândut sub formă de fire mici și sub formă de pulbere. Dacă alegeți firele, înmuiaţile într-o lingură de apă timp de o oră înainte de a le utiliza şi adăugaţi-le la preparat (se adaugă şi apa în care au fost înmuiate).
USTUROIUL- luptă cu viruşii şi bacteriile
Mâncând doar câte un căţel de usturoi pe zi, putem reduce riscul de infecții (virale sau bacteriene) la jumătate, spun cercetătorii de la Centrul de Informare din Battle, East Sussex. Această plantă aromată este dotată cu cel puțin 33 de compuși de sulf diferiţi - materii prime necesare pentru a construi rapid germeni puternici destinaţi uciderii celulelor albe din sânge, arată studiile.
Sfat:
Tocaţi şi zdrobiţi usturoiul şi lăsaţi-l la "odihnă" timp de 10 minute înainte de preparare (expunerea la aer permite compuşilor cu sulf să fie convertiţi în forma lor cea mai activă). Căţeii de usturoi înghiţiţi întregi nu au efectul terapeutic scontat. Dacă nu suportaţi usturoiul crud, beţi gelule cu ulei de usturoi în cure repetate de 2-3 luni pe an, cu pauze de cel puţin o lună între ele.
SCORŢIŞOARA - luptă cu zahărul din sânge
Consumul crescut de zahăr sau carbohidraţi (sucuri, pâine, covrigi, dulciuri) determină creşteri ale zahărului în sânge la un nivel care poate duce la epuizarea sistemului nervos central astfel încât să te simţi golit și lent, fără vlagă şi obosit, spune dr. Balch. Dar, cercetătorii USDA sugerează folosirea a 1/2 linguriţă de scorţişoară înainte de fiecare masă a zilei, lucru ce poate încetini absorbţia de zahăr şi carbohidraţi în intestinul subţire, îmbunătățeşte controlul zahărului din sânge cu 29 la sută și reduce riscul de căderi de energie şi oboseală cu mai mult de 50 la sută.
Sfat:
Ia o doză dimineața, cu unt de arahide sau unt simplu.
Mâncând doar câte un căţel de usturoi pe zi, putem reduce riscul de infecții (virale sau bacteriene) la jumătate, spun cercetătorii de la Centrul de Informare din Battle, East Sussex. Această plantă aromată este dotată cu cel puțin 33 de compuși de sulf diferiţi - materii prime necesare pentru a construi rapid germeni puternici destinaţi uciderii celulelor albe din sânge, arată studiile.
Sfat:
Tocaţi şi zdrobiţi usturoiul şi lăsaţi-l la "odihnă" timp de 10 minute înainte de preparare (expunerea la aer permite compuşilor cu sulf să fie convertiţi în forma lor cea mai activă). Căţeii de usturoi înghiţiţi întregi nu au efectul terapeutic scontat. Dacă nu suportaţi usturoiul crud, beţi gelule cu ulei de usturoi în cure repetate de 2-3 luni pe an, cu pauze de cel puţin o lună între ele.
SCORŢIŞOARA - luptă cu zahărul din sânge
Consumul crescut de zahăr sau carbohidraţi (sucuri, pâine, covrigi, dulciuri) determină creşteri ale zahărului în sânge la un nivel care poate duce la epuizarea sistemului nervos central astfel încât să te simţi golit și lent, fără vlagă şi obosit, spune dr. Balch. Dar, cercetătorii USDA sugerează folosirea a 1/2 linguriţă de scorţişoară înainte de fiecare masă a zilei, lucru ce poate încetini absorbţia de zahăr şi carbohidraţi în intestinul subţire, îmbunătățeşte controlul zahărului din sânge cu 29 la sută și reduce riscul de căderi de energie şi oboseală cu mai mult de 50 la sută.
Sfat:
Ia o doză dimineața, cu unt de arahide sau unt simplu.
MENTA - Calmează tulburările digestive
In conformitate cu cercetătorii Universităţii din Maryland, adăugarea mentei în dieta de zi cu zi, ne poate ajuta la calmarea indigestiilor, crampelor, înlătură greața și calmează şi alte boli digestive,în procent de până la 60 la sută. Mentolul din mentă ajută intestinul să contracte muşchii în mod corespunzător și vezica biliară să se elibereze cu uşurinţă de conţinut, în acelaşi timp crescînd şi cantitatea de bilă secretată, ceea ce uşurează digestia, spun cercetătorii.
Sfat:
Beţi două ceşti de ceai de mentă pe zi sau folosiţi o lingură de plantă proaspătă la mâncarea pe care o mâncaţi, ca şi la băuturile dvs. preferate. Frunzele de mentă tocate dau un gust minunat salatelor de fructe, pilafului de orez, cărnii de pui marinate și cărnii de miel, precum şi în cazul reţetelor de ciocolată, ceaiurilor de plante și chiar adăugate la apa plată.
NUCŞOARA - Calmează stresul
În India, nucşoara proaspăt rasă a fost mult timp folosită pentru a reduce stresul, anxietatea și tensiunea. Studiile de acolo arată că amestecul din acest condiment dulce cu compuși biologic activi imită antidepresivul Prozac, favorizând calmarea nervilor și alungarea stării de spirit proaste, în mai puţin de 20 de minute. Doar 1/8 linguriţă luată în fiecare zi poate face minuni, spun cercetătorii de la Universitatea Stanford. Încercați să-l adăugaţi în spanac fiert, suc de fructe, conopidă, dovleac, cârnați și mâncăruri din mânzat, sau adăugaţi la quiche, sosuri, creme, deserturi, cidru fiert și cacao fierbinte.
Cayenne - accelerează pierderea în greutate.
Acest condiment este bogat în capsaicină - o substanţă care dă iuţeala sau focul specific ardeilor Chili Peppers. Cercetătorii de la Universitatea Purdue sugerează că adăugarea a doar 1/2 de linguriţă de ardei iute pe cea mai grea (grasă) masă a zilei ar putea ajuta, fără să mai depuneţi niciun efort, pierderea a până la două kilograme într-o lună. Cum? In studiile lor a rezultat că, atunci când subiecţii au folosit Cayenne la masă, au mâncat cu 70 de calorii mai puțin fără să-și dea seama. Studiile sugerează că ingredientul Cayenne creşte nivelul arderilor din corp pentru cel puțin șase proteine de grăsime diferite, ajutându-vă să fiţi cu 8% la sută mai slab decât dacă nu l-aţi folosi.
ANASONUL - Alină balonarea
Este perfect normal ca prin intestinul gros să treacă gaze de 14 la 20 de ori pe zi, spun cercetătorii de la UCLA. Dar, dacă pare că eşti mai balonat decât ar fi normal, încearcă o cantitate de 1/4 la 1/2 linguriță de semințe de anason (care au un gust dulce), după cele mai mari două mese ale zilei. În conformitate cu o echipă mexicană de cercetare, acest truc simplu poate ajuta la eliminarea balonării în mai puțin de 48 de ore. Semințele de anason conţin 75 la sută anetol, care stimulează eliberarea de enzime digestive, îmbunătățind asimilarea produselor alimentare, astfel încât formarea de gaze nu se mai produce. În plus ajută la spargerea bulelor mari de gaz dureroase, spune Balch.
Puteți găsi anason într-o mulțime de produse alimentare din Asia, cum ar fi macaroanele în bulion de ghimbir fierbinte.
BUSUIOCUL- poate preveni formarea de noi celule canceroase
Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Rutgers din New Jersey, consumul regulat de busuioc - chiar şi mai puțin de 1/2 linguriţă de patru ori pe săptămână - ajută la oprirea formării de noi celule canceroase. Este bogat în antioxidanți care stimulează formarea de celule noi ale sistemului imunitar care vor distruge super-rapid celulele anormale cu care vor intra în contact.
Adăugaţi busuioc proaspăt la preparatele care conțin roşii, ceapă, usturoi sau ulei de măsline. Desigur, are un gust delicios şi adăugat pe o pizza vegetală.
CUIŞOARELE- Alungă durerile de dinţi
Dacă nu puteți ajunge la medicul dentist, mestecarea ușoară a una sau două beţişoare poate uşura durerea dentară și reduce inflamația gingiilor timp de două ore continue, spun cercetatorii de la UCLA. Un compus natural din uleiul de cuișoare, numit eugenol, este un anestezic puternic și omoară bacteriile.
Sfat: Păstrează cuișoarele într-un dulap răcoros şi întunecat, pentru că eugenolul este afectat de expunerea prelungită la lumină şi căldură.
PAPRIKA - Reduce inflamaţia
Dacă foloseşti boia de ardei doar când faci ouă umplute, ești ratat! Cercetatorii de la Guelph Food Research Center din Ontario, Canada, spun că folosirea a cel puţin 1/2 linguriţă din acest condiment în fiecare zi ar putea reduce nivelul de inflamaţie a ţesuturilor în proporţie de 20 de procente. "Paprika este bogat in saponine, compuşi naturali care se leagă de molecule inflamatorii ale tractului digestiv, blocând absorbția lor", explică Ray Sahelian, MD, autor al Booster Mind. De ce ar trebui să vă pese de oprirea inflamaţiilor? Potrivit cercetătorilor de la Şcoala de Medicină din Brody, Carolina de Nord, inflamaţia cronică poate agrava zeci de probleme de sănătate diferite, inclusiv erupţii cutanate, artrită, diabet și chiar boala Alzheimer. Acest condiment poate fi mai dulce sau mai picant şi afumat, astfel încât puteți să-l folosiţi la preparatele din carne de vită, pui și pește, de fasole, orez și legume coapte.
S î n z i a n a 💜
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru