31 octombrie 2011

CUM SĂ SCĂPĂM DE SURPLUSUL NOSTRU DE KILOGRAME



Înaintând în vârstă, ne îngrăşăm. Dar nu trebuie să lăsăm să se strângă prea multe kilograme, le vom pierde numărul şi, în final, ne vor strica viaţa. Deci ... la atac !

Mult timp "am hăituit" un biet kilogram, instalat în partea superioară a coapselor şi în mijlocul pântecului. Abia observabil, a fost înlăturat, deşi acest lucru părea dificil. Kilogramul a revenit, dar nu mă deranjează numai el. A fost urmat de altele, kilogramele unui trai bun şi ale leneviei. Acesta a fost cazul meu, dar ... Mai pot fi kilogramele căpătate în urma maternităţii sau a unei boli. Asta este - creşterea în greutate face parte din viaţa fiecărei femei.

O mare influenţă asupra ideilor de frumuseţe feminină o au manechinele de modă! 

Primele manechine pentru îmbrăcămintea de damă au fost femei foarte planturoase şi voluptoase. Ele aveau trupuri atât de atrăgătoare încât captau toată atenţia şi îmbrăcămintea pe care o etalau era ignorată deseori. Pentru a pune capăt acestei probleme, au început să fie alese femei foarte slabe, astfel încât oamenii să se uite mai degrabă la haine decât la trupurile lor. Ca rezultat, tipul de trup feminin ales ieri ca să fie ignorat, a devenit idealul nostru astazi! Dar dacă întrebăm bărbaţii, vor recunoaşte sincer că e mai plăcut să îmbrăţişezi o femeie moale, cărnoasă şi voluptoasă decât una numai piele şi os. Şi atunci de ce am dori noi să devenim mai puţin senzuale, ba chiar mai bolnăvicioase şi mai puţin rezistente doar din cauza mesajelor din mass-media ?!? Multe femei (şi chiar bărbaţi) sunt nefericite din cauza greutăţii lor corporale şi asta pentru că se raportează la imaginea femeii promovate în mass-media, deşi promovarea are un scop mercantil. După cum ştim, nu e suficient ca manechinele să fie foarte slabe, ele trebuie să se încadreze în anumite dimensiuni, aşa încât să nu mai dea bătaie de cap designerilor şi croitorilor şi orice costumaţie să poată fi purtată de oricare dintre ele, oricând.

Pentru a începe cu începutul, trebuie să-ţi cultivi o concepţie completă şi pozitivă legată de tine însuţi. Trebuie să înţelegi că nu toate trebuie să ajungem manechine pe scenă ci suntem femei obişnuite care trebuie să trăiască împăcate cu ele însele. Trebuie să te placi pe tine şi pe cei din jur, precum şi să te tratezi pe tine cu iubire şi indulgenţă, nu pedepsindu-te. Fiinţa ta fizică nu îşi ia forma direct din ceea ce mănânci şi din exerciţiile fizice pe care le faci, ci şi din atitudinea pe care o ai faţă de eul tău. Din momentul în care îţi îmbunătăţeşti imaginea de sine şi începi să-ţi reduci încordarea interioară, vei începe şi să-ţi eliberezi corpul de grăsimea exterioară.

Trupul tău este efectul combinat al vieţii pe care o duci şi cel al minţii tale şi gândurilor pe care ea le produce. Iată ce putem face pentru ambele părţi ale ecuaţiei.

1800 calorii pe zi!!!

Un studiu efectuat de Centrul european de cercetare şi informare asupra surplusului de greutate a arătat că miile de femei interogate au luat, în medie, 10.6 kg între 20 şi 50 de ani. Aceasta nu ne împiedică să facem ceva, să nu ne lăsăm în voia sorţii. Dar, atenţie, nu este niciun motiv pentru a începe cu ochii închişi ultimul regim la modă ! Nici pentru a ne înfometa consumând 1000 de calorii pe zi. Ideal ar fi să luaţi un mic dejun consistent, care va reprezenta 25 % din caloriile zilnice (1.800 în total), un dejun şi o cină echilibrate alcătuite din proteine (1 sau 2 ouă, 150 de grame de carne slabă, peşte...), legume verzi şi alte alimente hrănitoare (pâine sau trei linguri de cereale), un fruct, puţină grăsime (trei linguriţe de ulei) şi foarte puţine zaharuri rapide (produse de patiserie, bomboane...). 

Un truc pentru cele care vor să urmeze un regim: nu schimbaţi nimic din obişnuinţele voastre, mâncaţi cu un sfert mai puţin decât înainte. Şi, mai ales, practicaţi regulat un sport, timp îndelungat. Este singura modalitate de a vă menţine muşchii fermi şi deci de a vă îngrăşa mai puţin. În sfârşit, cumpăraţi-vă o pereche de blugi mai strâmţi, cu scopul de a vă motiva, dacă nu mai puteţi stăpâni kilogramele !

MASA GRASA - MASA SLABĂ
  • Metabolismul bazal, necesar supravieţuirii (să respirăm, să digerăm...) consumă 60-75 % din energia zilnică.

  • E bine de ştiut : muşchii (masa slabă) ard mai multe calorii decât grăsimea (masa grasă).

  • Mai clar: este indispensabil să păstrăm un corp cu muşchi puternici.
Există două tipuri: tipul anemic care consumă alimente sărace în proteine și bogat în glucide și tipul pletoric care are un regim bogat în toate.

În privința felului de alimentație se pot diferenția:
  • mâncăi de noapte care consumă alimente în cursul unei singure mese seara fără să mai consume decât foarte puține sau deloc alimente în cursul zilei;
  • cei care consumă cantități normale de alimente, dar în mod periodic consumă cantități mari de alimente în perioade scurte de timp;
  • cei care consumă o masă „normală” pe zi, dar în cursul zilei ingeră numeroase cantități mici de alimente;
  • cei care mănâncă un număr regulat de mese pe zi, completate cu gustări substanțiale, mai mult sau mai puțin regulate;
  • cei care consumă trei mese pe zi, fiind foarte mândri de felul lor de a se alimenta, dar devin totuși obezi, deoarece la consumul acestor mese ingerează cantități mari de alimente iar unii chiar foarte mari. 
Mulți obezi ingeră alimentele atât de repede, încât o cantitate foarte mare este înghițită în câteva minute. Nu există deci un anumit fel de a se alimenta specific sau caracteristic obezilor. Este important însă de reținut este că la obezi, indiferent de modul de a ingera alimentele, cantitatea totală consumată în 24 de ore este mai mare decât cea de care ar fi avur nevoie în mod normal.
Apetitul este senzația care determină începerea ingestiei de alimente. Este mai mult decât un simplu reflex și acesta poate fi reeducat chiar și cu ajutorul autosugestiei.
Sațietatea e o senzație plăcută, de confort și bunăstare, care apare din momentul în care o persoană a ingerat o cantitate satisfăcătoare de hrană. În momentul în care această senzație apare, ingestia de alimente încetează. Factorii care contribuie la apariția sațietății sunt numeroși, mai ales la nivelul reflexelor. Dintre aceștia cei mai importanți sunt legați în mod direct de prelucrarea masei de alimente ingerate sau de efectele calorice ale acesteia.
Condițiile plăcute de mediu, mesele ornate, alimentele plăcut aranjate, un banchet, etc., modifică modelul normal de sațietate. În astfel de ocazii se poate ajunge la înghițirea unei cantități imense de mâncare și băutură.
Cortexul cerebral determină aceste senzații, dar acestea pot fi influențate de un control al voinței și dorinței, chiar și prin autosugestie.
Omul este capabil să domine toate influențele subcorticale în probleme de nutriție. De fapt obezitatea este o stare modificată de nutriție care apare în grade diferite la persoane normale. 

Coloana vertebrală ne controlează metabolismul !

Cele 33 de vertebre ale coloanei, pe lângă faptul că ne menţin organismul în poziţie verticală, au şi alte funcţii importante. Ştim cu toţii că acestea asigură, de asemenea, susţinerea măduvei spinării şi a căilor nervoase ce dictează funcţionarea organelor interne.Vertebrele lombare prezintă un interes deosebit pentru noi, deoarece conţin secţiunea de măduvă responsabilă pentru reglarea metabolismului. Cu alte cuvinte, dacă măduva lombară este degenerată (patologică), precum la dislocarea vertebrelor, avem tendinţa de a creşte sau a scădea rapid în greutate. Se explică astfel, în mod simplu, de ce unii oameni care nu mănâncă mult, se îngraşă, în timp ce alţii slăbesc, deşi mănâncă mai mult decât ar trebui. Ambele categorii prezintă schimbări patologice ale vertebrelor lombare.

Greutatea anormală este provocată de degenerarea vertebrelor lombare care interferează cu transmiterea impulsurilor nervoase către organele interne, care perturbă funcţionarea lor la parametri normali. Acest fenomen este descris în mod obişnuit ca dereglări de metabolism. Procesul de fluctuaţie a greutăţii este mai dramatic în cazuri mai severe de degenerare a măduvei lombare.

Vă veţi întreba: "Cum se poate corecta o coloană deteriorată?" Despre asta va voi vorbi dupa ce prezint şi alte cauze ale obezităţii.

Cauzele directe ale obezităţii (dereglări hormonale, procesarea neadecvată a grăsimilor şi carbohidraţilor) îşi au deseori originea în deteriorarea măduvei lombare. De aceea, niciun regim de slăbire nu poate opri pe termen lung scăderea sau creşterea în greutate anormală. Dietele sărace în calorii, limitarea numărului de mese sau formulele de slăbit (sub formă de capsule, prafuri sau lichide) nu îndeparteaza cauzele greutăţii anormale - nu fac decât să combată simptomele.

Susţinerea unor regimuri de slăbire pe perioade îndelungate de timp este foarte periculoasă pentru sistemul circulator. Organismul nostru construieşte aproximativ 10.000 de metri de vase sanguine pentru a deservi un kilogram de ţesut adipos. Dacă greutatea fluctuează în mod frecvent (din cauza regimurilor), se exercită o presiune constantă asupra sistemului circulator, rezultatul fiind deteriorarea gravă a vaselor şi venelor. Majoritatea oamenilor care experimentează constant diferite regimuri de slăbire au vene umflate în mod vizibil (mai ales la picioare) sau vase de sânge sparte sub piele. 

În concluzie, limitarea aportului de hrană poate conduce la reducerea greutăţii pentru o perioadă dar, cu siguranţă, poate conduce la deteriorarea stării generale de sănătate, anemie, stări depresive şi, mai grav, deteriorarea sistemului circulator.

De ce sunt insuficiente programele de slabire ?

Până în prezent, există trei metode alese de cei care se luptă cu obezitatea: formulele de slăbire, dietele hipocalorice şi exerciţiile fizice.

Să le analizăm pe rând!

Formulele de slăbire
Formulele farmaceutice de slăbire, foarte populare în ultimul timp, produc doar efecte temporare asupra reducerii greutăţii. În majoritatea cazurilor, efectele pozitive dispar la două sau trei luni de la finalizarea regimului. Ceea ce rămâne este o deteriorare de nedescris a organismului, în special a ficatului, stomacului, pancreasului şi sistemului circulator. Formulele produc deshidratarea corpului, schimbă compoziţia sângelui, făcându-l mai gros, cresc aciditatea organismului (dăunător!!!), etc., efectele negative nefiind în totalitate previzibile. Aceste terapii se bazează pe formule artificiale, făcute să acţioneze fără nicio implicare psihologică din partea pacientului.

Individualitatea noastră merita mai multa apreciere - corpurile noastre sunt diferite unul de celălalt şi fiecare are trăsăturile sale unice. De aceea, fiecare dintre noi trebuie să găsească o metodă individuală de a ne menţine sănătatea trupului, o metodă bazată pe fiziologia unică a corpului nostru, nu pe formule vândute în masă. Procesul de pierdere a greutăţii în exces ar trebui să fie direcţionat de propria noastră minte. Vrem sa scăpăm de greutatea în exces pentru a ne îmbunătăţi sănătatea, nu pentru a deschide calea bolilor.

Dietele hipocalorice
După cum ştim, apa este baza ţesutului adipos ce se acumulează în corp. Orice regim sau formulă de slăbire declanşează mecanismele de apărare a corpului : atunci când nu primeşte suficientă hrană, trebuie să folosească din propria grăsime ca sursă de energie pentru îndeplinirea diferitelor procese fiziologice. Apa este un produs secundar al procesării grasimilor şi este eliminată de organism. În loc de slăbire, organismul nostru începe să semene cu un fruct uscat. Apar riduri pe faţă şi pe corp, muşchii slăbesc, suferim de dureri de cap, de ficat şi de stomac. În final, senzaţia constantă de foame şi de slăbiciune ne forţează să oprim regimul. Ţesutul adipos acţionează ca un burete gata să absoarbă apa. Întoarcerea la obezitate se poate întâmpla foarte rapid.

Exerciţiile fizice
Cu un organism nepregătit pentru un asemenea efort, exerciţiile aerobice, joggingul, etc., pot provoca grave probleme de sănătate. Acest lucru se întâmplă deoarece exerciţiile fizice intense , intensifică circulaţia sângelui şi încălzesc corpul. Depozitele dăunătoare acumulate în organism în locuri precum intestinele şi vasele de sânge (oamenii obezi au în general asemenea depozite în cantităţi mari) devin mai acide, iar cantitatea de substanţe toxice creşte. Transpiraţia abundentă elimină o parte dintre acestea, dar sângele absoarbe grosul şi le transportă prin organism, cauzând auto-intoxicare. Starea generală de sănătate se deteriorează, cu dureri acute de cap şi depresie ca prime simptome. În special oamenii peste 40 de ani nu ar trebui să încerce să slăbească prin exerciţii fizice intense.

Oamenii obezi care încearcă să slăbească printr-una dintre metodele menţionate mai sus fac două greşeli fundamentale:
  1. Regimurile pe o anumită perioadă de timp, de-a lungul cărora se consumă doar alimente cu un conţinut caloric scăzut. (De fapt "Dietă" înseamnă "Stil de viaţă" în limba greacă, nu "perioadă de timp" ).

  2. Încercarea de a slăbi foarte mult într-o perioadă scurtă de timp.
Nu există nicio cale rapidă - dacă în decurs de mai mulţi ani am acumulat în greutate, atunci ne va lua timp (două sau trei luni) pentru a schimba acest proces şi a începe să slăbim.

Unul din pricipiile fundamentale ale naturii spune că nimic nu dispare fără urmă şi nimic nu apare din nimic. 

Acest principiu conţine cea mai importantă lecţie pentru un obez: mănâncă mai puţin.

SFATURI PENTRU A REUŞI SĂ MĂNÂNCI MAI PUŢIN
    • Foloseşte farfurii mici.
    • Învaţă să mănânci încet. Mestecă fiecare înghiţitură de 50 de ori.
Noi asociem obezitatea cu o formă dezagreabilă a corpului, dar ea e, în primul rând, o boală care implică multe disfuncţionalităţi ale proceselor fiziologice. Ca orice altă boală, obezitatea necesită un tratament lung şi chinuitor. Dacă este neglijată, poate cauza degradarea permanentă a sănătăţii.

Obezitatea afectează toate grupele de vârstă, tineri şi bătrâni. Pentru a ne lupta cu o boala, trebuie să-i cunoaştem cauzele. În cazul obezităţii, cauzele sunt obiceiurile şi dependenţele noastre proaste.

Stai gol în faţa oglinzii şi uită-te bine la corpul tău, observă tot excesul de grăsime pe care-l porţi după tine, nu întoarce capul şi nu te fă că nu observi, nu te aşeza într-un unghi favorabil...priveşte în faţă efectele lăcomiei şi ale lipsei de voinţă asupra corpului tău.Te va motiva să acţionezi.



OBICEIURILE PROASTE CE CONDUC LA OBEZITATE

Ar fi bine sa daţi atenţie următoarei liste de obiceiuri proaste, care sunt în mare măsură responsabile pentru obezitatea oamenilor, şi încercaţi să le eliminaţi din viaţa voastră. Veţi fi plăcut surprinşi de rezultate ...
  1. Obiceiul de a mânca repede fără a mesteca bine mâncarea.Este cauza unei digestii slabe şi a formării straturilor de grasime în corp. Mestecatul nu e o activitate foarte dificilă - mestecă fiecare îmbucătură de 50 de ori.

  2. Băutul lichidelor în timpul mesei - cauzează disfuncţia sistemului digestiv şi hormonal. Atunci când bei în timpul mesei, apa te îngraşă. Bea cu cel puţin 20 de minute înainte de masă şi o oră, sau o oră şi jumătate după masă.

  3. Consumul de alimente dulci, coapte în cuptor - duce la blocarea cu amidon a pereţilor absorbanţi ai tractului digestiv şi contribuie la producerea de mucus în exces. Mai mult decât atât, dulciurile duc la creşterea în greutate. Este mai bine să te tratezi cu fructe uscate, seminţe (de floarea-soarelui sau dovleac) şi o cantitate moderată de nuci.

  4. Obiceiul de a mânca ceva frecvent sau mestecatul continuu - pune prea mult stres asupra anumitor sisteme din organism şi le reţine de la alte activităţi importante. Spre exemplu, leucocitele sunt întrerupte de la activitatea lor de apărare a organismului de câte ori băgăm ceva în gură şi limba transmite acel impuls nervos creierului. De aceea, primii care se îmbolnăvesc de gripă, de exemplu, sunt cei care obişnuiesc să mănânce câte ceva tot timpul.   
  5. O altă problemă cauzată  de mâncatul continuu este slăbirea enzimelor digestive produse de organismul nostru. Enzime mai slabe înseamnă o digestie incompletă şi producţie de grăsimi în loc de apă şi dioxid de carbon. Atentie : guma de mestecat are acelasi efect!

  6. Combinarea incorectă a alimentelor - duce la o digestie dificilă, precum şi la slăbirea mecanismelor de digestie, deoarece fiecare aliment are nevoie de un anumit tip de enzime digestive. Din cauza combinării incorecte, anumite alimente ajung să putrezească, în timp ce celelalte sunt transformate în grăsime.

  7. Culcatul după masă - activează mecanismele care funcţionează în mod normal în timpul somnului şi îndepărtează atenţia de la digestie. Dacă se poate, după masă încearcă să faci un timp exerciţiul de mers pe călcâie, pentru a creşte aportul de sânge în stomac şi a îmbunătăţi digestia.

  8. Stilul de viaţă sedentar - nu foloseşte multă energie, iar organismul nu are ocazia de a utiliza depozitele de grăsime. Este bine să facem cel puţin o mie de mişcări energice în timpul unei zile pentru a creşte energia consumată.

  9. Obiceiul de a mânca în timp ce te uiţi la televizor. Dieteticienii din Antichitate spuneau că trebuie să fii "mut şi surd la masă". Dacă mănânci în timp ce te uiţi la televizor, creierul se încurcă, trebuie să proceseze informaţia de pe ecran şi să administreze procesul de digestie în acelaşi timp. Acest lucru interferează cu digestia şi provoacă mâncatul peste măsură.

  10. Mâncatul în stare de nervozitate. Ficatul este primul care reacţionează în condiţii de stres, iar căile biliare se îngustează. Bila nu ajunge în intestinul subţire, iar mâncarea rămâne nedigerată.

  11. Mâncatul înainte de culcare sau în timpul nopţii este dăunător, deoarece în timpul somnului toate procesele din organism sunt îndreptate către reconstrucţia celulelor şi întinerirea întregului organism. Organele interne nu au energia suficientă pentru a procesa corect alimentele în timpul nopţii. Mâncatul noaptea nu ne dă decât grăsime, pietre la ficat (fiere) şi rinichi.

  12. Obiceiul de a mânca cu precădere produse alimentare rafinate şi gătite duce la deficienţa în vitamine şi microelemente naturale. Chiar dacă mâncăm cantităţi mari, continuăm să ne simţim înfometaţi şi să dorim să mâncăm mai mult. În acest fel ajungem să mâncăm de la cinci până la zece ori mai mult decât ar trebui.
Acum inţelegem cauza obezităţii: atunci când pierdem capacitatea de a procesa şi absorbi mâncarea, organismul nostru începe să depoziteze grăsime în jurul şoldurilor, coapselor, burţii, gâtului... Cauzele psihologice sunt mai complicate. Cel mai important este să înţelegem că obezitatea e o boală şi nu avem nicio scuză pentru a o tolera.

Dar iată că mai poate exista și o altă cauză majoră despre care vom vorbi în continuare!!!


SEXUL ȘI OBEZITATEA

Numărul femeilor obeze este de 10 ori mai mare decât al bărbaților. În cazul copiilor nu s-au găsit diferențe, dar pe măsură ce devin adulți, numărul persoanelor de gen feminin obeze crește foarte mult. De asemenea, se constată o creștere foarte mare la femeile necăsătorite, la cele divorțate, văduve sau după menopauză. În urma cercetărilor s-a putut stabili în această privință și rolul sexului în această afecțiune, fiind socotit unul din factorii esențiali. Prin urmare, în afară de stilul de viață inadecvat, obezitatea se poate datora și lipsei activității sexuale prin care organismul este frustrat de o serie de hormoni care se elimină de către organism.
Oricât se caută să se spună că femeile au aceleași drepturi cu bărbații, ba sunt și legi care spun clar acest lucru, în tradiția poporului român există o foarte mare diferență între femei și bărbați. Chiar și religia creștină (ortodoxă, catolică, ș.a.) dă drepturi mult mai mari bărbaților. În concepția religiei, femeia este datoare să se supună în toate bărbatului.
Oamenii simpli de la țară care respectă preceptele religiei nu vor putea încă mult timp de acum încolo să conceapă că o femeie poate avea aceleași drepturi cu un bărbat.
Necesitățile sexuale ale femeilor, de multe ori reprimate din cauze morale sau chiar tradiționale, ajung să fie resimțite prin acumularea de kilograme suplimentare. Dacă o femeie ar dori să facă sex cu un bărbat și acesta nu dorește, este foarte dificil să-și exprime punctul de vedere în cazul celor care sunt adepții diferitelor forme de religie, trăind sub influența lor. Acest lucru este valabil și în cazul cuplurilor căsătorite, atunci când există diferențe de temperament. În plus, mentalitatea oamenilor este foarte diferită în funcție de mediul din care provin, dar și religia contribuie foarte mult la o serie întreagă de privațiuni sau modificări de comportament și stil de viață, unele chiar foarte nesănătoase. Chiar dacă ești căsătorită, conform prejudecăților din societatea noastră, sexul în cadrul familiei se poate practica doar la dorința bărbatului și numai atunci când acesta vrea acest lucru, nu când ar dori femeia.
În timpul actului sexual, organismul produce o serie de hormoni care au un rol hotărâtor în dezvoltarea obezității. Sunt foarte rare femeile care suferă de obezitate atunci când viața lor sexuală e foarte activă.
Se poate deci afirma că actul sexual contribuie la dispariția obezității. De fapt în timpul actului sexual se produce și un mare consum de energie fizică și psihică, atât din partea femeilor, cât și din partea bărbaților, ori consumul energetic este hotărâtor în obezitate. Dacă se consumă mai multă energie fizică și psihică este foarte bine pentru că ajută la slăbire, deci actul sexual este o gimnastică foarte activă și utilă în a scăpa de această afecțiune.
După menopauză, activitatea sexuală, în general vorbind, se diminuează mult și deci se diminuează și consumul energetic prin acest act, dar consumul alimentar, din contră crește, pentru că de obicei femeile sunt cele care pregătesc alimentele, adică gătesc mâncarea, pentru ele și pentru familie, dacă e cazul. De asemenea, după o anumită vârstă, se diminuează și activitatea pe care o aveau în trecut, prin diferite sarcini și servicii pe care le executau zilnic. În mod evident, pentru că apare și pensionarea și deci o mai mare disponibilitate a timpului liber, din lipsă de activitate, femeile își acoperă golul la bucătărie, preparând tot felul de bunătăți și experimentând rețete noi. Așa ajung să consume mult mai multă mâncare decât în trecut. Activitatea fizică și psihică se reduce foarte mult și este normal să apară un surplus de greutate care cu timpul duce la obezitate. Apoi, treptat, pe măsură ce greutatea crește, posibilitățile de mișcare devin tot mai mici, pentru ca în stadiile mai avansate mișcarea să nu mai fie prezentă decât prin gestul de a mai duce la gură încă o bucățică bună, o bucată de prăjitură, o bomboană, etc.
Viața sexuală, pe măsură ce greutatea crește se diminuează pe zi ce trece, pentru că și bărbatul care era obișnuit cu o femeie suplă și frumoasă, se trezește că a ajuns să stea lângă un munte de grăsime care nu mai are nicio atracție pentru el în privința sexualității. Din această cauză se reduce deci și activitatea sexuală, pentru ca în stadiile avansate ale obezității această activitate să dispară complet, apoi cu timpul survine nepăsarea față de cei din jur și de propria persoană. Persoana se obișnuiește treptat cu statutul de grăsană sau grăsan și se complace în această situație, pentru că este o situație din care nu vede nici o ieșire.
În lipsa activității sexuale active apare dorința de a consuma alimente sau în cazurile mai grave de a consuma alcool, care dacă la început ajută la curățirea arterelor și venelor (este un solvent) și de asemenea contribuie la diminuarea inflamațiilor din vene, cu timpul duce la lezarea inimii și contribuie la depunerea de grăsimi pe inimă și ficat, dar și la afecțiuni ale inimii și ficatului. Alcoolul este totodată și un vasoconstrictor și datorită acestei calități ajută la spargerea vaselor de sânge capilare de la nas și nasul va arăta roșu ca la orice bețiv.  Dar acesta dă dependență și toate acestea pot să apară datorită faptului că se diminuează activitatea sexuală.
De ce să ascundem faptul că sexul e una dintre plăcerile vieții și ca orice plăcere poate fi utilă în viața de zi cu zi. Nu trebuie făcute abuzuri, dar nici să ne lipsim de acest lucru, pentru că prin lipsă se pot produce foarte multe modificări nedorite care influențează negativ tratarea afecțiunii acesteia atât de greu de tratat, fiind implicate foarte multe lucruri care pot contribui atât la vindecarea obezității, cât și la apariția ei, sau permanentizarea ei. 



SIMPTOME 

Simptomele care se asociază de obicei obezității nu sunt supărătoare decât în cazuri rare, în care se asociază un factor mecanic, volumul mare al individului devenind o povară. 
Simptomele prezentate de obicei sunt: dispneea, ortopneea și tahicardia la eforturi moderate. Edemele pot să fie de asemenea prezente, dar sunt greu de identificat. Acestea se pot trata foarte bine cu ceaiuri de coajă de soc sau cu coajă de dud, dar se mai pot trata și cu ienupăr.
Transpirația excesivă și intoleranța la căldură reflectă incapacitatea de a elimina căldura. Durerile de cap, instabilitatea sau amețelile, datorate unei presiuni arteriale crescute, sunt frecvente. 
Uneori poate să apară hiperaciditate și iritabilitatea colonului, care se traduce prin constipație, iar la unii prin diaree. Flatulența și indigestia pot să indice o circulație viscerală supraîncărcată sau pot să apară ca o urmare a unei ingestii prea rapide a alimentelor sau a unei dificultăți mecanice și chimice în utilizarea alimentelor ingerate.
Adesea se constată o piele uscată și fără elasticitate, ca și tulburări cutanate: acnee, intertrigo, prurit - deși uneori bolnavul este atât de obișnuit cu acestea încât le ignoră.
Suprasolicitarea sistemului muscular al scheletului se manifestă prin slăbiciunea genunchilor și arcului plantar, ceea ce face ca aceștia să aibă picioare plate și tulburări degenerative la nivelul genunchilor.
Un principiu biologic fundamental este enorma capacitate a organismului de a se adapta la mediul înconjurător și mai ales la condițiile de nutriție din mediu. Multe dintre posibilitățile organismului de a se adapta de la un tip de alimentație la altul, de exemplu posibilitatea de a trece de la hidrocarbonate, ca sursă de energie, la proteine sau lipide, în funcție de necesități fac ca organismul să suporte mai ușor și excesele. Astfel mecanismele interesate în metabolism și reglare sunt toate capabile să se adapteze la masa mare și la schimburile foarte importante de energie pe care le prezintă obezul, cu o eficiență care face ca simptomele să fie minime. Este însă o mare acumulare de masă la același corp care în timp ajunge să depășească cu mult posibilitățile corpului de a se adapta și mai ales a inimii de a funcționa.
Majoritatea celor care au obezitate trebuie în primul rând să verifice funcționarea inimii și eventual să ia măsuri din timp pentru a preîntâmpina o afecțiune majoră a inimii.


    
COMPLICAȚII

În primul rând s-a constatat o creștere a mortalității. Apoi s-a descoperit că obezii tolerează boala mai greu decât cei cu greutate normală și acest lucru se datorează faptului că solicitarea fiziologică a bolii se suprapune peste un organism deja handicapat de solicitarea pe care o exercită supragreutatea și lipsa mișcărilor.

Malnutriția este de obicei asociată cu obezitatea. Este posibil ca problemele legate de echilibrul apei și de iritabilitatea nervoasă să fie dependente de regimul bogat în hidrați de carbon și fără tiamină pe care îl au numeroși obezi.
Stările de deficit proteic întâlnite la femeile tinere și tipul ”anemic” de obezitate arată clar efectul unei diete prelungite  predominant glucidică și hipoprotidică. Acest caz este tipic pentru multe femei tinere, care printr-o alimentație neglijentă în jurul vârstei de 20 de ani, prezintă la 30 - 40 de ani, după căsătorie și una sau mai multe sarcini, o obezitate deosebit de greu de tratat. Din acest punct de vedere carența proteică a acestor bolnave, manifestată prin slăbiciune, inerție, anemie și o hipofuncție generală a tuturor sistemelor, mai ales a glandei tiroidiene, este răspunzătoare  de cele mai multe dintre simptome, deși tulburările sunt agravate de încărcarea suplimentară pe care o reprezintă cele 10 - 25 kg (sau chiar mai mult) de grăsime în exces.
Malnutriția accidentală nu este cea care cauzează obezitatea ci doar în cazurile când aceasta este sistematică și mai ales pe perioade lungi de timp. Bineînțeles că aceasta cu puțină bunăvoință poate dispărea. În cazurile de bulimie se va face tratamentul acestei afecțiuni.
Obezitatea poate fi cauza multor afecțiuni ale ficatului și vezicii biliare, inclusiv a litiazei biliare, a hipertensiunii, bolilor cardiace, aterosclerozei, bolilor pulmonare, tulburărilor endocrine și diabetului.
Unele boli endocrine (tiroidă, hipofiză, gonade), bolile neurologice, sau chiar anumite tumori localizate la nivelul creierului pot să lezeze centrii foamei sau ai sațietății și prin aceasta contribuie foarte mult la apariția bolii. 

BULIMIA din diferite cauze este o altă mare problemă și dacă se ivește această afecțiune va trebui tratată cu mare atenție.
Predispoziția genetică este unul dintre factori care de asemenea pot influența apariția obezității în cadrul aceleiași familii. Supraalimentația sau mai exact alimentația greșită cu foarte multe consecințe este și ea unul dintre factorii care pot duce la apariția bolii. Obiceiurile culinare greșite cu prepararea alimentelor cu multă grăsime în special animală și cu multe dulciuri rafinate (rahat, bomboane, ciocolată, budinci, paste făinoase, produse de patiserie, rântaș, etc.). Excesul de zaharuri fie în alimente, fie în diferite băuturi este unul dintre factorii cei mai frecvenți.
Valoarea economică și socială a standardelor de viață ridicate nu este întotdeauna însoțită de o îmbunătățire a stării fiziologice. Standardele normale de calorii necesare pentru o zi, care erau valabile acum câțiva ani, nu mai pot corespunde actualelor necesități.


CUM SLĂBIM?

Este nevoie de patru etape:
  1. Corectarea alinierii vertebrelor lombare.
  2. Creşterea graduală şi sistemică a activităţii fizice.
  3. Susţinerea unor programe de curăţare internă şi postul periodic.
  4. Combinarea corectă a alimentelor.

CE FACEM PE PLAN MENTAL?

Iată câteva moduri pozitive în care să te gândeşti la hrană:

Mănâncă alimentele care îţi fac cu ochiul pentru că sunt acele alimente care îţi satisfac o anumită nevoie într-un anumit moment.

Gândeşte pozitiv. Vinovăţia şi plăcerea nu fac casă bună împreună. Hrănirea trebuie să confere satisfacţie şi plăcere ca să fie eficientă.

Libertatea de a mânca orice îţi va da şi libertatea de a nu mânca. Nu te pedepsi privându-te de la anumite alimente, doar fi atentă la cantităţi.

Priveşte alimentele ca pe nişte catalizatori care ajută organismul să absoarbă mai multă energie de la Dumnezeu, nu ca pe un combustibil care se introduce ca să se transforme în ţesut şi masă grasă.
Dieta care se ţine în pat:

Această dietă NU îţi spune să renunţi la alimente şi nici să faci exerciţii fizice în exces. În schimb, îți impune să ţii regim de gândire negativă şi să faci exerciţii mintale. Această dietă te poate ajuta să-ţi schimbi modul de a gândi, sentimentele şi aspectul. Te poate face să te simţi bine cu tine şi cu propria viaţă şi asta e de fapt tot ceea ce ne dorim.

Foloseşte afirmaţii pozitive prin care îţi programezi mintea şi corpul. Ca să fie mai puternice, scrie-le de 10-20 de ori pe zi.


Exemple:
  •  Eu ..., merit să-mi menţin greutatea perfectă de ... kilograme.

  • Eu ..., merit să-mi menţin greutatea perfectă de ... kg, indiferent ce aş mânca.

  • Eu ..., merit să-mi păstrez greutatea perfectă de ... kg, indiferent ce aş mânca.

  • Eu ..., este uşor să-mi păstrez greutatea perfectă de ... kg dacă mă gândesc la asta. 
Nu am uitat de zona lombară pentru care vă sugerez să faceţi elongaţii la bară şi câteva exerciţii zilnice, scurte dar eficiente, masaj terapeutic cu creme revulsive, eventual şi plasturi calmanţi.             
 

REGIMUL ALIMENTAR CU CARACTER GENERAL

Orice veți face, dacă nu veți ține un regim alimentar adecvat, va fi sortit eșecului. Regimul va fi cu cât mai puține calorii indicându-se să se consume 1200 - 1300 calorii în cazul în care activitatea cotidiană este normală și omul este activ fizic. În repaus se vor consuma doar 400 - 800 calorii pe zi. La fel și atunci când se stă în pat. E bine ca bolnavul să nu rabde de foame.

Regimul cuprinde trei categorii:
  1. alimente interzise;
  2. alimente de evitat;
  3. alimente permise.
În toate cazurile este indicat să se consume zilnic și în cantitate cât mai mare iaurt în locul altor alimente. Acesta ajută la obținerea unei greutăți corporale mai apropiate de normal și datorită faptului că are în componență acid lactic. În plus este necesar cât mai mult calciu pentru organism în această perioadă. Mai bine să abuzăm de iaurt decât de alte alimente.

1. Alimente interzise:
  1. Dulciurile de toate felurile și sub toate formele, în special cele care conțin zahăr rafinat. Mierea de albine poate înlocui foarte bine aceste zaharuri.
  2. Alcoolul de orice fel; bere, vin, țuică, rom, etc.
  3. Produsele de patiserie din făină albă.
  4. Grăsimile animale de orice fel se pot înlocui cu grăsimi vegetale (uleiuri vegetale sau de pește). Uleiul de pește se poate consuma de asemenea foarte bine.
  5. Conservanții, aditivii alimentari, emulgatorii, orice produs sintetic.
2. Alimente de evitat:
  1. Făinoasele - în special pâinea, pastele făinoase, cartofii, fasolea boabe uscată și mazărea boabe, lintea. Se admite însă soia în orice cantitate. Este indicat ca în locul făinoaselor să se consume cereale integrale în orice cantitate. Se preferă germenii de cereale și tărâțele de cereale care se pot introduce în orice aliment care se consumă.
  2. Grăsimile (untura, smântâna, carnea grasă) în afară de margarină și uleiuri vegetale.
  3. Afumăturile de orice fel, conservanții, aditivii alimentari.
  4. Dintre fructe: struguri, nuci, arahide, banane, alune.
  5. Sarea e de dorit în cantitate mai mică.
3. Alimente permise:
  1. Carnea slabă, fiartă sau friptă, peștele slab, în special fiert, carnea de pui fără pieliță; nu se admite carnea prăjită în grăsime (untură).
  2. Brânzeturi slabe și desărate, lapte bătut, iaurt cât mai mult și în orice timp al zilei, brânză de vaci degresată.
  3. Ouă tari 2 - 3 pe săptămână, nu mai mult.
  4. Mămăliguță, orez, secară, ovăz, grâu încolțit, orice cereală încolțită din care, de asemenea, prin măcinare se pot face o serie de produse alimentare foare valoroase și utile în regimurile de slăbire.
  5. Legume verzi, varză, conopidă, bame, dovlecei, pepene  galben, sfeclă, morcovi, păstârnac, pătrunjel, salată, spanac, țelină, etc. Se pot consuma proaspete sau sub formă de sucuri sau chiar gătite în diferite moduri. Acestea conțin o serie de fibre vegetale care nu se asimilează de către organism și contribuie la slăbire prin faptul că măresc bolul alimentar și contribuie la o digestie mai ușoară. De asemenea, acestea sunt indicate și pentru faptul că ajută ca metodă de prevenire a cancerului digestiv.
  6. Salate din: tomate, ardei, castraveți, ceapă, ridichi, sfeclă, morcovi, usturoi, etc. Se pot consuma crude sau sub formă de sucuri care sunt foarte bune și pot înlocui foarte bine băuturile răcoritoare. Se fac în funcție de gust și se pot consuma în orice cantitate în funcție și de felul cum este tolerat de către organism.
  7. Fructe în afară de cele pomenite la alimente de evitat, în orice cantitate. Se vor putea consuma sub orice formă: crude, inclusiv coaja, sucuri obținute cu storcătorul de fructe, compoturi cu miere, nu cu zahăr și conservanți.
Se recomandă mese dese la 3 - 4 ore, dar din alimentele permise. Foarte important este ca absolut toată mâncarea care se consumă să se mestece foarte bine în gură înainte de a se înghiți. Nu uitați că nu aveți voie să consumați hrana nemărunțită, pentru că în acest fel nu aveți cum să slăbiți. Străduiți-vă să mestecați în liniște și temeinic, savurând fiecare înghițitură și chiar să faceți din când în când câte o pauză. În timpul mesei este bine ca mâncarea să fie pusă în farfurie pentru a vedea exact ce cantitate se consumă și încercați ca acea cantitate să o diminuați în timp și totodată să o introduceți în organism cât mai încet după o temeinică mărunțire și îmbibare cu saliva din gură, până se va forma în gură o pastă omogenă semilichidă care se va înghiți. În timpul mesei nu este indicat să se consume nici un fel de lichide, ci numai după ce a trecut perioada de minim 30 de minute de la masă (dar optim ar fi chiar o oră) sau cu 30 de minute înainte de masă. 
Este foarte important ca omul să mănânce imediat ce se trezește, pentru a nu lăsa stomacul gol. Se indică un iaurt, un fruct sau orice altceva care vă convine, dar nu lăsați stomacul gol mai ales dimineața. Faptul că nu se mănâncă nimic dimineața face ca greutatea corporală să crească cu cel puțin 5 kg pe an și poate aduce o serie de boli foarte greu de tratat. Această masă este una dintre cele mai importante ale zilei.


COMBATEREA SENZAȚIEI DE FOAME

Există mai multe modalități:
  • Prevenirea senzației de foame produsă de hipoglicemie prin alimentări frecvente la 3 - 4 ore.
  • Preparate care anulează reflexele gastrice și produc senzația de plenitudine prin creșterea volumului și neutralizării acidității (mucilagii, derivați bogați în celuloză). Se poate ca la fiecare 3 ore să se ia câte o lingură de tărâțe de grâu. Acestea se găsesc de vânzare pe piață. Există și o serie de medicamente sub formă de capsule sau prafuri cu diferite denumiri care conțin tărâțe sub diferite forme. Acestea se pot lua în orice cantitate, cu atât mai mult cu cât ajută și la combaterea constipației.
  • Atenuarea peristalticii gastrice - se pot administra ceaiuri cu efect spasmolitic asupra musculaturii gastrice din: chimen, busuioc, fenicul, mentă, etc.
În cazul în care nu aveți altă alternativă, consumați la fiecare oră un măr sau orice alt fruct dintre cele permise pe care îl agreați. Acesta vă va ajuta să aveți stomacul plin și să nu lucreze în gol.
Există de asemenea o serie de produse naturiste la orice magazin de profil care sunt indicate în obezitate: tablete de slăbit, ceaiuri, spirulină, tinctură de fructe de soc, Ayur Slim, ceai verde, tinctură de fructe de soc, cărbune vegetal, uleiuri vegetale presate la rece (există mai multe sortimente) din care se pot lua zilnic 2 - 3 linguri, etc.

Cum se face cura cu tinctură de fructe de soc:
- în prima zi se ia o linguriță pe stomacul gol (înainte de masa de seară cu 15 minute);
- a doua zi se iau două lingurițe, apoi se crește doza treptat cu câte o linguriță pe zi până se ajunge la 7 lingurițe;
- se va continua apoi cu această cantitate timp de 30 de zile;
- se face o pauză de 15 zile și se poate repeta.
Este una din cele mai eficiente metode!!!

Pentru a trece la o cură de slăbire e nevoie de o autoanaliză foarte serioasă deoarece un regim de slăbire, mai ales de lungă durată, modifică personalitatea și comportamentul persoanei care îl practică. 

Acestea sunt reguli cu caracter general, dar poate ar fi indicat să ținem cont și regimul alimentar cel mai potrivit pentru grupa noastră de sânge. Pe acest blog puteți citi postările legate de acest subiect:


De asemenea, poate vă sunt de folos și câteva sfaturi de aici:
 

Vă doresc succes! 
Bineînțeles că același lucru îl doresc și pentru mine!

                                 î z i a n a 💜



FONOTERAPIE PENTRU REDUCEREA KILOGRAMELOR:








© Copyright 2015 
Max's concept

27 octombrie 2011

PUTEM TRĂI 120 DE ANI? IATĂ FACTORII IMPORTANȚI AI LONGEVITĂȚII



PUTEM TRAI 120 DE ANI ?

Potrivit principiilor medicinei chineze străvechi, organismul nostru este un sistem complex, cu celule şi organe strâns interconectate prin energia ce circulă de-a lungul a douasprezece canale. Fiecare dintre noi posedă câteva tipuri de energie , care sufera în mod constant schimbări şi transformări dintr-un tip în altul.
Energia formează un strat biologic in jurul corpului, numit şi "aură", care determină condiţia noastră fizică şi psihică. Un ciclu complet de transformare energetică a corpului nostru durează 7 ani. Există 22 de asemenea cicluri pe parcursul unei vieţi, ceea ce înseamnă că, din punct de vedere al energiei acumulate, ar trebui sa trăim în jur de 150 de ani. Deci avem o şansa reală de a trăi o viaţă lungă şi să ne păstrăm sănătoşi. Corpul nostru îmbătrâneşte şi se îmbolnăveşte atunci când echilibrul dintre celulele sănătoase şi celulele bolnave se schimbă în favoarea celor din urmă. Oprirea procesului de îmbătrânire înseamnă schimbarea acestui echilibru nefavorabil. Teoretic, dacă reuşim să creăm circumstanţe favorabile acestui proces, celulele noastre sunt capabile să se repare într-o perioadă de 7 ani.
Ştiinţa a dovedit că moştenim 15 % din sănătate de la părinţi, 15% poate fi influenţată de doctori, dar restul de 70 % depinde numai de stilul nostru de viaţă.

Rezultă, din experienţa celor care au studiat temeinic cauzele care duc, printr-un stil de viaţă greşit, la crearea dezechilibrelor şi scurtarea vieţii, următorii cinci factori care dăunează profund sănătăţii noastre:


  • Neglijarea coloanei vertebrale; 
  • Respiraţia incorectă;
  • Dieta incorectă;
  • Lipsa igienei corporale interne;
  • Incapacitatea de a trăi o viaţă fericită.


NEGLIJAREA COLOANEI VERTEBRALE

Stai în faţa oglinzii şi studiază-te: ţi se cocoşează spatele? Abdomenul îţi iese în faţă? Suferi de dureri de spate? Din nefericire, mulţi oameni prezintă aceste simptome din cauza slabirii muşchilor spatelui. Aceştia puteau să ne susţină spatele fără mari eforturi. Muşchii însă slăbesc pe măsură ce înaintăm în vârstă, în special din cauza lipsei activităţii fizice, a dietei incorecte, a obezităţii, a dormitului pe saltele moi...
O coloană vertebrală bolnavă înseamnă un organism bolnav. Coloana vertebrală este stâlpul de rezistenţă al întregului nostru organism. Diferite mişcări pot cauza dislocări minuscule ale vertebrelor, apoi muşchii din jurul vertebrei dislocate devin rigizi şi astfel o împiedică să se aşeze înapoi în poziţia corectă. În consecinţă, se produce o inflamare progresivă a nervilor şi muşchilor, cauzând durere şi limitarea mişcărilor. O vertebră dislocată pune presiune asupra nervilor şi vaselor sanguine, care sunt conectate cu anumiţi muşchi şi organe.
Dacă un nerv rămâne sub presiune pentru o perioadă îndelungată de timp, organul ce depinde de acel nerv dezvoltă patologii greu de vindecat. Potrivit statisticilor, unul din zece copii în lume poartă ochelari, suferă de alergii, de dureri frecvente de cap, de dureri abdominale, răceli cronice, deficit de atenţie, etc., cauza acestor probleme, precum şi a multor altora în rândul generaţiei tinere, este o coloană vertebrală bolnavă. O neglijam inca din copilarie , fara a ne da seama de faptul ca va produce probleme de sanatate atunci cand vom deveni adulti.
De aceea, pentru a reveni la o stare de sănătate optimă, ar trebui, în primul rând, să fim foarte atenţi la şira spinării.

Iată câteva exemple de alte afecţiuni cauzate de deficienţele coloanei vertebrale:



ALINIEREA GRESITA A VERTEBRELOR


PROBLEMELE CAUZATE


CERVICALE

Alergii, pierderea auzului, probleme de vedere, eczeme, probleme cu gâtul, dereglări ale glandei tiroide.

TORACICE

Astm, durere în braţele inferioare (de la coate în jos), dureri de spate, dereglari ale vezicii biliare, probleme cu ficatul, ulcer stomacal şi duodenal, boli de rinichi, probleme de piele (acnee, urticarie,
eczeme, furuncule).





LOMBARE











Hemoroizi, dereglari ale vezicii urinare, ciclu menstrual neregulat, dureri menstruale, impotenţă, dureri de genunchi, lumbago, dureri lombare, circulaţie proastă a sângelui în picioare, umflarea gleznelor, picioare reci, slăbiciunea picioarelor,
spasme musculare în picioare.

                                                                      


Punctul reflexogen corespunzător plămânului


RESPIRAŢIA INCORECTĂ

Când venim pe lume, primul lucru pe care îl facem este să luăm o gură de aer. Atunci când o părăsim, ultimul lucru pe care-l facem este să încetăm să respirăm.
Viaţa noastră este ceea ce se întâmplă între naştere şi moarte, iar aceasta depinde în totalitate de respiraţie. Respiraţia este "alimentul" invizibil, fără de care nu putem trăi nici macar 5 minute.

Unele studii din Germania indică faptul că aproape nouă din zece oameni respiră incorect. Priviţi cum respiră un copil mic: abdomenul i se umflă şi se contractă după inspiraţie şi expiraţie, folosind în special un muşchi important numit "diafragmă". Respirând în acest fel, plămânii au mult loc pentru a primi aer în secţiunile lor mediane şi inferioare. Cu cât pătrunde mai mult oxigen atunci când inspirăm, cu atât se ventilează mai bine plămânii şi mai mult oxigen este absorbit şi transportat de eritrocitele din sânge pentru a produce energie. Mulţumită acestui stil de respiraţie, copiii sunt robuşti, activi şi fericiţi.

Din păcate, adulţii respiră în cu totul alt mod. Pe măsură ce înaintăm în vârstă şi ducem un stil de viaţă inactiv, suferim de deplasări ale coloanei vertebrale, obezitate, etc., începem să respirăm diferit. Atunci când inspirăm, cavitatea toracica se dilată, abdomenul se dezumflă, iar umerii şi clavicula se deplasează în sus. Doar partea superioară, cea mai mică, a plămânilor este implicată în acest fel de respiraţie. De obicei, acest proces nu ne asigură destul aer, astfel încât trebuie să respirăm mai frecvent (se observă mai ales la oamenii obezi). Doar o mică parte din oxigenul inspirat pătrunde în plămâni. Plămânii sunt foarte solicitaţi, dar numai în partea lor superioară. Devin suprasolicitaţi, iar celulele se uzează prematur. Există straturi de celule moarte, inactive, în ţesutul pulmonar. Pe măsură ce îmbătrânim, secţiuni ale plămânilor nu mai sunt implicate în procesul de respiraţie. Organismul nostru este în mod constant lipsit de oxigen. Acest lucru nu cauzează numai boli respiratorii, ci şi probleme ale sistemului circulator, pancreasului, ficatului, rinichilor, tractului intestinal şi multe altele. S-a constatat că toţi diabeticii au o respiraţie scurtă, deficitară, şi asta ar putea fi principala cauză a dereglării metabolismului lor, deoarece nu au suficient oxigen pentru ardere şi acumulează prea mult bioxid de carbon. Dacă inspiraţia e scurtă, expiraţia lor e şi mai scurtă.
Putem întârzia îmbătrânirea de la 30 până la 40 de ani şi evita multe boli dacă folosim mai bine diafragma. Se ştie de multă vreme ca oamenii longevivi respiră rar. Aceştia respiră o dată pe minut. Unul dintre principiile medicinei străvechi spune : "De câte ori respirăm mai puţin într-un minut, de atâtea ori se prelungeşte viaţa". Respiraţia corectă este cea care asigură sănătatea şi longevitatea.
În legătură cu tehnicile de respiraţie pe care le puteţi aplica puteţi citi pe acest blog şi:

TEHNICI DE RESPIRATIE VINDECATOARE SI ALTE CONCEPTE DIN MEDICINA EXTREMULUI ORIENT


DIETA INCORECTĂ

Cele mai multe familii de astăzi iau în considerare trei criterii, atunci când cumpără mâncarea:
  • Să aiba multe calorii - astfel nu este nevoie să mănânci o cantitate mare.
  • Să poată fi preparată cât mai repede şi mai uşor - suntem prea ocupaţi cu alte treburi.
  • Să se absoarbă uşor, fără a fi nevoie de prea mult mestecat - oamenii moderni nu îşi folosesc dinţii prea mult şi nu au timp să mestece. 
În baza acestor criterii, carnea pare a fi mai bună decât legumele, din cauza că o cantitate mică ne poate satisface foamea. Cererea pentru produsele pre-procesate este mai mare decât cea pentru cele proaspete, deoarece nu necesita prea multă muncă. Chiar şi sucurile cumpărate de la magazin sunt consumate mai des decat cele stoarse proaspăt. Pâinea albă pare să fie mai bună decât cea integrală deoarece se mestecă mai uşor. Orezul şi zahărul rafinat arată mai atrăgător. Societatea noastră modernă poate aranja totul pentru comoditatea noastră. Nici mamele nu mai trebuie să-şi bată capul cu hrănitul la sân. Formulele pentru copii pot înlocui laptele matern. Acest gen de dietă ajunge să dăuneze şi oamenilor cu sistem imunitar puternic. Cei cu un sistem imunitar mai slab încep sa sufere mai devreme. Copiii sunt cei care suferă cel mai mult de pe urma unei diete proaste.

PERICOLUL ALIMENTELOR RAFINATE

Alimentele îmbunătăţite artificial doar par că ar avea aceleaşi calităţi nutritive ca şi cele naturale. Alimentele artificiale şi cele naturale au la fel de multe lucruri în comun precum trandafirii artificiali faţă de cei reali, naturali, adică doar arată la fel. Aceeaşi diferenţă este între vitaminele naturale şi cele sintetice sau între unt şi margarină. Scopul pentru care rafinează mâncarea este pentru a o face mai atractivă din punct de vedere comercial. Organismul nostru nu recunoaşte şi nu asimilează din primul moment acest gen de mâncare. Trebuie să cheltuiască din propriile resurse pentru a le face folositoare.

Un bun exemplu este sfecla de zahăr. Ca produs natural, sfecla de zahăr conţine multe vitamine, săruri minerale, enzime şi hormoni. Din contră, zahărul extras din sfeclă este bine rafinat, cristalizat şi filtrat, folosindu-se o substanţă otrăvitoare pentru a-l albi - clorura de calciu. El pătrunde în stomac ca o substanţă pură din punct de vedere chimic: zaharoza, fără alte vitamine, săruri minerale sau alte substanţe biologice active. Zaharoza pură nu poate fi asimilată, trebuie să fie însoţită de alte substanţe. Sfecla conţine toate substanţele necesare, zahărul nu. Organismul nostru este forţat să folosească astfel din propriile resurse de calciu, fier şi alte elemente, acest lucru ducând la stricarea dinţilor, diabet, anemie, etc. Cercetările arată că zahărul cauzează degenerarea vaselor de sânge şi a celulelor individuale producând mutaţii, iar în final poate duce chiar la cancer. Sunt nenumarate produse care conţin zahăr: bomboane, biscuiţi, sucuri răcoritoare. Din cauza consumului mare de zahăr, numărul de cazuri de diabet, anemie şi cancer de sânge a crescut accentuat în ultimii douăzeci de ani în toate ţările dezvoltate. De aceea părinţii şi bunicii fac o mare greşeală când le dau copiilor dulciuri în exces şi îi lasă să dezvolte o apetenţă prea mare pentru ele. Acest obicei va fi greu de eliminat mai târziu, în viața copilului.


BOALA DIN BIBERON

Fiecare viitoare mamă ar trebui să ştie că nimic nu poate înlocui laptele de la sânul mamei. Este hrana naturală pentru copilul său. Dacă dieta unei femei însărcinate este compusă în principal din dulciuri, produse făinoase, mezeluri, cafea, carne prajită şi alte produse rafinate, copilul său va putea avea de suferit probleme grave de sănătate. Este şi mai rău dacă fumează.
Laptele uman este bogat în lactoză, care creează un mediu favorabil dezvoltării bacteriilor pozitive în intestinul gros al copilului. Laptele de vacă conţine anumite tipuri de proteine şi anticorpi, pe care copilul nu le poate digera. Aceste substanţe, în loc sa fermenteze normal, putrezesc în intestinul copilului, atunci când copilul este hrănit cu lapte de vacă în loc de lapte matern sau cu alte substitute. Acest lucru cauzează autointoxicarea şi dezechilibrul microflorei, care duc la degenerarea intestinului copilului. Substituenţii nu conţin informaţia biologică din laptele matern, astfel încât copilul se simte tot timpul înfometat şi are nevoie de hrănire frecventă. Din această cauză, produsele din amidon şi carne sunt incluse mai devreme în dietă. Sistemul digestiv al copilului nu este complet format şi nu este pregătit să digere şi să absoarbă aceste produse. Anumite enzime necesare nu sunt prezente încă. Putem observa că mulţi copii, între doi şi cinci ani, au tot timpul o substanţă mucoasă la nas. Aceasta este produsă de prea mult amidon şi proteine din dietă. Dieta artificială sfârşeşte prin a distruge sistemul imunitar al copiilor. Aceştia devin vulnerabili la tot felul de infecţii, precum răcelile frecvente, rinoree, gripă şi pneumonie. Copiii hrăniţi în acest mod sunt, în cele mai multe cazuri, alergici.
Cantitatea de fier din laptele de vacă este foarte mică. Viţelul, pe lângă laptele vacii, mai mănâncă şi iarbă. Organele sale digestive sunt capabile de la natură să digere separat laptele şi iarba. Sistemul nostru digestiv însă este construit altfel. Când laptele de vacă pătrunde în stomac, sucurile acide digestive îl coagulează şi îl transformă într-o materie lipicioasă asemănătoare cu brânza. Această "brânză" poate conţine şi alte bucăţi de mâncare, cele care se aflau deja în stomac. De aceea, laptele coagulat trebuie să fie digerat înaintea celorlalte alimente. În caz contrar, dacă acest proces are loc frecvent, se pot produce dereglări ale sistemului digestiv, în special ulcerarea stomacului şi a duodenului. Nu e de dorit ca organismul nostru să devină o uzină de procesat lapte care produce ulcer în loc de avantajele aşteptate. Principalul argument al celor care susţin consumul de lapte este cantitatea mare de proteine (aminoacizi) şi de calciu.

O altă diferenţă dintre laptele matern uman şi cel de vacă este conținutul mare de cazeină din ultimul. Cazeina este o proteină de care viţelul are nevoie pentru a avea copite şi coarne. Viţelul consumă lapte doar în primele şase luni de viaţă, după care "îl înţărcăm". Deci atenţie la cantitatea de lapte pe care o bem. Nu avem nevoie de atât de multe proteine pe cât ingerăm.
Organismul nostru conţine toate elementele din tabelul lui Mendeleev şi toţi compuşii chimici de care are nevoie, chiar dacă doar 40% dintre acestea sunt furnizate prin hrană. Aceşti compuşi sunt sintetizaţi de propriul nostru organism. Dispunem deci de un laborator chimic perfect, creat de natură, având abilitatea de a face o mulţime de lucruri, de la sintetizarea aminoacizilor, la producerea formulelor de însănătoşire, a hormonilor, etc.

Să vorbim despre sintetizarea proteinelor... Aerul pe care îl respirăm conţine cu 80% mai mult nitrogen (ingredientul principal al aminoacizilor) decât cel pe care-l expirăm. Acel nitrogen este folosit de organismul nostru pentru a sintetiza aminoacizii. Putem trăi mâncând cantităţi foarte mici de proteine animale timp de un an, doi ani sau chiar mai mult, fără niciun pericol pentru sănătatea noastră, atât timp cât avem aer şi mâncăm destule legume şi fructe. Pe de altă parte, dacă mâncăm numai proteine, putem muri în doar o lună. În mânăstirile Shao Lin, oamenii condamnaţi la moarte erau hrăniţi numai cu carne şi mureau în douăzeci - patruzeci de zile.

Atunci când ne stabilim dieta, ar trebui să urmăm proporţiile creat de natură în laptele mamei: un conţinut ridicat de carbohidraţi simpli si un conţinut scăzut de lipide şi proteine. Din păcate, nu înţelegem întotdeauna aceste sugestii pe care ni le dă natura.

Mai exista un fapt demn de menţionat...
Laptele din ziua de astăzi este însoţit de stronţiu-90 radioactiv, din cauza poluării mediului înconjurător. Structura sa moleculară este asemănătoare cu cea a calciului, numai că e mai mare. Atunci când stronţiul-90 pătrunde în organismul nostru, moleculele sale înlocuiesc moleculele de calciu din sistemul nostru osos. De aceea, cei care beau lapte mult, au membrele mărite (în special degetele de la mâini şi picioare) şi suferă deseori de disfuncţii ale articulaţiilor şoldului şi genunchiului.

Bineînţeles, şi în cazul laptelui trebuie făcută diferenţa între laptele procesat, degresat, pasteurizat şi laptele integral, între brânza procesată și cea neprocesată. Acestea din urmă sunt diferite şi se pot consuma în siguranţă, dar în cantităţi mici. În aceste condiţii, lactatele sunt chiar benefice, în special în cazul în care conţin grăsimi naturale, fiind recomandate în mod deosebit copiilor şi persoanelor în vârstă. Bacteriile ce se găsesc în aceste produse îndeplinesc majoritatea proceselor pentru realizarea cărora organismul nostru ar trebui sa cheltuiască o mare parte din propriile resurse - vitamine, săruri minerale, macro- şi micro-elemente.

O opțiune bună este laptele de capră, care are un conţinut scăzut de cazeină şi grăsimi şi seamănă la conţinut cu laptele uman.

O altă afecţiune pe care o poate dobândi copilul în viaţă din cauza hrănirii incorecte este alergia la gluten sau boala celiacă şi se datorează faptului că i s-au dat mult prea devreme cereale, când încă tubul lui digestiv nu era pregătit pentru aşa ceva.



ADEVĂRUL DESPRE CARNE

Bineînţeles, trebuie să vorbim şi despre consumul de carne. Carnea nu este recomandată pentru consumul zilnic. Consumarea unor cantităţi mari de proteine animale (carne, mezeluri...), în cantităţi care depăşesc cerinţele zilnice ale organismului nostru, produce procese de putrezire, constipaţie şi otrăvirea organismului cu acid lactic, oxalic şi uric - cei trei principali vinovaţi pentru bolile de încheieturi, dureri de spate, osteoporoză şi alte dereglări de mobilitate.

Digestia cărnii necesită cantităţi mari de vitamine şi microelemente. Dacă nu mâncăm cantităţi suficiente de salată vegetală odată cu carnea, digestia este incompletă, iar carnea nedigerată ajunge să putrezească în intestine. Procesul de putrefacţie creşte alcalinitatea intestinului gros, ceea ce conduce la aciditatea sângelui. Mediul alcalin în intestin promovează dezvoltarea celulelor bolnave, în special a celor canceroase. Cei care consumă carne în exces sunt candidaţi favoriţi pentru cancer. Consumul excesiv de proteine animale, în special în copilaria timpurie, ne supune riscului de a dezvolta boli ale sistemului imunitar.
Digestia cărnii solicită mari cantităţi de vitamine şi microelemente care sunt preluate din sângele copilului. Scăderea nivelului acestor substanţe duce la apariţia anemiei ascunse şi a bolilor de sânge. În mod ironic, diversele alergii, eczeme şi alte disfuncţii specifice vârstei pubertăţii sunt cauzate de bunele intentii ale părinţilor. Fără a fi conştienţi, aceştia pun în pericol sănătatea copiilor incluzându-le prea multă carne şi mezeluri în dietă.

Desigur, nu toţi vor să devină vegetarieni sau vegani. Putem avea parte de sărbători când ni se permite să mâncăm tot felul de alimente, la fel şi în weekend-uri, dar în zilele obişnuite ar trebui să rămânem la masă doar cu ceea ce este sănătos. Mâncaţi cu moderaţie, pentru că este una din condiţiile de bază ale supravieţuirii noastre.

Un vechi proverb tibetan spune: "Majoritatea oamenilor se îmbolnăvesc din două motive: prea multă mâncare sau prea multă foame".

Nutriţia nu ne influenţează doar sănătatea, ci şi longevitatea. Ştim cum să calculăm caloriile pe care le consumăm într-o zi. Dieta noastră zilnică mixtă ne da în jur de 2500 kcal. Potrivit calculelor ştiinţifice, o persoană normală consuma aproximativ 50.000.000 kcal pe parcursul întregii vieţi. 

Pe baza acesteia, încercaţi să calculaţi durata medie de viaţă, considerând dieta mixtă :

 50.000.000 kcal-total viață / 2500 kcal-zi = 20.000 zile = 55 de ani

Acum să încercăm să calculăm care ar fi durata medie de viaţă a celor care mănâncă produse naturale şi folosesc aproximativ 1000 kcal pe zi :

50.000.000 kcal-total viață / 1000 kcal-zi = 50.000 de zile = 137 de ani

... Nu mergeţi mai departe cu calculele, deoarece o dietă sub 800 kcal pe zi pune în pericol serios sănătatea şi chiar viaţa !




LIPSA IGIENEI CORPORALE INTERNE

Starea în care se află organele noastre interne determină în mare parte aspectul nostru interior. Majoritatea oamenilor nu curăţă niciodată interiorul propriului corp. De obicei, în jurul vârstei de 40 de ani, organismul lor devine atât de obosit de otrăvuri, depozite şi bacterii dăunătoare, încât se expune bolilor. Corpul nostru este construit din celule. Natura ne-a creat în aşa fel încât în fiecare secundă se nasc tot atâtea celule noi pe câte mor. Într-un organism otrăvit constant, sunt mai multe celule bătrâne decât tinere. Acest gen de dezechilibru nesănătos provoacă boli şi degenerarea organismului pe măsură ce îmbătrânim.

Evoluţia a început cu un organism unicelular cu doar două orificii: unul pentru a primi hrana şi altul pentru a elimina resturile. Toate procesele vieţii au loc între aceste două orificii. Dacă procesul de eliminare a resturilor nu funcţionează, celula moare. Este un model simplu şi perfect. Organismul nostru conţine miliarde de celule, dar principiul general este acelaşi: un sistem de eliminare a resturilor nefuncţional provoaca boli şi moarte.

Nu mulţi dintre noi ştiu că intestinul gros al unei persoane conţine 8-15 kg de materie fecală întărită pe care o purtăm după noi toată viaţa. De obicei, după 40 de ani, intestinul gros devine atât de plin de materie fecală, încât aglomerează celelalte organe şi împiedică buna funcţionare a ficatului, rinichilor şi plămânilor. Odată cu materia fecală, în organe pot migra şi paraziţii din intestin care, prin chistificare, vor putea da naştere unor tumori benigne sau chiar maligne sau unor chiste hidatice periculoase. Aceasta reprezintă o cauză importantă a multor boli, unele din cele mai grave. Pentru a preveni acest lucru, cel puţin o dată pe an trebuie făcută o cură de detoxificare a colonului şi deparazitare a întregului organism, urmată de reumplere cu probiotice, vitamine, antioxidanţi şi minerale care ne vor întări sistemul imunitar.

Pe acest blog am publicat mai multe articole cu privire la cure de detoxificare, diete sănătoase şi combinaţii de alimente benefice. În afară de alimente, trebuie să fim atenţi şi la apa de băut şi aerul pe care îl respirăm. Cel de interior se dovedeşte de cele mai multe ori mai nociv şi mai îmbâcsit decât cel de afară. De aceea un lucru inteligent pe care îl putem face este să ne achiziţionăm un purificator de aer şi un purificator de apă în locuinţa noastră. De asemenea, aerisirea trebuie făcută cât mai des.

Toate aceste lucruri contribuie, în egală măsură, la o bună igienă a interiorului nostru.



INCAPACITATEA DE A TRAI O VIAȚĂ FERICITĂ

Este important să înţelegem că dereglările organismului nu au doar cauze fizice, ci şi psihice. Felul nostru de a gândi are puterea de a influenţa ceea ce se întâmplă cu noi şi ne determină aspectele bune sau rele ale vieţii. Ascultă-ţi propriile cuvinte. Dacă observi că exprimi în mod repetat acelaşi gând câteva zile la rând, înseamnă că acesta a devenit modelul tău mental.
Cu toţii trăim conform gândurilor noastre - ele ne dirijează acţiunile. Dacă acestea sunt pline de furie, frica, durere, tristeţe şi răzbunare, ce fel de acţiuni pot determina?!?

Dacă gândurile noastre sunt pozitive, ne putem aştepta de obicei la ce e mai bun în viaţă, pe când gândurile negative pot aduce cu sine doar dificultăţi şi ratare. Se pare că felul nostru de a gândi nu determină doar succesele şi ratările, dar ne influenţează în mod vital şi sănătatea.

De exemplu, mulţi oameni suferă de dureri de cap, de gât şi de spate. Care ar putea fi cauza acestor dureri? Gâtul poate fi asociat mental cu flexibilitatea. În gândurile şi acţiunile noastre, flexibilitatea înseamnă capacitatea de a aborda o problemă din puncte de vedere diferite şi de a găsi o soluţie în mod creativ. Oamenii încăpăţânaţi, incapabili de compromis, care nu pot vedea problema din punctul de vedere al celuilalt, vor suferi de dureri de cap, de gât şi de spate până când vor învăţa să trateze opinia celorlalţi cu mai multă compasiune şi înţelegere. Dacă obişnuim să criticăm totul, vom suferi de dureri articulare şi musculare. Atunci când furia şi ura ne domină gândurile, organismul se "mistuie" şi este supus infecţiilor. Dacă persistăm asupra unei nedreptăţi de care am suferit cu mult timp în urmă, aceasta ne consumă organismul şi duce într-un final la apariţia celulelor canceroase şi apoi a cancerului.


Ar trebui să încercăm să eliminăm gândurile negative şi stereotipurile cât mai repede posibil pentru a câştiga nu numai sănătatea psihică, ci şi pe cea fizică. Este o artă greu de stăpânit şi cu toţii trebuie să o învăţăm. De aceea , anumite forme de yoga ne învaţă o metodă de a înlătura aceste tare negative prin rostirea unor sintagme de genul "Tată/Doamne, iert pe toată lumea. Mă iert pe mine însumi", şi asta o fac în cursul şedinţelor de meditaţie zilnică. Dar şi nepracticanţii de yoga au la îndemână calea psihologului, atunci când nu-şi pot anihila singuri negativitatea, sau calea ortodoxă, a spovedaniei şi cuminecării, când prin această taină ne simţim absolviţi de orice vină, ne împăcăm cu noi înşine şi ne liniştim. De aceea curele de dezintoxicare nu pot fi complete dacă nu ne curăţăm şi mental, şi sufleteşte, prin rugăciuni sau/și meditaţii. În acelaşi timp, trebuie să abordăm o altă atitudine de viaţă, una pozitivă şi de transformare pe calea iubirii.

În toate trebuie să păstrăm un echilibru. Când un dezechilibru apare, pe orice plan, intră în alertă sistemul nostru imunitar care, devenind hiperactiv pentru a înlătura pericolul iminent apărut, va produce adevărate simptome de boală şi chiar boli adevărate.



DESPRE ÎMBĂTRÂNIREA ÎN SALTURI

Când se gândesc la îmbătrânire, oamenii se gândesc la timp ca şi când am îmbătrâni pe măsură ce se mişcă limbile ceasului - mai bătrâni cu o secundă, un minut, o oră, o zi, o lună, un an. În realitate trecerea timpului şi îmbătrânirea oamenilor nu sunt echivalente. Îmbătrânirea se produce în perioade de salturi.

Cunoaştem toţi salturile de creştere. Dacă aveţi copii, aţi observat că gradul lor de creştere este variabil. În unele săptămâni par să se înalţe cu 2.5 cm, în timp ce în alte perioade par să nu se înalţe deloc.

S-a descoperit recent că îmbătrânim în mod asemănător. Amintiţi-vă că îmbătrânirea survine pe măsură ce mor celulele oamenilor. Copiii nu îmbătrânesc pe măsură ce devin adulţi, ei se maturizează ca o exprimare completă a vieţii. În schimb îmbătrânirea este un proces de degenerescenţă sau senescenţă, de pierdere a funcţiei organelor care se datorează unui sistem imunitar hiperactiv. Procesul îmbătrânirii nici măcar nu începe până când nu ne maturizăm, aproape de atingerea vârstei de 30 de ani sau puţin după aceea.

Dar, ca şi creşterea, îmbătrânirea are loc în salturi. Sunt perioade în care funcţionarea organelor se deteriorează mult mai mult decât în alte perioade. Impactul acestor perioade depinde de gradul în care sistemul nostru imunitar este hiperactivat: cu cât activarea este mai intensă şi prelungită, cu atât este mai profundă perioada de îmbătrânire.

De câte ori v-aţi uitat la cineva şi v-aţi gândit că a îmbătrânit foarte mult într-un interval scurt? Dacă v-aţi uita pe buletinul lui de analize, aţi vedea dovada hiperactivării sistemului său imunitar: valori ridicate ale PCR (Proteina C-Reactivă), un număr mare de globule albe şi globule albe activate care inspectează corpul pentru a găsi şi distruge agresorii.

Pe de altă parte, când vedeţi o persoană care pare mult mai tânără decât vârsta ei reală, de regulă este calmă, liniştită, sănătoasă şi foarte rar mănâncă în exces. Analizele acestei persoane ar arăta probabil valori scăzute ale PCR, un număr scăzut de leucocite, nivel scăzut al interleukinelor, ş.a.m.d.

În vederea încetinirii îmbătrânirii, trebuie să evitaţi perioadele de îmbătrânire produse de activarea nejustificată a sistemului imunitar. Astfel veţi avea o viaţă extraordinar de lungă şi de sănătoasă. Nu uitaţi că sistemul imunitar este sediul bazei de date akash din interiorul nostru. El memorează tot, şi ceea ce gândim despre noi la un moment dat, de aceea gândirea negativă îl poate alerta şi hiperactiva. Nu vă gândiţi niciodată la cum veţi arăta bătrân şi trist, gârbov şi neputincios, pentru că asta va fi înregistrată în baza de date a organismului. La fel şi dacă te gândeşti mereu cu teamă la o boală, alertezi sistemul imunitar şi ajungi chiar să o faci.

Pune-ţi-vă în faţă poze cu persoane tinere sau chiar a voastră în care vi se pare că aţi arătat cel mai bine, mai suplu, mai frumos şi mai fericit şi imaginaţi-vă cum vă retransformaţi în cel/cea care aţi fost. Poate chiar aşa şi sunteţi şi aşa veţi rămâne, nu uitaţi, totul ţine de imaginaţie şi ceea ce gândim, dar şi de ceea ce ne dorim pentru noi înșine. Ne programăm singuri viața.


Trebuie să rămânem deschişi la toate posibilităţile pentru că ele sunt infinite!

Legat de longevitate, pe acest blog mai puteti citi și:

STRATEGII PENTRU LONGEVITATE ȘI REÎNTINERIRE
                                                       
Cu drag...
î z i a n a 💜



Sursa : Mikhail Tombak. "Cum sa traim 150 de ani ",Editura Paralela 45, 2010, internet şi altele.


© Copyright 2015 
Max's concept