Translate

19 noiembrie 2015

MUZICA POATE FI MEDICAMENT SAU OTRAVĂ


OAMENII DE ŞTIINŢĂ SPRIJINĂ IDEEA CĂ MUZICA E MEDICINĂ

Există multe practici "mindfulness" pentru a-ţi stimula conștientizarea interioară, a-ţi îmbunătăţi sănătatea și a-ţi ridica starea de spirit. Acum putem să adăugăm la această listă şi alte metode cum ar fi ascultarea unei piese de Mozart sorbind un ceai sau cântarea cu voce tare a unei melodii pop, stând la fereastră sau în timp ce conduci în oraș, sau în timp ce-ţi cufunzi corpul într-un dans extatic.

Cercetarea științifică ne arată acum modul în care muzica are un efect fiziologic asupra corpului nostru și în care poate îmbunătăți concentrarea, ne scuteşte de stres, acționează ca un antidepresiv și chiar mai mult de-atât.

Efectele benefice ale muzicii asupra sănătăţii mintale au fost cunoscute deja de mii de ani. Filozofii antici, de la Platon la Confucius și împărații lui Israel, au lăudat muzica și au folosit-o pentru a ajuta la calmarea stresului. Formaţiile militare au folosit muzica pentru a mări încrederea și curajul. Evenimentele sportive oferă muzică pentru a trezi entuziasmul. Elevii folosesc muzica pentru a memora ABC-ul lor. Mall-urile redau muzică pentru a atrage consumatorii și a-i reţine mai mult timp în magazin. Stomatologii redau muzică pentru a ajuta la calmarea pacienților nervoşi.

De exemplu, luaţi o pauză şi ascultaţi melodia Lady Sings the Blues a lui Billie Holiday şi veţi fi transportat dintr-o dată în alt timp.

Cântaţi împreună cu el și veţi simţi că sentimentele transmise sunt ca şi cum ar fi fost ale voastre. Faceţi audiţie cu Beethoven - Moonlight Sonata și veţi fi umplut de emoţii pe care nu le-aţi mai cunoscut înainte.

 


Această capacitate de a simți este de bază pentru a avea compasiune, dar, de asemenea, muzica are un efect profund şi asupra proceselor cognitive și de învățare.

Antrenarea muzicală

Muzica are un efect profund asupra proceselor cognitive și de învățare

In cadrul studiului "Neuroştiinţa Muzicii", studiu publicat de Departamentul de Psihologie al Universităţii McGill din Montreal, cercetătorii au descoperit dovezi științifice preliminare justificative, care susțin că sănătatea e influențată de muzică prin modificări neurochimice, în patru moduri: recompensă, motivare și plăcere; stres și excitare; imunitate; apartenență socială.

"Posibilele efecte terapeutice ale ascultării muzicii au fost atribuite în mare măsură capacităţii sale de a reduce stresul şi de a modula nivelurile de excitare. S-a demonstrat că, ascultarea de "muzică de relaxare" (în general considerată a avea tempo lent, pas redus și fără versuri) a determinat reducerea stresului şi anxietăţii la subiecții sănătoși, dar şi la pacientii care au suferit proceduri medicale invazive (de exemplu, chirurgie, colonoscopie, proceduri dentare, la copiii şi adolescenţii supuşi unor proceduri medicale, şi la pacienţii cu boală coronariană.


MUZICA ESTE UMANĂ,CULTURALĂ ŞI UNIVERSALĂ

Ascultarea muzicii are efecte potențial terapeutice.
Antrenarea muzicală creează legătura, atât internă cât și externă, care poate fi evidentă atunci când vedeţi un dans al unei mulțimi întregi după o trupă live, sau atunci când oamenii din jurul vostru suspină la o operă. Ştiinţa explică acest lucru ca un aspect al neuronilor oglindă, care sunt o formă de imitare şi care se poate întâmpla emoţional şi fizic. Poate un cântec îţi va da frisoane, te va face să plângi sau te va face să imiţi în aer gesturile interpretării unei melodii la o chitară invizibilă, sau să dansezi necotrolat şi spontan.

Nu este o surpriză că muzica a fost folosită în ritualuri și ceremonii încă de la începuturi.

Femeile duc acum un playlist la sala de naşteri pentru atunci când dau o nouă viață. Puteți chiar mai mult, să folosiţi un harpist la ospiciu pentru a ajuta la vindecarea unor boli terminale. Educația muzicală a arătat, de asemenea, că poate ajuta la dezvoltarea creierului copiilor.

Deci este firesc să plasăm muzica la categoria de: atenție, meditație, și vindecare.


Muzica este un mijloc puternic prin care oamenii se pot conecta.

Muzica este de asemenea o reflectare a culturii. În lumea de astăzi ne confruntăm cu o fuziune de idei fără precedent, prin internet și tehnologie. Acum reamestecăm teme istorice, înfrumuseţăm idei uitate și combinăm sistemele de credinţă și gândire din societățile care au existat de-a lungul timpului.
De exemplu, muzica dance electronica a avut un succes enorm, pentru că DJ-ii şi producatorii improvizează cu instrumentele muzicale, schimbând tempoul și inducând stări extatice de conştiinţă. Această muzică a devenit un element central de transformare, sau în curs de dezvoltare, a culturii vizionare care influențează modul în care lumea priveşte lucrurile prin integrarea artei, spiritualităţii și tehnologiei.
Ca orice altceva, cea care face diferența în practică este intenția noastră conștientă sau lipsa acesteia. Încercaţi să exploraţi muzica nouă atunci când doriți să ieșiţi din rutină.


Așa cum ești ceea ce mănânci,aşa eşti şi ceea ce asculţi!

Ar trebui să alegeți muzica cu înțelepciune, deoarece influențează modul în care vă simțiți şi în care gândiţi.


FOLOSIREA SUNETELOR ŞI A MUZICII CA TEHNICĂ TRADIŢIONALĂ MEXICANĂ DE VINDECARE HOLISTICĂ

Încă din timpuri îndepărtate, mexicanii se folosesc de sunetele diverselor instrumente pentru a ajuta la curăţarea corpului, la ceea ce ei numesc "limpia".

Curăţarea nu se referă neapărat la partea fizică, cât mai ales la partea spirituală, ajutând la îndepărtarea fricilor, anxietăţii şi depresiei şi la inducerea unor stări de bine, calm, linişte şi bună dispoziţie.

Instrumentele tradiţionale pe care le folosesc sunt:

  • Toba (the drum)- care simbolizează ritmul bătăilor inimii pământului dar şi ale straturilor sale subterane. În ţările cu populaţie spaniolă, tobele sunt interzise. Tobele sunt folosite în vindecări inclusiv de şamani. 
  • Zornăitoarea (the rattles) - care emite sunete precum curgerea apei de ploaie; există multe feluri de zornăitoare. Ele ajută la inducerea unei stări de confort şi sunt folosite în special la ceremonii, pentru a menţine mişcarea energiei pozitive şi în alte scopuri de acest gen. Zornăitoarea este folosită aproape în toate părţile lumii.
  • Ayoyotes - un instrument făcut din cochilii de scoici, preluată din tradiţia aztecă Masheka şi care scoate sunete similare ploii puternice. El e folosit pentru inducerea armoniei generale, pentru toţi fraţii şi toate surorile care trăiesc pe planetă, adică emite o energie pozitivă către toţi locuitorii planetei. 
  • Fluierul (the flutes) sau canela - el reprezintă sunetul aerului. Intensitatea sunetului scos de fluier depinde şi de volumul şi puterea de respiraţie a executantului. Există multe feluri de fluiere, de la cele din lut, până la cele din ţeavă de pană de condor, golită de măduva de dinăuntru. Aceasta din urmă scoate un sunet care te transpune în zbor, peste munţii Anzi...
Instrumentele care scot sunete liniştitoare sunt destinate trezirii spirituale sau creării anumitor sentimente şi trăiri pozitive. De exemplu, ele pot fi folosite în ritualurile de invocare a spiritului unei persoane şi chemării sale înapoi.

Instrumentele de vânt şi furtună (the thunder and wind instruments), care au diferite forme cum ar fi cea de tigru, sunt destinate să producă multă energie şi o anumită atmosferă de curaj şi eliminare a fricilor.

Sunetul nu este suficient pentru a vindeca pe cineva, ci este importantă şi intenţia vindecătorului şi acceptul persoanei care face obiectul vindecării.

Excepţie face situaţia în care vrem să aducem pe cineva înapoi. În acest caz, folosim fluierul din pană de condor şi invocăm numele persoanei de mai multe ori, în special noaptea când e linişte. Dacă e doar rătăcită, persoana va veni înapoi acasă. Dacă e vorba de spiritul morţilor, e mai bine să-i lăsăm în pace să se odihnească.


Efectul acestor instrumente se explică prin faptul că sunetul este o vibraţie, o energie de o anumită frecvenţă ce se propagă în Univers. 
Sunetele de orice fel (şi implicit muzica) ne influenţează foarte mult corpul nostru, acţionând chiar la nivel celular, corpul nefiind altceva decât o entitate electromagnetică deosebit de senzitivă. Acest lucru e valabil nu numai pentru oameni, ci pentru toate vieţuitoarele planetei şi chiar pentru plante şi copaci. De aceea, atunci când un submarin trece pe sub apă, pe o anumită rază în jur mor toţi peştii, îndeosebi delfinii, deoarece vibraţiile pe care submarinul le produce sunt mult prea puternice pentru ei şi acţionează ca o bombă, omorându-i aproape instantaneu.
De aceea vă încurajez să fiţi mereu atenţi la sunetele din jurul vostru şi să vă alegeţi cu grijă muzica pe care o ascultaţi şi volumul ales. Până şi sunetul frigiderului sau al unui ceas de perete vă pot influenţa.

Noi suntem vibraţii şi sunetele sunt tot vibraţii. Totul este energie şi vibraţie în acest univers.

Instrumentele cu sunete joase, cum ar fi fluierul dublu sub formă de condor, este frecvent utilizat la tratarea PTSD (Post Traumatic Stress Disorder) - sindromul de stres post-traumatic, asociat cu tehnicile de curăţare energetică şi spirituală.


Cel mai puternic vindecator muzical
MUZICA ŞI CÂNTECUL ÎN VIAŢA SPIRITUALĂ
În natură, totul cântă, totul vibrează, fiecare creatură emite nişte vibraţii care se propagă în unde muzicale. Chiar şi planetele au propria lor muzică. 

Există muzică în ciripitul păsărelelor, în foşnetul frunzelor, în adierea vântului... Muzica naturii trezeşte în mod constant în om sentimentul muzical, îndemnându-l să se exprime printr-un instrument sau voce, Omul îşi transmite în mod spontan sentimentele şi senzaţiile prin intermediul muzicii. El îşi exprimă sentimentul religios prin muzică, şi tot prin ea îşi traduce durerile, bucuriile, iubirea şi toate experienţele sale cele mai profunde.

Muzica este o respiraţie a sufletului şi a conştiinţei. Toată lumea ascultă muzică dar, dacă vrem să ne înalţe spiritual, ascultăm o muzică ce va declanşa în noi înşine centri spirituali, pentru a ne proiecta în spaţiu, a ne înălţa, a ne înnobila, a ne purifica sau chiar a ne rezolva nişte probleme.

Ascultând o piesă muzicală, trebuie mai întâi să ştim ce reprezintă, dacă e o forţă bună sau rea, găsindu-i un termen de comparaţie: dacă se aseamănă cu vântul, cu electricitatea, cu ploaia, cu nişte torenţi sau cascade, etc. Oricare ar fi acea forţă, trebuie să ştim să o folosim.

Muzica este o forţă. Fiecare sunet, fiecare vibraţie, produce nişte mişcări în spaţiu ce declanşează nişte puteri în univers şi în om.

Mulţi spiritualişti au dispreţuit rolul muzicii în îndeplinirea rolului lor şi nu au avut dreptate. Muzica poate constitui un mijloc foarte puternic de a trezi numeroasele celule adormite, a te înnobila, a te transforma, a te perfecţiona. Nu trebuie să o neglijăm. Foarte puţini muzicieni au studiat adevărata psihologie pentru a înţelege că sunetele, cuvântul, toate vibraţiile, acţionează asupra fiinţei umane, Sunt nişte legi fizice.

Sunetele pe care le auzim produc în noi nişte figuri geometrice. Chiar dacă nu le vedem, sub efectul sunetului, al puterii vibraţiilor, nişte particule infinitezimale din noi se organizează pentru a forma unele figuri geometrice. De aceea, atunci când ascultaţi anumite piese muzicale contemporane cacofonice, această structură interioară, această armonie care se află în voi, această ordine prestabilită de Creator, se va distruge.

Tinerii, în general, preferă o muzică provocatoare, ce îi aduce într-o anumită stare de excitare, îi face să gesticuleze, să se bâţâie, să ţipe. Ei consideră că cealaltă muzică este pentru bătrâni. Ei bine, tinerii nu au înţeles nimic despre muzică, nu au înţeles că, acea muzică puternic zgomotoasă care le place, trezeşte în ei nişte impulsuri negative, chiar dacă par neînsemnate şi foarte schimbătoare. Anumite genuri muzicale au nişte efecte nocive asupra comportamentului, al sensibilităţii, dar tinerii nu au studiat efectele produse asupra lor şi nici unde-i duce această muzică. Ei caută numai ceea ce le place pentru moment, ceea ce "le spune ceva", fără să prevadă ce se va întâmpla mai târziu, ce nebunii vor comite, tocmai datorită stărilor pe care această muzică le-a trezit în ei. 
Un cântec cu efecte puternic depresive s-a dovedit a fi ”Cântecul sincigașului maghiar”, care a determinat multe persoane aflate în pragul disperării să recurgă la acest gest.

Eu nu doresc să spun că trebuie să ascultaţi numai muzică mistică: mese, oratorii, recviemuri, sau muzică simfonică. Uneori însă vă face bine să ascultaţi şi nişte cântece folclorice, mai ales cele tiroleze. De asemenea, dansurile populare româneşti ritmate vă sincronizează cu vibraţiile Mamei Pământ.
Evident, pentru a vă apropia de lumea divină, trebuie să ascultaţi un anumit gen de muzică, cum ar fi de exemplu cea la pană de condor, orgă sau harpă.

Muzica la harpă este divină, îngerească.

Din timpuri îndepărtate, înţelepţii care cunoşteau natura umană şi necesităţile sale, au fixat nişte sărbători la care poporul putea să se destindă şi să se distreze datorită muzicii, dansului sau teatrului, Chiar şi Părinţii Bisericii au instituit nişte sărbători inspirate după modelul lor din Egipt sau Grecia. Ei nu ar fi stabilit astfel de obiceiuri dacă nu ar fi ştiut că această destindere corespunde unor nevoi fundamentale ale naturii umane. Acelora care sunt mereu serioşi şi sobri, care nu se destind niciodată, le lipseşte ceva. Trebuie să asculte nişte cântece tiroleze. Totul este în ele atât de tineresc, vesel, primăvăratic ! Ele te duc cu gândul la soare, la cer, la flori, la natură, iar bucuria celor care cântă este comunicativă şi te face să simţi că viaţa e frumoasă.


Cântecele tiroleze exprimă dorinţa de a rămâne tânăr, de a fi fericit, de a iubi întreaga natură, şi datorită lor ne putem încărca cu energie ca să putem înfăptui apoi o lucrare binefăcătoare.


Muzica, cântecul, constituie o hrană ce ne permite să efectăm o lucrare spirituală.

Da ! Cei care cântă se leagă de lumea muzicii, iar ceilalţi slăbesc interior, fiindcă nu se hrănesc. În Arborele Sefirotic, muzica aparţine sefirotului Hohmah, unde trăiesc heruvimii. Heruvimii sunt muzică pură, de aceea ei trăiesc într-o perfectă armonie. Heruvimii ştiu să cânte numai împreună în armonie. Iată de ce, atunci când oamenii se adună împreună să cânte, ei se leagă de acest ordin angelic al heruvimilor care este ordinul muzicii şi armoniei celeste. Atunci când cântaţi. fără să ştiţi, vă legaţi deja de heruvimi şi în acel moment această armonie a sunetelor lucrează asupra voastră, ea făcând să vibreze particulele corpului vostru fizic până când, într-o bună zi, acesta obţine nişte forme de o armonie şi o frumuseţe perfecte.

Cântecul pregăteşte deci cele mai bune condiţii pentru purificarea şi înfrumuseţarea corpului fizic.

Hohmah nu este altceva decât Cuvântul Divin care a creat totul, iar
Cuvântul Divin nu este altceva decât muzică, sunete armonioase care modelează materia şi îi dau acesteia forme armonioase. Dumnezeu a modelat materia lipsită de formă, "tohu va vohu", aşa cum se spune în ebraică, în Biblie - Capitolul Facerea. Dumnezeu a vorbit peste această pulbere cosmică şi formele au apărut. Sub acţiunea Cuvântului Divin, heruvimii au primit o vibraţie divină, iar această vibraţie s-a transmis tuturor celorlalte creaturi din regiunile situate sub sefirotul Hohmah, până la pământ.


Sunetul şi muzica modelează materia şi crează forme geometrice la nivel subtil. Vibraţiile ei vor rămâne înregistrate în corpul şi aura noastră. Pentru a vibra în armonie nu este necesar să înţelegem totul. Muzica nu este făcută pentru a fi înţeleasă, ci pentru a fi simţită. Chiar şi atunci când e însoţită de cuvinte, senzaţia rămâne totuşi cea mai importantă.

Senzaţia contează cel mai mult.
Deci, dacă veţi consacra mai mult timp cântecului şi toţi, fără excepţie, veţi învăţa să cântaţi împreună în armonie, aceasta vă va aduce rezultate importante. Atunci când vă întâlniţi ca să cântaţi împreună, posedaţi o putere magică formidabilă, binefăcătoare, mai ales dacă vă gândiţi la această familie pe care o formaţi, lăsând deoparte diferenţele voastre de caracter, tendinţele, gradul de evoluţie, mediul social, meseria, etc. Toate le lăsaţi deoparte, ele neavând niciun rol în viaţa spirituală. Întăriţi-vă în voi ideea că, în ciuda divergenţelor dintre voi, alcătuiţi o mare familie şi aparţineţi toţi conştiinţei colective a pământului şi faceţi parte din Marea Frăţie a oamenilor care trăiesc pe aceeaşi planetă. Această unitate face puterea voastră. Nu-i nimic dacă nu vă iubiţi, dacă aveţi nişte divergenţe, reuniţi-vă totuşi pentru a cânta împreună, a dansa şi a vă distra. Se poate să gândiţi uneori: "Ah, dacă mă întâlnesc cu omul acela îl strâng de gât sau o să mă uit urât la el şi o să-i întorc spatele". Se poate, dar mai întâi cântaţi şi dansaţi împreună cu toată lumea şi s-ar putea ca apoi să nu mai gândiţi la fel.

Fie că vă iubiţi sau urâţi, că aveţi păreri diferite, nu contează: important este să realizaţi această unitate.
Vă imaginaţi că soldaţii care pleacă la război se înţeleg cu toţii bine între ei? Desigur că nu, dar odată uniţi pentru aceeaşi cauză, fac nişte lucruri măreţe pentru a respinge duşmanul.

Eu sper ca, prin ceea ce am scris aici, să înţelegeţi mai bine importanţa cântecului, a cântecelor spirituale, a cântecelor mistice sau de alt gen pe care le cântaţi sau ascultaţi. Sper ca de acum înainte să înţelegeţi că muzica este o hrană, o necesitate, o nevoie spirituală. Iar dacă nu aveţi unde să vă duceţi în societate, apucaţi-vă şi cântaţi şi dansaţi acasă la voi, chiar şi singuri fiind, dar nu vă lipsiţi de această hrană formidabilă, cu adevărat magică.

Este o foarte mare greşeală să se scoată muzica, ca disciplină, din şcoli, poate cea mai mare. Tinerii trebuie învăţaţi să selecteze muzica, să participe în grup la formaţii de dans şi corale, chiar dacă nu sunt nişte talente native, să îşi formeze o cultură muzicală şi în acelaşi timp să facă multă audiţie benefică dezvoltării lor armonioase.


Muzica este un limbaj al energiei, o "vibraţie" plină de emoții și bucurii. Ea vorbește despre dorințele noastre de bază și sentimentele noastre. Acesta se întinde dincolo de barierele lingvistice și frontierele politice, ceea ce o face un mijloc puternic prin care oamenii se pot conecta.
- Patrick Groneman



Străduiţi-vă să dobândiţi în sfârşit această conştiinţă nouă, de a fi cu toţii sudaţi, uniţi întru lucrarea pe care o aveţi de înfăptuit pe pământ. Dacă nu pentru voi, măcar pentru cei care vor veni după voi, fiind important să găsească aici acest sâmbure de unitate pe care voi l-aţi creat.

                                          î z i a n a 💜 

Pe acest blog mai puteți citi și:

CUM NE AJUTĂ FONOTERAPIA ȘI MELOTERAPIA. LISTĂ CU FILME DOCUMENTARE INTERESANTE 

  
                                                   
                                                           

Pentru reparare ADN



































© Copyright 2015 
MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: