Translate

28 august 2011

UN PROGRAM DE BAZĂ PENTRU A NE MENȚINE SĂNĂTOȘI LA ORICE VÂRSTĂ


Îmbătrânim chiar de când ne naştem, dar pe bucăţi, pe piese distincte. Organele nu se uzează toate în acelaşi timp. Dar oare ştim cum să întreţinem această maşinărie frumoasă?
Cauza îmbătrânirii este degenerarea celulelor. Trupurile noastre sunt alcătuite din milioane de astfel de celule, fiecare dintre ele cu o durată de viaţă undeva în jur de doi ani sau mai puţin. Însă, înainte de a muri, celulele se reproduc. Dar, la fiecare reproducere succesivă, celulele suferă o oarecare alterare, adică o deteriorare. Astfel, pe măsură ce acestea se schimbă şi se deteriorează, îmbătrânim.

Pe de o parte, inima: este organul cel mai fragil ... şi spre vârsta de 4o de ani şi peste, pot apărea mici necazuri.

La început la bărbaţi, apoi la femeile, care au şansa ca, până spre 50 de ani, să fie protejate de sistemul hormonal.

Indiferent de vârstă, 100.000 de femei mor în fiecare an în Franţa de o maladie cardiovasculară, cel mai des prin infarct miocardic, mai ales după vârsta de 74 de ani. Responsabilul numărul unu este colesterolul, o moleculă de grăsime, fabricată de ficat, pe care o găsim, de asemenea, în alimentaţie.

Ce precauţii să luăm?

În primul rând, aveţi grijă ce mâncaţi (evitaţi excesul) şi dacă puteţi, deveniţi vegetarian, supravegheaţi-vă în mod regulat tensiunea (creşterea acesteia, adesea începând cu vârsta de 55 de ani, înseamnă o pierdere a elasticităţii arterelor, care determină inima să muncească mai mult), fumaţi mai puţin (ba chiar deloc), practicaţi o activitate fizică regulată precum mersul, evitaţi stresul prea mare, urmaţi, dacă este posibil, un tratament hormonal substitutiv care vă va proteja inima. Nu uitaţi de ceaiul de păducel, care este balsam pentru inimă, dar şi de antioxidantul Coenzyma Q10, care se ia neapărat împreună cu ceva uleios, fiind liposolubilă. De aceea unii producători au asociat deja în aceeaşi capsulă coenzima Q10 şi un ulei, cum ar fi cel de cătină.

Pe de altă parte, creierul... 

Iată un voinic făcut pentru a dura mult timp! Funcţiile sale scad foarte lent, dar scad cu atât mai repede cu cât nu le folosim. Ca şi un muşchi, creierul are nevoie să fie antrenat, pentru că o stimulare a neuronilor creşte producţia acelor proteine care stimulează memoria. Specialiştii recomandă să vă "dopaţi" memoria. Cum? E bine sa faceţi orice! Citiţi, ascultaţi muzică, rezolvaţi cuvinte încrucişate, sudoku, învăţaţi o limbă străină, dedicaţi-vă unui hobby... Pe scurt, fiţi agili pe plan mental. Ca de obicei, e bine să evitaţi stresul, abuzul de alcool, de tutun... De reţinut: putem să facem cure cu vitamina antioxidanta E, cu aminoacizi, oligoelemente, dar să nu uităm să ne şi hidratăm suficient. 

Unii specialişti spun că luarea zilnică a unei capsule de lecitină, a unei gelule cu vitamina C şi a unei capsule de Lysine, ne va ţine departe de demenţa senilă la batrâneţe, iar la 90 de ani vom fi la fel de ageri ca la 20.

Dar articulaţiile?
  • Ele se uzează pe la 30 de ani ...
  • Încetul cu încetul, cartilajul se erodează, se fisurează, frecarea oaselor provoacă o reacţie inflamatorie...
  • Odată ce durerile au apărut, nu ne mai ramâne mare lucru de făcut.
Putem însă : să pierdem din greutate pentru a le uşura munca, să luăm calmante şi antiinflamatoare. Cam asta e tot ce se mai poate face. Importantă e prevenţia, să anticipăm această degenerare a articulaţiilor, să ne asigurăm substanţele necesare în corp (minerale, colagen, acid hyaluronic). Găsiţi pe piaţă o largă gamă de tratamente naturiste cu caracter preventiv. De văzut cura cu minerale din corali (organice) care sunt cel mai bine absorbite de organism. Plus mişcarea zilnică, obligatorie.

VESTEA BUNĂ! 

Celulele deteriorate pot fi reîntinerite dacă li se oferă substanţe care să le hrănească direct, substanţe precum acizii nucleici. Acizii nucleici sunt ADN-ul şi ARN-ul (acidul dezoxiribonucleic şi acidul ribonucleic). ADN-ul este în esenţă un sistem de producere de noi celule. El eliberează moleculele de ARN, asemenea unei echipe de lucrători bine instruiţi pentru a le crea. Când ADN-ul încetează să mai lanseze comenzi către ARN, crearea de noi celule încetează, la fel şi viaţa. Însă, ajutând organismul să fie bine aprovizionat cu acizi nucleici, poţi să arăţi şi să te simţi cu 6 - până la 12 ani mai tânăr decât eşti de fapt.

Avem nevoie de 1 1/2 g de acid nucleic pe zi. Deşi organismul poate produce proprii săi acizi nucleici, aceştia sunt descompuşi prea repede în compuşi mai puţin folositori şi atunci, dacă se doreşte întârzierea procesului de îmbătrânire, aceştia trebuie supliniţi din surse externe.

ALIMENTELE BOGATE IN ACIZI NUCLEICI SUNT:
  • germenii de grâu,
  • tărâţele,
  • sparanghelul,
  • ciupercile,
  • peştele (în special sardinele, somonul şi anşoa),
  • ficatul de pui,
  • fulgii de ovăz,
  • ceapa,
  • anumite tipuri de fermenţi nutritivi, pe a căror etichetă este specificat clar: "bogat în ARN şi ADN".
Dacă o alimentaţie bogată în acizi nucleici şi suplimentele cu ARN şi ADN nu pot inversa procesul de îmbătrânire, cel puţin îl pot încetini.

ATENŢIE: Guta şi anumite forme de artrită se pot agrava din cauza unei alimentaţii bogate în acizi nucleici. Dacă suferi de aceste afecţiuni, consultă medicul înainte de a consuma aceste alimente şi de a lua suplimente de orice fel. 


METODE DE CREŞTERE A LONGEVITĂŢII

Speranţa de viaţă

A avea 50 de ani în urmă cu două decenii şi a avea 50 de ani în zilele noastre, nu e acelaşi lucru. Oricine poate observa că bunica sa, la 70 de ani, părea cu mult mai în vârstă decât fiica ei ajunsă la aceeaşi vârstă. În fond, vârsta cronologică e o noţiune relativă.

"Avem vârsta arterelor noastre" dar, mai ales, avem vârsta epocii şi a progresului în care trăim. 

Suntem mai puţin solicitate, graţie aparatelor electrocasnice care ne scutesc de mult efort şi timp, suntem mai bine îngrijite, mai informate şi mai preocupate de aspectul nostru. Ca atare, părem mai puţin îmbătrânite. 

Medicina ştie să adauge ani vieţii. Altădată, cataracta era un handicap serios, era sfârşitul vieţii sociale, al lecturii, era începutul însingurării şi al izolării. Acum, o operaţie cu laser durează 7-10 minute şi, iată, vă regăsiţi ochii din tinereţe. Ne putem relua activităţile zilnice, relaţia cu televizorul dar şi relaţiile cu prietenii.

Pe scurt, trebuie să îmbătrânim conform timpului în care trăim, să trecem toate examenele care ne permit să verificăm bunul mers al "maşinăriei" şi să profităm de progresul medicinei, atât în materie de tratament, cât şi în materie de chirurgie. Nu trebuie să vă identificaţi cu propria mamă şi cu modul în care şi-a trăit bătrâneţea.

Dacă ne referim numai la speranţa de viaţă şi putem constata realul progres pe care l-a făcut omenirea. Astfel, femeile născute în 1900 puteau spera să trăiască 48.8 ani, în comparaţie cu bărbaţii care abia ajungeau la 45.5. Femeile născute în 1950 pot spera să trăiască 69.2 ani, iar bărbaţii 63.4 ani. Valoarea cea mai ridicată din Europa o au femeile din Franţa care, în 2001, aveau speranţa de viaţă de 83 de ani, iar bărbaţii de 75.5 ani. În România, speranţa de viaţă era în 2009 de 73.3 ani pentru femei, iar acum a crescut la 75 de ani, fiind cea mai mică speranţă de viaţă din Europa.

Omul a reuşit, străbătând civilizaţiile şi epocile, să îşi amelioreze continuu condiţiile de viaţă, în aşa măsură încât astăzi este din ce în ce mai mult posibil să trăieşti până la o vârstă foarte înaintată, şi nu oricum. Această perspectivă se oferă muritorilor de rând, în măsura în care ea este asociată calităţii vieţii. Este vorba aici, totuşi, de o responsabilitate de ordin personal. Este adevărat că sănătatea se bazează în mare parte pe ereditate, dar ea este tributară şi alegerilor pe care le facem pe parcursul vieţii şi care vor veni să ne îmbunătăţească sau să ne înrăutăţească viaţa. Dacă vrem să contăm în viitor pe sănătate, trebuie ca încă de astăzi să ne îngrijim de ea cum trebuie. Lipsurile şi excesele pe care le impunem astăzi organismului nostru lasă urme de neşters, care vor avea mai târziu repercursiuni asupra corpului si sănătăţii noastre. Astfel, după 30 de ani de tabagism, după o viaţă sedentară şi o alimentaţie care lasă de dorit, nu este de mirare să cădem pradă cancerului sau altor boli grave. Deseori este însă prea târziu pentru a mai putea repara ceva. Prezentul ne oferă această şansă, de a putea preveni ceea ce s-ar putea întâmpla.

Suntem, fiecare dintre noi, responsabili faţă de sănătatea noastră. Nimeni nu poate, mai bine decât noi, să recunoască dezechilibrele, să refacă armonia propriei noastre fiinţe. Dispunem de tot ce trebuie pentru a reuşi. Respecatând câteva reguli însă, avem toate şansele să ne regăsim echilibrul atât de necesar sănătăţii si să-l păstrăm. 

CE ÎNSEAMNĂ A ÎMBĂTRÂNI?

Vastă întrebare !

Tinereţe fără bătrâneţe, acesta este visul de la începutul lumii! 

Străbunii noştri ar fi răspuns: este viaţa care se scurge, încetul cu încetul, ca seva care, puţin câte puţin, se retrage dintr-o plantă...

Ei ar mai fi spus: e oboseală care se instalează, primele riduri care apar, apoi cutele care se adâncesc, ovalul feţei care se lasă, auzul care nu mai e atât de fin, vederea care nu mai e atât de ageră, corpul care devine prea comod...

Prea mult din toate ...

Despre toate acestea, ştiinţa epocii noastre a găsit explicaţii mai exacte: astăzi ştim că ceea ce ne face să îmbătrânim este, în mare parte, ceea ce mâncăm. Prea mult zahăr, prea mulţi hidraţi de carbon rafinaţi, prea multe grăsimi industriale.
Cei mai mulţi cercetători au căzut de acord că, principala cauză a îmbătrânirii accelerate, îşi are originea în daunele provocate de radicalii liberi şi că antioxidanţii (legume proaspete, fructe, vinul roşu - mai exact resveratrolul conţinut de el, etc.), ar fi cei care ar constitui cel mai bun mijloc de luptă împotriva efectelor negative ale vârstei. Putem adăuga consumarea regulată a câtorva suplimente nutritive, a unui întăritor al imunităţii şi o bună igienă a vieţii, însoţită în mod plăcut de câteva exerciţii fizice. Respectând toate acestea aveţi toate şansele să rămâneţi tineri până la vârste foarte înaintate şi, mai mult decât atât, să aveţi mereu o stare de bine interior şi de mulţumire.

O nouă descoperire în domeniul antioxidanţilor este şi Microhydrina, un produs revoluţionar care poate restabili toate procesele din organism.

Foarte buni antioxidanţi, care au, în același timp, şi proprietăţi de combatere a cancerului şi de remitere a tumorilor sunt:
  • RESVERATROLUL, produs comercializat sub această denumire de multe firme, 
  • GOJI BERY - ce poate fi consumat zilnic,
  • BUSUIOC ŞI ROZMARIN - sub orice formă,
  • KRILL OIL.
Ce tehnici antiîmbătrânire avem la îndemână?

Sfatul nostru:
  • Favorizaţi grăsimile bune: acizii graşi esenţiali aparţinând grupei omega-3 (cereale, plante, gălbenuş, eventual peşte oceanic - scrumbii, somon, ton, morun - alune, ulei de in, etc.) trebuie incluşi în alimentaţie de cel puţin două ori pe săptămână. 
  • Faceţi exerciţii: este dovedit faptul că, o activitate fizică regulată (mersul pe jos, înotul - minim câte o jumătate de oră de trei ori pe săptămână), îmbunătăţeşte sănătatea inimii, diminuează presiunea sanguină şi scade nivelul colesterolului. 
Faceţi mişcare zilnică atât cât puteţi. Reclama cu mişcarea, minim 30 de minute zilnic, se bazează pe un mare adevăr.



Traiască apa!

Nu se va vorbi niciodată suficient de mult de importanţa apei şi de contribuţia ei la menţinerea sănătăţii. Absenţa ei produce intoxicaţii, dezechilibre interne şi multe alte probleme de sănătate. Nu degeaba se recomandă să consumăm, în fiecare zi, între şase şi opt pahare de apă! Corpul nostru are nevoie de apă pentru a fi capabil să funcţioneze la parametri maximi. Nu aşteptaţi să vă ceară un pahar cu apă atunci când aveţi gura uscată, îl faceţi să sufere inutil şi starea de deshidratare în care vă aflaţi este deja destul de avansată. Formaţi-vă obiceiul de a bea un pahar cu apă ori de câte ori treceţi pe la bucătărie sau lăsaţi o sticlă cu apă la îndemână pe masa de lucru şi fixaţi-vă ca obiectiv să o terminaţi înainte de a încheia lucrul. Eu mi-am format obiceiul de a-mi lua o sticla cu apă la mine oriunde mă duc, chiar şi pe stradă, mai ales vara, mă opresc şi mai beau câte puţin. Nu consideraţi acesta un lucru de prost gust, în Vest am văzut o mulţime care fac asta pe stradă şi nu se poate spune că nu sunt civilizaţi. Lichidele din corpul dumneavoastră vor ajunge la un nivel propice stării de sănătate, veţi elimina în mod regulat toxinele şi întregul organism se va simţi mult mai bine. Aceasta se va vedea mai întâi pe tenul dumneavoastră, care va straluci de sănătate, şi pe pielea dumneavoastră, care va avea mai multă supleţe şi elasticitate. Degeaba dăm bani pe seruri antiîmbătrânire şi creme scumpe dacă nu ne hidratăm şi în interior. Gradul de hidratare se va vedea pe chipul nostru şi o vom simţi şi noi.

Apa este o mică fântână a tinereţii, pe care avem norocul să o avem la îndemână. De ce să ne privăm de calitaţile ei?

Totuşi, în aprecierea cantităţii de apă trebuie să ţinem cont şi de greutatea noastră corporală şi indicat ar fi să bem zilnic câte 30 ml / kg corp de apă curată, nu mai mult.


Consumaţi vitamine şi suplimente alimentare! 

Argumentul forte al celor care sunt împotriva utilizării vitaminelor şi suplimentelor alimentare se bazează pe faptul că natura ne oferă tot ce avem nevoie şi că nu are rost să ronţăim pastile pentru a aduce corpului nostru ceea ce este necesar bunei sale funcţionări. Argument valabil de altfel, cu excepţia cazului în care, din diverse motive, numeroase persoane nu reuşesc să consume în fiecare zi ceea ce este strict necesar şi ajung la carenţe care se transformă, mai devreme sau mai târziu, în stări de indispoziţie şi chiar în boli.

O femeie care nu consumă zilnic suficient calciu pentru a-şi menţine oasele sănătoase riscă în viitor să sufere de osteoporoză, dar dacă va compensa lipsurile cu suplimente de calciu, are mari şanse să scape de o astfel de boală. Este preferabil sa încercăm să facem tot ceea ce trebuie pentru ca alimentaţia să corespundă în întregime nevoilor noastre, dar atunci când nu reuşim, trebuie să recurgem la suplimente şi vitamine. Atenţie însă, alegeţi suplimente de calitate, nu vă zgârciţi la preţ, pentru că cele de calitate proastă s-ar putea să vă facă chiar mai rău.

Femeile însărcinate, cele care alăptează, persoanele aflate în convalescenţă sau cele care sunt supuse unui stres puternic ar fi bine să se gândească serios la suplimente alimentare şi vitamine - acestea pot reprezenta un ajutor preţios pentru traversarea fără obstacole a perioadelor extrem de solicitante pentru organism. Multe persoane au constatat că vitamina C, luată la începutul unei răceli sau al unei gripe, reuşeşte să atenueze simptomele şi să reducă durata acestor boli şi chiar să le vindece înainte să se agraveze. Şi ăsta e numai un exemplu...


SURSE VEGETALE PENTRU VITAMINE ŞI MINERALE CU ROL DE ANTIOXIDANŢI DE PRIM RANG

VITAMINA A ŞI CAROTENOIDELE:

Lucernă, frunze de limba-mielului, rădăcină de brusture, ardei gras, ardei iute, silur, seminţe de fenicul, coada-calului, varec, lămâiţă, urzică, paprică, pătrunjel, mentă, frunze de zmeură, trifoi roşu, măceşe, salvie, fructele-ursului, năsturel, măcriş galben.

VITAMINA C:

Lucernă, rădăcină de brusture, ardei gras, răcovină, silur, seminţe de fenicul, schinduf, hamei, coada-calului, varec, mentă, lumânărică, urzică, ovăz, paprică, pătrunjel, pătlagină, frunză de zmeură, trifoi roşu, măceşe, gura-lupului, coada-şoricelului, măcriş galben.

VITAMINA E:

Lucernă, păpădie, dong quai, seminţe de in, urzică, ovăz, frunze de zmeură, măceşe.

SELENIU:

Lucernă,rădăcină de brusture, iarba-mâţei, ardei gras, muşeţel, răcovină, seminţe de fenicul, schinduf, usturoi, ginseng, păducel, hamei, coada-calului, lămâiţă, armurariu, urzică, ovăz, pătrunjel, mentă, frunză de zmeură, măceşe, sarsaparilla, fructele-ursului, coada-şoricelului, măcriş galben.

ZINC:

Lucernă, rădăcină de brusture, ardei gras, muşeţel, răcovină, păpădie, ardei iute, seminţe de fenicul, hamei, armurariu, lumânărică, urzică, pătrunjel, măceşe, salvie, sarsaparilla, gura-lupului, ignamă sălbatică.

PROGRAMUL DE BAZĂ PENTRU A TE MENŢINE TÂNĂR:

Alături de o alimentaţie corectă, un bun regim de suplimente este foarte important pentru a reuşi să arăţi, să te simţi şi să te menţii tânăr. Acest program este cunoscut şi sub denumirea de PMV - Programul Mindell de Vitamine - este o asociere simplă şi puternică de substanţe ce constituie baza unei bune stări de sănătate.
  • Un complex de multivitamine şi minerale în întregime natural, foarte puternice (cu enzime digestive pentru o bună absorbţie), plus,

  • O formulă antioxidantă cu spectru larg, conţinând un amestec de carotenoide naturale (alfa şi betacaroten, luteină şi zeaxantină), licopen, acid alfalipoic, L-carnozină, extract de proantocianidine oligomerice din sâmburi de struguri, extract de ceai alb şi verde, bioflavonoide din citrice, N-acetil cisteină, extract din coajă de struguri, quercetină din rutin, curcuma, afine, vitamina C, complex de vitamine E (mix de tocoferoli - alfa, gamma şi delta), plus tocotirenoli, seleniu, ginkgo biloba, coenzima Q10, L-glutation, izoflavonoide din soia (genisteină şi daidzeină).
Toate acestea se iau de 2 ori pe zi, în timpul mesei (doza pentru indivizi de peste 12 ani). Suplimentele se iau sub formă de pulbere, amestecate cu apă plată sau suc de fructe (nu din concentrat). Dacă nu se specifică altfel, suplimentele trebuie luate cu mâncare.

Dacă ai peste 40 de ani, la suplimentele arătate mai sus, adaugă:
  • vitamina E, 400 UI, dimineaţa şi seara,
  • vitamina C, 500 mg, cu bioflavonoide, dimineaţa şi seara,
  • complex Coenzimă Q10, 1 pe zi,
  • tablete ADN-ARN, 100 mg, 1 pe zi,
  • superoxid dismutază, 125 mg pe zi,
  • ginkgo biloba, 60 mg, 1-3 capsule standardizate pe zi,
  • ardei gras, 500 mg, 1-3 capsule pe zi,
  • pentru femei: complex izolat de soia, cu 1000 mg calciu şi 500 mg magneziu, 1 pe zi,
  • pentru bărbaţi: complex izolat de soia cu 500 mg de calciu şi 250 mg de magneziu, 1 pe zi,
  • complex de polifenoli de sunătoare, 1 pe zi, la nevoie.
Pe lângă aceste suplimente nutritive, trebuie să avem grijă să ne hidratăm corespunzător (30 ml de apă pe kg corp, zilnic). 

Este benefică cura cu fructe de goji berry şi cătină, dar atenţie, dacă fructele sunt deshidratate, trebuiesc rehidratate cu apă călduţă înainte de consum.

Foarte benefic este şi ceaiul de busuioc.

PROGRAM DIN ADOLESCENTA PANA LA MATURITATE

FEMEI 
12-18 ani
  • PMV (Programul Mindell de Vitamine)
  • calciu - 250 mg şi magneziu - 125 mg, de două ori pe zi
19-50 de ani
  • PMV
  • Calciu - 500 mg şi magneziu - 250 mg, de două ori pe zi
  • fier organic, 15-50 mg zilnic, la nevoie
  • complex de sunătoare, dimineaţa şi seara, dacă există condiţii de stres
50+
  • PMV
  • Vitamina E (uscată) 400 UI
  • calciu - 500 mg şi magneziu - 250 mg, 2 tablete dimineaţa şi la culcare.
BĂRBAŢI
12-18 ani
  • PMV (Programul Mindell de Vitamine)
19-30 de ani
  • PMV
  • Zinc - 15 mg, zilnic
 35-50 de ani
  • PMV
  • Zinc - 15-50 mg, zilnic
  • arginină cu eliberare prelungită, 2 tablete dimineaţa şi 2 seara
  • supliment pentru prostată, 1 tabletă de 2 ori pe zi
  • supliment pentru memorie, dimineaţa şi seara
  • supliment pentru întreţinere cardio, o dată pe zi.
50+
  • PMV
  • complex glicinat de calciu- 500 mg şi magneziu- 250 mg, zilnic,
  • supliment pentru prostată, 2 tablete dimineaţa şi seara,
  • supliment pentru memorie, dimineaţa şi seara,
  • supliment pentru întreţinere cardio, dimineaţa şi seara,
  • arginină (cu eliberare prelungită), 2 tablete, dimineaţa şi seara.
SUGARI ŞI COPII MICI
1-4 ani
  • Multivitamine masticabile, cu gust plăcut, 1 pe zi (verifică eticheta să vezi dacă includ toate vitaminele de bază). Vitaminele ar trebui să fie fără adaos de coloranţi artificiali, arome sau zahăr (sucroză). Pentru copiii foarte mici, sunt disponibile vitaminele sub formă lichidă (vezi la www.Secom.ro, de exemplu). Nu uita să ceri sfatul medicului pediatru înainte de a le cumpăra şi administra.
COPII
4 - 12 ani

Pentru o dezvoltare normală, copiii au nevoie de multivitamine puternice cu conţinut de minerale, în special calciu şi fier. Tabletele ar trebui să aibă şi un conţinut ridicat de complex de vitamine B şi vitamina C. Reţine că aceşti factori, împreună cu situaţiile stresante de la şcoală, îşi cer preţul.

Un program bun de suplimente alimentare trebuie să includă:
  • PMV
  • Extract standardizat de ginkgo biloba, 60 mg complex de 2-3 ori pe zi.

RECOMANDĂRI PENTRU PERSOANELE ÎN VÂRSTĂ

Nevoile nutriţionale ale persoanelor în vârstă pot varia mult în funcţie de individ. Totuşi, ca regulă generală, dacă ai peste 65 de ani, ai nevoie de un surplus de minerale şi vitamine, în special calciu, magneziu şi vitamina D, precum şi de un complex de vitamine B şi C.

Vitamina E poate fi de ajutor în ameliorarea proastei circulaţii, răspunzătoare adesea de crampe musculare în picioare. Nu uita de fibre!

Dacă mestecatul este o problemă, alimentele bogate în fibre pot fi mărunţite la dimensiunile şi consistenţa potrivite, rămânând la fel de eficiente.

Dulciurile trebuie evitate - există o incindenţă puternică de diabet zaharat printre persoanele în vârstă.

Un bun regim de suplimente alimentare trebuie să includă:
  • PMV
  • Vitamina E 200-400 UI
  • calciu - 500 mg şi magneziu - 250 mg, de 2 ori pe zi
  • extract standardizat de ginkgo biloba - 60 mg, complex cu DMAE de 2-3 ori pe zi,
  • complex Coenzima Q10, 100 mg/capsulă, câte o capsulă de 2-3 ori pe zi
  • Suplimentele zilnice de vitamina C - reduc riscul de cataractă.
Pentru oricine practică un sport de performanţă se recomandă un regim alimentar bogat în carbohidraţi.

ATENŢIE: Diferenţa dintre speranţa de viaţă a fumătorilor şi a nefumătorilor este de 18 ani.

Ascultaţi în fiecare zi muzică liniştitoare, plăcută,  mai ales seara, înainte de culcare.


î z i a n a 💜 


Sursa:"Noua biblie a vitaminelor", Earl Mindell si Hester Mundis, Colectia "Citeste sanatos".

© Copyright 2015 
Max's concept

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru