Translate

30 august 2011

FEMEIA ȘI PROBLEMELE DATORATE ÎNAINTĂRII ÎN VÂRSTĂ



Menopauza este o modificare biologică pe care o suferă femeile la o vârstă mai înaintată. Chiar dacă este un fenomen biologic firesc şi inevitabil, atunci când nu e abordată în mod corespunzător, menopauza poate crea multe probleme de sănătate. La majoritatea femeilor ea se instalează în intervalul 45-55 de ani, vârsta medie fiind de 52 de ani.

Primele semne apar spre 40 - 45 de ani: sindromul premenstrual se intensifică şi ne simţim puţin deprimate. Nu vă faceţi griji ! Există soluţii pentru a traversa aceasta etapă delicată.
Luăm în greutate înainte de ciclu, avem dureri de cap, insomnii ... Ce se întâmplă? Nimic anormal ! Mecanismul biologic începe să dea rateuri şi toate aceste mici dureri sunt simptomele transformării corpului nostru. Este premenopauza, marcată printr-o lipsă de progesteron, acest hormon secretat în cea de-a doua parte a ciclului şi care permite mucoasei uterine să "găzduiască" ovulul fecundat.
Menopauza, dupa cum sugerează şi numele, înseamnă oprirea menstruaţiei. Aceasta se întâmplă atunci când ovulaţia începe să scadă, iar menstruaţia devine mai slabă şi neregulată, până ce se opreşte cu totul. Intensitatea şi calitatea secreţiei de hormoni femini (estrogen şi progesteron) au şi ele fluctuaţii periodice. In cele din urmă foliculii nu mai produc ovule, făcând să scadă secreţia de estrogen.

Scăderea nivelului de estrogen stă la baza celor patru mari probleme ale menopauzei: uscăciunea vaginală, încetarea menstrelor, bufeurile şi osteoporoza.
Odată cu scăderea nivelului de estrogen se accentuează pierderea de calciu din oase, ajungând în cele din urmă la osteoporoză. Dat fiind faptul că estrogenul are şi funcţia de a stimula secreţia de lubrifianţi naturali ai vaginului, apare uscăciunea vaginală. Aceasta poate duce la iritaţii şi mâncărime, precum şi la dureri în timpul şi după contactul sexual.

Menopauza măreşte, de asemenea, riscul de afecţiuni cardiace, deoarece estrogenul are un efect de protejare a inimii. In plus, menopauza este un factor de risc pentru hipertensiune şi pentru creşterea nivelului colesterolului care, la rândul lor, măresc riscul de atac de cord. Acestea sunt unele dintre cele mai grave efecte secundare ale menopauzei. Oamenii de ştiinţă moderni consideră că efectul major al menopauzei asupra sănătăţii şi longevităţii este legat de faptul că estrogenul pare să fie "izvorul tinereţii" pentru pereţii interiori ai arterelor corpului feminin.


SEMNE PREMERGĂTOARE

La unele femei, aceste semne premergătoare pot antrena o uşoară melancolie. Trebuie să ne obişnuim, îmbătrânim, mai rămâne puţin timp să mai concepem un bebeluş (primul sau ultimul)... Adesea, aceste semne sunt agravate de o mastoză (tensiune dureroasă în sâni), o scurgere din mameloane, un mic chist, furnicături la picioare, o senzaţie de greutate în partea de jos a pântecului. Alte simptome sunt: uscăciunea vaginală, senzaţia de uscăciune şi de arsură a ochilor, palpitaţiile, crizele de panică, letargia, insomnia, depresia, teama de pierdere a sexualităţii şi bufeurile. Bufeurile apar la mai mult de jumătate dintre femeile aflate la menopauză. Ele se caracterizeaza printr-o senzaţie bruscă de caldură intensă în partea de sus a corpului, însoţită de transpiraţie şi uneori de palpitaţii urmate de frisoane. Totul dureaza, de obicei, două-trei minute şi se produce seara. La majoritatea femeilor, perioada bufeurilor durează peste un an, iar la cel puţin o pătrime dintre ele, peste trei ani. La aproape o cincime dintre femei bufeurile sunt frecvente, până la zece pe zi sau în timpul somnului, ducând la oboseală, anxietate şi oscilaţii la nivel emoţional.
Patruzeci de ani este vârsta la care trebuie să ne supraveghem îndeaproape, dar fără să ne facem griji. Medicina ne oferă mijloacele de a trăi din plin frumoşii ani care vor veni.

Există remedii (tratamente substitutive hormonale sau medicamente mai uşoare) care ne vor ajuta să acceptăm acel moment. Aşteptând, putem să încercăm fitoterapia, care propune femeilor câteva plante interesante: ginsengul, coacăzul negru - foarte bogat in vitamina C, coada calului, fucus ( alge brune ), care stimulează metabolismul în general. De asemenea, putem să ne interesăm aupra soluţiilor homeopatice (pentru a combate oboseala), să ne reîncărcăm bateriile cu magneziu (se găseşte şi în fulgii de ovăz, cacao, frunze uscate, etc.). Dar mai ales, trebuie să încercăm să nu dramatizăm, să luăm partea bună a vieţii.
E momentul când trebuie să punem punct maternităţii , dar nu şi dragostei! Să ne satisfacem mai mult ca oricând plăcerile, să ne destindem. Facem o baie seara, în care punem două-trei picături de esenţă de lavandă cu efect de calmare... Şi putem rămâne acolo cât vrem... Ne putem face şi un masaj subacvatic de drenare a limfei sau eliminare a celulitei.


CAUZE

Conform medicinei tradiţionale chineze, când ajung la 50 de ani, femeile au un deficit de qi al sangelui si al rinichilor, cu un dezechilibru yin-yang, astfel încât se instalează menopauza. Menopauza se instaleaza la toate femeile când ajung la o anumită vârstă în procesul natural de îmbătrânire, care implică deficitul hormonilor secretaţi de glanda pituitară şi dereglarea procesului metabolic al calciului. Ea apare din cauza că ovarele îşi reduc brusc secreţia de estrogen şi progesteron, hormonii femini.

REMEDII NATURALE
  • Îmbrăcaţi-vă lejer, ca să vă simţiţi mai comode.

  • Purtaţi mai multe haine subţiri, care pot fi scoase cu uşurinţă.

  • Practicaţi zilnic qigong si alte exerciţii chinezeşti de păstrare a formei care contribuie la stabilizarea nivelului hormonilor, întăresc oasele şi reduc depresia. Qigong şi alte exerciţii de acest gen au ajutat multe femei să scape de bufeuri.

  • Când practicaţi Qigong, respiraţi profund, dar firesc şi concentraţi-vă mintea asupra punctului de presopunctură Ruzhong, aflat în centrul liniei dintre sfârcuri. 

  • Apăsarea regulată a urmatoarelor puncte de presopunctură are un efect de hrănire a qi-ului rinichilor şi de reducere a riscului de manifestare a simptomelor menopauzei: Zusanli, Sanyinjiao si Neiguan.
RESPIRAŢI! 

Întinsă pe sol, expiraţi pe gură cât de mult posibil. Inspiraţi tot pe gură, numărând până la 10.

Apoi expiraţi din nou, foarte încet, numărând până la douăzeci, încercând să expiraţi din nou, foarte încet.

Faceţi aceste exerciţii timp de 2-3 minute seara.Vă vor destresa şi veţi dormi mult mai liniştită.

REMEDII ALIMENTARE DIN MEDICINA CHINEZEASCĂ
  • Evitaţi, pe cât posibil, alimentele care conţin cafeină şi alcool.

  • Produsele din soia, cum sunt tofu şi mlădiţele de soia, trebuie să devină o parte constantă a regimului dumneavoastră alimentar. S-a demonstrat că produsele din soia reduc în mod semnificativ efectele secundare ale menopauzei la femeile din China.

  • Mâncaţi regulat ouă, morcovi şi igname. Aceste alimente conţin mult acid folic şi prin urmare măresc producţia de estrogen, protejând astfel oasele, inima şi vaginul.

  • Măriţi cantitatea de calciu consumată zilnic. Mâncaţi mai mult tofu, lapte degresat, suc de portocale, migdale şi somon sau sardele la conservă. Este şi mai important să mâncaţi multe fructe şi legume proaspete, cum sunt varza, merele, perele, strugurii, alunele şi altele. Varza este bogată în calciu, iar fructele menţionate conţin borul necesar absorbţiei şi utilizării calciului provenit din alimentaţie. Atenţie însă, consumul exagerat de varză vă poate provoca o anemie feriprivă, deoarece varza în exces elimină fierul din organism. Aceste alimente sunt capabile să mareasca mult nivelul de estrogen din sânge - conform unui studiu efectuat la Human Research Center din Grand Forks, North Dakota.

  • Mâncaţi multe boabe de soia şi tofu. Soia conţine izoflavone, care sunt arme puternice în lupta cu suferinţele menopauzei şi cancerul mamar. Tofu este uşor de digerat şi de absorbit în organism.

  • Se fierb la foc iute, într-un pic de apă, o uncie de ghimbir crud, curmale roşii, sâmburi de piersici şi vin de orez sau vin obişnuit. Se bea de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

  • Beţi un amestec de albuş de ou cu oţet de orez sau oţet de mere - pentru a calma suferinţele menopauzei.

  • Consumul regulat de seminţe de floarea-soarelui stimulează secreţia de estrogen.

  • Ginseng-ul şi-a câştigat reputaţia de remediu natural pentru bufeuri. El poate fi de origine americană, coreeană sau chineză.

  • Se pun de cu seară la înmuiat în apă trei uncii de fasole neagră. Se adaugă o uncie de angelică şi câţiva căţei de usturoi tăiaţi în felii. Se fierbe totul în apă 20 de minute, la foc potrivit. Se bea zeama în cursul unei zile, în două reprize. Faceţi aceasta timp de trei zile după fiecare menstră. Remediul încălzeşte sângele, măreşte energia şi calmează suferinţele produse de menopauză.

  • Beţi multă apă şi sucuri naturale de fructe şi legume.
UN TRATAMENT, DE CE NU?

Atunci când simptomele sunt evidente - bufeuri, oboseală intensă, nopţi dificile - înseamnă că este timpul să începeţi un tratament hormonal substitutiv.

Toate femeile au auzit de un tratament al menopauzei. Totuşi, în momentul în care trebuie să aleagă, multe îl refuză. Polemicile recente între medicii partizani şi medicii care se opun tratamentului hormonal substitutiv, nu pot decât sa le facă mai prudente.

La ce foloseşte un tratament?
A simula ciclul natural înseamnă a face ca şi cum hormonii ar continua să-şi îndeplinească misiunea; în acest fel, noi ne protejăm de anumite maladii (cardio-vasculare, de exemplu) şi evităm cele o mie şi una de griji apărute din cauza menopauzei. Compuse din estrogen şi progesteron, aceste "cocteiluri hormonale" sunt administrate sub formă de comprimate, de gel sau plasture - forma cea mai modernă de tratament.

Pacientele pot alege să păstreze sau nu ciclul menstrual. În Franţa, doar 13 % dintre femeile care sunt la menopauză urmează un tratament. De teamă, din lipsă de informare? Pentru a ne decide în cunoştinţă de cauză, trebuie să vorbim deschis cu medicul ginecolog. Să-i cerem părerea, să-i punem întrebări, orice întrebare care ne trece prin cap, cum ar fi "Mă voi îngrăşa ? ". Dacă medicul va răspunde evaziv, mergeţi să consultaţi altul. Merită să încercaţi.

Contraindicaţii

Tratamentul menopauzei poate provoca un anumit tip de cancer?
  • Polemica, venită din SUA, continuă să fie întreţinută.
  • Riscurile reale nu au fost încă bine evaluate.
  • Trebuie să cântărim bine decizia pro sau contra.
  • Puneţi în balanţă protecţia pe care o oferă hormonii (şi deci tratamentul) împotriva bolilor cardio-vasculare şi creşterea riscului de a face cancer indus prin acest tratament.
  • Orice-ar fi, tratamentul este cu siguranţă nerecomandat femeilor ale căror rude apropiate au avut cancer de sân.
Un tratament de substituţie poate fi încercat şi cu produse naturiste sau homeopate, acestea având un efect mai uşor tolerat şi mai puţine efecte secundare.

Terapie pentru a întârzia menopauza - Se foloseşte începând cu vârsta de 40 de ani!

Ingrediente : 200 g de vin alb şi 10 - 12 căţei de usturoi.

Preparare:     încălziţi vinul la foc mic până la punctul de fierbere, adăugaţi usturoiul şi fierbeţi încă 30 de secunde; lăsaţi-l să se răcească şi turnaţi într-o sticlă de culoare închisă. Păstraţi într-un loc întunecos, la temperatura camerei.

Utilizare:        se ia câte o lingură de trei ori pe zi, cu 20 de minute înainte de masă, timp de trei zile la rând (ziua 1, 2, 3; 11, 12, 13; 21, 22, 23 a fiecărei luni). Terapia readuce capacitatea de a face copii, îmbunătăţeşte aspectul tenului şi readuce senzaţia de sănătate generală şi stare de bine.


Reţeta folosită pentru a opri sângerarile şi a elimina simptomele neplăcute ale menopauzei:

Ingrediente:   coaja de la 10 portocale, 2 litri de apă fiartă, puţin zahăr sau miere.

Preparare:      puneţi coaja de portocală în apă fiartă, acoperiţi oala cu un capac şi fierbeţi la foc mic până când mai rămân aproximativ 0.7 litri de lichid. Strecuraţi băutura de două ori şi adăugaţi miere sau zahăr pentru un gust mai bun. Turnaţi lichidul într-o sticlă şi păstraţi la frigider.

Utilizare:          o lingură, de trei - patru ori pe zi.

ATITUDINEA POZITIVĂ FAŢĂ DE VIAŢĂ

De-a lungul anilor, oamenii au visat să fie nemuritori şi au căutat elixirul legendar al tinereţii. Mulţi cercetători din întreaga lume caută să prelungească viaţa umană şi tinereţea.

De ce îmbătrâneşte organismul?

Unul dintre motive este chiar atitudinea proprie, care condiţionează organismul să accelereze procesul bazându-se pe ideea că nu putem să ne împotrivim bătrâneţii şi că începem să fim ca un copac ofilit sau o casă în paragină. Aceste idei ne pot fi sugerate uneori şi de cei din preajma noastră, de aceea e bine să limităm contactul sau cel puţin discuţiile cu asemenea fiinţe care ne induc stări negative şi ne inoculează în subconştient idei autodistructive. Să nu uităm că cei tineri au şi ei egoismul lor. Noi trebuie să luptăm pentru înlăturarea acestor prejudecăţi din societatea noastră şi pentru modernizarea gândirii oamenilor cu privire la semnificaţia vârstei mai mari de 40 (uneori am auzit catalogaţi şi oameni de peste 30 de ani ca fiind bătrâni, spre stupoarea mea !), cu atât mai mult cu cât, din punct de vedere medical, bătrâneţea propiu-zisă începe să se instaleze după vârsta de 74 de ani. În rest, corpul şi atitudinea noastră reflectă stilul nostru de viaţă şi modul nostru de gândire.

Felul în care procesul îmbătrânirii progresează depinde în mare parte de atitudinea psihologică faţă de îmbătrânire şi moarte.

Spre deosebire de alte organisme existente, noi suntem capabili să influenţăm toate procesele vieţii corpului nostru folosindu-ne de minte. Gândurile noastre au puterea de a ne face sănătoşi sau bolnavi. Pot, de asemenea, să ne facă tineri sau bătrâni.

Îmbătrânirea este o problemă de atitudine!

Ne scurtăm viaţa prin folosirea necorespunzătoare a puterilor psihologice. Procesul de îmbătrânire are loc din cauza felului în care îl anticipăm în subconştient.

Perioada crucială este vârsta de 40 - 50 de ani. În timpul acestei perioade ar trebui sa acordăm o atenţie specială igienei şi condiţiei pielii, părului, mâinilor, picioarelor şi unghiilor, flexibilităţii şi puterii genunchilor noştri, a muşchilor şi stării generale a corpului.

Mişcările uşoare, postura dreaptă, flexibilitatea, abdomenul plat, ochii limpezi şi strălucitori sunt calităţile fizice pe care persoanele neafectate de bătrâneţe le au. Este o greșeală, în special pentru femei, să se ferească de imaginea lor din oglindă imediat ce observă primele riduri pe faţă sau primele cute de grăsime de pe piele. Deşi încearcă să nu se uite în oglindă, acestea sunt deranjate în subconştient de ideea că arată groaznic, că îmbătrânesc... Asemenea îngrijorări înlătură entuziasmul pentru viaţă şi interesul pentru felul în care arătăm. 

Când o femeie se opreşte din admiratul corpului sau acceptă chiar felul în care arată, ea permite procesului de îmbătrânire să se instaleze.

MECANISMUL ÎMBĂTRÂNIRII

Mecanismul îmbătrânirii nu este complet înţeles. Există câteva teorii în acest sens: una este teoria hormonală, care consideră că îmbătrânirea este rezultatul dezechilibrului dintre celulele vechi şi cele noi. Acest lucru ar fi cauzat de doi factori : hormonii "îmbătrânesc" şi contactul dintre celule şi hormoni devine slab. Hormonii sunt mijlocul pe care creierul îl foloseşte ca să comunice cu celulele noastre.

Fiecare celulă are receptori care captează semnale ale hormonilor. Când receptorii nu mai reacţionează la hormoni, celula intră în stadiul de îmbătrânire şi în final moare. Pentru a folosi o analogie simplă, organismul nostru este ca un televizor, iar creierul acţionează ca o telecomandă capabilă să dea drumul sau să închidă canalele. Hormonii sunt bateriile telecomenzii, iar receptorii celulelor sunt precum contactele bateriilor cu telecomanda. Când bateriile se învechesc, ele pot funcţiona pentru încă o perioada, dar cauzează oxidarea pe suprafaţa de contact. Deşi nu este nimic în neregulă cu televizorul, sistemul poate funcţiona diferit şi într-un final renunţă de tot. Dacă bateriile sunt schimbate şi contactele sunt curăţate, totul începe să funcţioneze din nou. Ceva similar se întâmplă şi în organismul nostru, doar ca procesul este ceva mai complicat. Aceasta este totuşi doar una dintre teorii. Cu siguranţă că numărul de ani pe care îl trăim pe această planetă depinde în mare masură de atitudinea zilnică faţă de menţinerea corpului în stare bună.

ARTA DE A RĂMÂNE TÂNĂR

Acum există o generaţie nouă de hormoni artificiali despre care se crede că nu au efecte secundare. Ei pot fi aplicaţi corpului, dar practica arată că ei pot doar încetini procesul de îmbătrânire, iar în unele cazuri ei nu prezintă rezultatele aşteptate. Pe de altă parte, conform oamenilor de ştiinţă, noi folosim doar 10 % din capacitatea creierului nostru. Aceasta înseamnă că avem o rezervă largă de abilităţi mentale care pot fi puse la muncă. Memoria este un dar minunat al naturii. Amintirile angrenează emoţiile şi acestea, la rândul lor, în special cele pozitive, pun hormonii (cum ar fi endorfina - hormonul fericirii) la muncă, alături de hormonii din toate celulele receptoare, ca să lucreze în tot corpul.
Aceasta înseamnă că gândurile noastre pozitive şi emoţiile acţionează precum elixirul tinereţii. Indiferent de vârstă, noi putem folosi întotdeauna gândurile şi emoţiile pentru a da înapoi braţele ceasului nostru biologic.

SFATURI PENTRU A RĂMÂNE TÂNĂR


Orientarea constantă către tinereţe şi sănătate nu numai că întârzie îmbătrânirea, ci poate chiar să ne aducă tinereţea înapoi. Înţelepciunea antică conţinea multe proverbe despre  păstrarea tinereţii şi a sănătăţii. 

Iată câteva:
  1. Iubiţi-vă aşa cum sunteţi.

  2. Nu fiţi invidioşi pe nimeni.

  3. Dacă nu vă place felul în care sunteţi, faceţi schimbări în viaţa dumneavoastră.

  4. Mânia, insultele şi critica de sine şi faţă de alţii sunt foarte dăunătoare sănătăţii voastre.

  5. Dacă luaţi o decizie, acţionaţi ca atare.

  6. Ajutaţi-i cu bucurie pe cei săraci, bolnavi şi în vârstă.

  7. Nu vă gândiţi niciodată la boli, vârstă înaintată sau moarte şi, mai mult, nu aduceţi în discuţie asemenea subiecte (eventual în speranţa că cineva vă va contrazice sau vă va ajuta cu ceva dacă vă plângeţi).

  8. Dragostea este cel mai bun remediu împotriva bolii sau a îmbătrânirii.

  9. Lăcomia, avariţia şi inabilitatea de a trece peste slăbiciuni vă sunt inamici.

  10. Îngrijorarea permanentă vă va face să părăsiţi această lume.

  11. Frica şi corupţia sunt cele mai rele păcate pe care le puteţi face împotriva voastră.

  12. Cea mai bună zi din viaţa dumneavoastră este cea de astăzi.

  13. Cel mai bun oraş este cel în care vă simţiţi norocos.

  14. Cea mai bună ocupaţie este cea pe care o îndrăgiţi.

  15. Pierderea speranţei este cea mai mare greşeală.

  16. Cel mai mare dar pe care îl puteţi primi sau dărui este dragostea.

  17. Sănătatea este cea mai mare avere.
Aş vrea acum să citiţi cu atenţie următorul gând care, înţeles bine, vă poate schimba viaţa :

Pentru a trăi mult şi a fi sănătos, trebuie să fim mai voioşi în viaţa de zi cu zi, să fim veseli mereu, să ne bucurăm. Nu este un lucru pe care îl putem învăţa cu ajutorul cuiva. Trebuie să îl învăţăm singuri.

Şi în final, un buchet de flori pentru toate femeile care au citit această postare şi au apreciat sfaturile noastre.






 î z i a n a 💜


© Copyright 2015 
Max's concept

Niciun comentariu: