ULEIUL DE SEMINȚE DE IN
Alimentele precum cerealele integrale și semințele, în special uleiul de semințe de in, conțin acizi grași omega3, care au proprietăți antiinflamatorii. Sunt de mare ajutor în cazul celor care suferă de astm bronșic. Uleiul de semințe de in se poate găsi ca atare sau în capsule, ca supliment nutritiv.
În afară de uleiul de semințe de in, de un real ajutor poate fi și uleiul de limba mielului și cel de primrose (luminița nopții).
Ceapa roșie și ceapa galbenă conțin cuercitină - un bioflavonoid cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antihistaminice. Cuercitina poate proteja plămânii și împotriva infecțiilor virale, cum ar fi acelea cauzate de virusul gripal, iar acest lucru se datorează proprietăților antioxidante ale acesteia. Cuercetina poate fi luată și sub formă de suplimente nutritive (Quercetin).
Alte tehnici ajutătoare pentru protejarea sistemului respirator recomandate:
În afară de uleiul de semințe de in, de un real ajutor poate fi și uleiul de limba mielului și cel de primrose (luminița nopții).
SEMINȚE ȘI CEREALE ÎNCOLȚITE
Conform conceptelor din medicina chineză, semințele și cerealele încolțite prind viață și sunt pline de chi (energia vieții). Aceste alimente ajută la întărirea chi-ului din corp, alături de plămâni și sistemul respirator. Semințele pentru germinat se pot cumpăra din magazinele specializate și se pot pune la germinat într-un borcan special sau germinator cu unul sau mai multe sertare.
Amestec gourmet de semințe pentru germinat (linte, ridichi și rucola).
Desigur, aceste microplante și semințe germinate se adaugă în cantitate mică la diferite feluri de salate sau asociate cu brânză vegană, nu se mănâncă în cantitate mare deodată.
USTUROIUL
S-a demonstrat deja științific că usturoiul are compuși care pot distruge bacteriile ce provoacă pneumonie. Usturoiul se folosește pentru a combate virusurile și infecțiile fungice care au ca țintă sistemul respirator. Dacă vrem să ingerăm căței de usturoi cruzi, 1 - 2 pe zi, aceștia vor trebui incizați pentru ca acești compuși miraculoși să poată fi extrași în procesul digestiei. Usturoiul se pretează la multe feluri de mâncare și e nelipsit din bucătăria italiană.
Persoanele care nu suportă mirosul de usturoi sau usturoiul ca atare, pot lua gelule cu ulei de usturoi (Garlic oil).
CEAPA ROȘIE ȘI CEAPA GALBENĂ
Ceapa roșie și ceapa galbenă conțin cuercitină - un bioflavonoid cu proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antihistaminice. Cuercitina poate proteja plămânii și împotriva infecțiilor virale, cum ar fi acelea cauzate de virusul gripal, iar acest lucru se datorează proprietăților antioxidante ale acesteia. Cuercetina poate fi luată și sub formă de suplimente nutritive (Quercetin).
Ceapa se adaugă la majoritatea felurilor de mâncare gătite, mai ales a celor cu legume, care ar fi fade fără plusul de gust al cepei. De asemenea, în multe salate ceapa se adaugă crudă, dar și coaptă, adăugată decorativ la diverse preparate culinare din bucătăria modernă. Există convingerea în medicina populară, cum că o ceapă tăiată în două, așezată noaptea la capul patului, ar ajuta la combaterea virușilor și bacteriilor în cazul răcelilor, dar mai ales al gripei. Dimineața, ceapa se aruncă și camera se aerisește.
SEMINȚELE DE DOVLEAC
Semințele de dovleac sunt o sursă excelentă de zinc, care ajută la reducerea incidenței în cazul alergiilor și astmului. Ele stimulează în același timp și sistemul imunitar, pentru a putea combate infecțiile. Este demonstrat științific că, persoanele care suferă de astm alergic și alte alergii, prezintă deficiență de zinc. Consumați o mână de semințe pe zi, pe post de gustare. Ele se găsesc și ambalate și decojite, ca să nu aveți probleme cu cojile și erodarea dinților.
În medicina populară, aceste semințe sunt fierte în lapte, iar amestecul rezultat este băut pe stomacul gol, pentru a elimina paraziții intestinali. Totodată, datorită conținutului lor, sunt considerate ajutătoare și în cazul prostatei.
Uleiul de semințe de dovleac se găsește și sub formă de gelule (Pumpkin seed oil).
GHIMBIRUL
Ghimbirul este un antioxidant și are proprietăți antiinflamatorii. S-a demonstrat că extractul de ghimbir are o acțiune antimicrobiană împotriva bacteriilor și virusurilor care cauzează infecțiile respiratorii.
Faceți ceai de ghimbir aplicând următoarea metodă:
- feliați și presați ușor feliile de ghimbir;
- adăugați feliile de ghimbir în apa care fierbe;
- continuați să fierbeți, până când apa se închide la culoare;
- lăsați la infuzat;
- adăugați la final un pic de lămâie.
MIGDALELE
Migdalele au un conținut ridicat de calciu și, ca în cazul altor nuci, sunt o sursă de magneziu. Calciul și magneziul sunt esențiale pentru contracția și relaxarea musculară, inclusiv pentru mușchii netezi din căile respiratorii. Migdalele sunt și o sursă bună de proteine, conținând grăsimi monosaturate.
Migdalele sunt delicioase și le puteți consuma ca gustare de sine-stătătoare. Eu le prefer hidratate în apă rece și apoi decojite, fiind mai ușor de digerat.
Din migdale putem prepara și un lapte vegetal, care poate fi găsit și în comerț, la raioanele cu produse vegane și bio.
FRUCTELE DE PĂDURE
Fructele de pădure sunt o bogată sursă de vitamina C și antocianine - compuși care distrug radicalii liberi. Vitamina C este un antioxidant natural, având și efect antiinflamator. De asemenea, vitamina C are și proprietăți antihistaminice, dat fiind că ajută mastocitele (celulele care conțin histamină) să fie mai stabile în timpul reacțiilor alergice. Totodată, vitamina C ajută la o mai bună absorbție a fierului în sânge, contribuind la combaterea anemiei. Vitamina C din fructele de pădure este esențială pentru prevenirea alergiilor, astmului și inflamațiilor și ajută la stimularea sistemului imunitar. Pentru perioada din an când nu se găsesc proaspete, există ceaiuri cu extracte din fructe de pădure ce pot fi consumate în perioada răcelilor, dar nu numai, ele fiind indicate și persoanelor vârstnice și femeilor aflate la menopauză pe toată durata anului (desigur, cu pauzele necesare în cazul tuturor acestor tratamente).
LEGUMELE CRUCIFERE
Din familia legumelor crucifere fac parte: broccoli, conopida, varza, varza de Bruxelles, varza chinezească (bok choy). Acestea conțin minerale bune pentru sănătate, dar sunt și recunoscute ca fiind anticancerigene. Varza, cu un conținut ridicat de glutamină, este benefică pentru construirea și repararea membranelor mucoase, inclusiv a membranelor mucoase din tractul respirator. Aceasta blochează alergenii și agenții patogeni să intre în corp. Totuși, consumul excesiv și pe perioadă îndelungată nu e indicat, deoarece în acest fel, varza va produce anemie prin eliminarea fierului din sânge.
De asemenea, broccolli este și o sursă bogată de seleniu, ajutând la întărirea organismului, în special a sistemului imunitar, dar și de sulforafan, un compus puternic anticancerigen. Pentru ca broccolli să fie benefic, nu trebuie preparat termic îndelungat, până va ajunge să își schimbe culoarea în galben, ci va trebui fiert la aburi pentru 4 - 5 minute, apoi consumat imediat, cu puțin adaos de ulei de măsline și condimente după preferință.
CIMBRU ȘI OREGANO
Cimbrul are un conținut ridicat de uleiuri volatile - agenți puternici împotriva infecțiilor. El poate fi folosit pentru a calma inflamațiile în gât și tusea, reducând spasmele. De asemenea, poate fi folosit în cazul bronșitei, tusei convulsive și a astmului. Ceaiul de cimbru este foarte delicios și reconfortant, la fel ca și ceaiul de cimbrișor sălbatic, acesta din urmă ajutând și el la curățarea căilor respiratorii și vindecarea răcelilor.
Oregano este un antioxidant puternic, cu proprietăți antibacteriene, antifungice și antiparazitare, fiind indicat în tratarea glandelor inflamate, astmului, tusei, otitei și a infecțiilor virale. Uleiul esențial de oregano este indicat atât pentru uz intern, cât și pentru uz extern. Intern, poate fi consumat prin adăugarea a câtorva picături în ceaiul de plante sau apă.
Aceste plante-condiment sunt foarte puternice și nu trebuie exagerat cu consumul lor, fiind suficientă o cantitate mică de 1/2 - 1 linguriță rasă de plantă la o cană de ceai; se pot folosi și combinate - de exemplu mentă, fenicul, cimbrișor, dar în acest caz trebuie să le dozăm adecvat.
APĂ FILTRATĂ
O cantitate corespunzătoare de apă curată ajută să menținem membranele mucoase din tractul respirator la un nivel corespunzător de hidratare, fiind astfel capabile să combată infecțiile. De asemenea, apa ajută la subțierea mucoasei care se formează în căile respiratorii și care cauzează congestiile.
Supele clare de legume și ceaiurile din plante pot ajuta la menținerea unui nivel optim de hidratare, dar și de eliminare a congestiei. În plus, băuturile calde ajută cilii să se miște pentru a elimina agenții patogeni și materialele străine din sistem.
S-a estimat o cantitate zilnică optimă de 30 ml de apă / kg-corp, dar aici trebuie incluse și celelalte lichide, cum ar fi ceaiurile și supele. De exemplu, o persoană care are 80 de kg greutate, trebuie să consume 2400 ml de apă (lichide), zilnic, iar una de 60 kg, o cantitate de 1800 ml de apă, zilnic. Această cantitate este estimată de cercetători ca fiind optimă pentru buna funcționare a întregii mase de celule care alcătuiesc organismul uman.
Umidificatoarele de cameră, chiar și cele simple pentru calorifere, pot ajuta tractul respirator, nepermițând mucoasei să se usuce și să fie mai sensibilă la infecții, în special în lunile de iarnă.
De ajutor ne sunt și filtrele (purificatoarele) de aer.
Pe același principiu, evitați alimentele și băuturile care stimulează producția de mucoasă în exces, cum ar fi zahărul, alcoolul și cafeaua, care deshidratează corpul și irită căile respiratorii. Aș adăuga ca excepție vinul roșu natural, care ajută la vindecarea răcelilor și gripei, la fel ca și mierea de albine naturală, luată câte 1-2 lingurițe dimineața și 1-2 lingurițe seara.
Despre binefacerile vinului în tratarea unor afecțiuni, inclusiv ale tractului respirator, puteți citi aici:
- curățați și aspirați regulat covoarele;
- verificați camerele și pivnița pentru a vă asigura că nu există mucegai;
- ștergeți praful frecvent;
- exersați respirația abdominală.
S Î N Z I A N A
Max's concept.
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT
© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru