Translate

03 martie 2020

ZECE PAȘI DE URMAT PENTRU A TRECE LA UN REGIM DE VIAȚĂ VEGETARIAN SAU VEGAN


Când începem să ne îmbunătățim regimul alimentar, de obicei reducem sau eliminăm alimentele de proastă calitate, gustările cu mult zahăr și cofeina în exces sau de tot. Atunci când îi auzim pe oameni vorbind de un regim pe bază de plante, ei descriu de regulă cât de multă energie simt că au. Acest lucru este explicabil din moment ce majoritatea oamenilor mănâncă de două până la patru ori mai multe proteine animale decât au nevoie, ceea ce îi face să se simtă obosiți.
Proteinele animale au un atom de azot. Acest atom de azot trebuie să fie prelucrat cu multă apă pentru a fi eliminat din corp sub formă de uree. Problema e că cei mai mulți oameni nu beau suficientă apă. Nevoile de apă cresc atunci când mâncăm produse de origine animală. Dacă nu bem suficientă apă, rezultatul final va fi o stare de oboseală ce poate deveni permanentă. Când suntem deshidratați, chiar și 1%, devenim obosiți. Pe măsură ce cantitatea de proteine animale scade în regimul alimentar zilnic, nevoia de apă se reduce și oboseala este mai puțin probabilă.

Orice schimbare de stil de viață, inclusiv de regim alimentar, trebuie realizată treptat. Niciodată nu se trece la un regim de restricții drastice brusc, chiar și în cazul dietelor de slăbire. 
S-a demonstrat că majoritatea oamenilor nu pot tolera psihic restricțiile astfel că, după un anumit timp, se vor simți privați de anumite lucruri și cel mai probabil se vor întoarce la vechile lor obiceiuri. 
Așa și cu consumul de apă. Dacă nu ați fost obișnuiți să beți apă, începeți să introduceți treptat câte un pahar de apă între mese. Ulterior veți mai introduce câte un pahar de apă înainte de masă cu cel puțin 30 de minute, unul la culcare, ș.a.m.d., până ajungeți la cantitatea optimă de 30 ml de apă pentru fiecare kg-corp pe care îl aveți. Doar veganii nu au nevoie de atât de multă apă, dar fără a o reduce nici ei foarte mult. Valabil și pentru cei care vor ține post riguros.

Ca vegetarieni sau vegani, ați eliminat anumite alimente din regimul alimentar. Dacă nu ați devenit vegetarieni sau vegani din convingere, de exemplu din motivație spirituală și dorința de evoluție, care a fost mai presus decât necesitățile primare zilnice și propriile plăceri, atunci trebuie să vă conștientizați gândurile și eventualele senzații de ”restricție sau control”. Chiar și când voi înșivă ați hotărât să deveniți vegani, e posibil să aveți după un timp resentimente față de noul stil de viață adoptat. Resentimentele provin din gânduri negative de felul: ”O, fir-ar să fie, nu pot să mănânc asta”, sau ”merg la petrecere unde toată lumea mănâncă fripturi și eu stau să mă uit la pereți”, sau pur și simplu pentru că cei din jur, care au rămas carnivori sau omnivori, vă combat și fac glume pe seama dvs. Aici intervine mentalul, care va avea cel mai mare rol de acum încolo. 

Așadar, reformulați-vă gândurile cu afirmații care vă dau putere, de genul:

Fructele și legumele proaspete îmi dau energie pentru mai multe ore; în ele e înmagazinată energia solară ce-mi va fi transmisă și mie pe această cale.

Mă simt bine când îmi dau seama că obiceiurile mele alimentare ajută mediul și mai ales animalele. Iată câte vieți ale animalelor încep să salvez, nemaicontribuind la uciderea lor!


Îmi place cum noile obiceiuri alimentare mă fac să arăt la chip și cum îmi influențează starea de bine.
Mâncând în acest fel, atrag tot mai multă sănătate și energie.



În același timp, asigurați-vă că mâncați o diversitate de alimente, pentru că diversitatea vă ajută să preveniți monotonia și plictiseala. Iată, eu de când nu am mai mâncat carne am reușit să descopăr sute de rețete, majoritatea fiind postate pe blogul https://vegimax.blogspot.com/. Mai întâi am trecut la rețete vegetariene, dar pe parcus și vegane, rețete pe care le-aș fi făcut rar sau deloc. De ce? Pentru că e mai simplu și comod să mânânci un sandviș cu șuncă sau să faci o friptură decât să prelucrezi și să combini legume și vegetale și să iasă ceva apetisant. În plus, cu legumele și fructele produci mai mult gunoi menajer, care va trebui evacuat zilnic. Din fericire, e biodegradabil, ba chiar benefic solului.

Nu trebuie să urmați cursuri de bucătărie vegetariană sau vegană pentru asta. La început puteți folosi aceleași rețete pe care le cunoașteți, dar în care să înlocuiți componentele provenite de la animale cu echivalentul lor vegan, cum ar fi: tofu, seitan, proteine vegetale texturate, tempeh, unt de arahide, ulei de cocos, lapte vegetal, smântănă vegetală, etc. Începeți să adăugați fasole în diferite feluri de mâncare: la salate, mâncăruri cu orez, cdeu linte, la ciorbe și mâncăruri la cuptor. Nu uitați nici de mazăre. Amintiți-vă că cerealele, legumele, fasolea și nucile ne furnizează proteine.

Nu vă fie teamă că veți duce lipsă de proteine, deoarece:

  • o felie de pâine sau o jumătate de ceașcă de orez au 3 grame de proteine fiecare;
  • o jumătate de ceașcă de legume gătite sau o ceașcă de legume crude au 2 grame de proteine; 
  • un fruct sau o ceașcă de suc din fructe au 0.5 grame de proteine;o ceașcă de lapte sau iaurt au 8 grame de proteine. 
Carnea are 7 grame de proteine la o cantitate de circa 30 grame, deci e chiar prea multă pentru nevoile organismului și nu e de neînlocuit.

În concluzie, a fi vegan nu înseamnă să mănânci doar salate de crudități ! Bine, poți mânca numai salate, dar de ce ți-ai face asta când ai la dispoziție atâtea opțiuni, o mulțime de  preparate foarte diverse, în care îți poți folosi din plin  creativitatea ?!?



ZECE PAȘI RECOMANDAȚI PENTRU TRECEREA LA UN REGIM VEGAN
1.  Adoptați un program de meditație, cum ar fi Yoga, sau luați-vă obiceiul să stați așezați cu ochii închiși 15-30 de minute zilnic. În acest timp, observați-vă respirația, gândurile și emoțiile. Eliminați pe rând toate gândurile care vă vin, încercând să creați o stare de liniște totală și de pace interioară. Conștientizați ce senzații și mesaje vă transmite corpul în acest timp. Ar fi interesant să scrieți la sfârșit, într-un jurnal, ce ați simțit în cursul acestor meditații.
2.  Nu mâncați niciodată absent, mestecând și înghițind mâncarea în mod automat, mecanic. Conștientizați senzațiile pe care le aveți cu fiecare bol de mâncare mestecat și ce vă transmit papilele gustative. Indicat ar fi să mâncați un singur aliment odată. Notați în jurnal cum ați simțit că vă influențează fiecare aliment în parte.
3.  Observați ce stare aveți atunci când mâncați carne, dar și după aceea. Conștientizați că fiecare bucată a făcut parte din corpul unei ființe vii, care a fost ucisă ca să fie mâncată. Apoi, consemnați aceste senzații și gândurile care v-au venit în minte în jurnal, fără a prelucra, judeca sau cenzura.
4.  Analizați-vă starea atunci când consumați produse lactate, atât în timpul, cât și după.
5.  Cumpărați câteva reviste și cărți cu rețete vegetariene și vegane, chiar dacă încă nu ați renunțat la consumul de carne. Studiați rețetele și gândiți-vă cum ați putea folosi deja înlocuitorii de produse animale în preparatele dvs. actuale, așa cum sunt prezentate în rețetele vegane.
6.  Eliminați carnea de porc,
 vită și oaie din dietă.
7.  Eliminați carnea de pui și de curcan.
8.  Eliminați produsele lactate.
9.  Eliminați ouăle.
10. Eliminați peștele.

Aceasta este ordinea renunțării la alimente. Dacă veți scoate de tot carnea dar veți continua să consumați produse lactate, veți avea cel mai nociv regim deoarece este cel care vă va produce mult mucus în organism ce va fi stocat și care, cu timpul, vă va putea crea multe probleme de sănătate. Totodată, vă va și îngrășa.
Scopul este să aveți succes în schimbarea regimului de viață, fiind în același timp îngăduitori cu voi înșivă. Trecerea bruscă de la un regim omnivor la unul vegan va șoca organismul, dar s-ar putea să vă producă și frustrări și nemulțumiri după un timp și să reveniți la vechile obiceiuri. 

Aceste etape pot fi urmate în decurs de câteva luni sau chiar ani. Unii se opresc la o etapă intermediară și rămân acolo pentru mai mulți ani. Cei care au renunțat la toate alimentele animaliere cu excepția peștelui se numesc pesco-vegetarieni. În trecut au existat populații longevive care se hrăneau exclusiv cu pește și beau vin. Aceia se numeau ihtiofagi. Din punct de vedere spiritual, singura carne admisă este cea de pește. 

Dar, pe măsură ce aceste schimbări se produc în regimul vostru de viață,este indicat, mai ales la început, să vă rezervați câte o zi pentru detoxifierea organismului, zi în care veți consuma numai lichide: ceaiuri de plante, smoothie-uri, iar a doua zi veți introduce ca hrană solidă doar orez fiert în apă cu sare.

Pe măsură ce veți începe să vă schimbați regimul alimentar, veți simți modificări și la nivel mental. Începeți să deveniți mai sensibili, mai empatici, mai deschiși către oameni, către animale, către univers. Începeți să simțiți alte mirosuri și arome, să vedeți alte culori, iar gustul papilar se va modifica și el, devenind mai sensibil și selectiv. Prietenii și/sau familia vă vor lăuda sau vă vor critica pentru schimbările făcute în vița dvs. Important e să nu ascultați de nimeni și să vă vedeți mai departe de obiectivele pe care vi le-ați stabilit. E vorba de viața dvs., nu a altora. Nu trebuie să continuați să trăiți după cum vă stabilesc alții.

De ce se fac aceste modificări la nivel mental, dar și al senzațiilor și trăirilor? Pentru că produsele animale consumate v-au închis chakrele. În special carnea le închide de tot. Pe măsură ce le scoateți din regimul dvs. și introduceți tot mai multă hrană non-animală, chakrele încep să se deschidă. Ședințele de meditație vă vor ajuta să vă curățați mental și spiritual. Ideal ar fi să adoptați și un program de exerciții fizice pe care să le executați regulat, acasă la dvs. Nu sunt necesare sporturi de performanță. Treptat, treptat, veți vedea că ați devenit alt om. Cei care pretind că fac yoga și meditații dar continuă să mănânce carne, nu vor obține absolut niciun rezultat, nicio transformare pe niciun plan. La fel și cei care trec la un regim vegan fără a-și acorda și un timp de meditație zilnică, benefic în primul rând pentru eliminarea stresului. În timpul acelei ”liniști” interioare pe care o oferiți organismului, toate organele se vor reseta la parametri normali.



CE FACEM CU COPIII MOFTUROȘI ?



Cum să procedați în cazul copiilor mofturoși dacă vreți să-i convertiți la un regim vegetarian sau vegan, da, asta poate fi o problemă, deși nu în toate cazurile.

Dacă vreți să prezentați copiilor alimente vegane, faceți-o treptat. De exemplu, gătiți și serviți împreună hot-dogs obișnuiți cu cei preparați cu tofu organic. Atunci când serviți lapte, amestecați un sfert de pahar de lapte de migdale sau de orez organic cu laptele obișnuit. Exprimați-vă cu voce tare plăcerea de a mânca alimente vegane.

Dacă ați fost consumatori de junk-food sau alimente procesate până în momentul de față, trebuie să știți că dorința de a le consuma poate dura încă vreo câteva luni. Din fericire, după o lună sau două, pofta de sare, zahăr și grăsimi va fi înlocuită foarte probabil de dorința de a mânca alimente integrale.

Puteți ușura situația scoțând din dulapuri și frigider hrana nepotrivită, bomboanele și alte dulciuri din comerț. Mierea poate rămâne, mai ales că pentru creier e benefică. E bine ca în acest timp să aveți la îndemână alimente sănătoase pregătite, cum ar fi un bol cu struguri organici, cu zmeură coaptă, felii de pepene, humus, trail mix (amestec de fructe uscate, nuci și ciocolată) și crochete din cereale integrale.

Iată câteva idei de mese vegane care oferă copiilor proteine complementare:

  • budincă de orez făcută cu lapte de migdale sau chiar lapte de orez;
  • piure (creme) din diferite legume cum ar fi: mazăre verde, mazăre galbenă, avocado, fasole boabe;
  • humus cu pâine pita;
  • burger vegetarian taco cu tortilla din porumb organic;
  • supă cu orz, orez brun organic și varză kale;
  • supă cu macaroane și fasole;
  • supă de roșii cu orez;
  • supă de morcovi cu paste;
  • supă clară de legume (albitură) cu fidea din orez. 
Idei vegane pentru gustări rapide: 

  • fructe uscate;
  • amestec de fructe uscate, nuci și ciocolată;
  • floricele (popcorn);
  • prăjituri cu orez;
  • iaurt organic vegetal; 
  • resturi de pizza sau felii de pizza vegetariană congelate;
  • smoothie-uri;
  • humus (din năut sau mazăre uscată )cu pâine pita;
  • o brioșă și un suc;
  • covrigi cu unt de arahide;
  • sandviș cu unt de arahide și banană sau jeleu de fructe;
  • unt de migdale cu pișcoturi. 
Toate acestea sunt valabile și pentru perioada postului în cazul în care doriți să postiți împreună cu toată familia, inclusiv copiii.

Dacă ați reușit să treceți de toate cele 10 etape și ați devenit vegan, nu uitați că veți putea dobândi, în timp, anumite carențe de vitamine și minerale, deoarece nu întotdeauna reușim să echilibrăm nutrienții și să facem cele mai bune combinații alimentare. Deci întrebarea care se pune este: ar trebui oare veganii să-și suplimenteze regimul alimentar cu vitamine și minerale? Răspunsul, în cele mai multe cazuri, este DA ! 



CE SUPLIMENTE CU VITAMINE ȘI MINERALE AR TREBUI SĂ IA VEGANII?
În primul rând, veganii au nevoie în mod special de vitamina B12, din trei motive principale:
  • cantitatea de vitamina B12 din solul și recoltele noastre s-a redus din cauza modului modern de cultivare și recoltare;
  • alimentele procesate rămân cu foarte puțină B12;
  • în unele alimente, în loc de vitamina B12, apare un compus numit ”analogs”. Acest compus arată ca vitamina B12, dar nu îndeplinește niciuna din funcțiile vitaminei B12. Deci ocupă poziția, fără să îndeplinească sarcina.
Dacă sunteți vegani care nu stați foarte mult la soare, va trebui să luați suplimente cu vitaminele D și K (vitamina K ajută la asimilarea vitaminei D).
Cercetările în domeniul nutriției au început focalizându-se asupra prevenirii bolii. Multe dintre vitaminele și mineralele necesare corpului uman au fost descoperite deoarece oamenii dezvoltaseră o boală pe care vitaminele sau/și mineralele reușeau să o vindece.
În ziua de astăzi, studiile nutriționale se focalizează pe susținerea unei stări optime de sănătate. În viitor, poate că se va ajunge la o știință solidă a administrării de vitamine și minerale în combinație cu un anumit regim alimentar. Deocamdată, suntem în situația de a experimenta singuri utilizarea diferitelor suplimente nutritive, a vitaminelor și mineralelor, pentru acoperirea deficiențelor nutriționale.
Cantitățile zilnice recomandate de fiecare producător, care apar înscrise pe ambalaj, sunt generice și nu stabilesc cantitățile optime pentru fiecare persoană. Aceste recomandări nu țin seama nici de factorii de mediu, nici de stilul de viață care influențează aceste carențe nutriționale (alcoolul, fumatul, aditivii alimentari, metalele grele și monoxidul de carbon).
Iată, totuși, câteva recomandări practice:
  • Luați un supliment cu vitamine și minerale de înaltă calitate.
  • Luați antioxidanți. Cei mai importanți antioxidanți din corp sunt vitaminele C și E. Dozele recomandate pentru acești antioxidanți sunt între 400 și 800 de unități internaționale (U.I.) de vitamine E (d-alfa tocoferol) și de 500 până la 1.500 mg de vitamina C (acid ascorbic).
  • Luați zilnic o lingură de ulei de in nerafinat, despre care mulți experți consideră că restabilește nivelul optim de acizi grași neesențiali.
Atenție la extremele apărute în ultimii ani în materie de nutriție: să nu mănânci niciun fel de grăsime, să consumi de două până la patru ori cantitatea de proteine necesare și să iei doze foarte mari de vitamine și minerale. La fel cum sângele nostru are un echilibru al PH-ului cu extremele: prea acid sau prea bazic, tot așa și sistemul imunitar: când luăm prea multe sau prea puține vitamine și minerale, sistemul nostru imunitar devine stresat, iar noi vom fi mai predispuși la boală. Echilibrul este elementul principal și în acest caz.
Când alegeți vitaminele, citiți etichetele pentru a găsi ingredientele animale ascunse. Evitați capsulele gelatinoase care sunt făcute din oase și mușchi de vacă, dar și vitaminele obținute din pește, carne de vită sau produse lactate. Majoritatea magazinelor cu produse bio oferă astăzi vitamine speciale pentru vegetarieni și vegani. Acestea sunt marcate cu indicația ”pentru vegetarieni” sau ”vegetarieni și vegani” sau simplu, ”pentru vegani”. Faceți tot posibilul să alegeți vitamine organice, în special vitamina C care este produsă din porumb. De asemenea, puteți suplimenta regimul cu pulbere de proteine vegane. Faceți amestecuri din fructe proaspete, lapte de ovăz sau migdale fără grăsime și o măsură de proteină pulbere (smoothie-uri). Fiți atenți la dubla suplimentare cu multivitamine sau în amestec cu sucuri, deoarece majoritatea pudrelor disponibile la magazinele de specialitate conțin o mare diversitate de vitamine și minerale.
Un alt ingredient care poate fi adăugat la shake în locul proteinei pulbere este tofu moale, care va da o consistență cremoasă și vâscoasă, constituind în același timp și o sursă de proteine. Dacă sunteți vegani, verificați lista de ingrediente ale pulberilor de proteine, pentru a vă asigura că nu sunt făcute cu lapte sau zer.

Privitor la suplimente, Asociația Dietetică Americană afirmă:
Atât regimul alimentar vegetarian, cât și cel vegan, pot furniza hrana complet adecvată, care să întrețină o sănătate bună. Nu este nimic inerent greșit în niciunul din ele. Dacă alegeți să eliminați carnea din dietă, trebuie să găsiți înlocuitori potriviți din plante pentru unele substanțe nutritive. Dacă alegeți să eliminați și produsele lactate, trebuie să mai adăugați câteva. Atunci când eliminați toate alimentele de origine animală, trebuie să vă bazați pe alimente și suplimente nutriționale fortificate.

Din punct de vedere spiritual, nu vom obține nimic dacă nu eliminăm carnea din dieta noastră. Nimic nu ne poate face atât de mult rău, atât din punct de vedere al sănătății, cât și al evoluției noastre spirituale, cât ne face carnea. Dacă nu este posibil să renunțați complet la ea, din motive medicale de exemplu, atunci excepție poate face peștele, care este altceva, dar și acela consumat rar. 

Dacă deveniți doar nemâncători de carne dar nu reușiți să renunțați și la celelalte produse animaliere (lapte, ouă, brânză), atunci puteți face totuși un bine animalelor cumpărând numai produse organice  de la producători particulari, care își cresc animalele în libertate, oferindu-le condiții aproape ”umane” în gospodăriile lor personale, unde sunt îngrijite cu dragoste, fără a fi chinuite, maltratate, ținute în spații închise, hrănite necorespunzător, așa cum se întâmplă cu cele crescute în regim industrial, unde se urmărește doar obținerea unui profit cât mai mare, fără a mai respecta drepturile animalelor la o viață normală și o moarte fără durere.

”Noi toți suntem creaturi ale lui Dumnezeu. Nu este normal să ne rugăm la Dumnezeu pentru milă și dreptate, în timp ce continuăm să mâncăm carnea animalelor ucise pentru noi.” 

Isaac Bashevis Singer, 
laureat al Premiului Nobel pentru Pace.



S ΠN Z I N A


Max's concept.

© Copyright 2020 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu: