Translate

15 noiembrie 2011

GIMNASTICA ZILNICĂ ŞI ALTE SFATURI PENTRU A TE SIMȚI TÂNĂRĂ LA ORICE VÂRSTĂ



SPORTUL - MAREA PASIUNE A VIEŢII MELE

Am vrut să încerc acum 20 de ani şi apoi n-am mai îndrăznit niciodată: scufundări, exerciţii la trapez, paraşutism, parapantă, ski, patinaj artistic ... acum ori niciodată! 

Este palpitant, aşa cred!

Nu e niciodată prea târziu pentru a vă vedea visul cu ochii. În primul rând, pentru a te simţi tânăr.

Exerciţii la trapez?!? Ca acrobaţii la circ?!? Ei da... Evident, cel mai greu este să înfruntaţi înălţimea (cele care au rău de înălţime vor renunţa, aşa ca mine). La început, sunteţi "înhămate", aveţi curele de siguranţă şi, odată ajunse acolo sus, învăţaţi arta de a face din corpul vostru un balansier ... Exersând două ore pe săptămână, aveţi nevoie de trei luni pentru a vă lansa în salturi. Ameţitor ! Din păcate, eu am renunţaaaat, asta e!

Dar... dacă vrem să rămânem, totuşi, cu picioarele pe pământ, nu strică să ne apucăm de un sport mai ... terestru.



DESPRE GIMNASTICA ZILNICĂ PE CARE O PUTEM FACE CA AMATORI

E imposibil să trecem peste necesitatea mişcării zilnice. Puteţi face gimnastică zilnică şi acasă, la domiciliul vostru, dacă nu frecventaţi asiduu o sală de sport. Gimnastica trebuie să dureze minim 30 de minute şi trebuie făcută zilnic, sau cel puţin de trei ori pe săptămână. Efectele sunt sigure.

Dacă nu avem dispoziţie zilnic pentru asta, va trebui să ne facem un program de minim 40 de minute măcar de 3 ori pe săptămână.

Fără gimnastică ne simţim fără vlagă, suntem mai puţin activi. Putem să ne facem propriul nostru program, de exemplu ne stabilim în fiecare luni, miercuri şi sâmbătă sau în fiecare seară, după ce toată lumea din casă a luat cina... Îmbrăcămintea confortabilă va fi de-ajuns. Trebuie, în schimb, să vă echipaţi cu o mica saltea din burete pentru a vă proteja spatele şi, pentru cele mai curajoase, gantere (greutăţi) de 1-2 kg, care vor spori efortul braţelor şi al picioarelor. Putem achiziţiona 2-3 aparate de fitness pentru uzul casnic, dacă avem spaţiu suficient: o bicicletă de interior, obişnuită sau eliptică, un stepper, o bandă de alergat, o trambulină... Vara, o putem practica afară, ca să ne şi oxigenăm. Dar şi în interior putem aduce îmbunătăţiri prin folosirea unor aparate saline sau care filtrează, umidifică și ionizează aerul în interior pe durata programului de exerciţii. Gimnastica e utilă pentru a întreţine tonusul, pentru a reface abdomenul, pentru a vă reîntineri spatele, a vă subţia talia, a vă întări pântecele, a atenua "aripioarele", pentru a avea fese mai ferme, pentru a conferi un contur armonios picioarelor... Depinde de fiecare să-şi găsească şi să păstreze mişcările corespunzătoare. În privinţa asta, sunt foarte multe posibilităţi: CD-uri, DVD-uri, cărţi cu schiţe, clipuri de pe internet... Putem schimba programul de exerciţii lunar, pentru a solicita alternativ diferite zone.

Obiectivul principal este stabilirea unui ritm şi menţinerea lui!

Vom câştiga supleţe, rezistenţă, fermitate, pentru întreaga viaţă. Pentru cele care se gândesc că nu au facut sport în viaţă, că nu au flexibilitate suficientă, nu au spaţiu în casă pentru aparate şi nici timp de mers la sală... ideal este să vă achizitionaţi o trambulină, aşa cum este cea din poză. O puteţi rezema oriunde în casă, fără să vă ocupe loc decât atunci când o folosiţi. Sunt trambuline cu diverse diametre, aşa încât e necesar să luaţi în considerare acest lucru când o achiziţionaţi. Trambulina asigură celulizarea şi oxigenarea întregului organism în doar 15 minute (de dorit, zilnic).

Eu am achiziţionat una cu diametrul de 100 cm în urmă cu ceva timp şi încă e în bună stare, o pot folosi şi astăzi. În privinţa programului, există desigur şi cărţi, şi DVD-uri, dar mie mi-a plăcut un program propriu şi personal pe care l-am adoptat încă din tinereţe şi care mi-a fost de folos. Ulterior mi-am achiziţionat şi câteva aparate, pentru a alterna tipurile de mişcare şi a nu intra într-o rutină.

Referitor la trambulină, pentru cei care nu stau bine cu echilibrul la început, vă sugerez să căutaţi o trambulină prevăzută cu cadru de sprijin. Aveţi grijă însă să verificaţi la câte kilograme e prevăzută să reziste. De asemenea, consultați medicul înainte să vă apucați de sărituri pe trambulină pentru a vedea dacă nu aveți contraindicații.

Sfaturi împotriva aripioarelor

Dacă nu aveţi nici timpul, nici cheful de exerciţii, cumpăraţi săculeţi de nisip care se ataşează de gleznă şi încărcaţi-vă astfel picioarele cu greutăţi de 0.5 - 1 kg fiecare, pe care le purtaţi prin casă în timp ce faceţi curăţenie, pregătiţi masa, etc. La sfârşitul a 1-2 luni, inesteticele "aripioare" din susul coapselor se vor topi.

Păstraţi-vă abdomenul plat

Dacă avem burtica umflată mai tot timpul, în primul rând va trebui să identificăm cauzele. Când apar aceste balonări atât de jenante? După ce luăm masa? După o perioadă de stres? Aparatul digestiv este în strânsă legătură cu creierul şi cea mai mica nemulţumire se repercutează asupra intestinelor. Împotriva acesteia nu putem face mare lucru, dacă nu devenim conştiente că avem nevoie de metode de relaxare gen yoga, acupunctură, plimbări în aer liber, meloterapie.

Mâncaţi în linişte întotdeauna, nu pe fugă. Nu consumaţi grăsimi procesate termic, condimente, gumă de mestecat, băuturi carbogazoase. Lichidele uşurează tranzitul intestinal şi contribuie la eliminarea toxinelor. Putem, de asemenea, să ajutăm metabolismul luând cărbune medicinal (absoarbe gazele), antispastice (doar la recomandarea medicului) şi probiotice (care vor reface flora intestinală). Dacă burtica a apărut dintr-un exces de grăsime, trebuie să evitaţi zaharurile rapide, să practicaţi exercitii fizice (mersul pe bicicletă, mersul pe jos, alergarea, ș.a. ). Solicitaţi-vă muşchii abdominali în mod regulat. 

Atenție:
Exerciţiile pentru abdomen nu se practică în fiecare zi, ci de maximum trei ori pe săptămână!!! 

Oferiţi-vă câteva şedinţe de gimnastică abdominală la un kinetoterapeut; el vă va arăta mişcările corespunzătoare care nu vă vor afecta spatele. Le puteţi face apoi toată viaţa. Pentru a păstra ritmul şi a păstra motivaţia, apelaţi la un antrenor pentru o şedinţă pe lună. 

Singură, da, se poate, dar este mai greu și trebuie să ai multă voință!



Chirurgia rotunjimilor

Dacă burtica este prea rotundă şi dacă abdomenele nu dau rezultate, rămâne soluţia chirurgiei estetice. Există şi aici mai multe tehnici.

Grăsimea de pe abdomen este foarte rezistentă şi trebuie mult efort (regim şi abdomene) pentru a scăpa de ea. Liposucţia poate avea un rezultat bun asupra unei burţi rotunde, cu condiţia ca pielea să aibă un tonus bun - să fie groasă şi elastică pentru a se putea întinde pe noua formă a corpului fără a avea aspectul neplăcut de "tablă ondulata". Un chirurg abil va putea scoate până la 1 litru de grăsime sub anestezie locală (dacă se scoate o cantitate minimă de grăsime), sau anestezie generală. În cazul unui pântec moale sau mărit, trebuie scoasă grăsimea, dar să se retensioneze şi muşchii dacă centura abdominală s-a relaxat prea mult. Realizată sub endoscopie, această intervenţie va permite reconstruirea unui abdomen neted şi ferm. Ea este adeseori recomandată femeilor care au avut mai multe naşteri.

O soluţie radicală!

O altă soluţie, mai grea însă, este plastia abdominală, numită și lipectomie, care permite remodelarea abdomenului chiar şi în cazurile cele mai disperate. Această operaţie delicată lasă o cicatrice destul de mare (pana la 40 de cm) în partea de jos a abdomenului.
Trucuri!

Pentru cele care nu îndrăznesc să treacă la acţiune, sunt 1001 trucuri pentru a camufla un pântece rotund: colanţii "abdomen plat", care comprimă pernuţele inestetice; colanţii pentru talie şi şolduri, realizaţi dintr-un material foarte fin, cum ar fi microfibra; în sfârşit, diverse tipuri de corsete foarte sexy, care vă fac să câştigaţi în supleţe. 



Mersul pentru picioare frumoase!

Mergeţi cât mai mult - acesta este cuvântul de ordine al tuturor celor care vor să-şi păstreze piciorul fin şi zvelt.

Sunt mai multe feluri de mers. Atenţie însă: a merge nu e totuna cu a vă plimba! Atunci când vă învărtiţi să faceţi cumpărături sau când vă uitaţi în vitrine, nu mergeţi, ci bateţi pasul pe loc. 

Mersul trebuie să devină o a doua natură, ca un reflex. Activitate preferată de cei care nu agrează sportul, mersul favorizează destinderea, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, oxigenează celulele, ajută la digestie, uşurează tranzitul intestinal, previne sau încetineşte osteoporoza... Un studiu japonez recent a arătat că oamenii de vârstă medie care mergeau 20-30 de minute pe zi cam de cinci ori pe săptămână, au diminuat cu 12 % riscul hipertensiunii şi, în plus, au pierdut din greutate. 

Ideal este să faceţi 10.000 de paşi pe zi, cu o viteză de 8000 pe oră. Este foarte important şi pentru sănătatea mintală - stimuleaza concentrarea, capacitatea de planificare şi coordonarea.
De asemenea, dansaţi cât mai des, chiar şi acasă.

E mai bine în apă cumva? Putem merge peste tot, dar mai ales prin apă. Dacă apa rece nu vă sperie, mergeţi prin apă (vara!), cufundându-vă cel puţin până la genunchi. 

Ce facem când nu e vară? Putem să punem nişte pietricele într-un lighean şi apă peste, şi apoi să mergem pe loc... masând totodată şi tălpile picioarelor. Masajul astfel realizat poate modela vizibil forma gambei. Şi doar în câteva zile! La plajă, mergeţi cu picioarele goale prin nisip. Nisipul masează tălpile şi calmează tot piciorul. Mergeţi, este bine pentru orice: pentru a vă păstra gambele frumoase şi pentru a avea o bună circulaţie sangvină. Dar mai putem să achiziţionăm un aparat special pentru masajul tălpilor, tot pentru binele nostru.
Despre drenaj!  

Femeile se plâng adesea că "reţin" apă. Picioarele se umflă şi este neplăcut. Ce e de făcut ?

Iată o metodă simplă: dormiţi întotdeauna cu o pernă sub picioare, aplicaţi pe gambe un gel cu camfor, mentolat, pe care e bine să-l păstraţi în frigider, apoi, întinse pe covor, ţineţi picioarele în poziţie verticală, pe un perete, timp de 10 minute. În plus, vă puteţi oferi 10 şedinţe de drenaj limfatic la un kinetoterapeut.


Răsfăţaţi-vă!

Trebuie să recunoaştem: nu e nimic mai bun decat să stăm o oră sau două fără să facem nimic, să ne cufundăm în linişte...

Unele femei frecventează saloanele speciale, în primul rând cu gândul la eficacitate: îngrijirea feţei este necesară. După o demachiere atentă, gomaj, terapie cu ozon care deschide porii, eliminarea punctelor negre, mască şi masaj, pielea va deveni mai netedă, mai proaspătă şi adesea mai fermă. Programaţi-vă un tratament la fiecare 3 luni. Puteţi, de asemenea, să frecventaţi un salon doar pentru a vă destinde, pentru plăcerea de a vă aşeza întinsă cu o compresă pe ochi, cu o mască pe faţă, pe scurt, pentru a uita de tot şi de toate...

Pentru corp şi spirit...

Tot mai multe centre propun tratamente faciale şi corporale, chiar pentru o zi sau o jumătate de zi - combină epilarea, gomajul corpului, îngrijirea feţei (împrospătare, purificare, remodelare...). Înainte de a vă hotarî să faceţi turul saloanelor din oraş, întrebaţi care sunt "specialităţile casei", vizitaţi eventual cabinetele, pentru a vedea dacă vă place ambientul şi ceea ce oferă la faţa locului. Unele cabinete sunt atât de mici încât nu o să le suporţi dacă suferi de claustrofobie. Apoi, întrebaţi dacă se fac abonamente. Pentru cei cu adevărat interesaţi, este adesea formula ideală. Baia turcească (hammam), foarte la modă de câţiva ani, vă oferă mai multe posibilităţi: după baia de aburi şi masajul tradiţional, o cosmeticiană  se ocupă de faţă. Puteţi şi dejuna, bea un ceai de mentă şi apoi puteţi să vă coafaţi şi să vă machiaţi. Mergeţi eventual şi cu prietenele pentru a putea trăncăni liniştite. Este locul ideal pentru a scăpa de stres. Unele îşi petrec aici timpul încă din adolescenţă.

Tratamente ţintă:
  • Saloanele de frumuseţe propun adesea tratamente axate pe îngrijirea siluetei.

  • Aparate sofisticate, masaje speciale, creme adecvate, împachetări cu produse termogenice şi anticelulitice.

  • Putem merge şi aici o dată sau putem chiar să ne facem un abonament pentru un tratament complet, mai avantajos ca preţ şi cu efect sigur.

CÂT DE IMPORTANTĂ E ALEGEREA ŢINUTEI ADECVATE? 

Dulapurile noastre explodează. Cu toate acestea, mereu nu avem cu ce ne îmbrăca. Înseamnă că e timpul să facem o selecţie şi, poate, să găsim un nou stil.

Deci... 
Pasul 1: aruncăm !
Pasul 2: cumpărăm !
Pasul 3: ne schimbăm look-ul !

La o revizie a dulapului, o să constatăm că sunt o mulţime de haine pe care le păstrăm, unele de ani buni. Pentru că ne-am ataşat de ele, pentru că ne amintesc de ceva frumos, pentru că nu îndrăznim să le aruncăm... le păstrăm dar nu le mai îmbrăcăm. Ar trebui sa le dăm cuiva care are nevoie de ele. În orice caz, ele nu mai corespund. Acea rochie care ne ajunge până în partea de sus a feselor, acel tricou mulat care "se sparge" pe noi, acel pulover larg care ne face să arătăm ca un sac de cartofi ...

Adoptă un nou stil, mai actual!

Anii au trecut şi stilul nostru vestimentar s-a conturat. La 50 de ani nu ne mai îmbrăcăm ca la 20. Preferăm materiale frumoase, piesele vestimentare bine croite şi de bună calitate; suntem gata să cheltuim un pic mai mult pentru îmbrăcămintea pe care o vom păstra timp îndelungat şi pe care o vom purta adesea. Trebuie să fugim ca de ciumă de rochiile prea cuminţi pe care le preferam când voiam să facem "pe lady" dar care, acum, ne fac îngrozitor de "cucoane". Dacă suntem sportive şi ne-am menţinut corpul într-o formă bună, putem păstra blugii, bermudele, pantalonii scurți, colanții, altfel nu.

Trebuie în primul rând să îndrăzniţi să vă acceptaţi silueta. Dacă aveţi un mic pântec şi o talie mai groasă, trebuie să reduceţi la maximum detaliile din jurul taliei (obligatoriu fără curea), evitaţi fustele plisate, buzunarele, vestele scurte. Preferaţi rochiile mai scurte pentru a vă arăta picioarele (doar dacă sunt drăguţe), dar numai puţin mai sus de genuchi, adoptaţi costumul bărbătesc cu vesta lungă, etc. Haideţi, umpleţi sacii de plastic şi daţi-i. Nu are rost să menţineţi un dulap supraaglomerat, degeaba. Dulapul va deveni liber şi vom putea să mergem la cumpărături, hotărâte să venim cu noi achiziţii.

Tragem linie... 
  • Pentru fustele scurte, decolteurile prea mari, tricourile tip marinar, pantalonii "pescăreşti" pentru oraş, puloverele lipsite de orice formă, rochiile cu volane (în stil ţigănesc), bluzele ţărăneşti lungi cu broderie englezească, bluzele din material sintetic, tricoul prespălat de tipul "tide&dye", tricourile fără mâneci cu bretele fine din licra, fusta lungă care mătură pe jos ... 

  • Toate laolaltă... în saci cu ele!!!

BIJUTERIILE

Cu bijuteriile se întâmplă ca şi cu hainele. Vine un moment când nu le mai suportăm. Ele nu mai merg, nu se mai potrivesc. Şi aici trebuie să facem o selecţie.

Sunt bijuterii de-o viaţă-ntreagă, probabil, bijuterii care ne-au însoţit o mică parte din drumul vieţii. În privinţa bijuteriilor, ca şi a hainelor, gusturile noastre evoluează. Am preferat un urs de aur pe care l-am purtat ca pandantiv la gât ani întregi şi ne dăm seama că l-am uitat în fundul unui sertar. Avem impresia că acum ne face prea tânără, prea fâşneaţă. În schimb, dăm peste un inel gros din anii '40 pe care ni l-a lăsat moştenire o mătuşă în vârstă şi pe care nu îndrăzneam să-l purtăm ... Acum îndrăznim ! Acum îndrăznim să purtăm chiar şi bijuteriile impunătoare. Este o modalitate de a ne afirma, de a arăta cine suntem.

O alegere personală!

După o anumită vârstă, preferăm bijuteriile mai puţin numeroase, dar alese cu grijă. Alergăm să le cumpărăm, deşi altădată aşteptăm să ne fie oferite. Dar gusturile noastre nu mai sunt la fel! Uităm brelocurile, cerceii lungi, colierele pe care le puneam unele peste altele, ca şi garnitura de pietre preţioase colier-cercei-brăţară care ne face "cucoane" şi ne adaugă încă 15 ani instant. Alegem pietre discrete, preţioase sau fine, perle, un ceas frumos. Ne plac mai puţin cele care bat la ochi şi zorzoanele, preferăm frumosul şi "calitatea care învinge cantitatea". 

Dar.. atenţie ! Există studii ştiinţifice care fac conexiune între dereglări în sănătatea femeilor şi bijuteriile pe care acestea le poartă pe degete. Se ştie că sunt multe puncte de contact pe degete care sunt conectate cu organe interne. De exemplu, un inel purtat pe cel de-al patrulea deget cauzează tulburări ale sfârcurilor, organelor reproductive si glandelor endocrine. Un inel pe degetul mijlociu poate influenţa apariţia arteriosclerozei sau o presiune a sângelui foarte mare, un inel pe degetul mare - dureri de spate, calcifierea oaselor şi inflamaţii ale rădăcinilor nervilor spinali. Purtarea frecventă de bijuterii pe degetul mic duce la dereglări ale duodenului. Aceste lucruri se pot întâmpla mai ales dacă inelele "ne strâng" sau sunt prea fixe pe degete.
Sfatul meu: nu încărcaţi degetele cu obiecte străine, bijuterii. Daţi jos verigheta când dormiţi - mâinile trebuie să se odihnească complet din când în când. Când aveţi timp (de exemplu când vă uitaţi la televizor), masaţi degetele mâinii drepte şi stângi pe rând, fiecare zece minute - masând mâinile, îmbunătăţim vederea. Dacă veţi face aşa zilnic, nu veţi mai avea nevoie de ochelari, iar mâinile voastre vor fi complet odihnite.

Cum se întreţin bijuteriile?
  • Simplu ! E suficient să umpleţi un mic vas cu apă caldă care conţine săpun, să lăsaţi acolo bijuteriile (cu excepţia perlelor) timp de 2-3 ore, apoi să le periaţi foarte, foarte delicat, cu o periuţă de dinţi moale, pentru copii.

  • Veţi fi atente în mod deosebit la pietrele preţioase (diamant, safir, smarald) prinse în inel.

  • Un truc pentru smarald: adora uleiul. Nu ezitaţi să-i aplicaţi adesea ulei de parafină: va fi mai strălucitor.

Dedicaţi-vă unei arte!

De ce să nu începeţi să scrieţi o carte? Să vă faceţi un blog personal? Să cântaţi? Să pictaţi? Să dansaţi? Aveţi o mulţime de avantaje dacă ieşiţi din cotidian. Şi, în plus, când veţi fi şi mai în vârstă, mult mai în vârstă, veţi avea o ocupaţie. Altădată le numeam activităţi recreative, de plăcere. Muzica, dansul, grădinăritul, legatul unei cărţi, înrămatul, pictura pe pânză, aranjamentele florale... toate aceste arte delicate erau rezervate femeilor. În zilele noastre, suntem copleşite de existenţa cotidiană şi nu mai avem timp pentru noi. Excelent motiv pentru a evada puţin, din când în când. Pentru că avem nevoie, mai mult ca oricând, de o fereastra deschisă către altceva.

De ce să ne privăm de asta? De ce ar trebui să aşteptăm vârsta pensionarii pentru a face toate astea? Aceste escapade în timpul zilelor pline devin repede indispensabile; în primul rând este palpitant, trebuie să alergăm mai mult decât de obicei şi apoi prindem gustul. Ne facem noi prieteni, ne dedicăm unei pasiuni. Ne găsim o preocupare pentru mâini, sau pentru intelect, şi uităm astfel de griji... 

Cei care îndrăznesc însă, nu sunt prea mulţi. Încercaţi ... măcar pentru a putea spune la sfârşitul programului la serviciu sau la încheierea unei şedinţe: "vă părăsesc repede, merg la un curs de canto", sau pentru a-i oferi unei prietene o eşarfă drăguţă pictată sau o carte legată chiar de voi. 

Efectul este garantat !

Hei, cântaţi acum ! Dansaţi !

Cântecul dezvoltă plămânii, vă face un abdomen de fier (datorită muşchilor pe care îi intreţine admirabil), oxigenează creierul şi vă ajută să vă destresaţi! Solicitându-vă multă atenţie, nu vă mai puteţi gândi la altceva... sunteţi obligată să lăsaţi grijile deoparte. Unde putem cânta? Păi în baie, acasă, ca voluntare în coruri sau în sălile din apropiere special amenajate,  în şcolile specializate, etc.

Eu vă doresc ... să reușiți să fiţi veşnic tinere şi frumoase, dar și pline de energie pozitivă!



î z i a n a 💜



© Copyright 2015 
Max's concept

Un comentariu:

Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru