Sucul de struguri, extras din boabele de struguri pline de energia Soarelui şi pe care dr. Herpin, în 1865, îl numea "laptele vegetal", are o compoziţie care îl face să poată fi comparat cu laptele de mamă, iar zaharurile sale constituie, potrivit mai multor specialişti, "un element al sângelui normal", după cum arată şi procentele componentelor redate mai jos:
SUC DE STRUGURI / LAPTE MATERN
Apă 71 - 83 % 87%
Protide 1.4 - 1.5% 1.5%
Lipide cantităţi reduse 4.0%
Zaharuri 12 - 30% 8 - 11%
Substanţe minerale 1.0 - 1.4% 0.4%
Cu toate acestea, la copiii mici, sucul de struguri nu poate substitui în totalitate laptele de mamă fără a determina carenţe importante.
VALOAREA NUTRITIVĂ A STRUGURILOR
Valoarea incomparabilă a strugurelui este dovedită de conţinutul său bogat în nutrienţi.
100 grame de struguri conţin:
Apă 81 g
Protide 1 g
Lipide 1 g
Zaharuri 7 g
Substanţe minerale 0.2 g
Elemente minerale (mg la 100 g struguri):
Sulf 8 mg
Fosfor 20 mg
Clor 3 mg
Sodiu 2 mg
Potasiu 198 mg
Magneziu 10 mg
Calciu 20 mg
Fier 0.30 mg
Zinc 0.10 mg
Cupru 0.10 mg
Mangan 0.07 mg
Iod 0.002 mg
Vitamine (mg la 100 g):
Acid ascorbic 4 mg
B1 tiamină 0.04 mg
B2 riboflavină 0.02 mg
PP acid nicotinic 0.20 mg
B5 acid pantotenic 0.07 mg
B6 piridoxină 0.08 mg
Carotenoizi activi 0.03 mg
În plus, strugurii negri conţin oenocianină, un tonic ce nu afectează nervii.
PROPRIETĂŢILE STRUGURILOR
Datorită conţinutului său, strugurele se situează în categoria alimentelor nutritive şi energetice prin excelenţă:
- Biochimia lui alcalină îi permite să păstreze echilibrul PH-ului care indică, în mod firesc, un uşor caracter alcalin.
- Tonifiant al forţei musculare, element remineralizant de înaltă calitate, strugurele ajută la reîntinerirea cutanată prin accelerarea trecerii influxului nervos şi contribuie la tonicitatea muşchiului cardiac.
- Capacitatea sa de detoxifiere descongestionează ficatul, prin stimularea acţiunii sale colagoge şi a diferitelor funcţii hepatice.
- Fiind un veritabil concentrat de energie solară, restabileşte mineralizările deficiente şi vine în ajutorul persoanelor astenice şi al celor surmenaţi sau stresaţi, prin creşterea rezistenţei la oboseală fizică şi nervoasă.
- Descongestionează splina şi combate anemia.
- Acţiunea sa de detoxificare combate reumatismul şi artritismul prin accelerarea eliminării acizilor organici.
- Este un drenor puternic, acţionează împotriva edemelor, azotemiei şi calmează tulburările intestinale rebele prin acţiunea sa laxativă.
- Se digeră uşor, deşi e astringent, iar aciditatea lui persistă pe toată durata digestiei stomacale; creşte secreţia de acid gastric; pentru persoanele hipoclorhidrice (care nu au suficient acid gastric), este foarte indicat să bea câte un pahar cu suc de struguri cu o jumătate de oră înainte de masă.
- Are o puternică acţiune anticancerigenă.
- Dacă te familiarizezi cu această cură cu struguri, aplic-o în fiecare toamnă, ca mijloc natural de detoxinare după sezonul cald al verii, în vederea pregătirii organismului pentru a face faţă iernii într-o perfectă condiţie fizică şi psihică.
CUM SE EFECTUEAZĂ CURA CU STRUGURI
Pentru a începe această cură cu struguri, trebuie să aveţi în vedere câţiva factori esenţiali:
- Cura trebuie să fie exclusivă - adică să nu includă nici un alt aliment, sub orice formă ar fi el, în afară de struguri (suc, pulpă sau boabe întregi crude); poţi doar alterna diverse varietăţi de struguri.
- Alege struguri cultivaţi în condiţii ecologice, cumpăraţi de la magazinele de produse dietetice care au certificat de calitate, sau de la producători cunoscuţi; în caz contrar, nu uita că via se tratează cu sulf, sulfat de cupru şi diverse alte produse chimice deosebit de toxice pentru organismul uman, iar aceste tratamente se resimt şi la nivelul boabelor de struguri, afectându-le; pentru a nu diminua efectele benefice ale curei, spală bine, cu multă apă potabilă, ciorchinii de struguri.
- Alege struguri copţi, deoarece numai fructele ajunse la o maturitate perfectă reprezintă forme materiale ale condensării energiei solare; fructul suficient de copt are un conţinut ridicat de apă mineralizată, vitalizată, un veritabil concentrat de vitamine, singurul capabil să respecte chimia celulară şi să asigure reînnoirea celulară prin procesul direct de hidratare, epurare şi întinerire.
- Concentraţia de glucide a strugurilor copţi asigură "combustibilul" imediat şi permite organismului să primească în mod regulat energia vitalizantă.
Pe parcursul curei, se consumă zilnic 1 - 2 kg de struguri, putându-se ajunge chiar la 3 - 4 kg. Trebuie să acordăm atenţie în primul rând propriilor noastre dispoziţii şi, mai ales, să nu ne forţăm să mâncăm o cantitate "cât mai mare" de struguri dacă nu simţim nevoia. Fiecare trebuie să-şi descopere propria cantitate care îi este prielnică.
În cele două zile care precedă cura cu struguri, se va adopta o alimentaţie hipotoxică, numai pe bază de fructe şi legume, repartizate după cum urmează:
Suc de fructe proaspăt, natural, fără zahăr; fructe proaspete, uscate sau oleaginoase - în cantităţi mari, la:
Micul dejun: la ora 8
Dimineaţa: la ora 10
Gustare: la ora 17
Suc de fructe proaspăt obţinut, fără zahăr; legume crude - 1/3 din porţie; legume fierte - 2/3 din porţie, la:
Prânz: la ora 12
Cină: la ora 20
În această perioadă se bea apă minerală.
Durata ideală a curei este de 10 zile fără întrerupere. Două zile înainte de cură şi două zile după cură se recurge la o alimentaţie hipotoxică.
Pentru persoanele care, din diferite motive, nu pot ţine cura cu struguri 10 zile la rând, există şi următoarele variante:
VARIANTA 1 - 3 SĂPTĂMÂNI
Luni - marţi - miercuri - joi: cură cu struguri;
Vineri - sâmbătă - dumincă: alimentaţie hipotoxică.
VARIANTA 2 - 4 SĂPTĂMÂNI
Luni - marţi - miercuri: cură cu struguri;
Joi - vineri - sâmbătă - duminică: alimentaţie hipotoxică.
VARIANTA 3 - 6 SĂPTĂMÂNI
Sâmbătă - duminică: cură cu struguri;
Luni - marţi - miercuri - joi - vineri: alimentaţie hipotoxică.
Indiferent de varianta aleasă, beţi pe stomacul gol:
- în timpul curei: 250 ml de suc proaspăt de struguri, fără zahăr adăugat;
- între zilele de cură, pentru variantele 1 - 3: 250 ml de suc proaspăt de struguri, fără zahăr adăugat.
În cele 30 de zile de la încheierea curei:
- întăreşte efectele benefice ale strugurilor cu un pahar mare de suc de struguri, pe stomacul gol, cu 20 de minute înainte de micul dejun obişnuit.
- nu uita să mesteci bine boabele de struguri înainte de înghiţire - e esenţial.
- nu te forţa să înghiţi pieliţa şi seminţele, mestecă bine cât poţi şi aruncă resturile.
- persoanele cu sensibilitate intestinală accentuată ar trebui să dea deoparte pieliţa şi seminţele, consumând doar pulpa bine mestecată.
- atenţie - în timpul curei s-ar putea manifesta o "falsă constipaţie", dar este vorba pur şi simplu de o acumulare de pieliţe şi seminţe la nivelul anusului; nu intra în panică, fă o clismă uşoară cu apă călduţă, pentru a nu irita mucoasa intestinală.
EXEMPLU DE MENIU
Pe stomacul gol
250 ml suc proaspăt de struguri negri, fără zahăr.
Micul dejun
Struguri albi, boabe.
Dimineaţa
Struguri negri, boabe.
Prânzul
Suc de struguri albi, fără zahăr;
struguri negri, boabe.
Gustarea
Struguri albi, boabe.
Cina
Suc proaspăt de struguri negri, fără zahăr;
struguri albi, boabe.
În exemplul de meniu de mai sus poţi inversa varietăţile de struguri, dar ai grijă să ai ambele soiuri la prânz şi la cină,sub formă de suc sau boabe.
În concluzie, la ceastă cură am putea spune:
iată un fruct miraculos, dar plin de căldură, al Pământului! Legătura dintre Om şi Natură este reprezentată, o dată în plus, de viţa-de-vie şi fructul ei miraculos, strugurele. Este în acelaşi timp un fruct biblic. Locuitorii acestei planete ar trebui să acorde mai multă atenţie bobiţelor lui aromate, ca de altfel tuturor fructelor toamnei.
ATENŢIE:
Dacă suferiţi de afecţiuni cronice aflate sub tratament, afecţiuni digestive, diabet, cancer, etc., consultaţi doctorul înainte de a începe orice cură de acest fel!!!
S î n z i a n a 💜
Sursa: Regine Durbec, "Diete cu fructe şi legume pentru eliminarea toxinelor"; Internet.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru