Translate

24 septembrie 2017

MIC TRATAT DE TERAPIE PRIN ALIMENTAŢIE



MEDICINA NATURISTĂ VA LUA AMPLOARE

În ciuda multor sceptici, acest lucru chiar se va întâmpla. Calitatea regimului alimentar are o importanţă foarte mare în păstrarea sănătăţii sau în combaterea unor boli, de multe ori subapreciată de medici dar şi supraapreciată de unii tămăduitori. Adevărul, desigur, este undeva la mijloc, în sensul că un regim alimentar adecvat, chiar dacă nu vindecă el singur, potenţează acţiunea unor medicamente sau ajută organismul să lupte pentru normalizarea metabolismului, pentru întărirea imunităţii, sporirea energiei, ajutând la crearea unei stări de bine în general. Desigur, pe termen lung, regimul alimentar are o influenţă decisivă asupra organismului şi stării de sănătate, dar în cazul urgenţelor medicale, al unor stări acute, febrile, de criză, dureri puternice, etc. el rămâne doar un element ajutător, dar care nu poate fi ignorat.
Luând în considerare informaţiile de mai jos, dar şi alte articole de pe blogul nostru, vă puteţi stabili un regim alimentar inteligent, ţinând cont de toate situaţiile şi împrejurările în care vă aflaţi. Dar să nu uităm însă şi de importanţa apei curate - 30 ml / kg corp / zi.




ALIMENTE ANTICANCERIGENE

Cel puţin din experimentele in vitro, de laborator sau pe animale, cât şi prin studii epidemiologice, nutriţionaliste sau din folclorul medical, a reieşit că frecvenţa cancerului este mai mică la unele populaţii care consumă anumite alimente în care se găsesc anumite substanţe cum ar fi:

- sulfuri alilice:

  • usturoi
  • ceapă
  • arpagic,
- carotenoizi:
  • morcovi
  • salată
  • cartofi
  • ardei,
- catechine:
  • ceai
  • fructe de pădure
- cumarine:
  • morcovi
  • pătrunjel
  • citrice,
- acid elagic:
  • struguri
  • căpşuni
  • mure,
- indioli:
  • varză
  • broccoli
  • conopidă
  • varză de Bruxelles,
- izotiocianaţi:
  • muştar
  • hrean
  • ridichi,
- lignani:
  • seminţe de in
  • seminţe de soia,
- limoneni:
  • citrice,
- ihibitori de proteaze:
  • soia
  • legume
  • nuci
  • cereale germinate,
- sulforafan:
  • broccoli
  • măsline verzi
  • varză roşie
  • varză de Bruxelles
  • conopidă
  • ghimber.

Apariţia cancerului de prostată pare să fie mult inhibată de licopen (un antioxidant), care se găseşte mai ales în roşii, dar şi în derivate (bulion, sos tomat) şi în seminţe de dovleac.


ALIMENTE CARE POTENŢEAZĂ ACŢIUNEA ANTIBIOTICELOR

De-a lungul timpului, oamenii au folosit tot felul de preparate pentru a combate infecţiile, inclusiv cele alimentare.
Pâinea mucegăită, nerecomandată pentru a fi mâncată, a fost totuşi sursa penicilinei, iar usturoiul şi ceapa sunt cele mai cunoscute plante bactericide. Însuşi marele Pasteur, întemeietorul medicinei moderne, a recunoscut virtuţile bactericide ale usturoiului şi cepei, datorită disulfurilor de tip alicilic. Aceste plante au fost larg folosite ca antiseptice în spălarea rănilor. 



Alte alimente care au capacitate bactericidă sunt:
  • merele
  • bananele
  • busuiocul
  • sfecla
  • murele
  • varza
  • morcovii
  • ţelina
  • piperul
  • arpagicul
  • nuca de cocos
  • afinele
  • chimenul
  • mărarul
  • ghimberul
  • hreanul
  • teiul
  • muştarul
  • măslinele
  • papaya
  • prunele
  • salvia
  • ceaiul.
Proprietăţile bactericide ale acestor plante se datorează compuşilor chimici cum sunt antocinanii (pigmenţii), flavonoizii (substanţe incolore), fitoncidele şi polifenolii.

La toate acestea se mai adaugă:
  • iaurtul
  • vinul roşu.


ALIMENTE CU ACŢIUNE ANTIGAZE (CARMINATIVĂ)

Gazele produse în intestin provin din fermentaţia unor alimente bogate în zaharuri şi a indigestiei. Acţiunea unor astfel de alimente constă în inhibarea fermentaţiei şi efectul antispastic.



Dintre aceste alimente enumerăm:
  • anasonul
  • busuiocul
  • muşeţelul
  • mărarul
  • piperul
  • salvia.

ALIMENTE CU ACŢIUNE ANTIVIRALĂ

Cercetările efectuate la universităţile din Alabama şi Indiana au arătat că acţiunea unor virusuri asupra ţintelor (acizii nucleici din celule) depinde de prezenţa sau absenţa unor substanţe din sânge sau celule. Acidul folic pare să protejeze cromozomii din nucleul celulelor faţă de virusuri. În plus, unele plante conţin substanţe cu acţiune antivirală. 



Astfel de compuşi sunt glutationul din plante ca:
  • asparagus
  • avocado
  • pepene
  • broccoli
  • portocale,
lentinan din:
  • unele ciuperci comestibile
quercetina din:
  • ceapă
  • struguri
  • dovleac
inhibitori de proteaze din:
  • fasole
  • mazăre
  • porumb
  • nuci
  • seminţe.
Acţiune benefică mai au şi:
  • merele
  • orzul
  • afinele
  • arpagicul
  • usturoiul
  • ceapa
  • ghimberul
  • lămâia
  • grepfruitul
  • prunele
  • salvia
  • căpşunile
  • ceaiul
  • vinul roşu
  • menta.
ALIMENTE CU ACŢIUNE ANTIINFLAMATOARE

Astfel de alimente conţin compuşi chimici care acţionează asupra sintezei de prostaglandină.
Aceste alimente sunt:

  • macroul
  • sardina
  • somnul (peşti bogaţi în acizi omega 3)
  • ceapa (datorită conţinutului de quercetină)
  • piperul (capsaicina)
  • ananasul
  • ghimberul.
Se recomandă evitarea alimentelor acide ca: roşii, citrice, cozonac, iaurt.



ALIMENTE CARE COMBAT DIAREEA

Aceste alimente au acţiune absorbantă, astringentă, extrăgând apa din intestinte şi micşorând peristaltismul.



Astfel de alimente sunt:
  • orezul
  • usturoiul
  • afinele (inclusiv cele uscate)
  • chimenul
  • ghimberul
  • ceaiul de mentă şi menta sub orice formă
  • scorţişoara.




ALIMENTE CARE SCAD TENSIUNEA ARTERIALĂ
  • Ţelina
  • uleiul de peşte oceanic
  • usturoiul
  • ceapa
  • grepfruitul
  • uleiul de măsline.


ALIMENTE CU ACŢIUNE ANTITROMBOTICĂ

Anumite alimente micşorează concentraţia fibrinogenului din sânge (proteină componentă a ateroamelor şi trombusului plachetar). Astfel de condiţii se găsesc în cazurile de ateroscleroză şi infarcte cardiace.


Aceste alimente sunt:
  • ceapa
  • piperul
  • uleiul de peşte
  • usturoiul
  • ghimberul
  • vinul roşu.


ALIMENTE CU ACŢIUNE ANTICOAGULANTĂ
  • Ceapa
  • usturoiul
  • unele ciuperci comestibile (datorită adenozinei)
  • ceai verde şi negru (datorită catechinelor)
  • strugurii şi vinul roşu (bogate în resveratrol)
  • peşti (sardele, ton), datorită acizilor graşi polinesaturaţi
  • scorţişoara
  • chimenul
  • pepenele galben şi roşu.


ALIMENTE CU ACŢIUNE ANTIDEPRESIVĂ

  • Pâine
  • prăjituri
  • ceareale bogate în zaharuri complexe
  • cafea
  • ceai
  • ciocolată
  • salată
  • cereale
  • nuci
  • organisme marine
  • şi alte alimente bogate în seleniu, acid folic şi cofeină.





ALIMENTE CU ACŢIUNE ANTIULCEROASĂ


Unele alimente influenţează evoluţia gastritei sau ulcerului. Acţionând antiseptic, ele stimulează producerea mucusului protector şi producerea de prostaglandine.


Astfel de alimente sunt:
  • conopida
  • varza
  • varza de Bruxelles
  • bananele
  • ghimberul
  • lemnul dulce
  • smochinele
  • napii.



ALIMENTE CARE POT BLOCA DUREREA (ANALGEZICE)

Durerea este un semnal al organismului care avertizează că ceva nu merge, prin leziune sau proastă funcţionare, modificări circulatorii, etc. Responsabilă de semnalul durerii este substanţa numită adenozină, înrudită structural cu cofeina (cafea, antinevralgic). Capsaicina din piper acţionează prin alt mecanism, blocând substanţa P, care "transportă" durerea la creier. 


Alimentele care blochează durerea sunt:
  • stafide
  • curmale
  • lemn dulce
  • piper
  • cafea
  • arpagic
  • ghimber
  • ceapă,
toate acestea conţinând cantităţi importante de salicilaţi.




ALIMENTE CARE REDUC COLESTEROLUL DIN SÂNGE

Astfel de alimente au acţiune antioxidantă, protejând LDL-colesterolul de a fi oxidat, stimulează activitatea enzimei lipoxidază sau a căii de producere a acizilor biliari în dauna colesterolului.



Astfel de alimente sunt:
  • avocado
  • mere
  • migdale
  • orz
  • fasole
  • morcov
  • usturoi
  • grepfuit
  • ulei de măsline
  • soia
  • nuci.




ALIMENTE CU ACŢIUNE ANTISINUZITĂ

Acţiunea benefică a condimentelor în răceală şi sinuzită este cunoscută din antichitate.
Au aceste proprietăţi următoarele alimente:

  • usturoiul
  • piperul
  • hreanul
  • muştarul
  • ceapa
  • cimbrul.

ALIMENTE CU ACŢIUNE DIURETICĂ

Astfel de alimente conţin teofilină, un compus înrudit cu cofeina. Ambele substanţe au acţiune diuretică. Atenţie la unele ceaiuri care irită glomerulii renali!



Acţiune diuretică au următoarele alimente:
  • pătrunjelul
  • anasonul
  • ţelina
  • coriandrul
  • lămâia
  • ceapa
  • ceaiul verde
  • piperul.


ALIMENTE CARE POT REGLA HORMONII ESTROGENI

Femeile pot suporta mai bine efectele neplăcute ale menopauzei (bufeuri, osteoporoză), consumând plante bogate în fitoestrogeni, de asemenea capabili de a le proteja împotriva cancerului la sân. 


Astfel de alimente sunt:
  • anason
  • mere
  • broccoli
  • varză, inclusiv varza de Bruxelles
  • conopidă
  • cafea
  • porumb
  • chimen
  • usturoi
  • ananas
  • soia
  • alune
  • cartofi
  • orez
  • susan
  • ovăz.
Pe această temă mai puteţi citi şi alte articole interesante de pe acest site:








î z i a n a 💜


Sursa: EUROCOR - curs de artă culinară

Max's concept
© Copyright 2017 MAX'S CONCEPT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru