Translate

13 iulie 2014

DESPRE BOALA CELIACĂ SAU INTOLERANȚA LA GLUTEN


Boala celiacă este o afecțiune a sistemului imun, declanșată de ingestia glutenului alimentar, în care apar leziuni la nivelul intestinului subțire. Glutenul este o proteină de origine vegetală care se găsește în cereale precum grâul, orzul sau secara.

Leziunile provocate la nivelul intestinului subțire afectează absorbția normală a nutrimentelor, în special a grăsimilor, calciului, fierului și folaților (sindrom de malabsorbție).

Mai mult de 55 de boli sunt legate de gluten -  proteina din grâu, secară şi orz. Se estimează că 99% din persoanele care au fie intoleranță la gluten, fie boală celiacă, nu sunt diagnosticate corect.

Se estimează, de asemenea, că 15% din populaţie este intolerantă la gluten. Ai putea fi unul dintre ei?

Dacă ai oricare dintre următoarele simptome, asta ar putea fi un semn că ai intoleranță la gluten:
  1. Probleme digestive, cum ar fi gaze, balonare, diaree şi chiar constipație. Constipaţia apare în special la copii, după ce mănâncă produse  cu gluten.

  2. Keratosis pilaris, (cunoscută şi sub numele de "piele de găină", care se manifestă pe partea din spate a brațelor). Acest lucru tinde să fie considerat ca fiind rezultatul unui deficit de acizi graşi și a unui deficit de vitamina A - urmare a malabsorbţiei cauzate de gluten, ce duce la deteriorarea intestinului gros.

  3. Senzaţia de oboseală, ceață pe creier sau moleşeală, după o masă care conține gluten.

  4. Primirea unui diagnostic de boală autoimună cum ar fi: tiroidita Hashimoto, artrita reumatoidă, colita ulcerativă, lupus, psoriazis, sclerodermie sau scleroză multiplă.

  5. Simptome neurologice, cum ar fi amețeli sau senzația de pierdere a echilibrului.

  6. Dezechilibre hormonale, cum ar fi sindromul premenstrual, ovare polichistice sau infertilitate inexplicabilă.

  7. Migrene, dureri de cap.

  8. Primirea diagnosticului de oboseală cronică sau fibromialgie. Aceste diagnostice pur și simplu indică faptul că medicul dumneavoastră curant nu poate identifica punctul dureros sau cauza oboselii sau durerii pe care o aveţi.

  9. Inflamație, tumefiere sau durere în articulații, cum ar fi la degete, genunchi sau şolduri.

  10. Probleme legate de starea de spirit, cum ar fi: anxietatea, depresia, schimbări bruşte de dispoziţie, hiperactivitate şi accese  impulsive.

Faţa celor care au intoleranţă la gluten poate apărea ca în imaginea de mai sus, pufoasă, cu umflături, cu zone roşii care se pot exfolia periodic şi pete.  

Cum ne putem testa intoleranţa la gluten?

Cea mai bună metodă şi cea mai simplă pentru a determina dacă aveți o problemă cu glutenul este să ţineţi un regim de eliminare a alimentelor care conţin gluten din dietă, pentru cel puțin 2 până la 3 săptămâni, și apoi reintroduceţi  aceste alimente în dietă, treptat. Vă rog să rețineți că glutenul este o proteină foarte mare și poate dura luni sau chiar ani  pentru a-l șterge din corpul vostru, astfel încât, cu cât îl puteți elimina din dieta voastră mai mult sau chiar total  înainte de reintroducerea lui, cu atât mai bine.

Cel mai bun sfat este că, dacă vă simţiţi mult mai bine fără gluten sau vă simţiţi mai rău atunci când îl reintroduceţi,  atunci glutenul este probabil o problemă pentru voi. În scopul de a obține rezultate precise de la această metodă de testare, trebuie să eliminaţi glutenul din dieta voastra în procent de 100%.

Cum putem trata intoleranţa la gluten?

Eliminarea glutenului 100 % din dieta voastra, înseamnă 100% şi niciun procent mai puţin. Chiar şi urmele de gluten provenite de la contaminarea încrucișată sau de la medicamente sau suplimente nutritive, pot fi suficiente pentru a provoca o reacție imună în corpul dumneavoastră.

Regula 80/20 sau "nu-l mănânci acasă, ci doar atunci când mănânci în altă parte" este o concepție complet greşită. Un articol publicat în 2001 arată că, pentru cei cu boală celiacă sau sensibilitate la gluten, mâncarea de alimente cu gluten doar o dată pe lună a crescut riscul relativ de deces cu 600%.

Eşti încă nesigur?

Caută un medic internist pentru a te ajuta în depistarea acestei probleme! Dacă ai fost diagnosticat cu intoleranţă la gluten, va trebui să rezolvi problema neapărat.

Ai de gând să eviţi glutenul? Încearcă mâncăruri sănătoase ca cele de mai jos!


Quinoa fusilli


Fusili de Quinoa cu roşii cherry, usturoi, busuioc şi ulei de măsline

Ingrediente pentru 4 porţii:

     600 grame de paste fusili din quinoa
     ¼ ceaşcă ulei de măsline
     8 căţei de usturoi, tăiat în felii subțiri
     ¼ linguriţă fulgi de ardei roșu zdrobit sau chili
     2 căni de struguri roşii
     1 cană fasole cannellini organică (fără sare adăugată sau spălată bine dacă a fost congelată sau de la conservă)
     ½ ceaşcă busuioc proaspăt tăiat în felii subțiri
     ½ linguriţă sare de mare.


Procedeu:

Puneţi o oală mare de apă ușor sărată la fiert. Adăugaţi  pastele si fierbeţi-le în conformitate cu instrucțiunile de pe pachet.
În timp ce pastele se fierb, se încălzește uleiul într-o tigaie mare la foc mediu/mare.
Adăugați usturoi și chili sau fulgi de ardei roşii şi fierbeţ
i amestecând, până când se degajă un miros - aproximativ 30 de secunde.

Adaugă roşiile şi strugurii şi fierbe în continuare, amestecând din când în când, până când toate s-au înmuiat, adică 6-7 minute.
Se adaugă apoi fasolea și se fierbe timp de 1 minut.
Scurgeți pastele și adăugați-le la amestecul de roşii.
Se lasă să îşi ia arome una de la alta, cam 1 minut.
După ce am luat de pe foc, amestecăm cu busuioc și sare.
Conținutul de nutrienți per porţie:


Calorii: 416; Grăsime: 16 grame; Proteine​​: 10 grame; Fibre: 8 grame; Grăsimi saturate: 2 grame; Carbohidraţi: 63 grame;
Sodiu: 222 mg.


pan-seared salmon

Somon cu salată tricoloră şi sos Dijon

(Pentru 2 porţii)

Pentru salată:

     Suc de lămâie - 2 linguriţe
     1 lingură ceapă tocată mărunt
     2 linguriţe muştar de Dijon
     1/8 linguriţă sare de mare
     1/8 linguriţă piper negru proaspăt măcinat
     4 linguriţe de ulei de masline extra-virgin
     2 ceşti ridiche tăiată în felii subțiri 
     1 ceaşcă de andive belgiene, tăiate în felii subțiri
     3 ceşti salată crudă (lăptucă).

Pentru somon:

     Ulei de măsline -1 linguriță
     2 fileuri de somon sălbatic
     1/8 linguriţă sare de mare
     1/8 linguriţă piper negru proaspăt măcinat
 
Procedeu:

Amestecă sucul de lămâie, ceapa, muştarul, sarea şi piperul  într-un bol mic. Adaugăm şi amestecăm încet uleiul de măsline extra-virgin până se omogenizează bine. Într-un castron separat, combinăm ridichea, andivele și salata.

Incălzim uleiul de măsline într-o tigaie mică, la foc mediu. Se presară somonul cu sare și piper și se pune în tigaie cu partea de jos (partea cu carne); îl prăjim până când furculița intră uşor în carne - aproximativ 4-5 minute pe fiecare parte.

Scoate-l din tigaie.

Pune sosul peste lăptucă și împarte salata în două părţi, pe  2 platouri. Deasupra pune fileul de somon.

Conținutul de nutrienți pe porție:

Calorii: 370; Grăsime: 21 de grame; Proteine​​: 38 grame; Fibre: 2 grame; Grăsimi saturate: 3 grame; Carbohidraţi: 5 grame; Sodiu: 647 mg.



Desert cu afine

Ingrediente

     1 1/3 cesti făină fără gluten sau Mix de coacere fără gluten (se găseşte în comerţ sub diferite denumiri)
     ¾ ceaşcă migdale crude 
     ¼ cană semințe de chia
     ¼ cană seminţe de in proaspăt măcinat
     2 linguriţe îndulcitor natural din ştevie sau sirop de agave/arţar, iar dacă nu aveţi, puteţi înlocui cu miere
     2 linguriţe praf de copt 
     1 linguriţă scorţişoară măcinată
     ¼ linguriţă sare de mare
     1 1/3 ceşti de lapte de cocos neîndulcit
     ¼ ceașcă ulei de nuci de macadamia
     esenţă de vanilie - 1 linguriţă 
     2/3 cană de afine ecologice proaspete sau congelate, (decongelate dacă au fost congelate).
Procedeu:

Se încălzeşte cuptorul. Tapetăm formele de brioşe cu hârtie de copt.
Amestecăm mixul de copt, migdalele, seminţele de chia, făina de in, îndulcitorul natural, praful de copt, scorţişoara şi sarea într-un castron mare până se omogenizează bine.

Amestecăm laptele de cocos, uleiul și extractul de vanilie într-un castron separat. Punem ingredientele umede peste cele uscate și amestecăm cu o spatulă de cauciuc sau lingura de lemn până când se umezeşte toată compoziţia. Se amestecă uşor cu afinele.

Turnăm aluatul în forme de brioșă tapetate. Coacem până când vârfurile sunt ușor rumenite și o scobitoare introdusă în centrul lor iese curată - cam 27-29 minute. Scoateți din cuptor și lăsaţi-le să se răcească complet în formele de brioşă.

Conținutul de nutrienți pe porție:

Calorii: 175; Grăsime: 11 grame; Proteine​​: 4 grame;Fibre: 4 grame; Grăsimi saturate: 1 gram; Carbohidraţi: 16 grame; Sodiu: 330 mg.


CONCLUZII:

Doar evitând glutenul, nu se vor rezolva problemele de sănătate decât dacă respecţi anumite reguli.

Când te concentrezi pe o dietă fără gluten, cu alimente integrale, trebuie să îţi optimizezi consumul caloric cu alimentele cele mai nutritive posibile (pe care le reduce de calorii dieta fără gluten, privându-ne organismul de o serie de substanţe utile), a declarat TODAY.com

SFAT:


Puteți obține toată hrana de care aveți nevoie dacă mâncaţi totul natural, fără junk-food. Puteți obține toate vitaminele, mineralele, antioxidanţii şi alte elemente nutritive necesare consumând proteine, legume, fructe cu indice glicemic mic, cum ar fi fructele de pădure, şi care sunt bogate în fibre, carbohidraţi din amidon, cum ar fi cartofii dulci și lintea.
Dacă nu este suficient, putem lua suplimente nutritive (fără gluten!) care să conţină în special:





Această doză zilnică e recomandată de dr. Osborne, USA.

Atunci când vine vorba de prețul alimentelor fără gluten, care întotdeauna pare a fi mult mai ridicat, se spunesoluţia este să eviţi alimentele ambalate frumos de pe rafturi (cu semipreparate sau alimente gata preparate) și să incluzi în alimentaţie o varietate de produse de sezon mai ieftine, pe care să le pregăteşti apoi în bucătăria ta.

Trebuie să aveţi grijă că multe suplimente nutritive cu vitamine, minerale şi diferite extrase din plante, conţin şi gluten sau urme de gluten.

Citiţi cu atenţie etichetele şi prospectul înainte să le cumpăraţi!

De asemenea, puteţi lua (periodic sau ocazional) enzime digestive vegetale după mesele mai încărcate şi atunci când luaţi masa în diferite ocazii şi nu acasa unde aveţi dieta sub control.

Mai există şi produse care înlătură efectele gen indigestii, balonări, etc., cum ar fi Redigest, Triferment, Mezym forte, Panzcebil, etc., produse cARE se găsesc în farmaciile noastre şi se pot elibera fără reţetă.

                                       î z i a n a 💜






Super enzime digestive cu spectru larg- 90 tablete






  • Enzime digestive cu spectru larg

  • Sprijină sistemul digestiv- pentru o digestie mai sănătoasă

  • Descompune grasimi, carbohidrati si proteine

  • Optimizează procesul de asimilare a nutrientilor

  • Supliment alimentar





Descriere Super enzime digestive cu spectru larg- 90 tablete




Now Super enzime digestive cu spectru larg- 90 tablete
sunt un amestec de enzime, special formulat pentru susţinerea funcţiei
digestive. Bromelaina, bila bovina, Pancreatina si Papaina constituie o
combinatie sinergica ce optimizeaza descompunerea de grăsimi,
carbohidraţi şi proteine ​​pentru asimilare optima.







Informatii nutritionale Super enzime digestive cu spectru larg- 90 tablete




Portia: 1 tableta

Portii pe cutie: 90



Cantitate per portie:



Betaina 200mg

Pancreatina 4X 200mg

Amilaza 20000 USP

Proteaza 20000 USP

Lipaza 3400 USP

Papaina( 2M USP/mg) 50mg

Celulaza (1M FCC/g) 10mg

Extract de bila bovina(45% acid colic) 100mg

Pepsina (1:10M unitati) 50mg

Bromelaina(2400 GDU) 50mg

Pudra de papaya 45mg







Utilizare recomandata Super enzime digestive cu spectru larg- 90 tablete:




Luati o tableta la fiecare masa.



Alte ingrediente: carbonat de calciu, acid stearic, croscarmeloza sodica, stearat de magneziu, invelisul tabletei.



Nu contine: zahar, sare, amidon, drojdie, grau, gluten, porumb, soia, lapte, ou, scoici sau conservanti.



Atentie! Acest produs nu garanteaza diagnosticarea, tratarea sau prevenirea vreunei afectiuni.


- See more at: http://www.suplimente.ro/super-enzymes-90-tablete.html#sthash.sVi1SpOa.dpu

    © Copyright 2015 
    Max's concept

Niciun comentariu: