Translate

20 iunie 2014

CE FACEM CU CĂDEREA PĂRULUI, PILOZITATEA FACIALĂ ŞI HIPERPIGMENTAŢIA PIELII


Pierderea părului este extrem de frecventă chiar şi la femei. Între 30 şi 40% dintre femeile care au depăşit vârsta de 30 de ani manifestă probleme legate de căderea sau rărirea părului. La multe dintre ele poate apărea chelie în vârful capului.

Foliculul pilos este o mică făbricuţă de producere şi colorare a părului. 

În mod normal, 90% din păr se află în diferite stadii de creştere, astfel încât nu se observă nicio cădere a părului. Restul de 10% se odihneşte. Atunci când făbricuţele nu mai funcţionează, pierderea părului devine evidentă. Acest lucru este o stare incredibil de frecventă la femei, deşi despre asta nu se vorbeşte. Această stare produce femeilor ruşine şi spaimă. 

De cele mai multe ori aceste femei îşi rezolvă problema folosind peruci din păr natural sau meşe. 

Din fericire, pierderea părului poate fi tratată, uneori cu rezultate bune. În cel mai rău caz, dacă părul nu mai creşte, se poate stopa căderea lui.

În cazul căderii masive sau bruşte a părului, e recomandată vizita la medic pentru a stabili cauza. Uneori, căderea părului are o cauză simplă, cum ar fi alegerea unui stil greşit de aranjare a lui, întrucât împletirea şi răsucirea duc la căderea acestui păr abuzat. O cură de slăbire drastică, poate duce şi ea la căderea masivă a părului.

O altă formă de cădere a părului, alopecia areată, este o disfuncţie autoimună care constă în căderea părului dintr-o anumită zonă,de obicei în formă circulară. Trebuie dezminţit faptul că s-ar datora unor boli, ca de exemplu îmbolnăvirea tiroidei, carenţa de fier, sindromul ovarian polichistic sau orice altă tulburare medicală. Acest lucru s-a stabilit prin analize de sânge. Dacă totuşi se dovedeşte că suferiţi de o boală care poate fi tratată, căderea părului va înceta de îndată ce starea medicală se îmbunătăţeşte prin administrarea unei medicaţii adecvate.


Dacă scalpul şi organismul sunt sănătoase, trebuie verificat dacă aveţi pierderi uşoare de păr, de cele mai multe ori cauzate de un stres, o operaţie sau graviditate. Trebuie să discutaţi cu medicul despre medicaţia sau suplimentele pe care le luaţi, deoarece pilulele contraceptive şi DHEA duc la căderea părului. Acest tip de cădere a părului încetează de la sine, de cele mai multe ori, atunci când se descoperă cauza.

Dacă părul se răreşte în zona frontală, mai ales în partea din faţă a scalpului, există de obicei o moştenire de familie legată de pierderea părului sau chelire. Acest tip de cădere a părului este determinată pe cale ereditară sau de potenţialul vostru genetic, sau de o predispoziţie care poate fi cauzată de anumite condiţii medicale. Majoritatea femeilor observă pierderea părului în perioada de premenopauză şi/sau menopauză, când hormonii se schimbă şi ciclurile menstruale devin neregulate, însoţite de o mulţime de alte simptome. 

Alopecia andro-genetică la femei (AGA), principala cauză a pierderii părului, este determinată în principal de schimbări hormonale sau de efectele colaterale ale anumitor tratamente. Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, hormonii feminini (estrogenul şi progesteronul) degenerează în mod natural, permiţând înmulţirea hormonilor masculini androgeni (în principal testosteronul). Vestea bună e că antiandrogenii pe bază de prescripţie medicală vor aduce hormonii dominanţi mai aproape de echilibru.


Mai există însă şi o altă cauză potenţială pentru căderea părului: excesul de grăsime şi consumul de zahăr. Studiile au demonstrat că femeile cu unii markeri de rezistenţă la insulină manifestă un risc mai pronunţat pentru AGA. Legătura exactă nu a fost încă dovedită, însă oricine manifestă risc pentru diabet tip 2 trebuie să fie conştient de faptul că pierderea părului poate însoţi luarea în greutate.

De cele mai multe ori, androgenii se reduc imediat ce scădem în greutate. Aşadar, zahărul nu numai că vă face să păreţi mai în vârstă, ci poate fi şi cauza căderii părului.

Dacă vă confruntaţi cu problema căderii părului şi mai ales dacă acest lucru se instalează brusc, este imperios necesar controlul medical. De obicei, la majoritatea pacienţilor, s-a constatat un cvartet de cauze care se întrepătrund: dermatita seboirecă (greşit considerată o simplă mătreaţă) care este de natură inflamatoare, pierderea părului, acneea adultă, creşterea părului facial. Nu trebuie să disperaţi - mergeţi mai întâi la un dermatolog unde veţi primi ajutor.

PRODUSE DE ÎNGRIJIRE A PIELII FĂRĂ PRESCRIPŢIE MEDICALĂ (OTC)

Multe şampoane sau tonice care pretind a stimula creşterea părului nu au niciun efect. Trebuie să căutaţi ingredientele specifice care s-a dovedit că pot diminua căderea părului.

Şampoanele antiinflamatoare şi antifungice par a avea proprietăţi antiandrogene. 

Recomandate sunt:
  • ketoconazol, comercializat sub denumirea de Nizoral cu 1% sau 2% şampon;
  • zinc-pirition 1%, comercializat sub denumirea de Head and Shoulders şi Denorex;
  • DCL Zoma, şampon cu formulă medicinală 1,9%.
Pentru rezultate vizibile, este necesar să folosiţi aceste şampoane cel puţin 4 luni consecutiv.

De asemenea, zincul luat pe cale orală pare să ajute în cazul căderii părului. Zincul este o componentă esenţială a circa 200 de enzime implicate în diferite procese celulare, având inclusiv efect antiandrogenic. Luaţi 100 mg de Zinc zilnic.

Minoxidil, denumirea chimică pentru Rogaine, este disponibilă în concetraţie 2% şi 5% soluţie de uz oral de Rogaine Foam OTC. Se aplică direct pe scalp. Soluţia OTC de 5%, creată iniţial pentru bărbaţi, are rezultate chiar mai bune la femei. 

Aceste produse sunt interzise în timpul gravidităţii. Consultaţi medicul înainte de folosirea lor !

PRODUSE CU PRESCRIPŢIE MEDICALĂ

Medicaţia antiandrogenă există sub mai multe formule. Trebuie să conlucraţi în strânsă legătură cu dermatologul şi ginecologul vostru pentru a şti care din aceste formule vă este potrivită. Unele sunt toxice pentru făt şi nu trebuie folosite în cazul unora dintre voi. Înainte de începerea oricărui regim trebuie să luaţi în discuţie şi o eventuală planificare a sarcinii. În cazul majorităţii antiandrogenilor, durează între 4 şi 6 luni cel puţin, pentru a-şi face efectul.

Dintre antiandrogenii cei mai des recomandaţi amintim: 
  • finasterida, denumirea chimică a Propecia, mai eficientă la femei şi la bărbaţi în concentraţie de 5 mg;
  • spironolactona (Aldactone);
  • pilulele contraceptive;
  • terapia de înlocuire hormonală (estrogen şi progesteron);
  • corticosteroizi;
  • Flutamida;
  • Avodart (care este de fapt un medicament folosit în tratamentul prostatei la bărbaţi, dar are rezultate şi în cazul căderii părului la femei).
Ca şi în cazul oricărui alt medicament prescris, trebuie să discutaţi cu medicul vostru în legătură cu posibilele efecte secundare şi contraindicaţii.

PRODUSE NATURISTE

Vă recomand cu căldură produsele TIANDE, din plante rare tibetane, care au un efect extrardinar în regenarea scalpului şi stimularea creşterii de păr nou în zonele în care acesta s-a rărit sau nu mai este deloc:

SETUL BIOREHAB





ŞAMPON ACTIVATOR BIOREHAB 250 g - conţine extract de ghimbir de munte şi complex de plante tibetane. Îmbunătăţeşte aportul de sânge în foliculii de păr şi previne căderea lui (Preţ 66,00 lei).








MASCĂ ACTIVATOARE PENTRU CREŞTEREA PĂRULUI 250 g - conţine proteine vegetale cu proprietăţi de cationi, extracte de ghimbir, ginseng, Angelica sinensis, ce restabilesc structura proteinelor din păr, îmbunătăţesc activitatea foliculilor de păr şi stimulează o creştere rapidă a părului (Preţ 66,00 lei).





TONIC ACTIVATOR PENTRU CREŞTEREA PĂRULUI 50 g - are la bază un buchet bogat de extracte de plante tibetane, extrase printr-o tehnologie inovatoare. Soluţia are proprietăţi concentrate utile. Este eficientă atât în caz de chelie parţială, cât şi de chelie totală (Preţ 69,00 lei).







SER REGENERANT PENTRU PĂR, FĂRĂ CLĂTIRE 15buc. x 1,1 g

Pătrunde în straturile interioare ale părului slăbit, îl hrăneşte, întăreşte şi îl restabileşte; previne despicarea vârfurilor şi redă părului strălucire, elasticitate şi un aspect sănătos (Preţ 71,00 lei).



SFATUL COAFORULUI
  • Programaţi-vă câteva şedinţe la un hair stylist renumit. Deşi poate fi stânjenitor, fiţi sigură că acesta a mai văzut cazuri de păr rărit şi va face totul pentru a vă ajuta. Dacă nu sunteţi mulţumită, căutaţi altul care să se implice mai mult.

  • Un stilist priceput poate aranja părul astfel încât să nu se observe lipsa acestuia.

  • Spălarea frecventă a părului nu contribuie la căderea lui, însă femeile obsedate de spălarea părului până când acesta scârţâie, pot să-şi usuce pielea capului folosind şampon în exces. Folosiţi şampoane şi balsamuri pe bază de ingrediente naturale care nu irită scalpul. Unele sunt gândite să ofere volum şi pot avea un efect temporar de rărire. Nu vă spălaţi şi clătiţi părul cu apă foarte fierbinte, care contribuie şi ea la uscarea excesivă a scalpului. 

  • Nu folosiţi cantităţi prea mari sau prea multe produse de aranjare, deoarece vor evidenţia şi mai mult lipsa. 

  • Vopsirea sau nuanţarea părului oferă automat volum. 

  • Extensiile de păr reprezintă şi ele o posibilitate, dar numai dacă sunt realizate de un stilist de renume şi într-o manieră care să nu tragă şi mărească golul.

  • Evitaţi purtarea părului strâns, deoarece acest lucru contribuie la exacerbarea căderii părului.

  • Folosiţi şampoane şi balsamuri pentru îndesirea părului sau şampoane pe bază de zinc sau agenţi antifungici care reduc inflamaţia.

  • Nu vă simţiţi stânjenită să discutaţi despre căderea părului cu dermatologul sau hair stylistul. Există multe posibilităţi de tratament şi aranjare şi nu trebuie să suferiţi în tăcere.

PILOZITATEA FACIALĂ

Pilozitatea facială care se intensifică odată cu vârsta deoarece schimbul hormonal se prăbuşeşte şi intră în declin, se datorează aceloraşi androgeni enervanţi. Bineînţeles, o pilozitate abundentă şi instalată brusc trebuie examinată de căte medic. Majoritatea femeilor şi în special cele care au un anumit bagaj genetic manifestă pilozitate facială încă de la pubertate. Părul poate fi un motiv de stânjenire dar nu constituie întodeauna un motiv medical.

Produse de îngrijire a pielii fără prescripţie medicală:
creme pentru ras, ceară depilatoare, creme depilatoare.

Aceste produse au une efect temporar, dar toate produc şi iritaţii. Faceţi întotdeauana un test al produsului pe braţ, înainte de a-l folosi pe faţă. Avantajul acestor produse este că ele sunt extrem de ieftine şi uşor de folosit, cu efect rapid.

Nu este adevărat că raderea părului sau epilarea lui face ca el să crească mai des sau mai gros. Totuşi, atunci când creşte la loc, el este puţin mai aspru, de aceea lumea consideră că este mai gros.

Dacă folosiţi ceară depilatoare sau cremă depilatoare, nu folosiţi cu cel puţin o săptămână înainte pe acea zonă retinoizi, acid glicolic, AHA, etc., în caz contrar vă veţi putea arde foarte puternic.

Produse cu prescripţie medicală:

Vaniqa - este o cremă ce se eliberează doar cu prescripţie medicală şi are efect de întârziere a creşterii părului, dar care va trebui folosită în mod constant. Un procent extrem de redus din cei care o folosesc au semnalat înroşiri sau iritaţii. Dacă se întâmplă asta, opriţi aplicarea cremei şi consultaţi dermatologul.

Acum au apărut şi creme cosmetice care încetinesc creşterea părului şi care pot fi cumpărate fără prescripţie medicală.

Laserele au înlocuit o procedură extrem de dureroasă şi obositoare - electroliza firului de păr. 

Recent firma Philips a scos pe piaţă un epilator cu lumină pulsată (IPL) - PHILIPS LUMEA -  ce duce în timp la epilarea definitivă a părului, chiar şi a celui deschis la culoare.

Ca măsură de precauţie: nu trebuie să apelaţi la laser sau IPL dacă sunteţi bronzată, deoarece excesul de melanină interferează cu absorbţia energiei în foliculul pilos şi provoacă dereglări. Puteţi căpăta arsuri sau pete. Acesta este un alt motiv pentru care trebuie să vă feriţi de soare!


SFAT: folosiţi zilnic, 365 de zile pe an, cremă cu ecran de protecţie solară UVA/UVB !

HIPERPIGMENTAŢIA ŞI HIPOPIGMENTAŢIA 

Hiperpigmentaţia sau discromia -  este termenul generic folosit pentru producţia mărită, anormală de melanină, care determină apariţia petelor şi a coloraţiei neuniforme a pielii.

Atunci când aceste celule producătoare de melanină denumite melanocite sunt deteriorate, volumul lor se măreşte.  

Aceste fenomen este declanşat de mai mulţi factori, cum ar fi: expunerea la soare, răspunsul faţă de un proces inflamator, cum ar fi acneea sau un factor hormonal şi, nu în ultimul rând, tratarea necorespunzătoare a pielii prin agresarea ei cu produse acide sau combinaţii greşite de produse.

Atunci când pielea este expusă la soare, petele rezultate sunt de obicei roşii sau cafenii: pistrui (solar lentigos), pete de bătrâneţe sau pete de la ficat. Sincer, ele nu ar trebui numite pete de bătrâneţe, ci pete de soare, deoarece excesul de radiaţii solare este direct răspunzător pentru apariţia lor.

Hiperpigmentaţia, ca rezultat al procesului de inflamare, cum ar fi în cazul acneei, coşurilor sau pustulelor se numeşte hiperpigmentaţie postinflamatorie. Persoanele cu tenul  deschis la culoare pot observa la început pete roşii sau purpurii care încet, încet devin cafenii, înainte să dispară. Populaţia de culoare poate observa că petele devin maro-închis sau negricioase înainte să dispară, proces care poate dura uneori multe luni sau ani, la această categorie.

Modificările hormonale (iar hormonii enervanţi !) pot declanşa, de asemenea, hiperpigmentaţia. Acest fenomen, declanşat de: graviditate, pilule contraceptive, premenopauză sau menopauză, se numeşte melasmă


Rareori, anumite tipuri de solar lentigos se pot transforma în lentigo maligna melanoma, o formă a cancerului de piele. Bineînţeles, dacă observaţi apariţia bruscă a vreunui tip de pete, mergeţi la dermatolog pentru a vă pune imediat un diagnostic.



Hiperpigmentaţia este foarte des întâlnită. Din fericire, ea răspunde bine la tratament dacă petele nu se învechesc şi dacă folosiţi zilnic ecran de protecţie solară, indiferent dacă staţi în casă sau ieşiţi afară la soare.

Dacă vă consideraţi protejată prin faptul că aţi aplicat o cremă cu FPS mare dimineaţa, greşiţi profund. Ecranul solar trebuie replicat din 2 în 2 ore şi este de preferat să vă protejaţi faţa purtând pălării. Persoanele care nu folosesc ecran solar în mod corespunzător nu au rezultate în tratarea hiperpigmentărilor, indiferent ce produse de albire sau reparatoare folosesc. În loc să se recupereze, ele se vor învârti în cerc vicios şi îşi vor pierde timpul şi banii. În plus, aceste pete pot crea adevărate complexe. Aceste persoane care uită de ecranul solar sau nu îl reaplică pe parcursul zilei la fiecare 2 ore nu vor scăpa niciodată de pete pentru că nu elimină motivul principal pentru care apar petele ! Perioada de expunere la soare necesară ca petele să apară este mai scurtă decât cea necesară formării bronzului. Puteţi să fiţi vătămate de soare chiar şi prin geamul de la maşină, prin sticlă, la lumina cu halogen din interior şi petrecând chiar şi numai câteva minute afară, în fiecare zi. Dacă nu folosiţi ecran solar, puteţi face orice tratament pentru hiperpigmentaţie pe care îl doriţi, petele vor reveni la scurt timp. Sfatul meu este ca, pe perioada verii, să folosiţi creme cu SPF 50 dacă aveţi tendinţa de a vă păta, iar dacă urmaţi un tratament, chiar cu SPF 100.

Deoarece foto-îmbătrânirea distruge în timp melanocitele, pe piele pot apărea şi pistruii sau pete albe. Acest lucru se numeşte hipopigmentaţie sau melanosis. Deoarece în acea zonă nu mai rămâne niciun pic de pigment, răul produs este ireversibil.

Uneori petele de hipopigmentaţie pot dezvolta excrescenţe numite stucco keratosis, Acestea necesită tratament  dermatologic de extirpare, de obicei prin îngheţare cu nitrogen lichid. Cele care apar pe braţe sau picioare sunt mai greu de tratat în comparaţie cu petele faciale. Pielea feţei este cel mai uşor de tratat deoarece se regenerează mai repede datorită schimbului celular regulat, dar şi datorită preponderenţei glandelor sebacee, producătoare de sebum. Cu cât coborâm mai jos pe corp, cu atât problemele de piele sunt mai greu de tratat şi timpul de vindecare este mai lung.

PRODUSE DE ÎNGRIJIRE A PIELII FĂRĂ PRESCRIPŢIE MEDICALĂ

Ingredientul cel mai des folosit pentru produsele de albit faţa şi contra petelor este hidroxichinona, vândut în concentraţie de 2%. Alte ingrediente autorizate sunt: arbutina, acidul kojic şi extractul de lemn-dulce.

Hidroxichinona nu este autoriuzată în multe ţări, deşi ea a fost testată şi folosită de zeci de ani în America. În plus, în auagust 2006, FDA a propus interzicerea folosirii hidroxichinonei ca produs OTC, susţinând că este cancerigen.

După ce aţi început să folosiţi un produs contra petelor/de albire, ar trebui să vedeţi rezultate în cel puţin 15 zile. Rezultate vizibile nu înseamnă o schimbare dramatică de la negru la alb sau de la cafeniu la alb ci o îmbunătăţire generală a coloraţiei pielii, cât şi o estompare treptată a pistruilor şi a petelor. Aceste produse nu scot petele de pe piele aşa cum clorul scoate petele de pe haine. Ele nu trebuiesc folosite doar pe pete, ci pe întreaga faţă. Dacă petele sunt foarte închise la culoare şi vechi, este posibil să nu mai răspundă la niciun fel de tratament.

Bineînţeles, nu se va produce nicio albire dacă nu folosiţi ecran solar, ba din contră, s-ar putea chiar ca petele să se accentueze.

Nu uitaţi că aceste produse pentru albire cunt create pentru a fi integrate în regimul vostru zilnic, dar nu înlocuiesc alte creme de tratament. Folosiţi mai ântâi un produs de albit, apoi o cremă tratament, apoi un hidratant şi în cele din urmă ecranul solar. Acordaţi timpul necesar fiecărui strat aplicat de afi comlpet absorbit înainte de a adăuga altul. Nu folosiţi niciodată mai mult de 4 produse odată (fără demachiant şi tonic).

Puteţi încerca şi creme OTC cu vitamina C, A şi/sau soia, deoarece au un uşor efect de albire.

Mai puteţi grăbi procesul de albire prin folosirea acasă a peelingurilor şi a microdermabraziunii sau printr-un regim complet de albire. Proprietăţile exfoliante permit ingredientelor active din produsele de albit să pătrundă mai eficient în piele.

Nu trebuie să achiziţionaţi produse foarte scumpe, de firmă, pentru că, chiar acele produse, s-ar putea să fie ineficiente.

PRODUSE CU PRESCRIPŢIE MEDICALĂ

Hidrochinona este disponibilă în concentraţie mai mare, de 4% numai cu prescripţie medicală. De cele mai multe ori, este prescrisă în combinaţie fie cu un retinoid, fie cu acid glicolic. Acidul glicolic foarte concentrat elimină petele de hiperpigmentaţie.

Exfolierea mecanică sau microdermabraziunea - ajută la eliminarea petelor. Este necesar un tratament la câteva luni, dar nu mai mult.

Peelinguri chimice - făcute de dermatologi, cu acid salicilic, glicolic, TCA sau peeling Jessner. Poate fi necesară şi o a doua serie. Peelingul profund nu este recomandat.

IPL, terapie fotodinamică sau Titan - mai multe şedinţe repetate - pot ajuta de asemenea la înlăturarea petelor.

Coblaţia şi Termajul nu sunt concepute pentru tratarea hiperpigmentaţiei.

Laserul poate face minuni în cazul hiperpigmentaţiei. Laserele pigment sunt special concepute pentru a ţinti petele brune. Cele mai bune sunt Fraxel, Gemini în modul 532, Q-switched ruby, Aura, dar şi laserul cu CO2.

IATĂ REGIMUL DE 10 MINUTE PE CARE TREBUIE SĂ ÎL URMAŢI ZILNIC:

DIMINEAŢA: Prevenire
  1. Demachiant, tonic, cremă de ochi.
  2. Produs albire/strălucire a pielii. Folosiţi ser sau loţiune.
  3. Cremă antioxidantă.
  4. Ecran solar.
SEARA: Reparare
  1. Demachiant, tonic, cremă de ochi.
  2. Produs albire/strălucire a pielii (ser sau loţiune).
  3. Tratament de hidratare, pentru hidratarea pielii.
  4. Cremă antiîmbătrânire, care protejează şi previne diminuarea resursei de colagen în timp ce păstrează pielea hidratată şi elastică.
TRATAMENTE SPECIALE LA DOMICILIU

Microdermabraziunea - curăţare complexă şi ămbunătăţirea structurii generale a pielii. Masarea uşoară a pielii umezite timp de 2 minute, urmată de clătire. Se foloseşte de 2 ori pe săptămână, o dată la 3-4 zile.

Peelinguri - strâng porii, tonifică, dau strălucire pielii. Urmăriţi instrucţiunile de pe prospect. Se aplică la fiecare 10 zile. Nu se efectuează în aceeaşi zi cu microdermabraziunea.

Eu am fost foarte mulţumită de peelingurile cu
ingrediente naturale de la firma Tiande, de crema de albit pe bază de melc de la Ladys, dar mai ales de produsele de la Bottega Verde.


ATENŢIE:
  • Tot ceea ce produce înroşiri sau iritaţii poate duce la pete cafenii. Evitaţi orice produse care conţine iritanţi.

  • Nu ieşiţi niciodată la soare după efectuarea unei proceduri de microdermabraziune sau peeling.

  • Retinolii şi retinoizii măresc sensibilitaea solară. Trebuie să nu-i folosiţi ziua şi sp vă protejaţi cu ecran solar.

  • Dacă vă expuneţi la soare în mod regulat, purtaţi pălărie şi folosiţi ecran solar. Nu se recomandă să staţi direct în soare.

  • Închideţi-vă la culoare geamurile maşinii.

  • Dacă petele îşi schimbă brusc forma sau dimensiunea, mergeţi imediat la dermatolog.

  • Nu uitaţi să aplicaţi ecran solar pe gât, braţe şi mâini.

  • Pistruii stau bine pe copiii mici, chiar dacă şi la ei este un semn de deteriorare solară. Folosiţi întodeauna ecran solar!

  • Hiperpigmentaţia este cu atât mai greu de tratat, cu cât este poziţionată mai în josul corpului. Ţineţi sticlele cu ecran solar la îndemână, atât acasă, cât şi la serviciu sau în deplasare.

  • Urmaţi cu stricteţe regimul, chiar dacp nu aţi observat nicio schimbare.

  • Dacă vă aflaţi sun tratament hormonal, cum ar fi pilula contraceptivă sau terapia de înlocuire hormonală, discutaţi despre posibilităţile pe care le aveţi cu doctorul ginecolog, deoarece acestea măresc sensibilitatea solară.

  • Dacă aveţi tenul închis la culoare, este posibil ca peelingurile chimice şi laserele să nu aibă efectul scontat. Nu cheltuiţi banii degeaba. Vă sfătuiesc să încercaţi tratamente mai conservatoare.
 Peelinguri TIANDE pentru toate tipurile de ten

î z i a n a 💜







© Copyright 2015 Max's concept

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru