Translate

25 iulie 2014

CUM NE PUTEM VINDECA ACNEEA


Coşurile reprezintă coşmarul fiecărui adolescent dar nu numai, deoarece acneea la vârsta adultă poate fi chiar mai urâtă şi mai rebelă la orice formă de tratament. Fiecare dintre noi ne putem confrunta cu apariţia unui coş la un moment dat, dar ce facem dacă se înmulţesc şi acneea devine cu adevărat o afecţiune care ne chinuie şi e de durată, lăsându-ne urme inestetice care ne afectează viaţa?!?

Acneea este cea mai comună afecţiune a pielii. Unul din doi oameni suferă de acnee, iar un mic procent dintre aceştia dezvoltă forma mai gravă a pielii - coşuri care se înmulţesc, se infectează şi lasă cicatrici inestetice şi pete.

Acneea afectează acele zone ale pielii unde se găsesc foliculi de păr şi glande sebacee active, care secretă materii grase sau sebum: în special faţa, spatele şi pieptul. Acestea se inflamează, apărând astfel puncte albe, roşii sau negre. Cel mai întâlnit tip de acnee este acneea vulgară (Acne vulgaris), caracterizată prin apariţia unor pustule inflamate la suprafaţa pielii. Acneea conglobată (Acne conglobata) este o formă mult mai gravă: infecţia nu erupe la suprafaţa pielii, ci rămâne în interior, luând forma unuia sau mai multor comedoane dureroase.


CAUZELE APARIŢIEI ACNEEI

Cauze alimentare

Deşi multe persoane spun că nu scapă de acnee dacă renunţă la ciocolată, majoritatea dintre noi, nu numai cei care au acnee, descoperim că avem o stare generală mai bună dacă renunţăm la dulciuri. Legătura dintre zahăr şi acnee a fost dovedită în cadrul unor studii clinice, care au arătat că organismul persoanelor care suferă de acnee nu procesează bine zahărul. Insulina este hormonul care ajută la transportul zahărului (glucozei) din sânge la celule, unde este folosit pentru producerea de energie. Organismul persoanelor care suferă de diabet fie nu produce glucoză, fie nu răspunde în mod corespunzător la aceasta, acneea fiind de fapt descrisă de oamenii de ştiinţă drept un diabet al pielii.  Cu alte cuvinte, la unele persoane care suferă de acnee, transportul zahărului în celule se realizează defectuos. Pentru a evita acest lucru este important să renunţăm la toate alimentele şi băuturile care conţin zahăr, inclusiv la dulciuri, ciocolată, băuturi carbogazoase, biscuiţi, prăjituri, deserturi şi orice alte produse în care se adaugă zahăr (precum ceaiurile îndulcite sau cerealele). 

Pentru a îmbunătăţi procesarea glucozei, ia 200 mg de crom de două ori pe zi!


Legătura cu intestinele

La începutul secolului nostru, medicii naturişti erau de părere că acneea e cauzată de acumularea de toxine la nivelul colonului. Un studiu a arătat că jumătate dintre persoanele care sufereau de acnee severă, prezentau niveluri mari de toxine intestinale în sânge. De regulă acest lucru se întâmplă atunci când intestinele nu sunt golite în mod regulat, din cauza unui sistem digestiv leneş sau a constipaţiei, lucru care poate fi cauzat de o alimentaţie săracă în fibre şi alimente proaspete, bogate în produse rafinate, care conţin zahăr şi grăsimi - de exemplu un mic dejun cu pâine şi gem, un sandviş cu brânză la prânz şi o pizza la cină. Chiar dacă simţi că nu suferi de constipaţie, dacă nu ai scaun normal în fiecare zi, probabil că în intestinele tale s-au acumulat materii toxice. Dacă nu scapi de ele, aceste toxine pot fi resorbite în organism.  

Atenţie: acest lucru e valabil şi pentru persoanele care nu suferă de acnee! Gândiţi-vă la un sistem de canalizare care nu are gură de vărsare: toate materiile se vor acumula şi vor apărea scurgeri în diferite locuri.

O problemă de remarcat este că, persoanelor care suferă de acnee, li se prescriu adeseori antibiotice pentru ameliorarea coşurilor inflamate. Deşi antibioticele îşi fac de obicei efectul, reducând inflamaţiile provocate de bacteriile din coşuri, ele distrug şi bacteriile "prietenoase", importante pentru sistemul digestiv. Acest lucru creează condiţii pentru înmulţirea bacteriilor "neprietenoase", precum şi a altor organisme care eliberează toxine şi fac adevărate ravagii în organism, afectând inclusiv pielea. În cazul tratamentului cu antibiotice, refaceţi-vă flora urmând un tratament cu probiotice!

Un alt factor care trebuie luat în considerare este sensibilitatea la produsele lactate. Elimină din alimentaţie toate produsele lactate timp de cel puţin patru săptămâni şi observă diferenţele! Dacă o să constaţi că ai o problemă cu lactatele, ia la fiecare masă ce include lactate, enzime digestive care conţin lactază.




Alimente care curăţă colonul în mod natural: avocado, oţet de mere, merele, vegetalele bogate în clorofilă, fructele verzi şi stafidele.

Cauze hormonale

Acneea apare mai mult la băieţi, decât la fete. Faptul că persoanele care nu au deloc hormoni masculini, cum ar fi eunucii, nu se confruntă deloc cu această afecţiune, demonstrează că există şi cauze hormonale.

În perioada pubertăţii, nivelul hormonului masculin din organism (testosteronul), creşte atât la băieţi (mai mult la ei!), cât şi la fete, fapt ce declanşează secreţia de sebum şi cheratină. Cheratina este principala componentă a pielii, dar un exces de cheratină duce la astuparea porilor. La fel se întâmplă şi în cazul excesului de sebum. Dar nu numai creşterea nivelului de testosteron poate duce la apariţia acneei, ci şi sintetizarea în exces a testosteronului într-o formă şi mai puternică a acestuia numită dihidrotestosteron (DHT). Secreţia excesivă de cheratină duce la blocarea porilor şi acumularea de sebum în exces, apărând astfel punctele negre. Blocarea porilor favorizează înmulţirea bacteriei Proprionibacterium acnes, care în mod normal este inofensivă şi se găseşte la suprafaţa pielii. Mediul proprice al acestei bacterii este unul lipsit de aer dar bogat în sebum, cu care se hrăneşte, astfel încât e uşor de înţeles cum se dezvoltă, provocând infecţii ale pielii, inflamaţii şi coşuri dureroase. Dacă se agravează, inflamaţiile se pot răspândi în ţesuturi mai profunde. Dacă nu erup la suprafaţa pielii, acestea duc la apariţia chisturilor subcutanate. 

De remarcat este faptul că leziuni asemănătoare coşurilor pot fi cauzate de expunerea la materiale industriale, cum sunt produsele derivate ale ţiţeiului şi ale gudronului de huilă, sau de sensibilitatea crescută la anumite produse cosmetice sau medicamente, printre care enumerăm şi steroizii. Prin urmare, dacă îţi apar leziuni asemănătoare coşurilor, trebuie să verifici mai întâi dacă nu cumva acestea sunt cauzate de un produs chimic la care eşti expus.

Evident, e greu de controlat efectul hormonilor asupra pielii. 

Cel mai bun lucru şi pe care îl putem face este să avem o alimentaţie sănătoasă, care să includă multe fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi proteine (din peşte, carne slabă, produse din soia, fasole sau linte) şi cât mai puţine, sau chiar deloc, alimente grase, procesate sau dulci. Atenţie la zahăr!

STRESUL ŞI STĂRILE DE TENSIUNE

În prezent, apar tot mai dese cazuri de acnee la persoane adulte care nu s-au mai confruntat cu acest lucru. În majoritatea cazurilor, acestea apar din senin, alteori, ele persistă încă din perioada adolescenţei. Nimeni nu a înţeles de ce apar tot mai multe cazuri de acnee la adulţi. Această incindeţă a început să fie pusă pe seama stresului, deoarece se ştie deja că stresul perturbă echilibrul hormonal normal al organismului. Deci, dacă suferi de acnee şi ai trecut recent printr-o perioadă tensionată, este important mai întâi să scapi de stres, dacă vrei să te vindeci de acnee. Ce ai putea face? Fă exerciţii fizice uşoare, precum înotul, mersul pe jos, Yoga, tai-chi, du-te la o şedinţă de masaj relaxant de 1-2 ori pe săptămână şi fă-ţi şedinţe de SPA la tine acasă. Ceaiurile de plante cu rol de calmare şi relaxare au şi ele un rol benefic (aici e bună lavanda, valeriana, hameiul, melissa sau roiniţa). Un alt motiv important pentru care trebuie să elimini stresul este acela că, dacă aspectul inestetic al tenului tău îţi influenţează starea de spirit, probabil că vei fi prins în cercul vicios al stresului: tenul tău va arăta şi mai rău, iar tu vei fi tot mai stresat şi mai deprimat.


Niciodată să nu iei o pilulă care are mai multe efecte secundare decât simptomele tale!


TRATAMENTUL ACNEEI DIN INTERIOR

Unele dintre cele mai drastice tratamente medicale împotriva acneei implică administrarea unor doze mari de vitamina A. În consecinţă, vitamina A nu trebuie să lipsească din suplimentele alimentare pe care le iei zilnic.

Cheia succesului este însă moderaţia, pentru că administrată în exces, vitamina A poate fi toxică. Doza zinică recomandată (DZR) este de 25000 ui şi o poţi obţine din formula ta de vitamine.  

Atenţie: în cazul femeilor care vor să rămână însărcinate, DZR nu trebuie să depăşească 5000 ui.

De asemenea, pentru o piele sănătoasă, avem nevoie de o doză adecvată de zinc. Nu este o coincidenţă faptul că majoritatea celor care suferă de acnee sunt adolescenţii. Aceştia au carenţe de zinc deoarece resursele lor de zinc sunt folosite pentru creştere. Insuficienţa de zinc este asociată şi cu o transformare sporită a testosteronului în DHT.

Alături de vitamina A, zincul ajută la repararea pielii şi  reducerea inflamaţiilor, DZR fiind de 45 mg de zinc.
Inludeţi în alimentaţie seminţe, în special cele de dovleac, care au conţinut mare de zinc.

Şi carenţele de acizi graşi esenţiali au fost asociate cu acneea. Aceste grăsimi sunt vitale pentru sănătatea pielii şi a membranelor celulare ale acesteia, pentru echilibrul hormonal şi altele. Ajutaţi-vă cu o doză de 1000 mg de ulei din seminţe de in de trei ori pe zi şi/sau o doză de AGL (ulei de ciuboţica cucului sau de limba mielului).
De asemenea, asigură-te că din alimentaţia ta nu lipsesc peştele şi seminţele!

Carenţa de vitamina B6 este asociată în mod deosebit cu acneea, la femei fiind asociată cu ciclul menstrual. În astfel de cazuri, este recomandată o doză de 25 mg de vitamina B6 de trei ori pe zi. 


Epiderma, derma şi ţesutul subcutanat.

TRATAMENTUL ACNEEI DIN EXTERIOR

Îngrijirea tenului din exterior este la fel de importantă ca şi menţinerea sănătăţii din interior. 

Deoarece blocarea porilor este factorul major în apariţia acneei, este important să ne menţinem tenul curat, înlăturând grăsimile care astupă porii. Majoritatea persoanelor exagerează când e vorba de curăţarea tenului, înlăturând în totalitate grăsimile naturale care îl protejează. Acest lucru duce la înrăutăţirea situaţiei, încurajând organismul să producă şi mai multe materii grase, iar pielea nu mai beneficiază de protecţia sa naturală împotriva substanţelor poluante şi a bacteriilor.

Multe dintre cremele antiacneice conţin peroxid de benzoil, un antiseptic eficient, care împiedică înmulţirea bacteriilor, dar care, în acelaşi timp, usucă şi sensibilizează pielea. Prin urmare, este important ca aceste creme să fie aplicate doar pe coşuri. Moderaţia se impune şi în acest caz: aplică un strat subţire de cremă de două ori pe zi astfel încât să acoperi coşul, iar când pielea începe să se vindece, încetezi tratamentul!

Cremele antiacneice nu ar trebui să conţină mai mult de 5% peroxid de benzoil. Alte ingrediente de care trebuie să te fereşti sunt: lanolina, coloranţii D şi C (obţinuţi din gudron de huilă) sau miristatul de izopropil care astupă porii.

Cremele pe bază de tretinoin (Retin-A), forma acidă a vitaminei A, s-au dovedit eficiente în multe cazuri, însă ele sunt destul de dăunătoare pentru piele, înlăturând cam o treime din grosimea acesteia. Dermatologii prescriu în general un tratament cu izotretinoin (Roacutane), care poate fi extrem de eficient în ameliorarea acneei severe, dar care poate avea efecte adverse grave, precum descuamarea şi subţierea epidermei, tulburări de vedere, greţuri, cefalee, schimbări de dispoziţie, depresie, dereglări ale ciclului menstrual şi somnolenţă.

Uleiul din arborele de ceai (o plantă originară din Australia) este o substanţă antibacteriană eficientă în tratamentul acneei şi s-a dovedit a fi o alternativă serioasă la peroxidul de benzoil. Acesta nu provoacă descuamarea epidermei şi nici mâncărimi, precum peroxidul de benzoin. Totuşi, concetraţiile mari de ulei din arborele de ceai poate avea efecte adverse, de aceea el nu trebuie aplicat direct pe piele în forma concentrată ci diluat şi aplicat cu un disc demachiant pe zona cu probleme. Putem găsi acest ulei din arbore de ceai, în diferite concentraţii, în creme şi loţiuni antiseptice.

Spală-ţi faţa cu loţiuni tonice cu un PH echilibrat(cu un nivel al PH-ului apropiat de cel al pielii, de 4.5 şi 5.5). Asta înseamnă să eviţi săpunurile medicinale şi loţiunile tonice pe bază de alcool, care usucă foarte mult pielea şi o stimulează să producă mai multe substanţe grase. 

Triclosanul este un igredient antibacterian des utilizat. Acesta intră şi în compoziţia pastelor de dinţi, de unde probabil legenda că pasta de dinţi ajută la vindecarea coşurilor.

Acidul salicilic în concentraţie de până la 2% este şi el foarte benefic, însă nu se aplică pe timpul zilei deoarece ar putea da sensibilitate la razele solare.

Orice ai face, nu te amăgi că nu ai nevoie de o cremă hidratantă, care ste o barieră eficientă ce menţine pielea hidratată (nu grasă!) şi care o protejează de substanţele poluante şi diferite elemente chimice cu care intră în contact. Asigură-te că nu conţine însă nicio substanţă din cele enumerate mai sus, care astupă porii. Unele conţin "micro-bureţi"  care ajută la absorbirea excesului de sebum - creme hidratante matifiante.

Nu este indicat să spargi sau să storci coşurile, deoarece aceste acţiuni duc cel mai adesea la infecţii şi se pot solda cu cicatrici. Este de asemenea important să nu freci pielea şi să o iriţi, asta ca să nu rămâi cu semne sau pete chiar şi după vindecarea acneei.

Când simţi că apare un coş, înfăşoară un cub
de gheaţă într-o cârpă subţire curată sau prosop de hârtie şi ţine-l pe zona respectivă, ridicându-l din când în când, timp de 15 minute. Sau aplică local, pe coş, puţină mască de faţă cu argilă şi lasă să acţioneze toată noaptea (sau cel puţin 30 de minute). Se îndepărtează apoi  cu apă călduţă.

Dimineaţa aplică o loţiune purificatoare (pentru ten gras) folosind dischete demachiante. Apoi aplică o cremă hidratantă fără grăsimi (cu efect mat), pentru că nu e voie ca pielea să se usuce. Foloseşte pe timpul zilei o cremă  hidratantă cu efect mat şi care are şi factor de protecţie (SPF
minim 15). Soarele nu face bine acneei, deşi la prima vedere pare că usucă coşurile, dar în realitate el accentuează inflamaţiile. Aplică corector purificator peste coşuri sau petele ramase. Există şi tratament intensiv transparent pentru coşuri care poate fi aplicat local. 

Se pot face şedinţe cu lampa Bioptron, care accelerează vindecarea şi reduce inflamaţiile. Aceste şedinţe se fac, de regulă, dimineaţa şi seara, după curăţarea feţei.
Se pot folosi culorile albastru şi verde, alternativ, câte 10 minute fiecare, pe zonele cu probleme, timp de cel puţin o lună de zile.

Bea zilnic 6-8 pahare de apă filtrată sau de izvor!



                  Bonus: o reţetă de tratament pentru acasă!



Mix pentru o piele mai luminoasă şi mai strălucitoare

Ingrediente:
  • o linguriţă şi jumătate de miere organică,

  • 2 linguriţe de suc de lămâie proaspăt,

  • un sfert de linguriţă turmeric.
Se amestecă împreună şi se face un mix care se aplică direct pe zonele cu probleme, folosind un disc demachiant (zonele cu pete, coşuri), dar se poate aplica şi ca mască facială pentru creşterea tonusului pielii. Se lasă să acţioneze 20 de minute după care se îndepărtează cu apă călduţă  Dacă ne rămâne soluţie, o păstrăm la frigider până data următoare.

Foarte eficientă este și apa cu ioni de argint coloidal, care se găsește sub formă de spray și poate fi aplicată pe față seara, după demachiere, când pielea e perfect curată.

Se poate comanda aici:
Solutie cu ioni de argint coloidal alive silver protection pentru ingrijire delicata-120ml

Fonoterapie pentru vindecarea acneei (se ascultă la căști de 2 - 4  ori pe zi, timp de 2 - 4 săptămâni).



î z i a n a 💜



                                      

Mai poți citi și:

DIETA PENTRU DETOXIFIEREA SI INFRUMUSETAREA PIELII








© Copyright 2015 Max's concept

Niciun comentariu: