Translate

29 ianuarie 2012

CALEA DE COMUNICARE SPONTANĂ CU DUMNEZEU PRIN ACŢIUNE (KARMA YOGA)


Karma - este suma totală a acţiunilor - bune, rele şi amestecate - pe care un individ le realizează de-a lungul vieţii sale. Este suma acţiunilor care determină existenţa sa viitoare.

Ce este Karma yoga? 

Karma Yoga este una din cele patru mari ramuri Yoga, aşa-numite clasice, ale Orientului. Toate formele de yoga au drept rol esenţial şi final, dacă nu unic, uşurarea şi accelerarea evoluţiei spirituale a celui care o practică cu consecvenţă.
Karma yoga se diferenţiază de celelalte forme de yoga deoarece ea poate fi practicată oriunde şi mai tot timpul, fiind aplicabilă în orice activităţi desfăşurate de oameni. Putem vedea Karma yoga, pe drept cuvânt, o formă instantanee de Yoga si a vieţii de zi cu zi.
Una din cele mai bune definiri, cu toate că aceasta e departe de a fi completă, este: yoga fuziunii cât mai profunde şi depline cu Divinul prin orice acţiune dezinteresată. Mai poate fi definită şi ca o cale de comuniune spontană cu Dumnezeu prin acţiune.

Ce este sănătatea? 

Este o stare de echilibru a celor trei umori ale corpului: vântul, bila şi flegma (Vata, Pitta si Kapha Dosha din Ayurveda) în care mintea şi toate organele corpului funcţionează în armonie şi înţelegere, iar omul se bucură de pace şi fericire şi îşi îndeplineşte îndatoririle vieţii cu uşurinţă şi confort. Este acea stare în care omul are o digestie foarte bună, un apetit foarte bun, o respiraţie şi un puls normale, o cantitate şi o calitate corespunzătoare de sânge, nervi puternici şi o minte calmă şi sănătoasă într-un corp sănătos, o funcţionare normală a intestinelor, o stare normală a urinei, obraji îmbujoraţi, o faţă strălucitoare şi o privire magnetică. Este acea stare în care omul sare, cântă, zâmbeşte, râde, face dragoste cu continenţă, se mişcă liber în bucurie şi extaz. Este acea stare în care el poate gândi corect şi poate acţiona cu promptitudine, cu agerime şi cu vigilenţă.

Această stare este dorită de toţi. 

O viaţă în care ai o sănătate bună este o mare binecuvîntare, într-adevar. La ce foloseşte bunăstarea materială şi posesiunile dacă omul nu poate mânca bine din cauza unei boli de stomac, dacă nu poate merge din cauza paraliziei sau a reumatismului, dacă nu poate vedea peisajele minunate din natură din cauza cataractei, a glaucomului sau a altor defecte de vedere, dacă nu poate lua dragoste din cauza impotenţei? 

Un mare gânditor spunea: "Daţi-mi sănătate doar o singură zi şi am să fac fastul împăraţilor să pară ridicol."

Viaţa, fără o stare de sănătate bună, este o condiţie mizerabilă, chiar dacă eşti stăpânul pământului întreg. Trebuie să avem o sănătate bună ca să putem realiza cele patru scopuri ale vieţii: Dharma, Artha, Kama şi Moksha - realizarea menirii noastre în societate, bunăstarea materială, iubirea şi sexualitatea şi eliberarea spirituală.


Dacă faceţi fapte virtuoase, veţi obţine bunăstare şi vă veţi putea satisface dorinţele lumeşti. Atunci puteţi să căutaţi să vă realizaţi Sinele. Fără o sănătate bună, nu puteţi obţine nimic, nu puteţi realiza niciun serviciu de Karma Yoga, nu puteţi realiza posturi corporale (asane) şi nici tehnici de respiraţie (Pranayama). 

Acesta este motivul pentru care scripturile declară că acest corp (al omului) este o barcă ce străbate oceanul Samsarei, un instrument pentru a face fapte virtuoase şi pentru atingerea eliberarii spirituale (Moksha). Acesta este motivul pentru care în tratatul "Charaka Samhita" veţi găsi scris "Sănătatea este bunul cel mai de preţ din această lume".


Un aspirant ar trebui sa fie liber de bolile minţii şi ale trupului, dacă vrea să realizeze Karma Yoga şi să obţină cunoaşterea de Sine. După cum afirmă ştiinţa Karma Yoga, toate bolile fizice îşi au originea în bolile minţii. Ele provin dintr-o stare nesănătoasă a minţii. Psihologii occidentali susţin şi ei acelaşi lucru. Ei spun că: bolile corpului se datorează emoţiilor negative precum ura, mânia, îngrijorările, depresia şi altele asemănătoare, care corodează mintea şi acţionează asupra corpului, producând diverse boli fizice prin distrugerea celulelor corpului.

Un practicant Karma Yoga trebuie să posede o cunoaştere elementară a noţiunilor de Raja Yoga, de psihologie, Ayurveda, fiziologie, medicină, igienă, Samkhya si Vedanta, să posede o bună cunoaştere a legilor mentalului şi a legilor naturii. El va trebui sa fie în stare să menţină întotdeauna mintea calmă şi sănătoasă. Nimeni nu poate să lucreze uşor cu o minte agitată. 

O minte agitată perturbă cele trei umori ale corpului şi aduce boli. Aceasta este teoria Ayurveda, care se potriveşte foarte bine cu teoria Raja Yoga şi cu teoria psihologilor occidentali. De asemenea, o cunoaştere elementară a noţiunilor de astrologie poate fi de mare folos. Condiţiile atmosferice afectează corpul omului. Planetele au o influenţă asupra minţii şi corpului uman. Ele exercită influenţe benefice sau malefice în funcţie de poziţia acestora în diverse case. Cel care are câteva cunoştinţe de astrologie poate evita efectele negative ale conjuncturilor astrale nefavorabile.

În fiecare secundă, o mulţime de vibraţii ale diferitelor tipuri de obiecte aparţinând universului fizic exterior pătrund în mintea omului şi produc diverse influenţe. Corpul este o parte a universului. La fel este şi mintea. Ceea ce se numeşte lume, face parte de fapt din minte. Mintea unui om este afectată de gândurile şi opiniile altora. Există o presiune a gândurilor venite din exterior. Toţi oamenii întreţin gândurile lor personale, dar Karma yoghinul trebuie să aibă o putere imensă pentru a nu fi afectat de aceste gânduri exterioare. Trebuie să aibă curaj. Trebuie sa aibă răbdare şi perseverenţă. Chiar dacă eşuează de douăzeci de ori, trebuie să lucreze în continuare cu hotărâre şi tenacitate, cu voinţă puternică şi răbdare de înger. Numai aşa va putea să aibă succes deplin în final. Numai astfel va dobândi laurii spirituali.



Studiul filozofiei Samkhya vă va oferi o cunoaştere a creaţiei universului, vă va arăta cum s-a format mintea, ce sunt elementele subtile (Tattvele), ce sunt cele trei calităţi (Guna), cum funcţionează ele şi cum îl influenţează pe om, cum afectează sănătatea şi mentalitatea omului şi cum să-l cunoşti pe Dumnezeu. Filozofia Samkhya si Yoga lui Patanjali sunt complementare. Vedanta este doar o extindere şi o împlinire a lui Samkhya.

Sănătatea fizică bună poate fi obţinută şi menţinută urmând cu stricteţe legile sănătăţii şi regulile de igienă, consumând o hrană substanţială, pură, uşor digerabilă, nutritivă, respirând aer proaspăt şi pur, prin exerciţiu regulat, prin băi zilnice (mai mult reci), prin a mânca moderat, a bea moderat, printr-o activitate sexuală armonioasă şi altele.

O sănătate mentală bună poate fi obţinută şi menţinută prin Japa, meditaţie, Brahmacharya, practica lui Yama şi Niyama, prin conduită corectă, gândire corectă, prin vorbire şi acţiune corectă, discernământ, relaxarea minţii prin infuzarea acesteia cu gânduri benefice pure, recrearea mentală, prin cultivarea veseliei şi a optimismului. 

Orientarea trebuie să fie asta:
  • Fie ca să muncim toţi dezinteresat şi în perfectă armonie, într-o cooperare sănătoasă, pentru binele lumii şi pentru propria noastră creştere spirituală! 

  • Fie ca membrele şi organele noastre să rămână puternice şi sănătoase! 

  • Fie ca să trăim durata normală a vieţii noastre pământeşti - 120 de ani (e scrisă în Biblie) - făcând acţiuni dezinteresate, studiind scripturile sacre şi dezvoltând în noi virtuţile sattvice! 

  • Fie ca să putem străluci prin cunoaşterea lui Brahman, să radiem bucurie, pace, binecuvantare şi cunoaştere peste tot în lume!


SECRETUL KARMA YOGA

Ataşamentul este primul copil al iluziei (Maya). Un om moderat gustă doar o picatură de şampanie, dar dacă ajunge într-un anturaj decăzut, devine un beţiv înveterat prin ataşamentul faţă de lichior, vin sau whisky. Un nefumător se apucă să pufăie puţin şi ajunge să fie un fumător înrăit în scurt timp, prin ataşament. 

Mintea este ca un material cleios, ataşamentele rămân acolo lipite şi devin foarte puternice.

Omul este întotdeauna însetat să posede diverse obiecte, vitele din gospodărie, maşina, soţia, copiii, bani, case... Această posesiune a obiectelor aduce cu siguranţă egoismul. Egoismul produce ataşamentul şi unde este ataşament, apare sentimentul de "eu" şi de "al meu". Toată roata iluziei începe să se învârtă. Omul a devenit un sclav acum. Îşi creează singur probleme prin ataşament. În această lume nimic nu ne aparţine definitiv, ci doar le avem în folosinţă pentru scurta noastră existenţă, iar când părăsim această viaţă nu putem lua cu noi, să ducem dincolo, absolut nimic. De aceea totul este o mare iluzie. În acest sens sunt benefice mulţumirile îndreptate către Dumnezeu pentru că ne-a înlesnit să avem atâtea bunuri câte avem, că avem hrana pe care o avem, şi chiar să mulţumim în gând obiectelor, florilor, apei, ş.a.m.d. pentru serviciile pe care ni le fac, ele existând pentru noi. În acest fel energia lor ne va fi benefică. Să nu uităm că orice există pe acest pământ - obiect, plantă, animal, om, ş.a.m.d., are propria sa energie. Prin urmare, să nu uităm să mulţumim în gând, în special apei, aerului şi hranei (inclusiv mamei pământ), pe care le introducem în corpul nostru şi să le rugăm să ne ajute pentru sănătate şi creşterea forţei corpului nostru fizic, adresând în acelaşi timp un gând de mulţumire şi lui Dumnezeu pentru că le-a creat pentru noi şi ne-a înlesnit să beneficiem de ele.

Să nu spuneţi niciodată "Soţia mea, casa mea, copilul meu", să nu vă creaţi singuri ataşamente puternice, să ajungeţi precum un paianjen care se încurcă singur în aţele sale. A nu se înţelege că nu trebuie să-i iubiţi. E vorba de simţul dumneavoastră de proprietate exacerbat, de ataşamentul pe care vi l-aţi creat gândind că sunt numai ai dumneavoastră pe viaţă şi chiar după trecerea în neființă, că sunt în totalitate în responsabilitatea voastră şi viaţa lor depinde de voi, destinul lor, bunăstarea, sentiment care poate fi simţit şi în sens invers. Pe acest pământ, nimic nu ne aparține cu adevărat.

Ataşamentul este cauza rădăcină a tuturor mizeriilor şi problemelor din lumea aceasta. Disciplinaţi mintea cu grijă, vechile obiceiuri revin repede. Aceasta este de fapt cheia care deschide porţile către tărâmul binecuvântării divine. 

Munciţi neîncetat, dar fără ataşament şi fără să vă consideraţi autorul şi beneficiarul acţiunii, gândind că chiar Dumnezeu acţionează prin voi. Numai atunci veţi dobândi fericirea adevărată. Veţi simţi că sunteţi o fiinţă diferită. 

Karma yoga elevează fiinţa şi o conduce către înălţimi sublime. Omul trebuie să muncească cu răbdare. A lucra fără ataşament este, fără îndoială, o sarcină foarte dificilă, dar devine uşoară şi plăcută pentru un om cu răbdare şi hotărâre. Trebuie să faceţi aceasta cu orice preţ dacă vreţi să atingeţi beatitudinea finală şi nemurirea. Lumea este a lui Dumnezeu, nu a noastră. Când muncim fără ataşament, o facem pentru lumea lui, din care şi noi facem parte. Să nu uităm că noi nu am putea exista, munci, simţi, fără ajutorul Creatorului, tot ce facem , vedem, mirosim, simţim, şi aşa mai departe, o facem prin el, el ne-a dat această zestre genetică şi această menire. Prin munca noastră punem un umăr la creaţia finală, la această lume din care facem parte cu toţii, dar care nu ne aparţine nici unuia dintre noi. Toţi oamenii vor face asta, desigur că nu acum, dar peste cincisute de existenţe, poate fi o realitate. 

Întrerupeţi chiar acum ciclul suferinţei dumneavoastră şi bucuraţi-vă de binecuvântarea supremă, acum, în această secundă, în această existenţă! 

Aceasta este adevărata înţelepciune!



Vă trebuie să vă expansionaţi inima şi să consideraţi că lumea întreagă este propriul vostru Sine. Vă asigur că, atunci când o să gustaţi un pic din binecuvântarea practicii Karma yoga, nu veţi mai putea să o părăsiţi. Forţa declanşată de practica sistemului Karma yoga te va face să munceşti mai mult, cu mare zel şi entuziasm. Vei începe să simţi că lumea aceasta este o manifestare a lui Dumnezeu. Vei câştiga o mare putere interioară şi puritatea inimii. Inima îţi va fi plină de compasiune, simpatie şi iubire adevărată. Spiritul tău de sacrificiu va creşte la infinit. Egoismele de tot felul vor fi anihilate. Non-ataşamentul este pur şi simplu o stare mentală. Lanţul care trebuie rupt se află în minte.

Sentimentele de "eu" şi "al meu" sunt cei doi colţi veninoşi ai şarpelui minţii. Mintea este cea care crează ideea de "eu" şi "al meu". Mintea este cea care înlănţuie sufletul, astfel că omul spune: "Eu sunt trupul". Mintea este cea care creează ataşamentul faţă de soţ, soţie, fii, fiice, proprietăţi. Dacă lanţul din minte este distrus, poţi să te duci unde vrei, poţi să colinzi oriunde prin lume, detaşat, precum apa de pe frunza de lotus. Nu te poate reţine şi lega nimic. Un om poate să conducă un domeniu vast, şi cu toate astea să nu fie ataşat. 

Noi trebuie să ajungem să ne odihnim în propria noastră natură existenţială. Şi soţul, şi soţia, şi fiii, şi fiicele, şi bunurile materiale, aparţin aceluiaşi Dumnezeu ca şi noi şi îşi vor îndeplini propria Karmă. Ei/ele nu ne vor aparţine niciodată cu adevărat.

Un pustnic trăia în pădure acoperit doar cu o blană de animal, dar mintea sa era plină de ataşament faţă de propriul său trup şi faţă de blana de animal. Un om îşi poate crea un ataşament faţă de orice, de o pietricică sau un băţ. În momentul morţii, imaginile băţului, a pietricelei sau a blănii de animal îi vor apărea în minte. Astfel, acel om nu îşi va găsi odihna, ci se va reîncarna într-o altă viaţă ca să-şi găsească din nou băţul, pietricica sau blana de  animal. 

Unii ipocriţi îşi iau aparenţa unor fiinţe religioase, pioase, a unor fiinţe detaşate, ca să-şi atingă nişte scopuri, spre exemplu să colecteze nişte bani pentru un lăcaş. Se îmbracă zdrenţăroşi şi îşi năclăiesc părul ca să pară veritabili sfinţi, sau săraci lipiţi. Nu nuditatea trupească sau aspectul sărăcăcios trebuie să ne impresioneze, ci nuditatea mentală, lipsa ataşamentelor faţă de lumea materială. 

Trebuie să ne dezvoltăm o mentalitate de martor prin discriminare şi capacitatea de autoanaliză. Trebuie să practicăm renunţarea la fructele acţiunilor noastre şi să depunem toate acţiunile noatre la Picioarele de Lotus ale Domnului, ca o ofrandă pentru El. 
Pentru că în final, toate ale Lui sunt.

Bineînţeles, nu am vrut să spun prin asta că trebuie să vă donaţi bunurile şi să rămâneţi fără nimic, e vorba de modul de gândire, de starea de conectare mentală permanentă la marele Creator, indiferent ce acţiuni faceți şi care sunt fructele lor, și nu de conectarea mentală la banii și bunurile pe care le dețineți. Este vorba de lanţul din minte şi atât. 
Deci, să ne eliberăm mental de ataşamente! Oare nu asta a vrut să spună şi Iisus?

Spunem :"Eu sunt un instrument al Preaiubitului. Nu am voinţă individuală. Sunt al Tău, Doamne, Totul este al Tău. Tu eşti totul. Tu faci totul. Nici un atom nu se poate mişca fără Tine. Nici o frunză nu se poate mişca fără Tine. Tu acţionezi prin toate organele mele. Tu vorbeşti prin gura mea. Iţi ofer Ţie tot ceea ce fac şi tot ceea ce mănânc. Iţi ofer Ţie Tapasul meu şi orice altceva. Poţi să faci ce vrei Tu cu mine. Trăiesc numai pentru Tine, muncesc numai pentru Tine. Nu pot trăi fără Tine nici măcar o secundă. Luminează-mă Doamne să-mi îndeplinesc menirea ce mi-ai hărăzit-o în această existenţă până la sfârşitul ei, ca să o îndeplinesc în totalitate până când voi veni la tine."

Munca în sine nu aduce mizerie, dar ataşamentul şi identificarea cu munca vor aduce tot felul de griji, necazuri şi nefericire. Astfel, muncind fără ataşament şi identificare, veţi realiza curând Conştiinţa Divină. Aceasta este Jnana. Acesta este focul înţelepciunii care arde toate fructele acţiunilor.



Dumnezeu acordă fructele acţiunilor în acord cu motivaţia. Dacă motivele sunt pure, veţi obţine graţia divină şi puritatea. Dacă motivele sunt impure, veţi renaşte în această lume a morţii, pentru a putea culege fructele acţiunilor voastre. Veţi face acţiuni virtuoase şi vicioase prin forţa plăcerii şi a repulsiei. Veţi fi prinşi în ciclul fără sfârşit al naşterilor şi al morţilor.

Dacă vă aşteptaţi să primiţi fructele acţiunilor voastre, va trebui să vă reîntoarceţi în această lume ca să beneficiaţi în mod obligatoriu de aceste fructe. Va trebui să vă naşteţi din nou. Un karma yoghin spune: "Realizează toate muncile fără să aştepţi fructele lor. Aceasta va produce purificarea minţii. Apoi vei obţine eliberarea spirituală sau extazul ultim, pacea supremă şi nemurirea"

Se spune că, în ultima viaţă în care ne reîncarnăm pe acest pământ, suferim cel mai mult. Avem atât de multe de pătimit şi suntem atât de lipsiţi de bunuri, de mijloace, de sănătate, de iubire, asta numai ca să nu ne mai ataşăm de cele lumeşti şi să nu ne mai dorim vreodată să ne reîncarnăm într-o altă viaţă pământească. Prin suferinţă şi lipsuri vom fi iertaţi şi ajutaţi să ne desprindem uşor de lumea materială, pentru totdeauna, iar sufletul nostru se va reîntoarce la energia mamă, fiind purificat şi putându-se astfel reintegra în marele Univers, în marea energie universală. Aşa că nu trebuie să-i dispreţuiţi pe cei ce nu au averi, care "aparent" sunt lipsiţi de mijloace, fără apărare, bolnavi, năpăstuiţi de soartă. E doar o aparenţă sau o altă mare iluzie. 

Bineînţeles că non-ataşamentul nu înseamnă că trebuie să rămânem într-o stare de inerţie, gândindu-ne că, dacă muncim cu detaşare, oricum nu vom obţine roade, fructe și nu ne folosește la nimic. Nu trebuie să vă întrebaţi: "Care este atunci scopul meu, al muncii mele?  Dacă nu pot obţine niciun fruct, prefer să stau degeaba, să rămân pasiv". E cel mai rău lucru pe care l-aţi putea face. Deveniţi inerţi, leneşi, greoi. Va fi o inactivitate mentală. 

Dacă veţi munci în spiritul Karma yoga, veţi obţine puritatea minţii. Aceasta este o mare răsplată pentru acţiunile voastre. Nu vă puteţi imagina starea pe care o are un om cu mintea pură! El se bucură de o pace necondiţionată, de forţă şi de bucurie. Este foarte aproape de Dumnezeu. El va obţine curând lumina divină. Munciţi fără a aştepta niciun fel de recompensă şi veţi simţi efectele acestei munci, sub formă de puritate şi forţă interioară. Şi ce inimă deschisă veţi avea! E imposibil de descris! 

Practicaţi, simţiţi şi bucuraţi-vă de această stare!


Rugăciune universală

O Doamne ! Doresc cu adevarat să slujesc dezinteresat lumea, să practic Karma Yoga, ca să obţin purificarea mentalului.
O Doamne, Tu cel adorat, cel Unic ! Te implor cu umilinţă, dă-mi putere să-mi controlez simţurile şi mintea. Fii cu mine întotdeauna şi ghidează-mă chiar şi în cea mai mică acţiune. Ajută-mă să am numai gânduri benefice. Dăruieşte-mi starea de puritate a minţii.
Ajută-mă să am o minte calmă, pură şi echilibrată.

O, Doamne, dăruieşte-mi lumină, cunoaştere şi puritate.

AUM, AUM, AUM.


î z i a n a 💜




© Copyright 2015 
Max's concept

Niciun comentariu: