Translate

16 ianuarie 2012

METODE DE CURĂȚARE ÎN YOGA. ROLUL MEDITAȚIEI


Aceste procedee nu sunt neapărat obligatorii. Totuși, ar fi recomandat să le urmați, fiind benefice pentru sănătate.

NETI

Neti kriya înseamnă curățarea cavității nazale.

JALANETI

Constă în spălarea nasului cu apă caldă și sărată. Dacă  aveți posibilitatea, folosiți apă fara clor, curată. 

Proporții: în 1/2 litru de apă, la o temperatură de 38-40 grade Celsius, se pune o lingură de sare cu conținut mai mic de sodiu. Pe una din nări, dintr-un recipient mic, trageți pe nas numai o cantitate mică din apa sărată, dar aceasta nu trebuie să ajungă în gât. După aceea suflați apa ca și cum v-ați sufla nasul. Efectuați apoi același tratament și cu nara cealaltă. Repetați procedeul de trei ori alternativ pentru fiecare nară.

Acum există și sprayuri nazale cu apă sărată din Marea Adriatică (de exemplu Aqua Maris vândut de Walmark).

DHAUTI

Înseamnă curățarea faringelui, a stomacului și a esofagului. Nu beți nimic înainte. Pregătiți 1.5 - 2 litri de apă caldă, la care adăugați o lingură de sare.

Stați pe vine, cu tălpile pe pământ și cu genunchii ușor depărtați și beți apă. În cât mai puțin timp trebuie să beți cât mai multă apă, până când veți simți că nu puteți să mai beți deloc. În acest moment încercați să mai beți, până când simțiți că apa vă vine înapoi. Când simțiți că apa s-a întors și urmează să iasă, ridicați-vă și, aplecându-vă în față, prin relaxarea mușchiului care închide pilorul și prin mișcarea în sus a diafragmei, dacă se poate fără ieșire forțată, eliminați apa din stomac.

Dacă în acest fel nu reușiți să eliminați apa sau dacă simțiți că nu s-a eliminat toată apa înghițită, scoateți limba cât mai mult și cu degetul mijlociu apăsați-vă de câteva ori baza limbii, dar cu grijă, ca să nu vă răniți gâtul cu unghiile. Așteptați cel puțin o jumătate de oră, după care puteți să beți apă sau ceai din plante medicinale. Nu mâncați decât după trecerea unui interval de 1.5 - 2 ore. Prânzul cel mai recomandat ar fi orezul cu ghee (unt curat), după care puteți urma meniul normal vegetarian. Pentru persoanele care suferă de hipertensiune, care au probleme de inimă sau ulcer, nu se recomandă practicarea tratamentului dhauti.

BHASTI

Înseamnă curățarea intestinului gros cu apă. Această practică este cunoscută de mult timp și printre metodele de vindecare europene sub denumirea de clismă.

Dacă în intestin a intrat insuficientă apă, scoateți furtunul, nu lăsați ca apa să iasă și, prin exercițiul nauli, care va fi descris ulterior, efectuați mișcări ale abdomenului. Când apa vrea să iasă, dati cale liberă. Acest lucru se va întâmpla probabil în mai multe reprize. Exercițiul are efecte bune în cazul constipației, dar nu se recomandă în cazul inflamațiilor intestinale și nici în cazul problemelor intestinului gros.

KAPALABHATI

Înseamnă respirație pufăitoare. Este o respirație dinamică, în care expirația este intensivă, iar inspirația aproape o mișcare pasivă. Expirația este intensivă, făcându-se în acelați timp din burtă și din piept. În prima parte a inspirației, lăsați aerul să intre, după care inspirați lent, în burtă și în piept concomitent.

AGNISAR KRIYA

"Agni" înseamnă "foc", iar "ishar" înseamnă curățire, trezire.

Stați cu picioarele ușor depărtate, inspirați și expirați adânc. Aplecați trunchiul, cu picioarele ușor îndoite, cu palmele pe coapse. După expirație, faceți o pauză respiratorie. Abdomenul trebuie sa fie total relaxat, deschis.

În timpul pauzei expiratorii, după expirație (kumbhaka), contractați abdomenul brusc de 15 ori, după care destindeți-vă ușor. Apoi ridicați-vă din nou și inspirați și expirați adânc de câteva ori. Repetați de 2 - 4 ori acest exercițiu.

Conform yoga, aceste exerciții au efect mai ales asupra pancreasului și ar putea avea o contribuție importantă în evitarea diabetului. De asemenea, ele sunt benefice in cazul diferitelor afectiuni ale abdomenului, ale tulburarilor digestive, curatand prana din corp. De asemenea, ele au efecte de curatare si asupra pielii, amelioreaza sistemul circulator, dar si capacitatea de memorare, reglementeaza pofta de mancare si normalizeaza greutatea corpului.

Tulburările sistemului digestiv pot consitui sursa a numeroase tipuri de îmbolnăvire. Agnisar kriya curăță, activează focul digestiv, vindecă sau reduce consecințele bolilor. Se ard multe lucruri în acest foc, atât caloriile în plus, cât și stresul și neliniștea. Dar agnisar kriya reprezintă numai un exercițiu de încălzire pentru următoarea hatha-yoga kriya.

NAULI KRIYA

Dacă agnisar kriya se exersează cel puțin 3 luni cu regularitate zilnica, atunci sunteți pregătiți pentru nauli kriya, care are efecte și mai bune. Pentru ca aceste exerciții să fie efectuate bine și corect, trebuie să aveți diafragma și mușchii abdominali tari și bine dezvoltați și trebuie să știți să le controlați perfect.

În cazul nauli, la fel ca și în cazul agnisar kriya, abdomenul se mișcă în pauza de după expirație (kumbhaka) cu ajutorul mușchilor lați oblici, din stânga în dreapta abdominală, iar energia chackrei Manipura se trezește. Nauli are efecte vitalizatoare și de prelungire a vieții. Practicantul se menține tânăr și sănătos și este astfel ajutat ca problemele corporale să nu-i împiedice dezvoltarea spirituală.

Poziția corpului este următoarea: cu picioarele ușor depărtate, genunchii ușor îndoiți și spatele îndoit, rezemați-vă pe partea de mijloc a coapselor. Îndoiți spatele numai în măsura în care puteți să vedeți mușchii abdominali.

Conform filozofiei yoga, igiena mentală este și ea foarte importantă, fiind necesar să evităm gândurile negative. Gândirea induce un flux de energie și, împreună cu aceste gânduri, se activează și amintirile sentimentale care sunt legate de ele și care influențează funcționarea organelor. Frica, grijile sau supărarea dăunează sănătății. Este arhicunoscut faptul că stresul, starea de grijă permanentă cauzează hipertensiune, îmbolnăviri cardiace și ale arterei coronare  sau alte boli psihosomatice. Din această cauză, pe lângă exercițiile de relaxare ca tehnică de eliminare a stresului, este bine să învățăm să gândim pozitiv, optimist, evitând gândirea negativă, evitând să ne lăsăm copleșiți de griji. Gândurile și sentimentele au influență decisivă asupra sănătății noastre și asupra nivelului nostru de energie, chiar dacă nu observăm aceasta în mod direct.


Yoga recunoaște forța constructivă a gândului, pe lângă efectele asupra sănătății și energiei. Cu prezentul, prin gândurile și cuvintele din prezent, ne clădim viitorul. Condițiile exterioare, gândurile, imaginile interioare se formează în funcție de convingerile noastre. Forța imaginației, vizualizarea, ne ajută să avem succes în viață, iar legăturile interumane să fie armonice, pline de iubire. De aceea este bine să ne imaginăm ceea ce ne dorim și să ne și încredem în imaginile create de noi, să ne folosim forța creatoare și energia gândurilor într-un mod pozitiv, pentru ca viața să ne fie sănătoasă și fericită.

BANDHA - ROBINETELE DE ENERGIE

În limba sanscrită, bandha înseamnă "incuietoarea" prin care, cu ajutorul presiunii, se activează anumite puncte ale liniilor energetice sau ale unor organe ori ale unui grup de organe. Pentru a obține efectele dorite, în afară de procedura corectă sunt importante atât concentrarea, cât și conștientizarea corpului nostru.

UDDIYANA BANDHA

"Uddiyan, udna" înseamnă "a zbura, a pluti în aer".

Prin uddiyana bandha putem atrage mușchii abdominali în cavitatea abdominală cât de tare putem. Vom avea astfel senzația că întregul corp este foarte ușor. Chiar și sentimentele noastre, senzațiile noastre "se înalță", iar tristețea, depresia, "își iau zborul". Prin uddiyana bandha putem avea o digestie bună și regulată (digestia este considerată bună dacă omul are scaun la aproximativ 8 ore după ce a mâncat.) Resturile de mâncare trebuie să fie eliminate, în așa fel încât canalul intestinal să rămână perfect curat. Uddiyana bandha revigorează chackra Manipura, plexul solar și pancreasul. Dacă se aprinde focul digestiv (agni), digestia merge bine. Această tehnică ajută la asimilarea hranei în organism, dar și la eliminarea toxinelor. Îmbolnăvirile noastre sunt cauzate deseori de probleme psihice ori sentimentale, de gânduri și sentimente negative, de griji, nervozitate, de emoții, supărări, etc. De multe ori aceste nereguli sunt sesizate numai când au efect asupra corpului, oamenii nedându-și seama care sunt cauzele care au provocat aceste dereglări (simptome psihosomatice). Pentru a evita aceste lucruri, pentru restabilirea echilibrului fizic și psihic, putem apela la aceste bandhe, în special la uddiyana bandha. 

Poziția corpului este următoarea: cu picioarele ușor depărtate, cu genunchii ușor flexați și spatele ușor îndoit, sprijiniți-vă pe mijlocul coapselor. Îndoiți spatele numai până când puteți să vedeți mușchii abdominali. Expirați profund, după care faceți o pauză respiratorie (kumbhaka). Apoi faceți o mișcare ca de inspirație, dar nu lăsați aerul să intre. În acest fel pieptul se ridică, iar abdomenul se retrage înăuntru și în sus. După câteva secunde, aduceți pieptul în poziția originală, după care inspirați ușor și profund, relaxându-vă. Dacă simțiți o durere accentuată la nivelul stomacului sau în partea inferioară a abdomenului, se recomandă o exersare mai puțin intensivă, pentru că organele interne nu sunt obișnuite cu astfel de mișcări. 

JALANDHARA BANDHA - Închiderea bărbiei

Jalandara bandha activează chackrele, având efecte foarte bune asupra afecțiunilor gâtului. Jalandara bandha se execută în timpul pauzei de respirație. Lăsați capul în jos până când bărbia vă va atinge pieptul, apoi apăsați pieptul cu bărbia până când simțiți nevoia de aer, după care ridicați capul și expirați. Pauza de expirație nu se execută forțat. 

Acest exercitiu nu se recomandă persoanelor care suferă de hipertensiune, care au probleme cardiace sau arteriale ori perturbări de funcționare a glandei tiroide.

MULA BANDHA - Închiderea perineului

Acest exercițiu se execută în poziția așezată yoga. Întindeți mușchii din zona perineului, după care relaxați-vă. Acest exercițiu activează chakra rădăcinii. 

MUDRELE - poziții simbolice ale mâinilor și ale corpului

Cuvântul "mudra" are multe sensuri, putându-se referi la un simbol, o poziție a mâinii sau a corpului și chiar la câteva tehnici de respirație. Mudrele au efect asupra corpului, dar și asupra anumitor zone ale creierului, activează punctele reflexogene și centrele de energie, care pot fi expresiile anumitor stări sufletești. Ele reflectă un proces de conștiință și ne conduc spre acele stări sufletești pe care le simbolizează. Prin urmare, mudrele produc efecte asupra conștiinței pe mai multe planuri: energetic, fizic și pe plan material fin.

POZIȚII ALE MÂINILOR

Chin mudra si gyana mudra

Ambele poziții ale mâinilor ajută la concentare, simbolizând cunoașterea și știința. Ultima falangă a degetului mare va atinge ultima falangă a degetului arătător. La mudra chin, palma este întoarsă în sus, iar la mudra gyana, în jos. Mudra chin si mudra gyana se folosesc în exercițiile de respirație și în cele de meditație, pentru aprofundarea meditației. Au efecte liniștitoare asupra minții, dar și asupra organismului.

Mukula mudra (de-a pâlnia, cornetul)

Se ating varfurile degetelor, care vor fi puse pe acea parte a corpului care are nevoie de energie, și se țin acolo timp de câteva minute. Această poziție a mâinii se încarcă cu energie și ne fortifică. De obicei se pune pe partea corpului sau în dreptul organului mai dureros sau încordat.

La anumite părți ale corpului se procedeaza în felul urmator:
  • Inima - vârfurile degetelor sunt puse pe stern.

  • Plămânii - se efectuează cu ambele maini. Puneți degetele pe ambii plămâni, la 5 cm sub claviculă.

  • Stomacul - degetele se pun pe partea inferioară a sternului.

  • Splina și pancreasul - așezați vârfurile degetelor de la mâna stângă pe partea inferioară a sternului, iar cu degetele mâinii drepte masati de 21 de ori coasta inferioară din stânga, plecând din exterior spre interior.

  • Ficatul și vezica biliară - cu vârfurile degetelor de la mâna stângă atingeți partea inferioară a sternului, iar cu mâna dreaptă masați partea dreapta a pieptului, imediat sub coasta inferioară, plecând din interior spre exterior.

  • Rinichii - puneți ambele mâini la spate, la o distanță de aproximativ 5 cm deasupra taliei.

  • Intestinele - puneți degetele mâinii drepte pe buric, după care masați prin mișcări în spirală în directia acelor de ceasornic (în stânga buricului). 
Poziții ale corpului

Despre mudra yoga si mudra vipariti karani, care sunt descrise mai detaliat decât alte asane, vom scrie cu altă ocazie.

Chakrele

"Chakra" este un cuvânt de origine sanscrită însemnând "roată, vârtej energetic". Există diferite teorii și explicații referitoare la chakre. Acestea nu pot fi explicate perfect nici din punct de vedere fizic, nici din punct de vedere psihic. Unele noțiuni anatomice, fiziologice și psihologice pot oferi o explicație, dar nu și o descriere detaliată a acestora. Chakrele sunt centrele de forță ale corpului, vârtejuri de energie, porți de energie, porțile comunicării și ale schimbului de informații, dar reprezintă și nivelurile conștiinței.

Meditația

Toate exercițiile de yoga - asane, pranayama, de relaxare, mudre, bandhe, exerciții care ajută la concentarea atenției, exerciții de curățare (kriya), alimentația vegetariană, urmarea principiilor etice și morale - se efectuează cu scopul de a recunoaște în final, cu ajutorul meditației, natura spiritului nostru. Această etapă finală se numește iluminare.

Cu ajutorul exercițiilor yoga, corpul nostru va deveni mai flexibil, mai sănătos, nivelurile de energie din noi vor crește, vom deveni mai siguri pe noi, personalitatea noastră va deveni mai înțelegătoare, plină de iubire. Totuși, vom cunoaște cu adevărat această iluminare numai dacă ne vom transforma din interior.

De ce medităm ?

Deoarece trebuie să ne acordăm atenție, să ne liniștim pentru un timp, meditația izvorând dintr-o necesitate interioară. Ce este această necesitate interioară? Din timp în timp trebuie să ne încărcăm cu pace spirituală, să explorăm și să încercăm să înțelegem natura spiritului nostru.

Ce NU constituie o meditație ?

Meditația nu poate fi executată la comandă, ci este o stare care vine de la sine. Cum nu ne amintim cum am dormit, tot așa, fără să ne dăm seama, se instaureaza și starea de meditație.

Meditația nu este o acțiune, nu există gânduri, imagini interioare, voci, iar sentimentele nu oscilează.

Nu există întrecere, nici exigențe, nici nimic de rezolvat.

Cum putem intra în starea de meditație ?
  • Renunțați la orice dorință.
  • Nu vă mai gândiți la ceea ce s-a întâmplat și nici la speranțele viitorului sau grijile de viitor. Atât trecutul, cât și viitorul, blochează timpul și distrag energia de la rezolvările din prezent.
  • Evitați orice voință explicită sau ascunsă de a vă atașa de ceva sau de a refuza ceva. 
Ce trăim în timpul meditației?

Meditația este o stare. În această stare, atenția trează a conștiinței se sprijină pe sine. În meditație, conștiința este "întotdeauna în prezent". Senzația de existență este prezentă:"exist". În același timp încercăm o senzație sufletească fină, un sentiment de bucurie independent de simțuri și de experiențe. O eliberare de obligații, o dezinhibare. După o expresie sanscrită, meditația poate fi definită ca "sat-chit-ananda" ( a fi bucuria supremă a conștiinței) - bucuria ființei curate, a conștiinței impecabile, experimentarea spiritului, a eului adevărat.

Recomandări pentru primii pași ai meditației

Îmbrăcați-vă în haine confortabile, din materiale naturale, pe care să le folosiți numai pentru meditație. Hainele trebuie să acopere întregul corp. Încălziți-vă corpul, mișcați șoldurile prin exerciții tip fluture și corpul întreg prin șirul de exerciții surya namaskara (salutul soarelui).

Așezați-vă într-o poziție comodă, în special poziția obișnuită de yoga. Pentru începători se recomandă sukhasana - o poziție ușoară (poziția turcului), iar pentru cunoscători ardha padmasana - poziția semi-lotus. Dacă nu vă simțiți bine în aceste poziții, așezați-vă pe un scaun, cu spatele drept. O poziție comodă este esențială în timpul meditației. Pentru destinderea părții superioare a corpului așezați-vă pe o perniță. Este recomandat să vă acoperiți cu un prosop dintr-un material moale si calduros.

După ce v-ați pregătit, exprimați prin cuvinte dorința voastră:

Fac meditație în vederea dezvoltării mele spirituale. Te rog pe tine, Maestrul meu interior (Supraeul), să mă ajuți în atingerea experiențelor spirituale.

La începutul și la sfârșitul meditației, sunetele OM, repetate de mai multe ori, ne ajută la revenire și ne oferă un suport exterior și interior.

Aceste exerciții, (dintre care o să vă prezentăm câteva într-o postare separată), au rolul de a vă ajuta să vă aplecați asupra propriei persoane, să vă concentrați atenția, să vă acceptați așa cum sunteți de fapt. În acest fel, aceste tehnici au un efect de vindecare spirituală. Unii se concentrează la divinitate pentru a capta energii și a accesa canalele de comunicație energetică cu astralul, acolo unde ne imaginăm că sa află tatăl nostru ceresc, Marele Creator. Yoga nu se suprapune și nu se substituie credințelor noastre religioase ci ne ajută să le înțelegem mai bine și să le trăim mai profund.

<<Luminătorul trupului e ochiul tău. Când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău este luminat; dar când ochiul tău e rău, atunci și trupul tău e întunecat.
Ia seama deci ca lumina din tine să nu fie întuneric.
Așadar, dacă tot trupul tău e luminat, neavând nicio parte întunecată, luminat va fi în întregime, ca și când te luminează făclia cu strălucirea ei.>>

[Evanghelia după Luca, 11; 34-36]

Aici e vorba de curățarea corpului de energie negativă și echilibrarea tuturor căilor de curgere a energiei. Dacă glanda pineală e blocată, blocat va fi și fluxul energiei pentru tine.

<<Duhul este cel ce dă viață; trupul nu folosește la nimic. Cuvintele pe care vi le-am spus sunt duh și sunt viață”. (adică energie, pentru că acum știm că totul este energie, inclusiv sunetul).
[Evanghelia după Ioan, 6;63]


Yoga și meditația sunt tehnici care ne ajută să înfăptuim această curățire profundă.

Mai mult de-atât, cele două legi de bază lăsate de Mântuitor sunt scrise în Evanghelii. Până când nu vom reuși să le și transpunem în practică, să ne fie legi de căpătâi, nu vom putea trece în etapa superioară a evoluției, aceea a guvernării Duhului Sfânt, când vom învăța să lucrăm cu energiile și să ne susținem reciproc în cadrul acelei matrici a iubirii pe care o vom crea împreună.

Iată care sunt cele două legi de căpătâi:


[Marcu, 12; 29-31]
<<Iisus i-a răspuns că întâia este: Ascultă Israele, Domnul Dumnezeul nostru este singurul Domn.
Și: Să iubești pe Domnul Dumnezeul tău din toată inima ta, din tot sufletul tău, din tot cugetul tău și din toată puterea ta. Aceasta este cea dintâi poruncă.
Iar a doua este aceasta: Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți. Mai mare decât aceasta nu este altă poruncă.>>


Aproapele tău nu înseamnă familia ta, ci orice om, orice fiu sau fiică a Domnului și orice ființă care are suflet viu în ea.

FACEȚI ÎN FIECARE SEARĂ EXERICIȚII DE MEDITAȚIE PENTRU CURĂȚAREA ENERGIEI NEGATIVE, IERTARE, DEZLEGARE, ELIBERARE ȘI TĂIEREA TUTUROR CORZILOR ENERGETICE. 

LA FINAL TRANSMITEȚI UN GÂND DE IUBIRE TUTUROR FIINȚELOR PRIN CHAKRA INIMII.♥️🌏




Drum drept și lumină!        
î z i a n a 💜


© Copyright 2015 
Max's concept

2 comentarii:

Marian Dinu spunea...

Foarte interesant si educativ, am sa mai vizitez acest blog.

Multumim

Nick spunea...

Unul dintre modurile naturale de a slăbi este să mănânci mai multe legume și fructe. Legumele și fructele au unele proprietăți care le fac eficiente pentru pierderea în greutate. Puteți slăbi consumând keto cu keto guru. Accesați acest site web pentru mai multe informații.