LINIȘTE CONTRA ANXIETATE/FRICĂ
Liniștea este cel mai bun indicator al sănătății sufletești pentru că este singura dintre cele nouă virtuți pentru care nu poți munci mai mult ca să ai mai multă.Poți alege să fii bucuros, răbdător, încrezător, bun sau reținut, indiferent că te simți sau nu așa. De ce ai proceda așa? Pentru că aceste lucruri sunt acceptabile din punct de vedere social în majoritatea culturilor. În mod normal, cultivarea lor este un lucru bun, dar motivația poate fi egoistă. Liniștea însă nu poate fi îmbunătățită în acest fel. Ea este un indicator consecvent și predictibil al adevăratului nostru eu. Putem alege să ne purtăm în multe moduri diferite, dar absența sau prezența liniștii este greu, dacă nu imposibil de manipulat în scopuri egoiste.
Liniștea este perturbată de frică, iar frica este mama tuturor sentimentelor negative. Tristețea, nerăbdarea, neîncrederea în oameni, comportamentele contraproductive, complacerea, toate își au izvorul în frică.
Frica este reacția la suferință!
Deși toți am avut experiențe dureroase, unii dintre noi aleg iubirea, alții cedează în fața fricii. Motivul pentru care facem o alegere sau alta este înrădăcinat în sufletul nostru. Când mintea și sufletul se contrazic, întotdeauna câștigă sufletul. Chiar dacă alegerea conștientă și rațională este iubirea, dacă motivația inconștientă este frica, frica va învinge și va fura liniștea. Dacă ai o reacție emoțională negativă, ea a fost adusa de frică și nu este o coincidență. Dacă ai o suferință fizică, ea vine din sistemul organismului, din categoria ”liniște”, și anume din sistemul gastrointestinal. Aproape orice boală sau stare de rău își are originea, într-un fel sau altul, în sistemul gastrointestinal. Frica dă probleme în acest sistem, deoarece frica este cea care produce toate celelalte emoții și convingeri negative.
Sistemul endocrin este primul sistem din organism afectat de amintirile celulare și tinde să se manifeste mai întâi în sistemul gastrointestinal. De acolo apare orice problema la care vă puteți gândi, pe principiul verigii celei mai slabe.
Iubirea este, în cele din urma, sursă de sănătate de toate felurile, iar sistemul endocrin corespunzător este prima piesă de domino a problemelor de sănătate. Dacă această primă piesă de domino nu este răsturnată niciodată, va fi greu ca boala să poată pune stăpânire pe organismul vostru.
Tot astfel, egoismul - opusul iubirii - este cel care ne face să alegem frica înaintea iubirii. Odată aleasă frica, emoțiile negative, șabloanele de gândire și comportament ne vor deraia viața de pe traseul pe care-l visăm.
Nu putem să ne imaginăm îndeajuns cât este de important semnalul de alarmă dat de categoria liniște/anxietate pentru stabilirea unei secvențe sufletești reactivate. Chiar mai mult decât categoria bucurie, adevarata liniște nu este influențată de condițiile de moment. Pentru fiecare problemă pe care o aveți, gândiți-vă la diferite variabile, aspecte, căi de acțiune, posibilități. Cea mai bună cale de acțiune este de obicei cea care vă dă cea mai deplină stare de liniște. Din păcate, oamenii confundă adevarata liniște cu cedarea în fața fricii. Frica izvorăște din deșeurile sufletești cu care trăim de-a lungul intregii vieti. Dacă deturnăm sensul gândurilor care ne produc frica, putem răsufla ușurați pentru moment, dar asta nu înseamnă că ne-am redobândit liniștea.
Lipsa fricii nu este un "indicator al liniștii", ceea ce trebuie să simțiți este "prezența liniștii".
Dacă întrebi persoana: "ați simțit frică, furie sau tristețe?", răspunsul este: "Nu, pur și simplu nu sunt împăcat cu asta". Aceasta este diferența față de a simți emoții negative puternice. Când aveți emoții negative puternice, ele indică aproape întotdeauna existența unei probleme sufletești legate de acea situație care trebuie vindecată.
Iată și câteva sfaturi prin care să ne ajutăm singuri!
Calm, calm, calm... începutul unei zile trebuie să se facă în liniște. Fără radio, fără televizor, fără ceas deșteptător... dacă este posibil!
Cele, sau cei care au fericirea de a se trezi în ritmul lor, la ce oră le convine, fără ajutorul înspăimântător al unui deșteptător care să spargă timpanele, afirmă: începutul unei zile se face în liniște și această stare de calm îi însoțește toată ziua. Atunci când trebuie să ne trezim devreme, este evident că nu ne putem lipsi de deșteptător. Totuși, după un anumit timp, ne dăm seama că ne trezim înainte să sune ceasul cu câteva minute, atât de mult ne temem ca nu cumva să nu-l auzim. Organismul nostru a memorat ora și ceasul nostru intern s-a programat singur.
Calm, calm, calm... începutul unei zile trebuie să se facă în liniște. Fără radio, fără televizor, fără ceas deșteptător... dacă este posibil!
Cele, sau cei care au fericirea de a se trezi în ritmul lor, la ce oră le convine, fără ajutorul înspăimântător al unui deșteptător care să spargă timpanele, afirmă: începutul unei zile se face în liniște și această stare de calm îi însoțește toată ziua. Atunci când trebuie să ne trezim devreme, este evident că nu ne putem lipsi de deșteptător. Totuși, după un anumit timp, ne dăm seama că ne trezim înainte să sune ceasul cu câteva minute, atât de mult ne temem ca nu cumva să nu-l auzim. Organismul nostru a memorat ora și ceasul nostru intern s-a programat singur.
Arta de a începe bine ziua
A venit timpul să aruncăm ceasul deșteptător. De ce să ne mai chinuim? Putem lăsa obloanele sau jaluzelele ușor întredeschise pentru a oberva începutul unei dimineți de primăvară, să lăsăm geamul întredeschis ca să nu pierdem cântecul primei păsări din apropiere, să ne întindem bine, ca o pisică și, dacă putem, de ce nu, oferindu-ne luxul unui mic dejun în pat. Iarna am putea cumpăra o mică lampă care să se aprindă ușor, din minut în minut, pentru a simula apariția dimineții. Cei care au gustat această senzație, nu mai pot renunța la ea. Fără radio, fără televizor, doar trezirea simțurilor. Să oferim tandrețe cât putem: ne putem juca cu copiii înainte de plecarea lor la școală, îl putem mângâia pe soț ca să plece bine dispus la serviciu... Mici sferturi de oră de dragoste, delicioase, furate unui program câteodată supraîncărcat...
A reuși să vă treziți în armonie este o adevărată artă!
ÎNCEPEȚI ZIUA CU DREPTUL
Asta presupune, în primul rând, să nu vă sculați repede din pat. E bine să ridicați pe rând fiecare parte a corpului, la început un braț, apoi altul, un picior, apoi altul.
Faceți mișcări circulare cu picioarele, cu încheieturile mâinii (pentru suplețe), întoarceți capul într-o parte, apoi în cealaltă, apoi rostogoliți-vă până la marginea patului pentru a pune, în sfârșit, primul picior pe pământ. Suntem siguri, astfel, că nu vom începe ziua cu stângul...
Multumiți în gând Pământului că vă mai susține încă o zi pe spinarea lui și vă oferă tot ce are el mai bun.
Dacă sunteți adepții masajului, nu ar strica să continuați cu un automasaj general. Dar nu uitați, pentru energizare trebuie încălzite neapărat urechile.
ȘEDINȚA DE RELAXARE
O relaxare completă a corpului degajează țesuturile musculare și deschide căile prin care circulă energia. Când această energie se revarsă în funcțiile emoționale și senzoriale, se resimte o bunăstare imensă.
Pentru a vă relaxa total, este de ajuns să vă întindeți pe o pătură, cu spatele pe sol. Puteți să faceți asta și după ce ați terminat cu automasajul matinal.
Aveți grijă să vă întindeți corpul drept pe axa sa (centrul energiilor) aliniind mijlocul feței, al sternului și al pubisului.
Echilibrați-vă apoi bazinul, punându-vă fesele cu o presiune egală pe sol și reducând cambrura lombară. Asigurați-vă relieful cutiei toracice, facilitând o respirație liberă: cu aceeași mișcare, trageți partea frontală a antebrațelor, degajați umerii spre exterior și aduceți ușor bărbia spre gât.
Păstrați o imobilitate totală timp de 5-10 minute. Imobilitatea corpului va antrena, în mod normal, calmul stărilor emoțională și mentală. Înainte de a vă ridica, începeți să expirați foarte lent, cât mai lent posibil.
Începeți fiecare expirație reprezentându-vă o mișcare de coborâre plecând de la centrul creierului sau în direcția pieptului. După 10 expirații profunde, în care veți acorda toată atenția calității expirației, lăsați să se producă automat intrarea aerului în plămâni.
Ridicați-vă cu grijă. Nu vi se pare acum totul mai simplu, mai limpede, mai armonios?
Degeaba aplicăm creme, folosim seruri antirid scumpe și cheltuim bani pe ședințe la cosmetică. Dacă nu dormim cel puțin 8 ore pe noapte, putem spune adio tenului proaspăt și pleoapelor netede.
Pentru a dormi bine, fiecare are trucurile lui. Lectura în pat, muzica în surdină, ambianța plăcută, alții programează televizorul să le povestească până adorm...Trebuie să ne asigurăm o temperatură în cameră de aproximativ 19 grade, dat fiind că temperatura prea ridicată îngreunează somnul. Lumina are și ea un efect sedativ. Reduceți deci lumina lămpii când se face seară și trageți storurile ca să nu fiți treziți de primele raze ale soarelui dimineții. Puteți de asemenea să vă înconjurați de miresme de lavandă, spre exemplu, (sau neroli), pe pernă sau parfumând camera. Unele substanțe conținute de aceste plante încetinesc influxul nervos și schimburile celulare, ceea ce încurajează somnul. De fapt cu 1-2 ore înainte să ne așezăm la culcare trebuie să întrerupem orice activitate zgomotoasă sau stresantă, trebuie să ne oprim din lucru, pentru a nu determina creierul să continue să funcționeze încă vreo câteva ore dupa ce v-ați culcat... Și ambianța camerei contează: culoarea blândă a pereților, lumina difuză, cearșafuri curate, proaspete, un buchet drăguț de flori... toate aceste mici detalii au în realitate o mare importanță...
Ridicați-vă cu grijă. Nu vi se pare acum totul mai simplu, mai limpede, mai armonios?
Să aveți dimineți minunate!!!
DAR SĂ VORBIM ȘI DESPRE BINEFACERILE SOMNULUI
Degeaba aplicăm creme, folosim seruri antirid scumpe și cheltuim bani pe ședințe la cosmetică. Dacă nu dormim cel puțin 8 ore pe noapte, putem spune adio tenului proaspăt și pleoapelor netede.
Pentru a dormi bine, fiecare are trucurile lui. Lectura în pat, muzica în surdină, ambianța plăcută, alții programează televizorul să le povestească până adorm...Trebuie să ne asigurăm o temperatură în cameră de aproximativ 19 grade, dat fiind că temperatura prea ridicată îngreunează somnul. Lumina are și ea un efect sedativ. Reduceți deci lumina lămpii când se face seară și trageți storurile ca să nu fiți treziți de primele raze ale soarelui dimineții. Puteți de asemenea să vă înconjurați de miresme de lavandă, spre exemplu, (sau neroli), pe pernă sau parfumând camera. Unele substanțe conținute de aceste plante încetinesc influxul nervos și schimburile celulare, ceea ce încurajează somnul. De fapt cu 1-2 ore înainte să ne așezăm la culcare trebuie să întrerupem orice activitate zgomotoasă sau stresantă, trebuie să ne oprim din lucru, pentru a nu determina creierul să continue să funcționeze încă vreo câteva ore dupa ce v-ați culcat... Și ambianța camerei contează: culoarea blândă a pereților, lumina difuză, cearșafuri curate, proaspete, un buchet drăguț de flori... toate aceste mici detalii au în realitate o mare importanță...
Relaxare la minut
Întins pe spate, aduceți genunchiul stâng la piept, cu ajutorul mâinilor, fără să mișcați ceafa. Rămâneți așa 30 de secunde, apoi schimbați piciorul.
Întinsă pe spate, cu mâinile pe piept, îndoiți genunchii, depărtați picioarele lipind tălpile. Păstrați timp de 3 secunde această poziție.
Și dacă după toate măsurile luate nu reușiți să adormiți și vă zvârcoliți în pat, vă recomand să luați 2-3 tablete de "Sedatif PC", care în mod sigur vă vor adormi instantaneu și vă vor asigura o odihnă plăcută, fără a crea dependență în timp. Puteți folosi pentru un timp și melatonina (de preferință bio). La toate astea puteți adăuga un ceai calmant, pe care să-l beți cu o oră înainte de culcare.
Să aveţi nopţi liniştite!
Să aveţi nopţi liniştite!
© Copyright 2015 Max's concept
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru