Translate

26 februarie 2018

CÂTEVA LUCRURI DESPRE CORPUL UMAN




Corpul uman este un sistem incredibil de complex și complicat, unul care le dă motive de studiu și reflectare medicilor și cercetătorilor în mod constat, în ciuda a mii de ani de acumulare de cunoștințe medicale. Ca urmare, nu ar trebui să fie nicio surpriză faptul că, chiar și părți ale corpului și funcțiile pe care le îndeplinesc în fiecare zi, au explicații din cele mai bizare sau neașteptate. De la strănuturi și până la creșterea unghiei, sunt cam 100 de fenomene ciudate, stranii și interesante, care ne sunt explicate în cadrul studiului  despre corpul uman.



Creierul

Creierul uman este cea mai complexă și mai puțin înțeleasă parte a anatomiei umane. Pot exista multe lucruri pe care nu le știm, dar iată că sunt și câteva lucruri interesante care au fost descoperite.

1. Impulsurile nervoase către și dinspre creier călătoresc precum un tren rapid care merge cu 170 de mile pe oră. Te-ai întrebat vreodată cum poți reacționa atât de repede la lucrurile din jurul tău, sau de ce acel deget de la picior pe care l-ai scrântit, te doare instant și intens? Este din cauza mișcării în viteză (superspeedy) a impulsurilor nervoase de la creier la restul corpului și invers, aducând reacțiile corpului la viteza unui reglaj electric al unei mașini sport de lux.

2. Creierul funcționează cu aceeași cantitate de energie ca un bec de 10 watt. Creierul tău generează energie la fel de mult ca un bec mic, chiar și atunci când dormi.

3. Celula creierului uman poate stoca de 5 ori mai multă informație decât Enciclopedia Britanică sau decât orice altă enciclopedie care contează. Oamenii de știință nu au fost încă în  măsură să stabilească o dimensiune definitivă, dar capacitatea de stocare a creierului, în termeni electronici, este considerată a fi între 3 și 1000 de terabytes. Arhivele Naționale ale Marii Britanii, cu un conținut de peste 900 de ani de istorie, ocupă doar până la 70 de terabytes, ceea ce arată, prin comparație, că puterea de memorie a creierului tău poate fi destul de impresionantă.

4. Creierul folosește 20% din oxigenul care intră în fluxul sanguin. Creierul reprezintă doar până la aproximativ 2% din masa corpului nostru, dar consumă mai mult oxigen decât oricare alt organ din corp, ceea ce îl face extrem de sensibil  la daunele legate de privarea de oxigen. Așa că respiră adânc, pentru a menține creierul fericit și capabil să funcționeze cu toate celulele lui oxigenate.

5. Creierul este mult mai activ noaptea decât în timpul zilei. În mod logic, s-ar crede că toate se învârt în jurul lui, calcule complicate și sarcini privind interacțiunea generală au la bază, zi de zi, mai ales în timpul programului de lucru, activitatea creierului, deși ele adunate ar consuma mult mai multă putere decât poate da creierul, să zicem, culcat în pat. Se pare că, da, opusul este adevărat. Când vă opriți din activități și gânduri, creierul ”se aprinde”. Oamenii de știință nu știu încă de ce se întâmplă acest lucru, dar puteți să-i mulțumiți pentru munca grea creierului, ca și pentru toate acele vise plăcute din timpul somnului.

6. Oamenii de știință spun că, cu cât e mai mare IQ-ul tău, cu atât mai multe lucruri visezi. În timp ce acest lucru poate fi adevărat, absența viselor cu și despre tine nu trebuie luată ca un semn de îngustime mentală, pentru că e foarte posibil să nu îți poți aminti visele tale. Cei mai mulți dintre noi nu își amintesc multe dintre vise, iar durata medie a majorității viselor este de numai 23 de secunde, nefiind suficient de lungă pentru a le înregistra.

7. Neuronii continuă să crească pe tot parcursul vieții umane. De ani de zile oamenii de știință și medicii au crezut că, creierul și țesuturile neuronale, nu ar putea crește și nici  regenera. În timp ce creierul nu acționează exact în același mod ca și țesuturile, în multe alte părți ale corpului neuronii pot ajunge să crească pe tot parcursul vieții, adăugând o nouă dimensiune studiului asupra creierului și a bolilor pe care le determină sau influențează.

8. Informația circulă cu viteze diferite în diferite tipuri de neuroni. Nu toți neuronii sunt la fel. Există câteva tipuri diferite de neuroni în organism și transmiterea fluxului de-a lungul acestor tipuri diferite poat fi la fel de lentă, cam ca la  0,5 metri / secundă, sau la fel de rapidă, cam ca la 120 de metri / sec.

9. Creierul în sine nu poate simți durerea. În timp ce creierul ar putea fi considerat centrul durerilor, atunci când îți tai degetul sau te arzi, creierul în sine nu are receptori pentru durere și nu poate simți durerea. Asta nu înseamnă că nu te poate durea capul și simți rănile. Creierul este înconjurat de o mulțime de țesuturi, nervi și vase de sânge, care sunt foarte receptivi la durere și vă pot da o durere de cap profundă.

10. 80% din creier este apă. Creierul tău nu este șablon, masa gri pe care ai văzut-o la televizor. Țesutul cerebral viu este un țesut pufos, ​​roz și gelatinos, datorită fluxului sangvin care vine de la organe și a unui conținut ridicat de apă al țesutului. Așa că data viitoare când te simți deshidratat, ia o băutură pentru a menține creierul hidratat.




Părul și unghiile

În timp ce nu sunt considerate o parte vie a corpului, cei mai mulți oameni petrec o grămadă de timp și cheltuiesc o sumă considerabilă de bani pentru îngrijirea părului și unghiilor lor. Data viitoare când te duci pentru o tunsoare sau o manichiură la salon, adu-ți aminte de aceste lucruri.

11. Părul facial crește mai repede decât oricare alt fir de păr de pe corp. De fapt, în cazul în care omul nu și-ar rade barba, ea ar crește la peste 30 de picioare (30 ft. = 9.14 m) în timpul vieții sale, mai mult decât dimensiunea unei balene ucigașe.

12. În fiecare zi, o persoană pierde în medie 60 fire de păr, dacă nu e deja cheală. Pierderea părului va varia în funcție de sezon, sarcină, boală, dietă și vârstă.

13. Diametrul firului de păr la femei este de aproximativ jumătate din diametrul firului de păr la bărbați. Diametrul firului de păr variază, de asemenea, și între rase.

14. Un fir de păr uman poate ține o geutate de 3.5 oz (aproape 100 grame). Prin urmare, extinzând la nivelul sutelor de mii de fire de păr de pe capul unui om, vom vedea că povestea lui Rapunzel devine mult mai plauzibilă.

15. Cea mai rapidă creștere a unghiilor este la nivelul degetului mijlociu, iar unghia de la degetul mijlociu de la mâna dominantă va crește cel mai rapid dintre toate. Deși nu se cunoaște în totalitate acest fenomen, se consideră că, creșterea unghiilor, este legată de lungimea degetului, la cele mai lungi degete creșterea unghiilor făcându-se cel mai rapid, iar la cel mai scurt, cel mai lent.

16. Sunt la fel de multe fire de păr pe cm pătrat de corp ca la un cimpanzeu. Oamenii nu sunt totuși maimuțe goale sau maimuțe îmbrăcate. Avem o mulțime de păr, dar pe corpul celor mai mulți dintre noi acesta nu este evident, deoarece majoritatea firelor de păr sunt prea fine sau fără lumină  pentru a putea fi văzute.

17. Blondele au mai mult păr. Culoarea părului determină cât de dens este părul de pe cap. În medie, omul are 100.000 de foliculi de păr, dintre care fiecare este capabil să producă 20 de fire de păr individuale în timpul vieții unei persoane. Blondele au în medie 146.000 de foliculi, în timp ce persoanele cu părul negru tind să aibă aproximativ 110.000 de foliculi. Cei cu părul castaniu se situează la o medie de  100.000 de foliculi, iar roșcovanii au părul puțin dens, la nivelul aproximativ 86.000 de foliculi.

18. Unghiile de la mâini cresc de aproape 4 ori mai repede decât unghiile de la picioare. Dacă observați că sunteți nevoiți să tăiați unghiile de la mâini mult mai frecvent decât unghiile de la picioare, să știți nu este doar imaginația voastră. Unghiile care obțin cea mai mare expunere și sunt utilizate  cel mai frecvent cresc cel mai rapid. În medie, unghiile de la ambele mâini și de la picioare cresc aproximativ o zecime dintr-un inch (1 inch = 2.54 cm) în fiecare lună.

19. Durata de viață a unui fir de păr uman variază, 
în medie, de la 3 la 7 ani. În timp ce vedeți căzând câteva fire de păr în fiecare zi, trebuie să știți că firele de păr au de fapt o viață destul de lungă, cu condiția ca acestea să nu fie supuse nici unei traume. Firele de păr vor ajunge să poarte formele mai multor tunsori diferite, în diferite stiluri, timp de poate chiar zeci de ani înainte de a cădea de la sine.

20. Trebuie să pierzi peste 50% din firele de păr ale scalpului înainte de a fi evident pentru oricine că părul ți s-a împuținat. Ai pierdut sute de fire de păr pe zi, dar va trebui să se piardă mult mai mult înainte ca oricine altcineva să poată observa schimbarea. Jumătate dintre firele de păr de pe capul tău destul de mic vor trebui să dispară înainte de a se instala  pleșuvia iminentă, care va deveni evidentă pentru toți cei din jurul tău.

21. Părul uman este practic indestructibil. Părul nu poate fi distrus de frig, schimbarea climei, apă sau alte forțe naturale, și este rezistent la multe tipuri de acizi și substanțe chimice corozive.





Organele interne

Deși nu ne-ar putea da mult gândit dacă nu ne-ar deranja, organele noastre interne sunt cele care ne permit să ne alimentăm, să respirăm și să mergem pe jos. 

Iată câteva lucruri pe care să le iei în considerare data viitoare când auzi zgomote în abdomen și simți goluri în stomac.

22. Cel mai mare organ intern este intestinul subțire. În ciuda faptului ca e numit cel mai mic dintre cele două intestine, intestinul subțire este de fapt de până la patru ori mai lung, cu atât mai lung cu cât un adult mediu este mai înalt.

23. Inima umană creează o presiune suficientă pentru a iriga  cu sânge 30 de picioare (30 picioare=30 ft.= 9.14 m). Nu e de mirare că vă puteți simți bătăile inimii atât de ușor. Pomparea de sânge prin corp, rapid și eficient, creează un pic de presiune care rezultă din contracțiile puternice ale inimii și ai pereților groși ai ventriculelor, prin care este practic împins sângele în corp.

24. Acidul din stomac este suficient de puternic pentru a dizolva o lamă de ras. În timp ce, cu siguranță, nu ar trebui să testezi tăria stomacului prin înghițirea unei lame sau a oricărui alt obiect metalic, acizii care digeră alimentele consumate nu trebuie să fie considerați inofensivi. Acidul  clorhidric, tipul de acid găsit în stomac, nu este bun numai la a dizolva pizza pe care ai avut-o la cină, dar poate, de asemenea, ”mânca” mai multe tipuri de metale.


Notă:

Un punct important de reținut este faptul că elasticitatea alimentelor, în mod inerent, are limitele sale. Gândiți-vă la apăsarea unei bezele între degete. O presare și o eliberare ușoară vor permite bezelei să revină la forma sa originală. Aceasta este o deformare elastică - materialul se poate recupera, în esență neschimbat. În schimb, o presare fermă va face ca materia să fie zdrobită, făcând-o permanent mai scurtă și mai lată decât înainte. În esență, am aplicat o forță suficient de mare încât bezeaua nu va mai răspunde ca material elastic și se spune că a ajuns la limita elastică. Orice forță aplicată după atingerea limitei elastice duce la deformarea plastică care, spre deosebire de deformarea elastică, este permanentă. Mai mult, atunci când mestecăm mâncare, zdrobim și rupem. Acest lucru ajută la absorbția nutrienților și favorizează digestia prin crearea unei suprafețe mai mari pentru acidul stomacal și enzimele care să acționeze și să descompună alimentele.

25. Corpul uman este estimat a avea 60.000 de mile (60000 mi = 96560.64 km) de vase de sânge la un om de înălțime medie. Pentru a ne imagina cam cât e asta, luăm ca  perspectivă distanța în jurul Pământului, care este de aproximativ 25.000 de mile (25.000 mile = 40.234 km),  distanță, față de care, lungimea vaselor sanguine, ar reprezenta o călătorie de mai mult de două ori în jurul Pământului.

26. Ai o nouă mucoasă a stomacului (garnitură) la fiecare trei sau patru zile. Celulele din căptușeala pereților stomacului se vor dizolva din cauza acizilor digestivi puternici din stomac și vor fi înlocuite cu altele noi în mod constant. Cei care au  ulcere știu cât de dureros poate fi atunci când acidul din stomac își pune amprenta asupra mucoasei stomacului și face mici fisuri sau chiar răni.

27. Suprafața unui plămân uman este egală cu un teren de tenis. În scopul de a oxigena mai eficient sângele, plămânii sunt umpluți cu mii de tubulețe ramificate, alveole și bronhii mari și mici. Acestea sunt umplute cu capilare microscopice prin care circulă oxigenul și dioxidul de carbon. Mărimea mare a suprafeței face ca acest schimb să aibă loc 
mai ușor, și are grijă să fiți oxigenat în mod corespunzător, în orice moment.

28. Inimile femeilor bat mai repede decât cele ale bărbaților. Principalul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este acela că, în medie, femeile tind să fie mai mici decât bărbații și au mai puțină masă musculară pentru a pompa sângele. Pe lângă asta, inimile femeilor și cele ale bărbaților pot acționa de fapt destul de diferit, mai ales atunci când se confruntă cu traume cum ar fi un atac de cord, si multe tratamente care se aplică pentru bărbați trebuie să fie ajustate sau modificate în întregime pentru a se putea aplica pentru femei.

29. Oamenii de știință au numărat peste 500 de funcții hepatice diferite. Nu ți-ar putea da multe probleme ficatul, cu excepția stării pe care o ai după o noapte lungă de băut, de exemplu. Dar ficatul este unul dintre cele mai grele, cele mai mari și cele mai aglomerate organe. Unele dintre funcțiile hepatice sunt foarte cunoscute: producerea de bilă, descompunerea celulelor roșii din sânge, sinteza proteinelor din plasmă și detoxifierea corpului.

30. Aorta are aproape diametrul unui furtun de grădină. Inima de dimensiune medie pentru adulți are aproximativ dimensiunea a doi pumni, ceea ce face ca mărimea aortei să fie destul de impresionantă. Artera trebuie să fie atât de mare deoarece este principalul furnizor de sânge bogat oxigenat care ajunge în restul corpului.

31. Dimensiunea plămânului stâng este mai mică decât cea a plămânului drept, asta pentru a-i face loc inimii tale. Pentru cei mai mulți oameni, dacă au fost rugați să deseneze o imagine a cum ar arăta plămânii, s-a văzut că ei ar avea aproximativ aceeași dimensiune după părerea lor. În timp ce plămânii sunt destul de asemănători ca formă și dimensiune, inima omului, deși situată destul de central, este înclinată ușor spre stânga și prin urmare ocupă mai mult loc pe acea parte a corpului, de aceea plămânul stâng ar fi sufocat dacă ar fi la fel de mare ca cel drept.

32. Ați putea elimina o mare parte din organele interne și totuși să supraviețuiți. Corpul uman poate părea fragil, dar este posibil să supraviețuiască chiar și după eliminarea stomacului, a splinei, a 75 % din ficat, a 80 % din intestine, a unui rinichi, a unui plămân, și, practic, a fiecărui organ din zona pelviană. S-ar putea să nu te simți prea grozav, dar organele care lipsesc nu te-ar omorî.

33. Glandele suprarenale își schimbă dimensiunea pe tot parcursul vieții. Glandele suprarenale, situate chiar deasupra rinichilor, sunt responsabile pentru eliberarea hormonilor de stres, cum ar fi cortizol și adrenalină. În luna a șaptea de dezvoltare la făt, glandele suprarenale au aproximativ aceleași dimensiuni ca și rinichii. La naștere, glandele scad  ușor și vor continua să facă acest lucru pe tot parcursul vieții. De fapt, la momentul în care o persoană ajunge la limita de vârstă, glandele sunt atât de mici încât pot fi cu greu văzute.



Funcțiile corpului

Nu ne place întotdeauna să vorbim despre ele, dar toată lumea trebuie să se ocupe funcțiile de bază ale organismului ce se desfășoară zi de zi. Iată câteva lucruri despre acțiunile involuntare și uneori neplăcute ale corpului nostru.

34. Strănuturile depășesc cu regularitate 100 mph (aproximativ 170 km/oră). Iată că există un motiv bun pentru care omul nu poate ține ochii deschiși atunci când strănută. Acesta este, desigur, și un motivul pentru care trebuie să acoperi gura atunci când strănuți.

35. Tusea, se stimează că împrăștie microbii până la aproximativ 60 de mile distanță (
60 mi = 96.56 km. Virușii și răcelile se răspândesc în jurul biroului și al sălii de clasă foarte rapid in timpul sezonului rece și cel gripal. Cu presiunea de 60 mph, cel care tușește pulverizează germeni în lung și în lat lat, deci nu e de mirare.

36. Femeile clipesc de două ori mai mult ca bărbații. Asta denotă o mulțime de clipiri în fiecare zi. O persoană medie, bărbat sau femeie, clipește intermitent de aproximativ 13 ori pe minut.

37. O vezică urinară este aproximativ de mărimea unei mingi cu diametrul de 11-12 cm și are forma ovoidală . Nu e de mirare că trebuie să fugi la baie atunci când simțiți chemarea sălbatică... Vezica urinară medie deține aproximativ 400-800 cmc de lichid, dar cei mai mulți oameni vor simți nevoia de a merge la WC cu mult înainte ca ea să ajungă în volum la 250-300 cmc.

38. Aproximativ 75% din deșeurile umane sunt formate din apă. În timp ce am putea crede, în mod obișnuit, că urina este partea lichidă a produselor reziduale umane, adevărul este că ceea ce noi considerăm deșeurile solide sunt de fapt în cea mai mare parte formate din apă. Ar trebui să fii recunoscător pentru faptul că cele mai multe deșeuri sunt destul de pline de apă, deoarece scaunele uscate sunt mai greu de evacuat, sunt cele care cauzează constipație și sunt mult mai dureroase la trecere.

39. Picioarele au 500.000 de glande sudoripare și pot  produce mai mult de o jumătate de litru de sudoare pe zi. Cu acest tip de putere producătoare de sudoare nu este de mirare că pantofii din sala de gimnastică au un miros greu și de pe ei se desprinde vopseaua. În plus, bărbații au de obicei glandele sudoripare mult mai active decât femeile.

40. În timpul vieții, vom produce suficientă salivă pentru a umple două bazine de înot. Saliva joacă un rol important în momentul în care începe procesul digestiv și pentru menținerea gurii lubrifiate.

41. O persoană medie poate expulza prin flatulență 
de 14 ori  în fiecare zi. Chiar dacă vrei să crezi că ești prea demn pentru a elimina gaze, realitatea este că aproape toată lumea o va face cel puțin de câteva ori pe zi. Digerarea determină organismul să elibereze gaze, care pot fi dureroase dacă sunt prinse în abdomen și nu s-au eliberat.

42. Producția de ceară este necesară pentru o bună sănătate a urechii. În timp ce mulți oameni găsesc cerumenul ca fiind dezgustător, el este de fapt o parte foarte importantă a sistemului de apărare a urechii lui. Acesta protejează urechea internă delicată de bacterii, ciuperci, murdărie și chiar insecte. De asemenea, el curăță și lubrifiază canalul auditiv.




Sexul și reproducerea

La fel de tabu cum ar putea fi în unele locuri, sexul este o parte importantă a vieții umane, fiind ca o fațetă a relațiilor și mijloacele de a se reproduce specia. Iată câteva lucruri pe care poate nu le-ai cunoscut.

43. În orice zi,  
pe pământ, actul sexual are loc de 120 de milioane de ori. Oamenii sunt o specie care proliferează rapid și crește cu aproximativ 4% din populația de ambele sexe  a lumii în fiecare zi. Nu e de mirare că ratele natalității continuă să crească în mai multe locuri din întreaga lume.

44. Cea mai mare celulă din corpul uman este oul feminin (ovulul) iar cel mai mic este sperma, de sex masculin. În timp ce celulele pielii sau celulele musculare nu se pot vedea, ovulul este de obicei suficient de mare pentru a fi văzut cu ochiul liber, având un diametru de aproximativ un milimetru. Celula spermă, pe de altă parte, este minusculă, fiind ceva  mai mult decât nucleu.

45. Cele trei lucruri pe care femeile gravide le visează cel  mai des în timpul primului trimestru de sarcină sunt: broaștele, viermii și ghivecele cu plante. Hormonii din timpul sarcinii pot provoca modificări ale dispoziției, diferite pofte și multe alte schimbări neașteptate. Destul de ciudat, hormonii pot afecta de multe ori ce tipuri de vise au femeile precum și vivacitatea lor. Cele mai frecvente sunt aceste trei tipuri, dar, de asemenea, multe femei se viseaza la apă, dând naștere,  sau chiar au vise violente sau încărcate sexual.

46. ​​Dinții încep să se înmulțească cu 6 luni înainte de a ne naște. În timp ce puțini copii se nasc cu dinți în gură, dinții care vor ieși în cele din urmă prin gingiile copiilor mici sunt formați cu mult înainte de clipa când copilul părăsește uterul. Între 9 și până la 12 săptămâni, la făt încep să se formeze mugurii dinților, care ulterior se vor transforma în dinți pentru copii sau dinți de lapte.

47. Bebelușii se nasc întotdeauna cu ochi albaștri. Culoarea ochilor depinde de genele pe care copilul le obține de la părinții săi, dar la naștere cei mai mulți copii par să aiba ochi albaștri. Motivul din spatele acestui fenomen este melanina. Melanina din ochii unui nou-născut are nevoie de mai mult timp după naștere pentru a fi pe deplin depusă sau pentru a  se întuneca prin expunerea la lumina ultravioletă, mult mai târziu dezvăluind culoarea 
adevărată a ochilor copilului.


48. Bebelușii sunt, comparând kg la kg, mai puternici decât un bou. În timp ce un copil, desigur, nu ar putea trage un vagon la dimensiunea sa reală, în cazul în care copilul ar fi fost de dimensiunea unui bou, pur și simplu ar fi putut foarte bine să fie în măsură să o facă. Bebelușii au picioare deosebit de puternice și active pentru astfel de mici creaturi, așa că aveți grijă la loviturile lor.

49. Unul din fiecare 2000 de nou-născuți are un dinte atunci când se naște. Mamele care alăptează o pot păți din cauza acestui lucru. Uneori dintele este un dinte de copil obișnuit  care a erupt deja dar, uneori, este un dinte în plus, care va cădea înaintea celui care va crește în acel loc, o dată cu creșterea celorlalți dinți.

50. Un făt dobândește amprentele digitale la vârsta de trei luni. Atunci când a parcurs doar o mică parte din drumul dezvoltării sale, un făt va fi dezvoltat deja una dintre trăsăturile umane cele mai unice: amprentele. La numai 613 săptămâni de dezvoltare, verticilele a ceea ce vor constitui  amprentele digitale s-au dezvoltat deja. Destul de ciudat, aceste amprente digitale nu se vor schimba niciodată pe tot parcursul vieții persoanei și vor fi unul dintre ultimele lucruri care vor dispărea după moarte.

51. Fiecare om a petrecut aproximativ o jumătate de oră din viață ca o singură celulă. Toată această viață trebuie să înceapă de undeva, și chiar și cei mai mari oameni au  petrecut o scurtă parte a vieții lor ca un singur organism unicelular atunci când celulele de spermă și de ou s-au combinat pentru prima dată. La scurt timp după aceea, celulele încep diviziunea rapidă și începe să formeze componentele unui embrion minuscul.

52. Majoritatea bărbaților au erecții în fiecare oră și la o oră și jumătate în timpul somnului. Corpurile și mințile celor mai mulți bărbați sunt mult mai active 
decât cred ei atunci când aceștia dorm. Combinația dintre circulația sângelui și producerea de testosteron poate provoca erecții în timpul somnului și acestea sunt de multe ori o parte normală și necesară a somnului REM.




î z i a n a 💜


Pe acest blog mai puteți citi și:

ANATOMIA CORPULUI SUBTIL

Max's concept.
© Copyright 2018 


Niciun comentariu: