- cum să ai vitalitate şi să rămâi activ până la bătrâneţe;
- ce schimbări nutriţionale trebuie să faci pe măsură ce înaintezi în vârstă;
- cum să faci faţă obstacolelor fizice asociate înaintării în vârstă;
- cât de utilă e simplitatea în bucătărie;
- cum să te descurci cu complicaţiile cauzate de medicamente.
Văzând foarte mulţi bătrâni ducându-şi cu greu zilele, m-am întrebat deseori ce rost are să trăieşti mult dacă nu te poţi bucura de viaţă, dacă te mişti greu, nu mai ai energie, eşti deprimat de boli şi depinzi de alţii ca să-ţi satisfaci propriile nevoi primare ? Odată cu progresul medicinei, oamenii pot fi ţinuţi în viaţă zeci de ani în plus prin proceduri invazive şi cu ajutorul unor medicamente puternice. Din păcate, acest progres are preţul său. Dacă mergi să vizitezi un spital sau cămin de bătrâni, nevoia acută de reformă a întregului sistem de sănătate devine şi mai evidentă.
Secretul de a îmbătrâni frumos iese la iveală odată cu nenumăratele dovezi ce susţin beneficiile unui trai sănătos.
Vestea bună este că nu e niciodată prea târziu să începi să ai grijă de corpul tău. Un stil de viaţă sănătos te poate ajuta să rămâi activ şi să te simţi tânăr, ferindu-te în acelaşi timp de afecţiunile cardiovasculare, de diabet, de osteoporoză, artrită, obezitate şi de cele mai multe tipuri de cancere.
O dietă pe bază de vegetale şi alimente integrale - alături de exerciţii fizice, somn bun şi controlul stresului - pare să fie izvorul tinereţii pe care îl căutăm toţi.
Poate că sună ciudat, dar cu toţii ar trebui să ne dorim din răsputeri o moarte naturală. Medicii afirmă că a avea o viaţă activă şi plină de vitalitate până la adânci bătrâneţi, când să aluneci fără durere în moarte, ar putea fi cel mai bun plan al tău. Multă lume obiectează în faţa acestei idei, spunând că unui stil de viaţă şi unei alimentaţii chinuitoare le este preferabilă o viaţă mai scurtă. Din păcate, alegerea nu este atât de simplă.
Cel mai mult contează calitatea vieţii şi independenţa funcţională. Exact pe acestea le poţi controla prin alegerile pe care le faci în privinţa stilului de viaţă.
Chiar dacă nu există garanţii în privinţa duratei vieţii, să mănânci bine, să faci regulat exerciţii fizice şi să ştii să-ţi gestionezi stresul, sunt căi de a te simţi tânăr până la adânci bătrâneţi şi care îţi îmbunătăţesc calitatea vieţii.
Povestea lui Joe Rollino, cel mai puternic om din lume, tocmai demonstrează adevărul acestor idei: Joe a avut alimentaţie vegetariană, nu a fumat şi nu a băut alcool. Considerat unul din cei mai puternici performeri care au trăit vreodată, el a murit "curând", la vârsta de 104 ani, accidentat de o maşină pe când îşi făcea plimbarea zilnică de 8 km.
Deşi este ironică, povestea lui demonstrează că stilul de viaţă duce la vitalitate şi sănătate chiar şi la vârste centenare.
În prezent, speranţa de viaţă la naştere este de 77.9 ani.
Cea mai în vârstă persoană înregistrată până în prezent este o franţuzoaică. Ea a trăit până la vârsta de 122 de ani şi 164 de zile.
Speranţa de viaţă este mai mare la cei care nu consumă carne faţă de cei care o mănâncă.
Vegetarienii trăiesc cu aproximativ 7 ani mai mult, iar veganii cu 15 ani mai mult decât cei care consumă carne.
De regulă, după o viaţă întreagă de alimentaţie proastă şi de sedentarism, sistemul cardiovascular cedează. Problemele cardio-vasculare, fie sunt mai reduse şi produc degenerare, cheaguri de sânge şi libertate minimă de mişcare, fie sunt atât de puternice încât vor duce la deces (cum sunt atacurile cerebrale puternice sau chiar infarctele). În unele cazuri, oamenii pot supravieţui ani de zile cu medicamente care reduc nivelul de colesterol, cu angioplastii sau operaţiuni de bypass. Oamenii pot fi ţinuţi în viaţă prin tot felul de astfel de metode, dar trăiesc ei oare cu adevărat? Suferinţa în urma bolii influenţează viaţa de zi cu zi. A merge la medic şi a suporta analize şi proceduri nu echivalează cu a călători, a lua lecţii de dans sau a te bucura de viaţă alături de cei dragi. În căminele de bătrâni, cei mai mulţi dintre rezidenţi sunt în scaune cu rotile sau zac în mare parte a zilei.
Şi totuşi, organismul nostru are un mare potenţial pe care noi nu îl folosim. De aceea, poţi găsi multe persoane în formă la vârsta a treia, care duc o viaţă activă de invidiat.
Cu ajutorul câtorva ajustări simple ale stilului tău, îţi poţi îmbogăţi ultimii ani de viaţă şi îţi poţi extinde capacitatea de a trăi bine până la adânci bătrâneţi.
Acceptă provocarea! Redefineşte ce înseamnă să îmbătrâneşti frumos!
După vârsta de 40 de ani, masa musculară scade cu circa 1% pe an. Între 50 şi 70 de ani, se pierd, în medie, 30% din forţa musculară şi 30% cu fiecare zece ani după aceea.
Exerciţiile fizice combat această pierdere, ajutându-te
să-ţi menţii forţa şi funcţia musculară. Antrenamentele de forţă, realizate de câteva ori pe săptămână, sunt o excelentă investiţie pentru calitatea vieţii tale.
Nu e niciodată prea târziu să începi!
NEVOILE NUTRITIVE
Nevoile nutritive se schimbă pe parcursul vieţii.
După vârsta de 51 de ani, nevoile de micronutrimente cresc.
Apoi cresc din nou după 70 de ani.
În plus, pe lângă dificultatea de a satisface aceste nevoi sporite, majoritatea oamenilor mănâncă mai puţin pe măsură ce înaintează în vârstă. Acest lucru înseamnă că trebuie să te axezi pe densitatea nutritivă şi să faci să conteze fiecare îmbucătură.
Pe măsură ce îmbătrâneşti, metabolismul devine mai lent din cauza pierderii de masă musculară, a scăderii nivelului de activitate fizică şi a reducerii eficienţei digestiei.
Astfel, pentru a te menţine la greutatea ideală, e nevoie să mănânci mai puţine calorii. Cu cât mănânci mai puţin, cu atât îmbătrâneşti mai lent.
În mod ideal, trebuie să ai o alimentaţie atât de bogată nutritiv încât să mănânci doar atât cât are cu adevărat nevoie organismul tău.
Atenţie: necesarul de calciu şi vitamina B6 creşte uşor după 50 de ani. Pentru a-ţi spori dozele, pune accentul pe legume cu frunze verzi, broccoli, cartofi copţi, banane, ovăz, tofu, fasole şi seminţe.
De asemenea, nivelul de vitamina D din sânge scade pe măsură ce îmbătrâneşti, mai ales după 70 de ani.
Ca şi la alte vârste, continuă să-ţi faci analizele pentru 25-hidroxivitamina D şi ia suplimente nutritive dacă e necesar.
Din cauza riscului crescut de osteoporoză şi de fracturi la vârste înaintate, este esenţial să ai un nivel optim de calciu şi de vitamina D. Ia suplimente cu vitamina D dacă analizele de sânge arată un nivel suboptim şi consumă multe alimente vegetale bogate în calciu.
Fierul este dăunător în cantităţi excesive deoarece induce oxidarea. După ce ajung la menopauză, femeile nu mai pierd fier prin ciclurile menstruale lunare, iar nevoile lor de fier redevin cele dinainte de pubertate. Suplimentele cu fier sunt necesare doar ca măsură de combatere a unei carenţe pentru o perioadă limitată de timp.
De regulă, o carenţă de fier indică o problemă medicală, nu un dezechilibru nutritiv.
Carenţa de vitamina B12 este foarte des înâlnită la cei în vârstă, indiferent de stilul lor de alimentaţie. De vină este adesea o afecţiune comună denumită gastrită atrofică, dar şi depozitele deficitare de vitamina B12, consumul în doze insuficiente şi o absorbţie inadecvată.
Gastrita atrofică este inflamarea cronică a mucoasei stomacului, care diminuează absorbţia de vitamina B12.
Ea afectează până la 50% dintre adulţii de peste 60 de ani.
Prin urmare, asigură-ţi vitamina B12 în cantităţi adecvate din alimentele fortificate (laptele vegetal şi fermenţii nutritivi sunt alegeri optime).
Ia şi suplimente alimentare de 5-10 mcg pe zi.
CUM SĂ ABORDEZI PROBLEMELE ALIMENTAŢIEI
Oamenii în vârstă se confruntă cu dificultăţi singulare când vine vorba de alimentaţie optimă.
Constipaţia este des întâlnită la adulţii în vârstă, fiind cauzată de digestia deficitară, medicamente şi consumul alimentar inadecvat. Concentraţi-vă pe consumarea zilnică a unor alimente bogate în fibre cum ar fi: fasolea, cerealele integrale, legume şi fructe (3-5 porţii pe zi) şi bea multe lichide. Dacă ţi-e greu, ia suplimente nutritive cu fibre înainte de fiecare masă principală sau măcar o dată pe zi. Nu uita să bei apă suficientă (30 ml/kg corp/zi).
Malnutriţia este o altă problemă cu care se confruntă persoanele în vârstă. Aceasta se datorează mai multor factori.
Multe medicamente şi afecţiuni cronice afectează apetitul, hidratarea, înghiţirea, digestia sau/şi absorbţia.
Schimbările fizice naturale cauzate de vârstă, cum ar fi apetitul scăzut, dificultatea de masticaţie, senzaţiile reduse de gust, limitarea mobilităţii şi funcţionarea gastrointestinală deficitară, au impact asupra consumului de alimente.
Totodată, intră în joc şi factorii psihologici.
Depresia, oboseala, singurătatea, anxietatea şi declinul cognitiv sunt comune şi fac alegerile alimentare mai puţin importante.
În mod ideal, o alimentaţie vegetală, bogată în substanţe nutritive, previne multe din aceste probleme. Afecţiunile cronice care determină nevoia constantă de medicaţie, precum şi limitarea capacităţii de mişcare, nu vor avea de ce să fie prezente.
Cu cât eşti mai pregătit să-ţi prepari mâncăruri vegetale integrale, cu atât e mai probabil chiar să o faci. Echipează-ţi bucătăria cu instrumente şi dispozitive uşor de folosit, cum ar fi un blender bun, un steamer sau un aparat pentru orez, o oală minune, un desfăcător de conserve, oale, cratiţe şi tigăi. Umple-ţi cămara, frigiderul şi congelatorul cu preferatele tale sănătoase.
Pentru a simplifica prepararea meselor, e bine să ai tot timpul la îndemână fructe şi legume congelate şi orez.
Aprovizionează-ţi cămara cu produsele enumerate mai jos:
Uşurinţa trebuie să fie obiectivul tău!
De multe ori, preparatele cele mai simple sunt şi cele mai sănătoase.
Anumite medicamente interacţionează cu alimentele!
La cei mai mulţi oameni, după trecerea la o alimentaţie exclusiv vegetariană, se reduce sau se elimină nevoia de a lua medicamente, pe măsură ce corpul începe să se vindece natural. În cazul unor tratamente medicamentoase cum ar fi cele care reduc nivelul de insulină sau tensiunea arterială, lipsa de monitorizare atentă şi de ajustare a dozelor îţi poate pune viaţa în pericol.
De exemplu, trecerea la o alimentaţie vegetariană va duce la scăderea tensiunii arteriale cu certitudine, iar dacă tu continui să iei medicamente pentru scăderea tensiunii, vei putea avea stări de leşin.
MINIMUM DE CUNOŞTINŢE CU CARE SPERĂM SĂ RĂMÂI DUPĂ CE AI CITIT TOATE ASTEA
Vestea bună este că nu e niciodată prea târziu să începi să ai grijă de corpul tău. Un stil de viaţă sănătos te poate ajuta să rămâi activ şi să te simţi tânăr, ferindu-te în acelaşi timp de afecţiunile cardiovasculare, de diabet, de osteoporoză, artrită, obezitate şi de cele mai multe tipuri de cancere.
O dietă pe bază de vegetale şi alimente integrale - alături de exerciţii fizice, somn bun şi controlul stresului - pare să fie izvorul tinereţii pe care îl căutăm toţi.
Poate că sună ciudat, dar cu toţii ar trebui să ne dorim din răsputeri o moarte naturală. Medicii afirmă că a avea o viaţă activă şi plină de vitalitate până la adânci bătrâneţi, când să aluneci fără durere în moarte, ar putea fi cel mai bun plan al tău. Multă lume obiectează în faţa acestei idei, spunând că unui stil de viaţă şi unei alimentaţii chinuitoare le este preferabilă o viaţă mai scurtă. Din păcate, alegerea nu este atât de simplă.
Cel mai mult contează calitatea vieţii şi independenţa funcţională. Exact pe acestea le poţi controla prin alegerile pe care le faci în privinţa stilului de viaţă.
Chiar dacă nu există garanţii în privinţa duratei vieţii, să mănânci bine, să faci regulat exerciţii fizice şi să ştii să-ţi gestionezi stresul, sunt căi de a te simţi tânăr până la adânci bătrâneţi şi care îţi îmbunătăţesc calitatea vieţii.
Povestea lui Joe Rollino, cel mai puternic om din lume, tocmai demonstrează adevărul acestor idei: Joe a avut alimentaţie vegetariană, nu a fumat şi nu a băut alcool. Considerat unul din cei mai puternici performeri care au trăit vreodată, el a murit "curând", la vârsta de 104 ani, accidentat de o maşină pe când îşi făcea plimbarea zilnică de 8 km.
Deşi este ironică, povestea lui demonstrează că stilul de viaţă duce la vitalitate şi sănătate chiar şi la vârste centenare.
În prezent, speranţa de viaţă la naştere este de 77.9 ani.
Cea mai în vârstă persoană înregistrată până în prezent este o franţuzoaică. Ea a trăit până la vârsta de 122 de ani şi 164 de zile.
Speranţa de viaţă este mai mare la cei care nu consumă carne faţă de cei care o mănâncă.
Vegetarienii trăiesc cu aproximativ 7 ani mai mult, iar veganii cu 15 ani mai mult decât cei care consumă carne.
De regulă, după o viaţă întreagă de alimentaţie proastă şi de sedentarism, sistemul cardiovascular cedează. Problemele cardio-vasculare, fie sunt mai reduse şi produc degenerare, cheaguri de sânge şi libertate minimă de mişcare, fie sunt atât de puternice încât vor duce la deces (cum sunt atacurile cerebrale puternice sau chiar infarctele). În unele cazuri, oamenii pot supravieţui ani de zile cu medicamente care reduc nivelul de colesterol, cu angioplastii sau operaţiuni de bypass. Oamenii pot fi ţinuţi în viaţă prin tot felul de astfel de metode, dar trăiesc ei oare cu adevărat? Suferinţa în urma bolii influenţează viaţa de zi cu zi. A merge la medic şi a suporta analize şi proceduri nu echivalează cu a călători, a lua lecţii de dans sau a te bucura de viaţă alături de cei dragi. În căminele de bătrâni, cei mai mulţi dintre rezidenţi sunt în scaune cu rotile sau zac în mare parte a zilei.
Şi totuşi, organismul nostru are un mare potenţial pe care noi nu îl folosim. De aceea, poţi găsi multe persoane în formă la vârsta a treia, care duc o viaţă activă de invidiat.
Cu ajutorul câtorva ajustări simple ale stilului tău, îţi poţi îmbogăţi ultimii ani de viaţă şi îţi poţi extinde capacitatea de a trăi bine până la adânci bătrâneţi.
Acceptă provocarea! Redefineşte ce înseamnă să îmbătrâneşti frumos!
SUGESTII SĂNĂTOASE
După vârsta de 40 de ani, masa musculară scade cu circa 1% pe an. Între 50 şi 70 de ani, se pierd, în medie, 30% din forţa musculară şi 30% cu fiecare zece ani după aceea.
Exerciţiile fizice combat această pierdere, ajutându-te
să-ţi menţii forţa şi funcţia musculară. Antrenamentele de forţă, realizate de câteva ori pe săptămână, sunt o excelentă investiţie pentru calitatea vieţii tale.
Nu e niciodată prea târziu să începi!
NEVOILE NUTRITIVE
Nevoile nutritive se schimbă pe parcursul vieţii.
După vârsta de 51 de ani, nevoile de micronutrimente cresc.
Apoi cresc din nou după 70 de ani.
În plus, pe lângă dificultatea de a satisface aceste nevoi sporite, majoritatea oamenilor mănâncă mai puţin pe măsură ce înaintează în vârstă. Acest lucru înseamnă că trebuie să te axezi pe densitatea nutritivă şi să faci să conteze fiecare îmbucătură.
Pe măsură ce îmbătrâneşti, metabolismul devine mai lent din cauza pierderii de masă musculară, a scăderii nivelului de activitate fizică şi a reducerii eficienţei digestiei.
Astfel, pentru a te menţine la greutatea ideală, e nevoie să mănânci mai puţine calorii. Cu cât mănânci mai puţin, cu atât îmbătrâneşti mai lent.
În mod ideal, trebuie să ai o alimentaţie atât de bogată nutritiv încât să mănânci doar atât cât are cu adevărat nevoie organismul tău.
Atenţie: necesarul de calciu şi vitamina B6 creşte uşor după 50 de ani. Pentru a-ţi spori dozele, pune accentul pe legume cu frunze verzi, broccoli, cartofi copţi, banane, ovăz, tofu, fasole şi seminţe.
De asemenea, nivelul de vitamina D din sânge scade pe măsură ce îmbătrâneşti, mai ales după 70 de ani.
Ca şi la alte vârste, continuă să-ţi faci analizele pentru 25-hidroxivitamina D şi ia suplimente nutritive dacă e necesar.
Din cauza riscului crescut de osteoporoză şi de fracturi la vârste înaintate, este esenţial să ai un nivel optim de calciu şi de vitamina D. Ia suplimente cu vitamina D dacă analizele de sânge arată un nivel suboptim şi consumă multe alimente vegetale bogate în calciu.
Fierul este dăunător în cantităţi excesive deoarece induce oxidarea. După ce ajung la menopauză, femeile nu mai pierd fier prin ciclurile menstruale lunare, iar nevoile lor de fier redevin cele dinainte de pubertate. Suplimentele cu fier sunt necesare doar ca măsură de combatere a unei carenţe pentru o perioadă limitată de timp.
De regulă, o carenţă de fier indică o problemă medicală, nu un dezechilibru nutritiv.
Carenţa de vitamina B12 este foarte des înâlnită la cei în vârstă, indiferent de stilul lor de alimentaţie. De vină este adesea o afecţiune comună denumită gastrită atrofică, dar şi depozitele deficitare de vitamina B12, consumul în doze insuficiente şi o absorbţie inadecvată.
Gastrita atrofică este inflamarea cronică a mucoasei stomacului, care diminuează absorbţia de vitamina B12.
Ea afectează până la 50% dintre adulţii de peste 60 de ani.
Prin urmare, asigură-ţi vitamina B12 în cantităţi adecvate din alimentele fortificate (laptele vegetal şi fermenţii nutritivi sunt alegeri optime).
Ia şi suplimente alimentare de 5-10 mcg pe zi.
CUM SĂ ABORDEZI PROBLEMELE ALIMENTAŢIEI
Oamenii în vârstă se confruntă cu dificultăţi singulare când vine vorba de alimentaţie optimă.
Constipaţia este des întâlnită la adulţii în vârstă, fiind cauzată de digestia deficitară, medicamente şi consumul alimentar inadecvat. Concentraţi-vă pe consumarea zilnică a unor alimente bogate în fibre cum ar fi: fasolea, cerealele integrale, legume şi fructe (3-5 porţii pe zi) şi bea multe lichide. Dacă ţi-e greu, ia suplimente nutritive cu fibre înainte de fiecare masă principală sau măcar o dată pe zi. Nu uita să bei apă suficientă (30 ml/kg corp/zi).
Malnutriţia este o altă problemă cu care se confruntă persoanele în vârstă. Aceasta se datorează mai multor factori.
Multe medicamente şi afecţiuni cronice afectează apetitul, hidratarea, înghiţirea, digestia sau/şi absorbţia.
Schimbările fizice naturale cauzate de vârstă, cum ar fi apetitul scăzut, dificultatea de masticaţie, senzaţiile reduse de gust, limitarea mobilităţii şi funcţionarea gastrointestinală deficitară, au impact asupra consumului de alimente.
Totodată, intră în joc şi factorii psihologici.
Depresia, oboseala, singurătatea, anxietatea şi declinul cognitiv sunt comune şi fac alegerile alimentare mai puţin importante.
În mod ideal, o alimentaţie vegetală, bogată în substanţe nutritive, previne multe din aceste probleme. Afecţiunile cronice care determină nevoia constantă de medicaţie, precum şi limitarea capacităţii de mişcare, nu vor avea de ce să fie prezente.
Cu cât eşti mai pregătit să-ţi prepari mâncăruri vegetale integrale, cu atât e mai probabil chiar să o faci. Echipează-ţi bucătăria cu instrumente şi dispozitive uşor de folosit, cum ar fi un blender bun, un steamer sau un aparat pentru orez, o oală minune, un desfăcător de conserve, oale, cratiţe şi tigăi. Umple-ţi cămara, frigiderul şi congelatorul cu preferatele tale sănătoase.
Pentru a simplifica prepararea meselor, e bine să ai tot timpul la îndemână fructe şi legume congelate şi orez.
Aprovizionează-ţi cămara cu produsele enumerate mai jos:
- fasole la conservă (de preferat fără adaos de sare),
- roşii la cutie,
- borcane cu măsline şi usturoi zdrobit,
- paste din cereale integrale,
- cereale integrale (ovăz, orez, quinoa, orz),
- linte uscată,
- arahide şi seminţe crude,
- lapte vegetal fortificat,
- supe de legume sau alte amestecuri cu conţinut scăzut de sodiu,
- turte de porumb sau de orez,
- crackeri integrali.
Uşurinţa trebuie să fie obiectivul tău!
De multe ori, preparatele cele mai simple sunt şi cele mai sănătoase.
DISCIPLINA MEDICAMENTELOR
Indiferent de vârstă, pe măsură ce bolile cronice se manifestă, se adună şi reţetele.
Din păcate, marea majoritate a medicilor preferă să trateze o afecţiune sau un simptom cu pastile, în loc să se intereseze de stilul de viaţă al pacientului.
Când te-a întrebat ultima oară medicul tău ce mănânci sau dacă faci exerciţii fizice? Dacă a făcut-o, atunci mergi în continuare la el şi recomandă-l şi prietenilor tăi.
Polimedicaţia, adică utilizarea mai multor medicamente, este în general riscantă pentru sănătatea ta. Multe medicamente interacţionează, potenţându-şi sau diminuându-şi efectele ori provocând efecte secundare.
Este important să le spui tuturor medicilor la care mergi ce medicamente şi suplimente nutritive iei în mod curent, ba chiar şi ce plante medicinale, tonice şi elixire foloseşti.
Fă-ţi o listă ca să nu uiţi ceva şi ai grijă să o ai la îndemână când mergi la medic.
Fă-ţi o listă ca să nu uiţi ceva şi ai grijă să o ai la îndemână când mergi la medic.
Motivul principal al acestei epidemii de prescrieri medicale obsesive este că la facultate se predă exact asta: cum să găseşti pastila perfectă pentru a regla sau măcar a calma un simptom. Este esenţială o schimbare majoră în programa facultăţilor de medicină, în reglementările guvernamentale, precum şi separarea educaţiei medicilor de companiile de medicamente. Nu că asistenţa medicală nu ar fi benefică, însă există atâtea alte lucruri în afară de a lua medicamente şi a calma simptome.
Dacă reacţia corpului tău e hipertensiunea, ai o problemă importantă care trebuie rezolvată.
De cele mai multe ori, cele mai multe simptome sunt legate de alimentaţie şi pot fi atenuate prin trecerea la o dietă pe bază de vegetale şi alimente integrale.
Dacă reacţia corpului tău e hipertensiunea, ai o problemă importantă care trebuie rezolvată.
De cele mai multe ori, cele mai multe simptome sunt legate de alimentaţie şi pot fi atenuate prin trecerea la o dietă pe bază de vegetale şi alimente integrale.
De exemplu, Warfarina sau Coumadin şi vitamina K. Warfarina este un medicament prescris de obicei pentru a subţia sângele şi a preveni cheagurile. Vitamina K ajută în mod natural ficatul să secrete factori coagulanţi. Când iei Warfarină, împiedici ficatul să realizeze această acţiune.
Dacă mănânci prea multe alimente bogate în vitamina K, faci să scadă efectul Warfarinei. Invers, dacă mănânci mai puţine alimente bogate în vitamina K, faci să crească efectul de subţiere a sângelui pe care îl are Warfarina.
Legumele cu frunze verzi sunt cele mai bogate în vitamina K: Napii cruzi cel mai mult (cu 547 mcg per cană), apoi spanacul, varza kale, broccoli şi sfecla.
Nu înseamnă că nu ar trebui să mănânci aceste alimente dacă iei Warfarină, dar menţine consumul la aceeaşi cantitate în fiecare zi pentru a preveni fluctuaţiile de eficienţă ale medicamentului.
Iată alte lucruri importante despre medicamente de care va trebui să ţii seama:
- toate medicamentele au efecte secundare;
- spune-i medicului tău despre orice reacţie ai la medicamentele pe care le iei, pentru a vedea dacă dozele şi tipul de medicamente sunt potrivite pentru tine;
- vorbeşte despre alimentaţie cu medicul tău şi întreabă-l dacă, în cazul prescripţiilor pe care le urmezi, ai motive de îngrijorare cu privire la interacţiunea alimente / medicamente.
La cei mai mulţi oameni, după trecerea la o alimentaţie exclusiv vegetariană, se reduce sau se elimină nevoia de a lua medicamente, pe măsură ce corpul începe să se vindece natural. În cazul unor tratamente medicamentoase cum ar fi cele care reduc nivelul de insulină sau tensiunea arterială, lipsa de monitorizare atentă şi de ajustare a dozelor îţi poate pune viaţa în pericol.
De exemplu, trecerea la o alimentaţie vegetariană va duce la scăderea tensiunii arteriale cu certitudine, iar dacă tu continui să iei medicamente pentru scăderea tensiunii, vei putea avea stări de leşin.
Vestea bună e că dacă vei fi monitorizat de doctor după ce faci această schimbare în alimentaţie, vei scăpa în timp de toate pastilele pe care le luai.
MINIMUM DE CUNOŞTINŢE CU CARE SPERĂM SĂ RĂMÂI DUPĂ CE AI CITIT TOATE ASTEA
- O dietă pe bază de vegetale şi alimente integrale şi un program regulat de exerciţii fizice pot ţine la distanţă bolile cronice şi dizabilităţile fizice, foarte des întâlnite în partea a doua a vieţii;
- Spre sfârşitul vieţii, densitatea nutritivă este esenţială. Metabolismul se încetineşte natural, dar ai nevoie să consumi toate substanţele nutritive necesare;
- Încetineşte procesul de îmbătrânire mâncând eficient: cantităţi mai mari de micronutrimente şi mai mici de macronutrimente;
- După vârsta de 50 de ani, cresc nevoile de vitamina B6, vitamina D şi calciu. Persoanele în vârstă trebuie să fie vigilente şi cu dozele zilnice de vitamina B12;
- Vorbeşte-le tuturor medicilor la care mergi despre toate medicamentele şi toate suplimentele alimentare pe care le iei şi întreabă despre posibilele interacţiuni;
- Dacă treci la o dietă pe bază de vegetale şi alimente integrale în timp ce urmezi un tratament (în special cu medicamente care reduc nivelul de insulină sau tensiunea arterială), cere-i medicului să te monitorizeze îndeaproape pentru ca la nevoie să-ţi ajusteze dozele.
S î n z i a n a 💜
Legat de acest subiect, e posibil să vă intereseze și alte articole de pe blog, cum ar fi:
© Copyright 2015
MAX'S CONCEPT
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru