Translate

28 ianuarie 2013

INTELEGEREA CORPULUI


Forma corpului nostru este o expresie grafică a modului cum simţim şi cum gândim. Ea ne reflectă istoria vieţii, fiindcă structura corpului e modelată de experienţa noastră individuală. Forma de baza a corpului, precum şi părţile separate ale structurii anatomice, dezvăluie multe lucruri despre psihologia noastră. Astfel, un bărbat cu un corp de băiat s-ar putea să nutrească o dorinţă inconştientă de a rămâne copil, în timp ce un corp care este palid şi slab poate trăda o foame neîmplinită de hrană emoţională. Înţelegerea corpului înseamnă priceperea limbajului corpului şi implică interpretarea indiciilor vizuale care ne dezvăluie şabloanele de gândire, de acţiune şi de simţire. Cunoaşterea acestor elemente ne ajută la eliminarea tensiunilor care au devenit înglobate în însăşi fiinţa noastră.


Venim pe lume cu aspecte ale alcătuirii noastre fizice şi psihologice gata formate de moştenirea noastră genetică a strămoşilor noştri, dar felul cum ne dezvoltăm în continuare ca indivizi este influenţat de o varietate de alţi factori: educaţia, hrana fizică şi psihologică, ideile pe care le asimilăm, felul şi locul în care ne ducem viaţa, atitudinile noastre emoţionale, activităţile fizice, ocupaţiile, starea de sănătate. 

Copiii mici au nevoie de atingere şi dacă această nevoie nu este împlinită în cadrul familiei sau dacă atingerea este vehement descurajată, copilul este pradă conflictului dintre dorinţa de deschidere faţă de lumea din jur şi reprimarea acestui impuls tocmai din teama de a nu fi respins. Această reprimare implică un model de contracţie musculară care cu timpul devine cronic şi inconştient, manifestându-se prin umeri înguşti şi retraşi şi braţe care atârnă neputincios pe lângă corp, acestor oameni fiindu-le teamă să lupte pentru ceea ce îşi doresc în viaţă de teama eşecului.

În medicina orientală, înţelegerea corpului reprezintă o parte importantă a diagnozei medicale tradiţionale. Fiecare organ e legat de o calitate emoţională sau mentală, iar doctorul sesizează indicii privind simptomele pacientului îin culoarea feţei, miros şi voce, precum şi în temperatura corporală sau puls. Valoarea înţelegerii corpului constă în faptul că ne oferă o adevărată hartă cu zonele problematice ale fiecarui individ. După ce am identificat, de exemplu, zonele care sunt contractate semnificativ, sunt dezvoltate insuficient ori pe acelea în care energia pare să stagneze sau să fie excesivă, putem încerca să echilibrăm sau să armonizăm structura.

În general, trebuie să ne concentrăm asupra eliminării tensiunii din zonele contractate (în cazul reflexoterapiei, prin acordarea unei atenţii sporite reflexelor dureroase, iar în cazul masajului, lucrând din ce în ce mai profund pe zonele blocate sau de retenţie). Majoritatea oamenilor manifestă variaţii mult mai subtile faţă de normal. Când vă uitaţi la corpul dumneavoastră sau al altcuiva, nu cădeţi în greşeala de a face generalizări facile pornind de la modele structurale izolate. Fiecare persoană este unică, iar întregul poate să exprime un mesaj foarte diferit faţă de suma părţilor sale. 

Cu cât veţi privi mai multe corpuri în acest fel, cu atât mai mult veţi învăţa să vă folosiţi intuiţia pentru a obţine o imagine exactă. Înţelegerea corpului este o abilitate care se dezvoltă prin multă practică şi presupune o atitudine plină de compasiune şi lipsită de prejudecăţi. Corpul unui om ne spune povestea vieţii lui, ne vorbeşte despre temerile şi aspiraţiile sale, despre cele mai profunde secrete şi experienţe.


INFLUENŢA SENTIMENTELOR NOCIVE ASUPRA PRINCIPALELOR ORGANE


ORGANE                      SENTIMENTE


FICAT                            furie, răzbunare, egoism, ură

BILĂ                              oboseală, singurătate, inutilitate

SPLINĂ                         aroganţă, blazare, decepţii

STOMAC                      autocriticism, perfecţionism, obsesii

INIMĂ                           intoleranţă, indecizie, mânie, aroganţă

PERICARD                   nesiguranţă, temeri, tensiuni

PLĂMÂNI                     amărăciune, blazare, regret, supărări

RINICHI                        anxietăţi, nesiguranţă, temeri

INTESTIN GROS         depresie, temeri, neîncredere, control excesiv

INTESTIN SUBŢIRE   jenă, timiditate, persecuţii.



DESCIFRAREA ASPECTULUI FEŢEI

TENUL PALID - poate fi cauzat de anemie, asociată cu insuficienţa hemoglobinei în globulele roşii. 

Sentimente cauzatoare: autocriticism, perfectionism, nevoie de control excesiv, temeri de esec, de critica, acestea putand determina aparitia constipatiei, iritarea colonului, ulcer.

TENUL GALBEN - poate fi datorat unei anemii, prin distrugerea globulelor roşii (pigmenţii biliari sunt stocaţi în ţesuturi în loc să fie eliminaţi). 

Sentimente cauzatoare: nevoia de a acumula bunuri materiale, de recunoaştere socială, poziţie socială ridicată, narcisism, criticism - pot cauza afecţiuni ale ficatului, ale bilei, ale colecistului, ale pancreasului.

TENUL ROŞU - poate fi din cauza unui sânge bogat în globule roşii, cu tendinţa de a se acumula sub piele, datorită stimulilor excesivi la care este expus.

Se întâlneşte cu precădere la oamenii care stau mult timp în ger, în soare dogoritor sau în ploaie.

TENUL VIŞINIU-VIOLET (cu firicele de sânge proeminente) - datorat sângelui afectat de tulburări glandulare sau nervoase, stagnate sub piele. Sunt accentuate de frig - frigul determină apariţia petelor violacee pe pomeţi, bărbie şi uneori pe gât.

TENUL CENUŞIU - indică o disfuncţie a glandelor suprarenale.

TENUL GRI-CENUŞIU - indică un dezechilibru al globulelor roşii, alimentaţie deficitară, oboseală cronică, aciditate crescută a sucurilor gastrice, toxine în sânge.

TENUL DE CULOAREA PĂMÂNTULUI - poate indica o intoxicaţie cu tutun, alcool, nivel de toxine crescut, o disfuncţie a ficatului, suprasolicitarea organismului, care pot duce la apariţia depresiilor profunde şi afecţiuni ale plămânilor.

TENUL ACNEIC - indică un sânge încărcat de toxine, alimentaţie grasă, dulciuri, constipaţie, disfuncţie a colonului, disfuncţii hormonale, hemoroizi, colesterol. 

Presiune psihică: examene, adolescenţă (criza adolescentului), perioade stresante, schimbări neaşteptate, neplăcute.

CEARCĂNE PROEMINENTE - lipsa de odihnă, alimentaţie şi ritm de viaţă dezechilibrate.

PUNGI SUB OCHI - pot fi datorate plânsului excesiv, tristeţii, asociat cu paloarea feţei indicând preocupări intense, griji excesive, o perioadă dificilă în viaţa acelei persoane. Uneori însă sunt asociate cu un consum excesiv de alcool, tutun, cafea şi lipsă de somn.
PĂRŢI ALE CORPULUI CARE POT OFERI INDICII DESPRE ANUMITE DISFUNCŢII

GÂTUL UMFLAT ŞI ÎNROŞIT - probleme legate de nervozitate, capacitate de a suporta situaţii de viaţă istovitoare, incapacitate de a-şi exprima cererile, dorinţele sau nemulţumirile. Mod fatalist de a trăi într-un mediu toxic.

GÂTUL APLECAT ŞI UMERII ADUŞI ÎN FAŢĂ - copleşeală, incapacitate de a-şi asuma propria viaţă, tristeţe, apatie, atonicitate, oboseală, nemulţumire, etc. Sunt de obicei oameni cărora li s-au trasat "directivele" în viaţă, despre cum sa-şi trăiască viaţa, ce meserie să-şi aleagă, ce partener, ce şcoală, asupra cărora familia sau mediul în care au trăit a exercitat presiune pentru a le impune alegerile împotriva propriilor lor nevoi şi dorinţe.

SPATELE ÎNCOVOIAT, CIFOZAT - teama de a se afirma, anxietate, persoane cărora mediul le-a blocat propriile dorinţe şi le-au fost impuse comportamente improprii. Deseori sunt servili, linguşitori, oportunişti, fără "coloana vertebrală", dispuşi la compromisuri pentru a evita asumarea faptelor.

DURERI ALE ŞOLDURILOR - la nivel inconştient dificultăţi de relaţionare cu părinţii, sentimente de abandon, teama de respingere, renegare din mediul familial, tendinţa de dezrădăcinare.

DURERI, ACCIDENTE ALE GENUNCHILOR ÎN FAŢĂ - dificultăţi de luare a deciziilor în ceea ce priveşte femeile (stângul) şi bărbaţii (dreptul). Poate fi şi în ceea ce priveşte relaţionarea cu propria persoană, în situaţiile când un bărbat întâmpină dureri la piciorul drept, iar o femeie la piciorul stâng.

DURERI, ACCIDENTE ALE TIBIILOR - afront primit de la persoanele din mediul social, familial, profesional. De la femei (piciorul stâng) şi de la bărbaţi (piciorul drept). Când o femeie se loveşte la tibia stângă e un mesaj că "e timpul să o ia mai încet". La bărbaţi este valabil pentru tibia dreaptă. Pot fi însă şi mici accidente în situaţiile în care sunt multe lucruri de rezolvat într-un timp scurt, cazuri în care apar dese lovituri ale persoanei de mobila din casă, de uşi, de pereţi, acestea fiind semnale că persoana respectivă nu face faţă la câte lucruri şi-a propus, se simte agresată, suprasolicitată şi stresată.

TĂLPILE - nevoie de împământenire, de a aparţine, de aşezare.

GAMBELE - invidii, vorbe răutacioase, bârfe, sabotori.

MÂINILE - incapacitate de a acţiona, oboseală fizică şi psihică, teama de a-şi lua viaţa în propriile mâini.

DEGETUL MARE - frici.

DEGETUL ARĂTĂTOR - direcţii, sensuri.

DEGETUL MIJLOCIU - furie, nemulţumire, frustrare.

DEGETUL INELAR - relaţii defectuoase.

DEGETUL MIC - dureri ale sufletului.

ÎNGROŞAREA COAPSELOR - nevoie de stabilitate, de a avea copii, de a se căsători, de a avea un statut.

ÎNGROŞAREA TALIEI - nevoie de afirmare socială, lupta pentru putere (lupta în cuplu, dacă ambii parteneri sunt "îngroşaţi"), instabilitate financiară.

ÎNVELIREA CORPULUI ÎN GRĂSIME - teama de a nu fi descoperit, nevoie de a fi protejat, anxietate, mediu instabil.

DINŢII ŞI UNGHIILE - neexprimarea agresivităţii, autoagresivitate, sentimente de vinovăţie.

Omul este o minune despre care abia dacă se ştie câte ceva. Omul este încă un mare mister. Depinde de fiecare cum îşi alege să-şi trăiasca viaţa: în lumină, în ceaţă, în armonie, în agitaţie, în bucurie sau în suferinţă. Din punct de vedere al sănătăţii şi armoniei, este de preferat să urmaţi toate sfaturile date în acest blog şi să îmbinaţi toate formele de menţinere sau redobândire a sănătăţii, stării de bine şi vigorii organismului, precum şi a energiei pe care ne-o putem îmbogăţi de la sursa care ne-a dat viaţă. Tot echilibrul depinde numai şi numai de dumneavoastră.

Am văzut oameni care şi-au pierdut timpul preţios al vieţii trăind absurd câte 20, 30, chiar 40 de ani şi mai mult, pentru ca în final să îşi aducă aminte că undeva, demult, au pierdut ceva foarte drag, ceva foarte preţios. În urma conştientizării faptului că altfel ar fi vrut să fie viaţa lor, au înţeles că de fapt un lung şir de alegeri, de altfel în total dezacord cu sufletul lor, a determinat un lanţ de "întâmplări" care i-au deturnat de la scopul şi obiectivele vieţii lor şi au ajuns în final să-i sufoce. "Nu mă recunosc în propria mea viaţă !". "Altfel aş fi vrut să fie viaţa mea !". "Dacă aş fi avut atunci curajul să fac, sau să nu fac asta, altfel ar fi fost viaţa mea acum !".  

Se poate ca toate aceste lucruri la care ne gândim câteodată cu tristeţe, spunându-ne că ni se pare, că nu se poate, să aibă legătură cu boala noastră, cu accidentul nostru, cu ghinioanele noastre. Dar dacă ne gândim bine, noi am ales aşa, de-aia am ajuns unde suntem. Trăim cu speranţa că viitorul ne va aduce ceva mai bun, fără să ne gândim că de fapt acum, în prezent, ne construim viitorul, prin ceea ce facem, prin ceea ce gândim şi prin ceeea ce alegem acum, în prezent şi chiar în acest moment.

Omul este o fiinţă socială, are nevoie de iubire pentru a creşte, pentru a funcţiona, pentru a trăi. Iubirea se manifestă prin atingere, susţinere emoţionala, comunicare, contact vizual, prezenţă (nu doar fizică!). Când această manifestare a iubirii lipseşte, nevoia va fi înlocuită cu mâncare în exces, alcool, umplerea golului din suflet va fi înlocuită cu umplerea vieţii cu munca până la epuizare, droguri, shopping şi tot felul de acţiuni fără sens, doar surogate, menite să amplifice şi mai mult nefericirea unui suflet lipsit de iubire.  

Concluzia este că problemele oamenilor au un numitor comun: lipsa iubirii!

Puţini oameni au inţeles însă că doar dăruind iubire, primesc iubire. Să ne dea Dumnezeu lumină în suflet, în viaţă şi gânduri inspirate ! Doamne-ajută!


                                 î z i a n a 💜


Sursa: Lucy Lidell - Ghid practic de tehnici orientale si occidentale

             Gina Ilie - Masajul - o terapie completa.




© Copyright 2015 Max's concept

Niciun comentariu: