Translate

18 septembrie 2012

DIABETUL IN MEDICINA CHINEZA


Diabetul este o boală gravă care poate duce la orbire, atac de cord, atac cerebral, insuficiență renală și amputarea membrelor inferioare. Ca gravitate, în SUA este pe locul patru, cu peste 21 de milioane de americani afectați, iar numărul e în creștere. Anual, cheltuielile medicale actuale pentru diabet se ridică, doar în SUA, la peste 130 de miliarde de dolari.

Diabetul este o maladie periculoasă care face să se irosească prin urinare cantități enorme de elemente nutritive esențiale. Este o dereglare metabolică marcată de faptul că organismului îi scade capacitatea, devenind chiar incapabil de a utiliza carbohidrații din cauza secreției scăzute de insulină. Bolnavii de diabet slăbesc adesea din ce în ce mai mult, simt slăbiciune în membre, sunt obosiți și lenți în mișcări. Se mai pot adăuga și dese dureri de cap, insomnie, piele uscată sau cu mâncărimi, pierderea poftei de mâncare, gust acru în gură și cataractă. Atunci când glucoza în sânge ajunge la un nivel înalt din cauza deficitului sau a excesului de insulină, ea se elimină prin urină. Indiferent câți carbohidrați consumă diabeticii, corpul lor nu știe să-i folosească. Maladia perturbă capacitatea corpului de a produce insulină sau de a reacționa la ea. Insulina este un hormon care reglează nivelul zahărului din sânge, precum și folosirea lui de către mușchi și alte țesuturi.


Carbohidrații din alimentație se transformă în glucoză, provocând o ușoară creștere a glicemiei care, la rândul ei, declanșează eliberarea hormonului insulină dintr-o glandă din abdomen numită pancreas. Insulina însoțește glucoza până la diferite țesuturi ale corpului, unde aceasta se transformă în energie și în altă formă de zahăr - numită glicogen, care se depozitează în mușchi și în ficat pentru nevoile viitoare. Fără insulină, glucoza nu poate fi folosită sau stocată în mod corespunzător. Diabetul apare atunci când corpul nu produce suficientă insulină sau nu o poate folosi eficient. În plus, glucoza poate intra în celulele din nervi, cristalin și rinichi. Nivelurile mărite de glucoză din aceste celule duc la retenția de apă și la umflarea celulelor, având ca rezultat formarea cataractelor, vătămări ale nervilor și rinichilor și probleme vasculare.

Consecințele diabetului asupra sănătății devin devastatoare - insuficiență renală, vătămări grave ale nervilor, hipertensiune, boli cardiace și atac cerebral, toate din cauza supraproducției de insulină. Bolile cardiace sunt principalul factor care duce la decesul diabeticilor.

Există două tipuri de diabet: diabetul insulino-dependent, care apare atunci când pancreasul nu mai reușește să producă suficientă insulină, mai frecvent la copii și adolescenți și diabetul non-insulino-dependent, care apare atunci când celulele din organism devin rezistente la insulină, reducând cantitatea de glucoză care poate fi folosită de celule la un moment dat, fiind mai frecvent la adulți, în special la cei supraponderali și care au depășit vârsta de 40 de ani. Adeseori, diabetul nu are simptome evidente în primii ani de evoluție, ceea ce îl face și mai periculos.


SIMPTOMELE DIABETULUI
  • Urinatul excesiv,
  • deshidratarea,
  • senzația intensă de sete,
  • tulburarea vederii,
  • pierderea poftei de mâncara însoțită de pierderea în greutate,
  • infecții ale pielii sau ale gingiilor, frecvente sau recurente,
  • vindecarea lentă a tăieturilor și a altor răni,
  • vaginita recurentă,
  • impotența,
  • amorțeala picioarelor sau a labelor picioarelor din cauza problemelor circulatorii (în ultima fază),
  • oboseala extrem de mare.

CAUZELE DIABETULUI

În medicina tradițională chineză, diabetul este diagnosticat ca un caz de deficiență organică a qi-ului de tip yin din pancreas, ca rezultat al consumului abuziv de alimente grase și dulci sau alcool, la care se adaugă stresul emoțional și depresia. În cadrul științei moderne, se consideră că și aspectul genetic joacă un rol semnificativ în această boală.

În sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătății se consideră că, așa cum stau lucrurile și în cazul cancerului și al bolilor cardiace, un stil de viață inadecvat este cea mai importantă cauză a diabetului. Stilul de viață poate include o alimentație nepotrivită, lipsa de mișcare și activitatea sexuală excesivă și haotică. 

Consumul regulat de alimente bogate în zahăr, grăsimi și carbohidrați și sărace în fibre ne poate duce la îmbolnăviri grave. 

În mod normal, corpul omenesc produce insulina care ne permite să folosim zahărul și amidonul și limitează cantitatea de glucoză din sânge. Fără insulină, corpul nu poate să folosească sau să stocheze glucoza, astfel încât aceasta rămâne în sânge. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, secreția de insulină scade. Dacă vom consuma la fel de mult zahăr, va crește glicemia. Dacă nu e limitată creșterea nivelului de zahăr în sânge, se ajunge la diabet. De aceea, incidența diabetului crește brusc după vârsta de 45 de ani. Alimentația bogată în fibre poate ajuta la reducerea ratei de absorbție în organism a carbohidraților. Această încetinire pare să îndepărteze riscul de diabet. 

Altă cauză este alimentația bogată în grăsimi. 
Grăsimea contracarează efectele insulinei. Insuficiența exercițiilor fizice agravează situația, încetinind arderea grăsimilor în organism. Grăsimile sunt strâns legate de hipertensiune, iar hipertensiunea este și ea o cauză a diabetului, formând astfel un cerc vicios.

În sistemul chinez de îngrijire naturală a sănătății se consideră că activitatea sexuală excesivă este o altă cauză a diabetului. Rezultatul exceselor sexuale este slăbirea funcției renale și un deficit al qi-ului, ambele fiind vitale pentru producerea insulinei. În prezența diabetului, acest sistem de secreție este sabotat. Rezultatul este că organismul fie nu produce deloc insulină, fie nu produce suficientă ca să se poată ocupa de zahărul și de amidonul pe care le consumăm.


PREVENIRE ȘI TRATARE

La fel ca la toate bolile civilizației, tratamentul pentru diabet începe cu prevenirea, iar prevenirea începe cu exercițiile fizice regulate și cu un regim alimentar sărac în grăsimi și în zahăr și bogat în fibre.

Exercițiile fizice ajută la preluarea de către celule a zahărului din sânge, la controlarea greutății și a nivelului glucozei din sânge, îmbunătățesc circulația, întăresc inima și reduc stresul. Exercițiile fizice regulate măresc sensibilitatea la insulină și reduc rezistența la insulină, precum și nivelul zahărului din sânge. Dacă nu suntem activi, celulele musculare își pierd capacitatea de a reacționa la insulină. Insulina este cea care pune la treabă zahărul din sânge. Prin urmare, exercițiile fizice măresc capacitatea corpului de a folosi zahărul din sânge, menținând în formă celulele musculare. În plus, ele reduc tensiunea arterială, îmbunătățesc profilul lipidelor și mențin starea de sănătate a inimii. 

Diabeticii trebuie, de asemenea, să urmeze un regim alimentar care pune accentul pe carbohidrații complecși, cum sunt cerealele integrale și legumele, ce împiedică zahărul să intre prea ușor în sânge.


REMEDII ALIMENTARE

Hrănirea corectă este esențială pentru orice plan de tratare a diabetului. O alimentație adecvată vizează corectarea obezității și reducerea nivelului de glucoză din sânge. Obezitatea mărește rezistența la insulină, în vreme ce scăderea în greutate reduce nivelul glucozei din sânge și tensiunea arterială. Prin urmare, se recomandă insistent să adoptați un regim alimentar bogat în proteine și sărac în carbohidrați simpli. În plus, trebuie să vă abțineți de la activitățile sexuale, ca să acumulați energia vitală necesară pentru refacerea capacității de producere a insulinei.
S-a demonstrat că ginseng-ul poate reduce nivelul zahărului din sânge cu până la 40-50 de miligrame la 100 de mililitri de sânge.

Reguli de urmat:
  1. Evitați cafeina și alcoolul.

  2. Reduceți substanțial din alimentație carbohidrații rafinați, zahărul, proteinele animale, grăsimile saturate, sarea și amidonul. De asemenea, limitați consumul de pâine, igname, orez și cartofi.

  3. Consumați alimente bogate în crom: ciuperci, ardei, fructe, carne de pui, ouă, pește, carne de oaie, ulei de soia și ulei de susan. Cromul poate crește eficiența insulinei.

  4. Consumați alimente bogate în proteine și fibre: cereale integrale, legume și fructe crude. Alimentele crude stimulează pancreasul. Se recomandă mai ales boabe de soia, tofu, roșii, castraveți, ceapă, spanac, melasă, varză chinezească, ridichi, struguri, pepene verde, dovleac, morcovi, vinete, usturoi, portocale, lamâi, căpșune și mlădițe de bambus.

  5. Completați alimentația cu fier și vitamine. Toate cazurile de diabet sunt asociate cu un deficit de fier.

  6. Se fierb în apă, la foc potrivit, câteva fire de mătase de porumb împreună cu o splină de porc, curățată și tăiată. Mâncați splina și beți zeama. Dacă se poate, faceți acest lucru zilnic, timp de două săptămâni. Este un remediu foarte eficient în cazurile de diabet.

  7. Mâncați plante marine, cum sunt mușchiul irlandez și algele brune.

  8. Se amestecă fasole roșie cu bucăti de crap și se consumă ca fel de mâncare, o dată pe zi. Mod de preparare: se ține fasolea roșie în apă două ore. Se taie un crap proaspăt în câteva bucăți. Se pune crapul în apă, peste fasole, și se fierbe totul timp de 20-30 de minute, la foc potrivit, cu câteva felii de ghimbir și sare. Aceasta este una dintre principalele rețete chinezești tradiționale pentru diabet și afecțiuni ale prostatei.

  9. Se fierb în abur: un stomac de porc și fructe de gingko și se consumă la o masă. Mod de preparare: se curăță stomacul de porc și se taie în bucățele. Se adaugă o uncie de gingko și se lasă la înmuiat în apa purificată timp de 30 de minute. Apoi se fierb în aburi 20-30 de minute. Se mănâncă o data pe zi.

  10. Se taie în felii o livră de castravete amar (are pe suprafață mici umflături) uscat și se fierbe în apă timp de 15 minute, la foc iute. Se consumă ca supă înainte de fiecare masă. După aplicarea acestui remediu timp de o lună, s-a constatat o scădere semnificativă a zahărului din sânge și din urină.

  11. Consumați în mod regulat ceapă și usturoi. Ele conțin hormoni naturali benefici. Usturoiul nu are efect dacă e înghițit întreg, trebuie incizat.

  12. Se fierbe în apă la foc iute o uncie de porumb crud și se mănâncă de doua ori pe zi.

  13. Se amestecă în părți egale făină de grâu cu tărâțe de grâu, se adaugă ouă și se fac clătite. Nu se pune zahăr. Se consumă la o masă.

  14. Se pun în apă 10 uncii de frunze de cartof proaspete și 20 de uncii de pepene din soiul "benincasa hispida", se dau în clocot 15 minute și se bea zeama. Faceți asta o dată sau de două ori pe zi.

  15. Se țin timp de un minut în apa clocotită 20 de uncii de ceapă crudă și se adaugă un praf de sare. Se bea apa și se mănâncă toată ceapa. Repetați operațiunea de două ori pe zi.

  16. Se fierb în apă la foc iute un pancreas de vită sau de porc cu o livră de igname și se sărează. Se consumă o dată pe zi, timp de trei zile.

  17. Se prăjesc împreună ceapa și carnea de vită sau ridichi și carne de porc slabă și se consumă ca fel de mâncare.

  18. Se fierbe în apă la foc iute coaja proaspătă de pepene verde. Se bea zeama de două ori pe zi.

  19. Se țin în apă timp de 5 ore boabe de fasole mung, apoi se fierb în apă la foc mic până ce crapă boabele. Se mănâncă pe parcursul unei zile.

  20. Laptele de cocos este foarte bun pentru diabetici.

  21. Se fierbe în apă la foc iute mătase de porumb uscată și se bea zeama de 3 ori pe zi. Acest remediu reduce nivelul zahărului din sânge.

  22. Se consideră că laptele de oaie ajuta foarte mult.

Alte remedii naturale din medicina chineză
  • Exercițiile chinezești de menținere a formei pot duce la mărirea cantității de glucoză preluată de celulele musculare, ceea ce face să scadă nivelul glucozei din sânge. De asemenea, ele măresc masa musculară, ceea ce face să crească nevoia de energie, reducând astfel nivelul glucozei.
  • Abțineți-vă de la activitățile sexuale, pentru a avea o rezervă de qi vital.
  • Practicați de două ori pe zi exercițiile interne ale lui Dharma. Deosebit de folositor este masajul gâtului, al abdomenului, al taliei și al gambelor, deoarece strămoșii chinezilor considerau că aceste părți ale corpului sunt strâns legate de qi și de sistemul excretor.
  • Reduceți nivelul stresului practicând qigong sau angrenându-vă în diverse activități recreative. Stresul poate provoca eliberarea unor hormoni care inhibă secreția de insulină și stimulează ficatul să producă mai multă glucoză.
  • Apăsați cu degetul de mai multe ori pe zi următoarele puncte de presopunctură: Gongsun, Lianquan, Hegu, Laogong, Yuji, Yangshi, Quchi, Neiguan, Sanyinjiao și Zusanli. De asemenea, apăsați cu degetul depresiunile aflate pe linia de implantare a părului de pe gât.  
Dacă veți fi perseverent, veți obține și rezultatele dorite.


                                                    î z i a n a 💜


Sursa: Henry B. Lin, "Secretele medicinei chineze", Editura Polirom, 2006
 


© Copyright 2015 
Max's concept

Niciun comentariu: