Translate

23 iunie 2012

CUM NE VINDECAM CU AJUTORUL CULORILOR. CROMOTERAPIA.


Este evident că starea noastră de spirit este influenţată mult de culori. Cromoterapia modernă utilizează tocmai puterea de vindecare a culorilor. 
Culorile sunt leacul divin pe care nu știm să-l folosim. Entitățile din univers care se hrănesc doar cu fructe și energie se folosesc și de lumină, cu tot spectrul de culori, văzut și nevăzut. Pentru că oamenii nu puteau să facă asta până acum, nefiind destul de evoluați și pregătiți spiritual, Creatorul a lăsat plantele, legumele și fructele care tocmai asta fac: transformă pământul, apa și energia solară în ceva material, dar plin de diferite și nenumărate culori (fiind adevărate pachețele de lumină concentrată), astfel că oamenii își preiau energia culorilor din rodul acestora, folosindu-le ca alimente, mirosindu-le și chiar privindu-le. 

Naşterea culorilor este în strânsă legătură cu lumina. Fără lumină nu exista nici culori. Sursele de lumină pot fi naturale (cum este lumina provenită de la soare) şi artificiale (cum este lumina neonului, flacăra lumânării, lumina focului, lumina becului, etc.). O primă caracteristică a luminii este că are o culoare, care se numeşte culoare primară. Culoarea albă conţine toate culorile curcubeului, acest lucru putând fi observat la trecerea luminii printr-o prismă de sticlă sau cu ocazia stropirii plantelor în grădină, când în urma jetului de apă se creează un curcubeu în miniatură. Culoarea neagră nu este o culoare propriu-zisă, ci este lipsa culorilor. Nu există lumină neagră ci lipsa luminii. Imaginea unei suprafeţe negre se creează astfel: negrul (spre exemplu catifeaua neagră) absoarbe toate nuanţele de culoare ale luminii, nu reflectă nicio culoare, adică nu lasă să treacă nimic prin el. 

Materialele care permit trecerea luminii prin ele sunt cele care nu reflectă nicio rază de lumină. Ele se numesc materiale transparente şi în această categorie intră: sticla de geam, apa, plasticul sau cristalul de munte. Unele materiale reflectă parţial lumina lăsând să treacă numai anumite nuanţe, cum ar fi roşu şi albastru, de exemplu. Astfel sunt geamurile de sticlă colorată, care permit trecerea razelor colorate de lumină.

Elementul biologic de bază la om şi la animale este simţul văzului, suscitat de către un impuls luminos, care are ca punct de plecare ochiul. În retina ochiului se găsesc receptorii sensibili la lumină, aşa numitele conuri şi bastonaşe. În receptori, impulsul luminos se transformă în impuls electric printr-o serie de reacţii chimice complexe, apoi, prin nervul optic, aflat în partea posterioara a creierului. Impulsul luminos se transformă aici în imagini. Imaginea care trece iniţial prin nervul optic este prima dată răsturnată, dar creierul o va inversa, transformand-o într-o imagine normală. Conurile sunt responsabile pentru perceperea culorilor, iar bastonaşele pentru vederea tonurilor (nuanţele închise şi deschise ale culorilor). Pentru vederea culorilor este nevoie de multă lumină. În cazul în care lumina nu este suficientă, creierul recurge la imaginea transmisă de bastonaşe, de aceea în amurg culorile se estompeaza. Conurile sunt sensibile la trei culori:roşu, verde şi albastru. Din aceste trei culori, creierul nostru va forma toate celelalte culori. Ochiul omului poate distinge în jur de cinci milioane de nuanţe de culori deosebite. 

Se ştie că femeile sunt mai sensibile la culori decât bărbaţii. De aceea, persoanele care suferă de daltonism provin mai degrabă din rândul bărbaţilor (5-6%), pe când proporţia de daltonişti în rândul femeilor se măsoară în miimi. La cei care suferă de daltonism, conurile nu funcţioneaza cum trebuie, de aceea ei confundă, de exemplu, roşu cu verdele. Ei văd astfel lumea în tonuri de alb-negru, "negrul" la ei fiind un fel de albastru.

Confundarea culorilor este o anomalie congenitală, care iese la iveala doar la examinări medicale. Daltonismul poate fi observat la copii încă de la vârsta de 2 ani, pe parcursul jocurilor pentru învăţarea culorilor.

Hemeralopia, care constă în scăderea accentuată a vederii la lumina de seară şi la întuneric, se datorează funcţionării greşite şi numărului scăzut de bastonaşe, responsabile cu vederea la lumină insuficientă. Hemeralopia se mai numeşte şi "orbire de amurg" sau "orbul găinilor" şi este cauzată de obicei de lipsa vitaminei A.

Deoarece lumina colorată pătrunde şi în piele, ea poate să intre astfel în reacţie directă cu organismul. Astfel, printre persoanele care suferă de orbire există şi oameni care pot distinge culorile cu ajutorul pielii (această particularitate se numeşte vedere prin piele). De aceea există chiar şi pictori orbi!

Culorile au efect şi asupra animalelor domestice şi ar putea fi fructificate în agricultură. În urma unor cercetări, s-a remarcat că porcii se îngraşă mai bine la lumina albastră şi violet, iar dacă peretele grajdului este vopsit în galben, se intensifică pofta de mâncare. Vitele, ţinute într-un grajd vopsit în verde deschis, dau mai mult lapte decât cele care au fost ţinute într-un grajd de culoare albă. De la culoarea portocalie, caii devin neliniştiţi, iar de la culoarea violet sau albastru "se culcă". Găinile fac mai multe ouă dacă sunt expuse la o iluminare care limitează lumina solară, iar culoarea albastră îndepărtează insectele parazite şi muştele. Musculiţele sunt atrase de galbenul deschis intens iar paianjenii "adoră" peretele alb proaspăt vopsit. Iată de ce aceste culori trebuie luate în considerare pentru confortul nostru şi al animalelor noastre şi chiar al plantelor. 

În unele ţări există combinate chimice care comercializează folii colorate pentru serele de legume, acestea fiind mai avantajoase în creşterea plantelor decât îngrăşămintele chimice.

Culorile sunt sursele forţelor vii. Pentru animale şi plante, culoarea este marcatorul intensităţii creşterii, al întăririi, este antidotul mai multor maladii.

Populaţiile arhaice folosesc, chiar şi astăzi, lumina soarelui împotriva maladiilor. Bolnavul este pus la soare în aşa fel încât partea dureroasă a corpului să rămână descoperită. Deoarece lumina solară are efecte de vindecare, cu această metodă s-au obţinut de multe ori rezultate bune.

Fizicianul şi matematicianul Isaac Newton, în perioada modernă, a descoperit că naşterea culorilor se face prin descompunerea luminii albe. În 1810, apare volumul lui Joann Wolfgang von Goethe despre teoria culorilor, pe care el l-a considerat mai important decât toată literatura sa. Teoria culorilor a lui Goethe stă şi astăzi la baza cromoterapiei, la fel ca şi cercul culorilor, aşa cum l-a stabilit el.

Rudolf Steiner, parintele antropozofiei, pornind de la teoria lui Goethe, a afirmat că, prin amestecarea luminii şi a întunericului, iau naştere culorile. În 1933, medicul indian Dinshah Ghadiali a publicat un tratat în care afirma că bolile sunt cauzate de preponderenţa sau lipsa culorilor. Terapia culorilor a cunoscut o dezvoltare intensivă prin cercetarile lui D. Ghadiali, el inventând şi aparatul de cromoterapie numit bioptron.

Un lucru e sigur: nimeni nu se poate sustrage efectelor culorilor, chiar dacă teoria culorilor are conotaţii diferite pentru un fizician, pentru un pictor sau pentru un terapeut naturist.

Oamenii au observat, de mult timp, că apariţia unor culori pe corp este în sine un semnal de avertizare. Pot să apară pe piele următoarele culori: în stare de febră - roşul, la îngheţ - albastrul, la probleme cu ficatul - galbenul, în urma bătăii - albastru vineţiu, în cazul afecţiunii biliare - verdele.

Oamenii au observat, de asemenea, că bolnavii de plămâni au nevoie de culoarea roşie, pe când cardiacii ocolesc aceasta culoare, iar celor care au afecţiuni biliare le este groază de culoarea galbenă.


Efectul psihic al culorilor

Încă din antichitate, s-a observat legătura strânsă dintre culori şi temperamentul oamenilor. Empedocle, Hipocrate şi Aristotel au diferenţiat patru tipuri de temperamente, cărora le-au fost atribuite culori specifice. Teoria a fost apoi dezvoltată de medicul Galenus din Roma.
  • "Omul albastru"(tipul melancolic) - este liniştit, fără energie, prost dispus, sensibil, fidel, blând, calm. Are un simţ dezvoltat pentru ajutorarea oamenilor.

  • "Omul roşu"(tipul coleric) - se însufleţeşte rapid, se ia uşor la ceartă, se înfurie repede, este sigur pe sine şi plin de energie, vioi, plin de însufleţire, nu are nevoie de multă odihnă.

  • "Omul galben"(tipul sangvinic) - dispoziţiile sale vin şi trec repede. Este optimist, drăguţ, senin.

  • "Omul verde"(tipul flegmatic) - este leneş, calm, confortabil, prudent, nu-i place să se grabească, apreciază siguranţa şi prietenia. 

CULORILE ŞI ENERGIA CORPULUI

După cum se ştie, roşul are un efect de bază în dragostea corporală. Este culoarea chakrei rădăcinii. În cazul inflamaţiilor abdomenului, al problemelor menstruale, nu se recomandă purtarea hainelor de culoare roşie.

Culoarea portocalie ajută la savurarea laturii erotice a unui cuplu. Violetul, cu lumina sa mistică, vrăjeşte şi poate să faca noaptea deosebită. Verdele este o culoare neutră din punct de vedere erotic. Are efect calmant, de armonizare.

Albastrul, ca şi verdele, are efect calmant, de liniştire, calmând spasmele şi durerile menstruale.

Culoarea albă nici nu inhibă, nici nu măreşte energia corpului, dar virginitatea şi puritatea simbolizate de ea pot fi excitante pentru unii. Negrul nu s-a dovedit o culoare excitantă pentru toată lumea. El simbolizează energia reţinută, este o culoare puţin cam "demonică" pentru lenjerie. Există însă oameni la care aceste obiceiuri sunt stimulante.

În concluzie, roşul este culoarea cu cea mai mare încărcătură erotică. Deci nu întâmplător rujul este roşu ("rouge" înseamnă roşu), renumitul loc de distracţie parizian "Moara roşie" a primit un asemenea nume ("Moulin Rouge"), iar casele de toleranţă se numeau "case cu felinarul roşu". De asemenea, în vremurile trecute, dacă o femeie avea încălţări roşii, era imediat catalogată drept femeie de la casa de toleranţă şi era chiar adevărat, pentru că asta era simbolul (emblema) lor.


CULORILE ŞI MÂNCAREA

Să mâncăm culori! Mâncarea "necolorată": pâinea albă, băuturi incolore, orezul alb, albuşul de ou, etc., s-a dovedit a fi una din cauzele tulburărilor de digestie.

Culoarea maro - are efect calmant, sugerează căldura şi senzaţia de siguranţă: prăjiturile cu scorţişoară de Crăciun, turta dulce, fripturile, seminţele (nuci, alune, migdale), curmalele deshidratate, stafidele, smochinele şi multe altele.

Portocaliul - este culoarea cea mai energizantă. Culoarea portocalei sau a mandarinei este aproape magică în timpul iernii. Dacă sunteţi obosiţi, mâncaţi alimente şi beţi băuturi de culoare portocalie. În cazul lipsei de vitamine este deosebit de util sucul de morcovi, iar în perioada de iarnă puteţi coace dovleac, care este plin de vitaminele cele mai utile organismului.

Roşul -  este culoarea pasiunii, emiţând putere şi căldură. Dacă aveţi nevoie de mai multă încredere în sine, atunci mâncaţi mâncare roşie cum ar fi: mere cu coaja de culoare roşie, căpşuni, cireşe, beţi ceai de măceşe şi hibiscus. Nu ocoliţi nici ardeii roşii.

Mâncărurile de culoare galbenă emit seninătate şi veselie. Dacă aveţi nevoie de astfel de stări de spirit consumaţi multe piersici, banane, ananas şi beţi suc de lămâie proaspăt, deoarece ajută la funcţionarea creierului. Supele şi ciorbele  (ca şi diferite băuturi) pot fi colorate în galben cu ajutorul şofranului.

Albastrul şi violetul -  sunt culorile echilibrului şi ale ideilor. Avem puţine mâncăruri de culoare albastră: struguri negri, mac, varză roşie, ceapă roşie, sfeclă, prune, afine şi mure (şi posibil să mai fie câteva).

Verdele -  este deosebit de atractiv, mai ales după perioada iernii. Mâncaţi multe legume proaspete, spanac, îndeosebi în perioadele de stres. O să vedeţi că vor face minuni! Mărul verde, kiwi-ul, patrunjelul verde, poartă puterea culorii de echilibru. Creşteţi grâu şi consumaţi-l crud (tăiaţi în bucăţi mici) sau presăraţi-l. Din el se face o băutură bună în caz de constipaţie, lipsă de vitamine şi căderea părului.

Tips:

Prăjitura creşte mai bine dacă este acoperită cu o cârpă de culoare roşie, pe când o prăjitură de acelaşi fel, acoperită cu o cârpă de culoare albastră, va creşte mult mai greu. Faceţi o probă cu un aluat pe care l-aţi împărţit în două şi să-l coaceţi la acelaşi grad de temperatură şi în aceleaşi condiţii.



EFECTELE GENERALE ALE CULORILOR

ALB - semnifică puritatea. Măreşte capacitatea intuitivă şi conţine toate culorile curcubeului. Albul strălucitor înlătură efectele negative ale mediului sau bolilor, de aceea pereţii coridoarelor spitalelor sunt vopsiţi în alb şi medicii poartă halat alb. În perioada convalescenţei, este recomandată îmbrăcăminte de culoare albă.

ROZ - este culoarea planetei Venus şi măreşte puterea de atracţie feminină. Această culoare reprezintă fericirea, blândeţea, armonia. Nu este recomandată celor care suferă de hipertensiune.

ROŞCAT, ROŞU - este culoarea planetei Marte, intensifică activitatea, dispoziţia pentru lucru, nerăbdarea şi circulaţia sângelui. Este foarte utilă persoanelor care au nevoie de curaj la un moment dat. Este recomandată în caz de gripă sau de îngheţ, dar în cazul rănilor proaspete, ea împiedică coagularea sângelui. Măreşte pofta de mâncare, intensifică vioiciunea oamenilor, cheful lor de conversaţie. Este o culoare ideală pentru tratarea lipsei de fier şi a anemiei. Nu este recomandată celor care suferă de hipertensiune, au epilepsie sau astm, dar este utilă în cazul tuturor funcţionărilor defectuoase: mâini şi picioare reci, impotenţă, constipaţie, probleme ale pielii, slăbiciune musculară.

PORTOCALIU - similar cu culoarea roşie, este culoarea forţei de viaţă şi a bucuriei. Se leagă de sexualitate şi de fecunditate deoarece este culoarea chakrei a doua. Alungă depresia, calmează suferinţele reumatice, este un înviorător general, împrospătând organismul. Calmează tensiunile musculare şi spasmele, fiind util în cazurile de tulburări ale glandei tiroide, de dermatoză, precum şi de tulburări de digestie, în cazul constipaţiei, al problemelor ficatului şi ale vezicii biliare, al senzaţiei de vomă. Ajută corpul să asimileze calciu, de aceea se foloseşte în tratarea bolnavilor care suferă de osteoporoză. Ajută şi la tratarea fobiilor.

GALBEN - transmite puterea Soarelui, deoarece această culoare este cea mai apropiată de culoarea luminii solare. Are efect asupra organelor digestive şi funcţionării rinichilor, iar, după parerea orientalilor, intensifica potenţialul intelectual, învigorează funcţiile cerebrale. În China, culoarea galben aurie este culoarea înţelepciunii. Transmite căldură şi entuziasm, de aceea este utilă în tratarea reumatismului cronic şi curăţă sistemul nervos de energiile blocate. 

VERDE - este culoarea chakrei inimii, fiind recomandată bolnavilor de inimă şi de plămâni. De obicei este eficientă împotriva diferitelor boli oftalmologice, deoarece are efecte calmante pentru ochi (pentru efectul de calmare, se foloseşte în sălile de operaţie). Se găseşte în mijlocul spectrului, de aceea este culoarea echilibrului. Culoarea verde impulsionează funcţionarea ganglionului limfatic şi accelerează creşterea sănătoasă a ţesutului muscular. Se recomandă în tratamentul bolilor tumorale.

ALBASTRU DESCHIS - este culoarea planetei Uranus şi este bun în vindecarea problemelor sistemului nervos. Purtarea hainelor de culoare albastru deschis ajută în cazul spasmului. Este culoarea calmului şi a păcii, de aceea ajută la relaxare.

ALBASTRUL NORMAL - asemănător culorii cerului în august, albastrul normal, este culoarea chakrei gâtului şi a planetei Mercur. Prin această culoare se pot calma tulburările de comunicare, ea ocrotind coardele vocale şi ameliorând diferitele probleme ale gâtului. Purtarea culorii albastre este recomandată în special oamenilor care îşi solicită vocea. Albastrul normal micşorează hipertensiunea, 

înroşirea şi durerea apărute în urma contuziilor. Calmează şi durerile de cap.

ALBASTRU INCHIS - este culoarea planetei Jupiter şi e în legătură cu ştiinţele spirituale mai înalte. Este culoarea care ajută la creştere, dezvoltare şi în cazul problemelor de învăţare. Nu este recomandat persoanelor care suferă de depresie.

VIOLET - este util pentru cei care sunt solicitaţi zi de zi din punct de vedere al capacităţii lor de intuiţie. Este culoarea spiritualităţii şi a puterii creatoare (constructive). Are efect de calmare asupra nervilor, este bun pentru cei care suferă de insomnie, de hipertensiune şi de epilepsie. Este o culoare calmantă pentru inflamaţii, regenerând memoria.

NEGRU - nu este o culoare, ci se realizează în lipsa tuturor culorilor. Reprezintă "culoarea" planetei Saturn şi cauzează slăbiciune dacă este purtată timp îndelungat. Hainele celor care poartă doliu întruchipează slăbiciunea, moartea aparentă a persoanei îndurerate. Tot negrul este culoarea care semnifică simplitatea, de aceea în Japonia se foloseşte pentru hainele calugărilor budişti zen, iar pernele de meditaţie sunt şi ele negre.



TERAPIA CU AJUTORUL CULORILOR

Terapia cu ajutorul culorilor este un mijloc de tratament simplu, natural şi eficace. Este nevoie doar de o lampă şi un filtru colorat. Este o formă de medicină energetică, bazată pe dirijarea asupra zonei bolnave sau dureroase a unei raze de lumină colorată, în funcţie de afecţiune. Fiecare culoare stimulează redresarea echilibrului energetic din zona afectată. Raza colorată nu acţionează prin puterea sa de penetrare, ci prin capacitatea de a se integra în sistemul de apărare al organismului nostru. Ea nu agresează organismul aşa cum se petrece în cazul medicamentelor, ci induce corpului o capacitate mai mare de rezistenţă la boală.

Cromoterapia poate fi folosită şi în viaţa de zi cu zi. De exemplu, dacă sunteţi o fiinţă care se confruntă des cu stări depresive, trebuie să vă îmbrăcaţi cât mai des în veşminte de culoare roşie, pentru a face să dispară aceste stări neplăcute. Dacă aveţi însă probleme cu digestia, va fi foarte bine să preferaţi în vestimentaţie culoarea galbenă. Verdele va fi util în cazul în care vreţi să scăpaţi de o rebelă insomnie. 

Culoarea stăpâneşte, într-un anume sens, întreaga natură, iar pentru noi oamenii, culorile se identifică cu viaţa. Într-un univers monocrom, viaţa noastră ar înceta.

Culoarea preferată de majoritatea oamenilor este albastru. Urmează în ordine: roşu, verde, violet, portocaliu.

Psihologii împart culorile în două mari categorii: culori calde - roşul, oranjul, galbenul şi culori reci - indigo, albastru, violet. Verdele este singura culoare neutră, care nu este nici caldă, nici rece. Culorile calde favorizează procesele de adaptare, având virtuţi stimulatoare asupra noastra, in timp ce culorile reci au virtuti inhibante, neutralizante, sedative. Echilibrul psihic uman are nevoie de toată gama de nuanţe de culori pe care ni le oferă natura şi, nu întâmplător, imaginăm noi şi noi combinaţii coloristice.

Modalitatea universală utilizată pentru a produce vindecări prin intermediul cromoterapiei este proiecţia radiaţiilor colorate, concertate, în funcţie de carenţele noastre, asupra întregului corp nud. Dacă dorim ca rezultatele să fie accelerate, vom focaliza aceste radiaţii de puternică intensitate, de culoarea care este necesară asupra zonei, organului sau sectorului afectat, mai ales dacă urmărim destinderea şi relaxarea. În mod egal, se recurge la iradieri prin focalizare asupra anumitor centri energetici ai fiinţei atunci când este vorba sa se deblocheze energia stagnantă, mai ales când dorim să vindecăm unele afecţiuni precise.

Expunerea se face direct pe pielea goală (dacă nu există contraindicaţii), nuditatea fiind necesară. În cazul unui dezechilibru profund, se poate recurge la tratarea mai multor structuri energetice, concomitent prin iradieri focalizate, folosind mai multe proiectoare având aceeaşi culoare. În cazul în care, pentru aceeaşi maladie, sunt indicate două sau mai multe culori diferite, se va lucra pe rând cu fiecare şi nu simultan. Simultaneitatea utilizării mai multor culori focalizate se realizează în cazul în care tratăm dezechilibrul mai multor centri energetici ai fiinţei, mai ales în situaţia unor tulburări grave. Totodată, putem bea şi apa solarizată care să ajute la deblocarea centrilor energetici respectivi. Apa solarizată se obţine ţinând la soare timp de 12 ore o sticlă cu apă, culoarea sticlei fiind cea necesară pentru tratament. Pentru aceasta, putem lua o sticlă cu pereţii transparenţi şi să o îmbrăcăm în folie de culoarea respectivă. Nu vom folosi recipiente din plastic.

Pentru tratarea bolilor cu ajutorul culorilor, putem folosi şi terapia cu culori de la Zepter - ambele modele de bioptron, mic şi mijlociu (Compact III si Pro) având în ofertă şi setul de lentile colorate, dar au mai apărut pe piață și alte tipuri de aparate care pot fi folosite pentru ionizare și terapia prin culori sau cromoterapia.

Iată efectul culorilor în terapia pielii, pe scurt:

1. LUMINA ROȘIE
Lungimea de undă: 620 - 630 nanometrii; pretabilă oricărui tip de piele; îmbunătățește circulația sângelui, reconfigurează poziția fibrelor de colagen, reface și întărește elasticitatea fibrelor din stratul de profunzime.

2. LUMINA ALBASTRĂ
Lungimea de undă: 465 - 470 nanometrii; pretabilă tenurilor sensibile și celor grase; reduce acneea, sprijinind procesul de vindecare și eradicarea proceselor inflamatorii; stimulează o producție echilibrată de colagen.

3. LUMINA GALBENĂ
Lungimea de undă: 580 - 590 nanometrii; reduce suprafețele petelor; mmicșorează nivelul de melanină din țesut.

4. LUMINA VERDE
Lungime de undă: 510 - 515 nanometrii; reduce sensibilitatea pielii; reduce dilatația porilor.

5. LUMINA PORTOCALIE
Lungime de undă: 645 - 655 nanometrii; reduce pilozitatea excesivă.

6. LUMINA ALBĂ
Lungime de undă: 0 nanometrii; decongestionează zonele inflamate; ajută la îndepărtarea pistruilor; reduce condițiile de apariție a dermatitelor.

7. LUMINA ALBASTRU DESCHIS
Lungimea de undă: 480 - 490 nanometrii; atenuează și restrânge ridurile fine și cele de la coada ochiului; atenuează cearcănele.

IONIZAREA
Diminuează cantitatea de toxine acumulate; reface procesul de hrănire a pielii; revitalizează celulele; reface vigoarea pielii; reduce ridurile, petele și punctele negre; diminuează cantitatea de melanină îmbunătățind nivelul de albire și catifelează pielea.

Și organele sunt formate din țesut (de diferite tipuri). Prin urmare, această terapie poate fi valabilă pentru întregul organism, doar că mai trebuie să găsim și căile de aplicare.


AURA ŞI CHAKRELE

Pentru a înţelege mai bine efectele culorilor asupra corpului uman, trebuie să înţelegem ce sunt aura şi chakrele.

În afară de anatomia fizică cu sistemele sale: circulator, respirator, etc., mai există şi o anatomie psihică, energetică  sau "subtilă", care în mod normal este nevăzută. Anatomia subtilă cuprinde AURA, care înconjoară corpul fizic, şi centrele principale ale energiei psihice, sau vitale, cunoscute sub  numele de CHAKRE

Aura este in general descrisă ca un ovoid de emanaţii luminoase şi colorate care interpenetrează şi circulă în jurul corpului fizic. Ea se află în permanentă mişcare, reacţionând atât la stimulii mediului, cât şi la schimbările de gândire, simţăminte şi starea de bine din punct de vedere fizic. Aura înseamnă "briză" şi, pentru aceia care au capacitatea de a o vedea, straturile licăritoare de energie din care este constituită aura par a fi mişcătoare, ca şi când ar fi tot timpul mişcate de vânt. În interiorul aurei, se află cele 7 chakre principale care servesc la transmiterea energiei vitale.

AURA - este un câmp energetic compus din 3 straturi: 
  • corpul eteric
  • corpul astral
  • corpul spiritual sau cauzal.
Corpul eteric - este emanat la 2-3 cm de corpul fizic. Funcţia sa de bază este aceea de a primi şi a transmite energia vitală - forţa vieţii, cunoscută şi sub numele de PRANA (în sanscrită) sau KI (în japoneză).

Corpul astral - se extinde până la circa 30 cm (sau mai mult) în jurul corpului. El se raportează la starea emoţională şi modelele de gândire ale individului. Prin intermediul acestui corp, simţim dispoziţiile sufleteşti sau "vibraţiile" altor oameni. Gândirea negativă sau emoţiile nerezolvate se pot filtra, din această parte a aurei, către nivelul eteric şi fizic, manifestându-se ca boli. 

Corpul spiritual sau cauzal - este partea cea mai depărtată de corpul fizic şi constituie cea mai fină parte a aurei. Acesta se poate extinde până la distanţe cuprinse între 1 metru şi câteva sute de metri, în funcţie de evoluţia spirituală a individului.

Mai există şi corpul atmic şi budic, dar nu facem vorbire aici.




Chakrele sunt centrele energetice ale corpului eteric

Pentru cei care le pot vedea, ele apar fie ca nişte vârtejuri conice, fie ca nişte depresiuni în formă de farfurie, în funcţie de sănătatea şi de evoluţia spirituală a individului. Chiar şi aceia dintre noi care nu le pot vedea, pot să înveţe să le simtă cu ajutorul mâinilor.

Situate de-a lungul coloanei vertebrale, chakrele acţionează ca principali receptori şi distribuitori ai energiei vitale între corpul fizic şi corpurile subtile ale aurei. 

Fiecare chakră corespunde unei anumite glande şi guvernează anumite părţi ale corpului fizic şi zone ale dezvoltării psihologice şi spirituale. 

Echilibrul dintre chakre asigură un maximum de vitalitate şi sănătate. Afectarea unei chakre sau a corpurilor subtile, în urma unei traume fizice sau emoţionale, se va manifesta ca o disfuncţionalitate între zonele relative ale corpului. Scopul unor arte de vindecare precum acupunctura, shiatsu, masajul, reiki, etc., este să restabilească echilibrul energetic al individului şi să-l aducă pe acesta în armonie cu pulsul universal al vieţii.

Cele 7 chakre pot fi percepute atât în partea din faţă a corpului, cât şi în partea din spate. Chakrele sunt adesea concepute ca nişte flori de lotus, fiecare având un număr diferit de petale, reprezentând canalele energetice care trec prin ele. Despre chakra creştetului capului se spune că ar avea o mie de petale.

În tratarea corpului cu ajutorul culorilor, trebuie să se ţină seama de poziţia chakrelor şi de culorile care le influenţează. Nu se tratează tot corpul cu aceeaşi culoare. Tratamentul părţilor corpului în funcţie de chakre, de afecţiuni, de indicaţiile şi contraindicaţiile culorilor în anumite boli, este prezentat în sumar mai jos.

Indicaţii şi contraindicaţii generale ale culorilor


ROŞU

CONTRAINDICAŢII : 
  • Stări inflamatorii;
  • Tulburări emoţionale;
  • Hemoragii.
INDICATII:
  • Anemie
  • Bronşită
  • Debilitate fizică (slăbiciune)
  • Depresie psihică
  • Dureri reumatismale
  • Gripă
  • Guturai
  • Idioţie
  • Imbecilitate
  • Moleşeală, lâncezeală
  • Oboseală
  • Paralizie
  • Paralizie infantilă
  • Răceală
  • Tuberculoză
  • Tulburări respiratorii 
PORTOCALIU 

INDICAŢII:
  • Abuzuri sexuale / obsesii 
  • Acufene (ţiuituri în urechi)
  • Astm (inclusiv formele cronice)
  • Bronşită
  • Debilitate mintală
  • Demenţă senilă
  • Deziluzii / decepţii
  • Eliminare (excreţie) defectuoasă 
  • Epilepsie
  • Epistaxis (hemoragie nazală)
  • Febra însoţită de secreţii mucoase
  • Granulaţii (granulozităţi) la nivelul pleoapelor
  • Gută
  • Halucinaţii
  • Holeră
  • Inflamaţia rinichilor
  • Ipohondrie
  • Isterie
  • Litiază biliară (pietre la vezica biliară)
  • Manie
  • Melancolie
  • Otalgie (durere de urechi)
  • Prolaps anal
  • Reumatism cronic
  • Spasmofilie
  • Stres
  • Suspendarea menstruaţiei (efect emenagog - face să revină ciclul)
  • Tuse
  • Ulceraţii cronice la nivelul corneei.
GALBEN   

CONTRAINDICAŢII:
  • Febră
  • Inflamaţii acute
  • Palpitaţii cardiace
  • Supraexcitaţie.
INDICAŢII: 
  • Afecţiuni ale ficatului
  • Afecţiuni ale vezicii biliare
  • Celulită
  • Colită
  • Constipaţie
  • Diabet
  • Dispepsie
  • Eczeme şi alte afecţiuni ale pielii
  • Edem (acumulare de lichid în ţesuturi la nivelul pielii, având aspect de umflătură)
  • Epuizare nervoasă
  • Hemoroizi
  • Indigestie
  • Lepră
  • Meteorism (balonări, gaze intestinale)
  • Migrenă
  • Paralizie
  • Paraplegie (paralizia membrelor inferioare)
  • Tulburări stomacale.

VERDE

INDICAŢII: 
  • Cancer
  • Cancer mamar (carcinom)
  • Dureri de cap, migrene
  • Erizipel
  • Gripă
  • Hipertensiune
  • Insomnie
  • Nevralgie
  • Răceală
  • Sifilis
  • Tulburări cardiace
  • Ulcer.
 ALBASTRU

CONTRAINDICAŢII:
  • Scarlatină
  • Sete patologică. 
INDICAŢII:
  • Abcese gingivale
  • Afecţiuni ale gâtului
  • Afecţiuni genitale feminine
  • Aftă
  • Apoplexie (dambla)
  • Arsuri
  • Ciumă bubonică
  • Colită (inflamarea intestinului gros)
  • Colici (biliare, etc.)
  • Dereglare nervoasă
  • Diaree
  • Dischinezie biliara (tulburări ale vezicii biliare)
  • Dizenterie
  • Dureri de dinţi
  • Encefalită (inflamarea creierului)
  • Enterită (inflamarea intestinului subţire)
  • Epilepsie
  • Febră tifoidă
  • Friguri (uneori însoţite de erupţii)
  • Guşă
  • Hemoroizi care sângerează
  • Holeră
  • Icter
  • Inflamarea intestinelor
  • Inflamarea ochilor
  • Insolaţie
  • Insomnie
  • Isterie
  • Înţepături de insecte
  • Laringită
  • Malarie
  • Menstruaţie dureroasă
  • Migrenă (dureri de cap)
  • Pojar
  • Prurit (mâncărime a pielii)
  • Palpitaţii
  • Răguşeală
  • Răni (tăieturi)
  • Reumatism, inclusiv cronic
  • Scabie (râie)
  • SIDA
  • Spasme. 
 INDIGO (ALBASTRU ÎNCHIS)

INDICAŢII:
  • Abuzuri sexuale/nimfomanie/obsesii erotice
  • Acufene (ţiuituri în urechi)
  • Afecţiuni ale ochilor  (inclusiv cataracta şi ulceraţii ale corneei)
  • Afecţiuni ale nasului şi urechilor (inclusiv surditate)
  • Astm
  • Boli de plămâni (inclusiv pneumonii)
  • Bronşită
  • Convulsii infantile
  • Delirium tremens
  • Demenţă senilă
  • Dezechilibrări mentale grave
  • Deziluzii/decepţii
  • Epistaxis (hemoragie nazală)
  • Granulozităţi la nivelul pleoapelor
  • Halucinaţii
  • Ipohondrie
  • Isterie
  • Melancolie cronică
  • Migrenă
  • Obezitate
  • Obsesii
  • Otalgie (durere de urechi)
  • Paralizie facială
  • Pierderea simţului mirosului
  • Posesiuni (are capacitatea de exorcizare)
  • Reumatism
  • Sinuzită
  • Tulburări mentale (cu manifestări violente şi hiperexcitabilitate)
  • Tuse iritantă, uscată.
VIOLET

INDICAŢII:
  • Astm
  • Cataractă
  • Căderea părului
  • Celulită
  • Cistită
  • Crampe
  • Dezechilibre nervoase
  • Enurezis
  • Epilepsie
  • Insomnie
  • Leucoree
  • Lumbago cronic
  • Meningită cerebro-spinală
  • Nevralgie
  • Nevroză
  • Pneumonie
  • Rahitism
  • Sciatică
  • SIDA
  • Toxine în sânge (are rol de purificator sanguin)
  • Tulburări ale splinei, vezicii, rinichilor
  • Tulburări ale vederii
  • Tulburări mentale
  • Tumori
  • Tuse seacă.

O metodă de real succes pentru menţinerea armoniei şi echilibrului întregului organism, constă în expunerea fiecărei chakre la culoarea care îi corespunde, câte 1 minut în fiecare zi. Poate fi efectuat zilnic, mai ales de către persoanele care petrec timp îndelungat la lumina artificială. Pentru stabilizarea tratamentului menţionat, se recomandă expunerea tuturor chakrelor la culoarea verde.

Câteva exemple de terapie prin culori

Când ne simţim foarte obosiţi, suntem epuizaţi, mereu pasivi pentru că ne lipseşte vitalitatea, nu avem poftă de mâncare sau observăm o pierdere mare în greutate sau dacă există bănuiala că suferim de anemie, putem recurge cu succes la terapia cu culoarea roşie: purtăm haine de culoare roşie, încercăm să vizualizăm culoarea roşie, chiar dacă punem un abajur de hârtie roşie la un bec, bem apă solarizată în sticle de culoare roşie, mâncăm fructe şi legume roşii, bem sucuri roşii sau facem o şedinţă cu lampa bioptron folosind filtrul de culoare roşie. De asemenea, ne putem decora casa cu flori de culoare roşie, punem o draperie roşie, etc. Acestea sunt unele dintre metode. Să nu uităm că organismul nostru absoarbe culoarea şi atunci când noi nu o privim, deci hainele şi ambianţa sunt foarte importante.

Culoarea portocalie este culoarea frumuseţii şi armoniei. Ea mai poate însemna şi încredere faţă de alţii. Din punct de vedere sexual, ne poate încărca cu energie şi, în acest fel, putem să apelăm la ea cu succes în cazul in care nu ne putem manifesta energia sexuală. La nivel spiritual poate să mărească ambiţia sau dorinţa de afirmare. Totodată, este culoarea deschiderii şi a bucuriei. Se recomandă sa apelăm la terapia cu această culoare, mai ales în cazurile în care:
  • dorim sa activăm sistemul imunitar
  • apar boli cronice ale traheii
  • apetitul sexual este foarte scăzut
  • avem probleme cu tiroida
  • suntem în toane bune pe termen lung.
În SUA, doctorul Lucey vindecă copiii bolnavi de icter (gălbinare), la naştere, prin expunere la o lumină albastru-verde. Un alt exemplu este utilizarea laserului în medicină, el nefiind în fond decât o formă particulară de cromoterapie. 

A folosi culorile care acţionează prin intermediul lungimilor lor specifice de undă, nu este deloc mai straniu decât a vindeca prin intermediul undelor hertziene (laser-ul), în prezent recunoscute ca fiind o terapie majoră în cazurile de inflamare şi pentru regenerarea ţesuturilor. Acţiunea complexă şi evidentă a culorilor, se explică prin intermediul vibraţiilor lor caracteristice, efectele lor curative fiind generate de diferenţele în ceea ce priveşte lungimile de undă ale fiecărei culori în parte. De aceea, într-un sens mai larg, cromoterapia include şi expunerea la anumite forme de radiaţii electromagnetice din afara spectrului vizibil (a căror frecvenţe sunt mai mici decât cea a luminii roşii sau mai mari decât cea a luminii violet).          

Vă recomand să mai citiţi şi:

MEDITAȚIA ASUPRA CELOR 12 CULORI

ANATOMIA CORPULUI SUBTIL



î z i a n a 💜
             


                                   


Sursa:  
Pavel Muresan - Culoarea in viata noastra", Ed. Ceres, Bucuresti, 1988                         "Cromoterapia", Editura Shambala                        

EUROCOR - Terapii naturiste                        

ZEPTER - manual de utilizare cromoterapie. 

© Copyright 2015 Max's concept

Niciun comentariu: