Translate

22 aprilie 2018

CANCERUL PANCREATIC



CÂT DE NOCIVĂ ESTE CARNEA?

Profesioniștii din domeniul sănătății au urmărit aproximativ 120.000 de femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 55 de ani și 50.000 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 40 și 75 de ani, începând din anul 1976, timp de câteva decenii. La fiecare 4 ani, cercetătorii i-au verificat pe participanții la studiu pentru a le observa dieta. Până în anul 2008, circa 24.000 de subiecți au murit, dintre care 6.000 de boală cardiovasculară și 9.000 de cancer.

După analiza rezultatelor, cercetătorii au constat că, consumul cărnii roșii (procesată și neprocesată), este asociat cu un risc crescut de moarte datorată unei boli de inimă sau cancer, precum și o scurtare a duratei de viață. Ei au ajuns la această concluzie după excluderea altor factori de risc, cum ar fi vârsta, greutatea, consumul de alcool, exercițiile fizice, fumatul, istoricul familial, consumul caloric și chiar consumul de alimente integrale de origine vegetală, cum ar fi cerealele integrale, fructele și legumele. Cu alte cuvinte, subiecții analizați nu au murit prematur din cauză că au mâncat mai puțini compuși benefici precum fitații din plante. 

Descoperirile au arătat că produsele din carne sunt nocive în sine.

Cel mai mare studiu realizat vreodată în istorie pe tema dietei și a stării de sănătate este studiul NIH-AARP. Timp de un deceniu, cercetătorii au urmărit peste 545.000 de oameni de ambele sexe cu vârsta cuprinsă între 50 și 71 de ani, în cadrul celui mai mare studiu referitor la carne și la mortalitate realizat vreodată. Oamenii de știință au ajuns la aceeași concluzie ca și cercetătorii de la Harvard. Ei au asociat consumul de carne cu un risc crescut de moarte din cauza unui cancer, a bolii cardiovasculare, și de moarte prematură în general. Și de această dată ei au exclus alți factori de risc legați de dietă și de stilul de viață, cum ar fi fumatul, lipsa exercițiilor fizice sau consumul redus de legume-fructe. Editorialul publicat de revista Asociației Medicale Americane, ”Archives of Internal Medicine” (intitulat ”Reducerea consumului de carne are beneficii multiple asupra sănătății întregii lumi”) a insistat asupra necesității unei reduceri majore a consumului de carne.

Ce anume conține carnea pentru a determina acest risc de moarte prematură?

Una din posibilități este fierul hem, un tip de fier care se găsește îndeosebi în sânge și în mușchi. Dat fiind că poate genera radicali liberi cauzatori de cancer prin acțiunea sa pro-oxidantă, fierul poate fi considerat o sabie cu dublu tăiș: dacă este consumat într-o cantitate prea mică, el poate cauza anemie, iar dacă este consumat într-o cantitate prea mare, poate cauza cancer și boala cardiovasculară.

Corpul uman nu are un mecanism specific de a elimina excesul de fier, dar și-a dezvoltat un mecanism de reglare a fierului absorbit. Astfel, dacă nu dispui de suficient fier, intestinele tale încep să absoarbă o cantitate mai mare din acest element, în schimb, dacă ai prea mult fier, ele reduc imediat absorbția lui. Acest sistem de tip termostat nu funcționează însă eficient decât în privința principalei surse de fier din dietă: cel non-hem, care există de regulă în produsele de origine vegetală. Dacă ai o cantitate suficientă de fier în sânge, organismul tău este de cinci ori mai eficient în blocarea excesului de fier din alimentele de origine vegetală decât cele de origine animală. Aceasta este o explicație plauzibilă a asocierii fierului hem cu cancerul și cu boala cardiovasculară. Într-o manieră similară, fierul hem este asociat cu un risc crescut de diabet, pe când fierul non-hem nu este.

Studiile au mai arătat că oamenii care donează sânge, reducându-și astfel conținutul de fier, își reduc cu jumătate riscul de a face și de a muri din cauza unui cancer la intestine în decurs de cinci ani. Donarea de sânge este benefică, dar poate că ar merita de asemenea să prevenim de la bun început acumularea excesivă a fierului. Industria cărnii încearcă să își impregneze produsele cu niște aditivi care ”să suprime efectele toxice ale fierului hem”, dar o strategie mult mai bună poate să fie trecerea la o dietă vegetariană pentru tot restul vieții




CUME NE PUTEM ASIGURA CANTITATEA DE FIER NECESARĂ ORGANISMULUI ÎN CAZUL UNEI DIETE VEGETARIENE?

Prin comparație cu oamenii care consumă carne, vegetarienii au tendința de a ingera mai mult fier (și mai multe substanțe nutritive în general), dar fierul din plante nu este absorbit la fel de eficient precum fierul din carne. Deși acest lucru poate fi un avantaj pentru prevenirea excesului de fier, una din 30 de femei aflate la ciclu din Statele Unite pierde mai mult fier decât absoarbe, fapt care conduce la anemie. Femeile vegetariene nu par să sufere de o incidență superioară a anemiei provocate de lipsa de fier prin comparație cu cele care consumă multă carne, dar toate femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să își asigure un consum adecvat de fier.
Femeile diagnosticate cu un deficit de fier trebuie să vorbească cu medicul lor, urmărind să obțină fierul de care au nevoie în primul rând din dietă, căci s-a dovedit că suplimentele cu fier amplifică stresul oxidativ.

Cele mai sănătoase surse de fier sunt:
* cerealele integrale,
* leguminoasele boabe,
* nucile,
* semințele,
* fructele uscate și
* verdețurile.

Evită să bei ceai la masă, căci acesta poate inhiba absorbția fierului. Consumul alimentelor bogate în vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului. Cantitatea de vitamina C dintr-o singură portocală poate îmbunătăți absorbția fierului de până la 3 - 6 ori. Prin urmare, femeile care doresc să își îmbunătățească această capacitate de absorbție ar trebui să consume mai multe fructe în locul ceaiului.






CARE ESTE LEGĂTURA DINTRE CONSUMUL DE CARNE ȘI CANCERUL DE PANCREAS?

Primul simptom al cancerului de pancreas este o durere surdă în zona abdominală, care nu pare să mai dispară.

Cancerul de pancreas este una dintre cele mai letale forme de cancer. Numai 6% dintre pacienți supraviețuiesc în primii cinci ani de la diagnosticare. Din fericire, este o boală relativ rară, care nu ucide anual decât un american la 40.000. 

Se crede că 20% din totalul cazurilor de cancer pancreatic sunt rezultatul fumatului. Alți factori de risc includ obezitatea și consumul masiv de alcool. De asemenea, anumiți factori dietetici specifici pot juca un rol semnificativ în dezvoltarea acestei boli letale.

Oamenii de știință au dezbătut multă vreme rolul grăsimilor din dietă în declanșarea cancerului pancreatic. S-a constatat că tipurile diferite de grăsime influențează în mod diferit riscul de cancer. Studiul NIH-AARP, amintit anterior, a fost suficient de mare pentru a putea stabili ce tipuri de grăsimi sunt cele mai asociate cu cancerul pancreatic. Acesta a fost primul studiu care a putut separa grăsimile de origine vegetală - cum ar fi cele din nuci, semințe, avocado și măsline, precum și toate uleiurile vegetale - de cele de origine animală, inclusiv din carne, produse lactate și ouă. Consumul de grăsimi din toate sursele de origine animală a fost asociat în mod semnificativ cu riscul de cancer pancreatic. Pe de altă parte, nu s-a descoperit nicio corelație între această boală și consumul de grăsimi de origine vegetală.




DESPRE CARNEA DE PUI ȘI RISCUL DE CANCER PANCREATIC

Începând cu anii 1970, au fost adoptate mai multe legi care au restrâns folosirea azbestului. Cu toate acestea, mii de americani continuă să moară anual din cauza expunerii la această substanță. Totul a început cu mai multe generații în urmă, în rândul muncitorilor care lucrau cu azbestul. Primele cazuri de cancer legate de azbest au apărut prin anii 1920, în rândul minerilor care extrăgeau acest mineral. A urmat apoi un al doilea val de cazuri, în rândul constructorilor de nave și al muncitorilor din construcții care foloseau acest material. La ora actuală ne aflăm în toiul celui de-al treilea val de cazuri de cancer provocate de azbest, căci clădirile construite cu acest material au început să se deterioreze.

Oamenii de știință îi analizează mai întâi de toate pe cei care au avut cea mai mare expunere la azbest. Așa s-a aflat, de pildă, de efectele virușilor purtați de găini, care pot cauza cancer. Există de foarte mult timp o îngrijorare crescândă referitoare la posibilitatea transmiterii virușilor care cauzează cancere populației de pui și de găini la oameni, prin intermediul cărnii de pui proaspete sau congelate. Acești viruși îmbolnăvesc păsările de cancer, dar nu se știe cu precizie dacă ei pot conduce inclusiv la cancere umane. Acest motiv derivă din studiile care arată că oamenii care lucrează la măcelării și în uzinele de procesare a cărnii de pui au un risc mai mare de a muri de anumite cancere.

Cel mai recent dintre aceste studii, care a urmărit 30.000 de lucrători din industria cărnii de pui, a fos special conceput pentru a testa în ce măsură ”poate fi asociată expunerea la virușii care cauzează cancere puilor, îndeosebi a lucrătorilor din această industrie, ca să nu mai vorbim de populația generală, cu un risc crescut de moarte din cauza unui cancer la ficat sau pancreatic”. Studiul a arătat că muncitorii care tranșează puii au un risc de nouă ori mai mare de a face un cancer pancreatic sau la ficat. Pentru a sublinia obiectivitatea acestor concluzii, trebuie să specificăm că cel mai studiat factor în cancerul de pancreas este fumatul și nu dieta. Dar iată că, chiar dacă ai fi fumat timp de 50 de ani, riscul de a face un cancer pancreatic ar fi doar dublu, nu de nouă ori mai mare!



CE PUTEM SPUNE DESPRE OAMENII CARE CONSUMĂ CARNE DE PUI?

Cel mai mare studiu care a încercat să răspundă la această întrebare a fost Investigația Prospectivă Europeană în privința Cancerului și Nutriției (EPIC), care a urmărit 477.000 de oameni timp de aproximativ 10 ani. Cercetătorii au descoperit că există o creștere a riscului de cancer pancreatic cu 72% pentru fiecare 50 de grame de carne de pui consumate zilnic.

După cum puteți vedea, această cantitate nici măcar nu este foarte mare - ea acoperă doar aproximativ un sfert de piept de pui. 

Cercetătorii au fost surprinși să constate că există o creștere a riscului de cancer pancreatic în strânsă asociere cu carnea de pui, nu cu cea roșie. Atunci când un rezultat similar a fost obținut în privința limfomului și a leucemiei, cercetătorii de la EPIC au trebuit să recunoască faptul că deși hormonii pentru creștere cu care sunt hrănite păsările ar putea juca la rândul lor un anumit rol în declanșarea bolii, nu putem exclude nici virușii cauzatori de cancer din carnea acestora.

Motivul pentru care conexiunea dintre azbest și cancer a fost relativ ușor de stabilit a fost acela că azbestul cauzează un tip de cancer extrem de neobișnuit (numit mezoteliom), care nu a fost cunoscut înainte de începerea folosirii pe scară largă a azbestului. Cancerul pancreatic cauzat de carnea de pui este identic însă cu cel cauzat de fumat, așa că în acest caz este mult mai greu să stabilim o relație cauză-efect clară.

Există boli care sunt specifice celor care lucrează în industria cărnii, cum ar fi boala recent apărută a ”răzuirii salamurilor”, care apare numai la oamenii angajați pentru răzuirea mucegaiului alb care crește în mod natural pe salamuri. Majoritatea bolilor de care se îmbolnăvesc însă cei care lucrează în industria cărnii de pui sunt relativ universale. Dar spre deosebire de cazul azbestului, în cazul cărnii de pui nu ne putem aștepta la o lege care să interzică sacrificarea găinilor și puilor și consumarea cărnii lor.
TRATAREA CANCERULUI PANCREATIC CU CURRY

Cancerul pancreatic este una din cele mai agresive forme de cancer.  Dacă nu sunt tratați corespunzător, marea majoritate a pacienților mor în 2 - 4 luni de la diagnosticare.

Din nefericire, numai unul din zece pacienți par să răspundă la chimioterapie, cu prețul unor efecte secundare extrem de grave de altfel.

CURCUMINUL, acest pigment colorat al turmericului, pare să fie capabil să inverseze modificările precanceroase care pot conduce la cancerul de colon, iar studiile de laborator au arătat că este eficient inclusiv împotriva cancerului la plămâni. Rezultate similare au fost obținute și prin folosirea  unor celule de cancer pancreatic. În acest caz, de ce nu tratăm bolnavii de cancer pancreatic cu curcumin?

În cadrul unui studiu finanțat de Institutul Național al Cancerului și realizat de Centrul Dr. Anderson al Cancerului, pacienții care sufereau de un cancer pancreatic avansat au primit doze masive de curcumin. Dintre cei 23 de pacienți evaluați de cercetători, doi au răspuns pozitiv la tratament. Tumora unuia dintre ei s-a redus cu 73% dar, din păcate, ea a fost înlocuită la scurt timp de o altă tumoră rezistentă la curcumin. Starea de sănătate a celuilalt pacient s-a îmbunătățit însă încontinuu timp de 18 luni. Singura perioadă în care marcatorii cancerului au revenit a fost un interval de trei săptămâni în care terapia cu curcumin a fost întreruptă. Diferența față de pacienții care au făcut chimioterapie este că în cazul curcuminului nu s-au semnalat efecte secundare.

În definitiv, orice alte tratamente ia bolnavul de cancer de pancreas, se poate trata simultan și cu curcumin. Totuși, datorită prognozei sumbre a bolii la majoritatea pacienților, prevenirea bolii rămâne pe primul plan. 

Până când se va descoperi un tratament minune, cele mai bune lucruri pe care le poți face pentru a o evita sunt: 
  • să renunți la fumat;

  • să renunți la excesul de alcool;

  • să încerci să slăbești dacă ești obez;

  • să ai o dietă săracă în produse de origine animală, în cereale rafinate și în zahăr adăugat;

  • să ai o dietă bogată în leguminoase boabe, linte, mazăre și fructe uscate;

  • să devii vegetarian.



Fonoterapie:




î z i a n a 💜

Pe această temă mai puteți citi și:
DE CE SĂ TE FACI VEGETARIAN PENTRU TOTDEAUNA


Max's concept.
© Copyright 2018 MAX'S CONCEPT


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Aici puteți posta mesajele cu impresii și sugestii pentru blogul nostru