Translate

16 martie 2013

TRATAMENTE AJUTĂTOARE PENTRU CEI DEPENDENȚI DE VICII


În acest articol nu ne referim la un consum moderat de alcool, ci la alcoolism ca viciu.

ALCOOLUL ŞI SĂNĂTATEA

Băuturile ce conţin alcool sunt o sursă importantă de calorii. Un pahar de vin sau bere suplimentează organismul cu minim 150 de calorii. Efectele benefice ale alcoolului consumat cu moderaţie sunt evidente în cazul vinului roşu. Această băutură scade riscul bolilor de inimă şi a cancerului. Excesul însă, este deosebit de dăunător organismului. 

Consumul moderat, aşa cum se practică în bazinul Mediteranei, constă dintr-un pahar de vin la prânz, care nu este periculos, ba e chiar benefic.

Cantitatea de alcool, dar şi felul băuturii, sunt esenţiale în producerea beţiei, cât şi consecinţele pe termen lung ale consumului de alcool. Băuturile alcoolice obţinute prin fermentare (bere, vin) sunt mai puţin periculoase decât cele distilate (ţuică, rachiu, votcă, whisky, etc).
Doctorii Ruf şi renaud de la INSERN - Lyon, au observat că persoanele, mai ales din ţările nordice, care beau tării la sfârşit de săptămână şi în cantitate mare, iar în cursul săptămânii sunt sobre, au cel mai ridicat procent de accidente vasculare în zilele de luni şi marţi.
În ceea ce priveşte vinul, au fost remarcate virtuţile sale tonifiante încă din antichitate. Ele se bazează atât pe efectul vasodilatator al alcoolului, cât şi pe cel al taninurilor, flavonoizilor, polifenolilor (mai ales resveratrolul) şi al antioxidanţilor. Aceste proprietăţi au recomanta folosirea vinului în tratamentul bolilor cardiovasculare, osteoporoză, glaucom, şi altele. Se spune că vinul roşu are valoare terapeutică mai mare decât vinul alb, acest lucru ducând la creşterea consumului de vin roşu în ultimii ani. Însă, conţinutul ridicat de taninuri poate produce dureri de cap la unele persoane. Mecanismul se explică prin acţiunea taninurilor asupra trombocitelor din sânge, care eliberează serotonina (un neurotransmiţător).

Cert este efectul protector al vinului, atât roşu, cât şi alb, asupra producerii aterosclerozei. Consumul a 2 - 3 pahare de vin pe zi ar explica aşa-zisul paradox francez. Francezii mănâncă bine, variat, destul de gras, dar frecvenţa aterosclerozei este mult mai mică decât în ţările nordice.

Vinul are proprietăţi antioxidante şi antiseptice. Catechinele, taninul din vinul roşu inhibă cel mai mult oxidarea colesterolului rău (LDL), implicat în ateroscleroză. Atât studii experimentale, cât şi cele efectuate pe oameni, au arătat că alcoolul, cât şi polifenolii din vin, inhibă agregarea trombocitelor (plachetelor) din sânge, foarte mult implicate în formarea coagulilor ce blochează vasele de sânge.
Dar s-a mai observat un efect tardiv, denumit rebound, care se traduce printr-un efect opus, de creştere a coagulabilităţii sângelui. Efectul benefic, de micşorare a coagulării sângelui, durează doar câteva ore. Acest efect de rebound, de creştere a coagulării sângelui şi favorizarea a cheagurilor în vase, este mult scăzut la persoanele care beau vin în cantităţi moderate, dar zilnic. La acest din urmă efect, contribuie atât conţinutul mai mic în alcool al vinului, dar şi cantitatea mare de polifenoli şi alţi compuşi care acţionează permanent şi eficient ca anticoagulanţi.
Resveratrolul, cel mai important polifenol din vin, acţionează şi ca anticancerigen şi antiparazitar, antimicotic.
Un motiv în plus de a-l consuma moderat! Ce depăşeşte consumul moderat se numeşte viciu.

DESPRE VICII



Credeţi că imaginea de mai sus e sexy şi incitantă cumva ?!? Ei, aş, chiar şi bărbaţii fumători dezavuează un asemenea "peisaj", ca să nu mai vorbim de mirosul gurii... care se mai vrea si sărutată...

Nimic mai eficient decât un pachet de ţigări pe zi pentru a îmbătrâni rapid. Pielea se zbârceşte, tenul se ofileşte, dinţii se îngălbenesc...Fiecare ţigară pe care o fumezi distruge circa 25 -100 mg de vitamina C. Dacă punem la socoteală şi riscul de cancer pulmonar, eşti mult mai predispus la afecţiuni cardiovasculare şi pulmonare decât nefumătorii.

Puteţi opri efectele negative ... renunţând la fumat !!!




Pe vremuri, tabagismul era apanajul bărbaţilor. Femeile nu fumau, iar dacă fumau o făceau doar acasă, departe de privirile altora. Astăzi, 34 % dintre femei sunt fumătoare şi încep să fumeze la o vârstă din ce în ce mai fragedă. Cunoaşteţi foarte bine efectele negative ale fumatului.

Tutunul este aterogen, adică rigidizează arterele. Un pachet de ţigări pe zi creşte cu de 5 ori riscul de infarct! Şi, după 50 de ani, dăunează şi mai mult femeilor pentru că ele nu mai sunt protejate (prin hormoni) de accidente cardio-vasculare.
Dar cu ce să începem...?

Cum să ne oprim?

Sunt multe metode... Plasturele pe care îl lipim pe piele, acele înfipte în lobul urechii (acupunctura), comprimatele, ţigările false, gumele de mestecat cu nicotină... Ne putem opri singuri, dintr-o dată, mergând să ne facem cumpărăturile la farmacie (plasture, gume antitabac...) sau putem să cerem ajutorul unor medici specialişti sau al celor care sprijină asociaţiile celor care renunţă la tutun.

Într-adevăr, cel mai eficient este, fără îndoială, să combinăm ajutorul medicamentelor cu suportul psihologic. Primul vă va ajuta sa începeţi, celălalt vă va ajuta să identificaţi motivele dependenţei de tutun. Un psiholog vă va ajuta, de asemenea, să depăşiţi momentul dificil al renunţării.



La risc, un risc şi jumătate!


  • 15 țigări pe zi, o mică hipertensiune, un colesterol de 2.50g/l, adică asta vrea să spună că tutunul poate agrava considerabil chiar şi o minoră problemă de sănătate, transformând-o într-una majoră.

  • De fumat trebuie să vă lăsaţi brusc, nu reducând doza, şi eventual să supliniţi pofta de ţigări cu câte puţină cafea băută pe tot parcursul zilei şi exerciţii fizice, plimbări în aer liber, mers la sală...

  • De asemenea, pregatiţi-vă din timp mentalul, în sensul de a vă crede că sunteţi o persoană puternică, una care poate orice atunci când vrea, iar sentimentul de iubire pentru propria persoană trebuie să învingă poftele si dependenţele dăunătoare, uneori de-a dreptul duşmănoase. Într-o zi va trebui să vă spuneţi: de astăzi am ţigări, sunt la mine, pot să pun oricând o ţigare în gură dar nu mai vreau, de astăzi sunt în pauză până când vreau eu, şi dacă vreau, pentru toată viaţa. Dar aveţi grijă ca acea zi să nu fie prea departe.

                                                           
ŢIGĂRILE, ALCOOLUL ŞI DROGURILE - ne fac sclavii lor pe viaţă! Aceste tare sunt induse artificial în subconştient. Acesta crede că are nevoie de ele, fără a ţine cont de inevitabilele efecte distrugătoare - pentru că toate drogurile sunt la fel, indiferent dacă sunt droguri propriu-zise cum ar fi cocaina, sau "doar" alcool şi tutun. Cei care aleg să le consume nu se gândesc deloc la pericolele la care se expun şi caută doar plăcerea, chiar dacă e de scurtă durată şi efemeră, devreme ce am stabilit că este o falsă nevoie.

E foarte important să ocolim excesele şi viciile de orice fel, chiar dacă nouă ar putea să ne pară lipsite de importanţă şi de pericole, să nu cădem pradă unor otrăvuri lente cum sunt tutunul şi alcoolul, pentru că întotdeauna se ajunge la etapa în care nu mai putem scăpa de ele, când devin "indispensabile" şi ne distrug voinţa, memoria şi viaţa.

Oamenii au prostul obicei să se dedea la tot felul de vicii -băutura, drogurile (injectabile sau nu)- chiar dacă sunt conştienţi că vor ajunge la groapă din cauza lor. 

Şi cu toate astea, le aleg ştiind foarte bine ce fac şi nu renunţă la ele.

Şi asta pentru că nu au un minim de control asupra lor...

Toţi avem acest control, dar trebuie să ştim să-l cultivăm. Trebuie să ştim să ne oprim, să spunem NU tentaţiilor, să nu le cedăm, pentru că altfel ele se vor transforma în obiceiuri şi mai apoi în vicii. Nu există om care sa nu aibă energia şi capacitatea de a rezista la lucruri impuse din afara lui, dacă are libertatea de a alege. Astfel, dacă o să auzi scuze de genul: "Pur şi simplu nu pot să fac altfel!", să ştii că omul acela de fapt nu vrea să facă altfel, cu alte cuvinte a consimţit să fie sclavul acelui viciu, oricare ar fi el. Întotdeauna există un astfel de moment, în care hotărăşti singur dacă accepţi sau nu. Pentru cei care au fost deja molipsiţi de acest viciu, satisfacerea dorinţelor legate de acesta a devenit chiar raţiunea lor de a trăi. Li se pare că e o afirmare a independenţei, a scopului lor în viaţă. 

De fapt adevărul este cu totul altul- viciul este un semn de subordonare, o perversiune, o deformare, o negare a instinctului de conservare, o interferenţă nesănătoasă a unor gânduri nocive şi a unui impuls vital prost direcţionat în viaţa lor fizică. E un impuls bolnav, care nu există nici măcar la animale. În acest caz, trebuie să recunoaştem că animalele sunt mai înţelepte decât oamenii, că instinctele lor sunt mai rezonabile decât ale multora dintre semenii noştri.

Am să reproduc aici o întâmplare cu nişte ofiţeri din Algeria care "adoptaseră", din amuzament, o maimuţă. Într-o seară, cel care o "adoptase", a avut ideea prostească să îi dea maimuţei să bea din băutura lor. Aşa că i-au dat alcool şi maimuţa a făcut ce ştia: i-a imitat pe stăpânii ei, astfel că a băut un pahar întreg cu vin. După asta, maimuţei i s-a făcut foarte rău, atât de rău că a ajuns sub masă, iar ofiţerii respectivi au putut să vadă cu ochii lor ce se întâmplă când o persoană se îmbată pentru prima dată, când e intoxicată cu alcool dar fără să fie deocamdată pervertită la alcoolism. Maimuţa a fost cât pe ce să moară în seara aceea şi şi-a revenit cu greu din coma alcoolica. Iar într-o altă seară, i s-a pus un alt pahar cu vin în faţă şi a fost îndemnată să bea chiar de cel care-i dăduse şi data trecută de băut. De data asta însă, maimuţa a luat paharul şi l-a aruncat drept în capul omului acela! Iată ce vă spuneam mai devreme - animalele sunt cu mult mai înţelepte decât oamenii!

În lumea civilizată, cu o ofertă alimentară amplă, alcoolismul este principala cauză a carenţei de vitamine. Dacă eşti alcoolic înveterat, alcoolul consumat ia, de regulă, locul proteinelor sau, în anumite cazuri, împiedică absorbţia sau depozitarea corectă a vitaminelor ingerate. Alcoolicii au un risc crescut de a face boli cardiovasculare, ciroze şi chiar boli psihice, deoarece alcoolul distruge celulele creierului, celule ce nu se pot regenera.
 
Perversitatea e o boală pur umană. Arareori o întâlnim la animalele care au venit în contact cu oamenii, care trăiesc pe lângă ei, şi prin urmare în acel caz e vorba de contaminare. 

E foarte bine să ştim,  încă de la o vârstă fragedă, că nu putem avea o viaţă împlinită, nu ne putem folosi facultăţile la capacitatea maximă dacă nu suntem mai întâi stăpâni pe noi înşine. 

Trebuie să ştim un adevăr simplu, care ar trebui învăţat la şcoală, acasă, în familie: omul e construit astfel încât să fie o fiinţă mentală, viaţa lui trebuind să fie dominată de raţiune şi nu de impulsuri vitale. Toţi copiii ar trebui crescuţi în acest spirit.

Un om condus de viciile lui e coborât pe cel mai jos nivel al vitalului, lipsit complet de apărare, iar în funcţie de natura lui, realitatea îi apare fie complet înfricoşătoare, fie absolut minunată, fie deformată întotdeauna. De exemplu, unuia care a luat o doză de droguri i se pare că o pătura, altfel complet banală, e cel mai frumos lucru pe care l-a vazut el vreodată. Această stare durează două -trei ore, timp în care habar n-are unde e sau ce se întâmplă cu el. Şi cel mai trist e că unii numesc această stare "experienţă spirituală", când e mai mult decât evident că numai despre aşa ceva nu poate fi vorba. 

Pe de altă parte, cei cuprinşi de vicii trebuie să fie sinceri cu ei înşişi şi să recunoască acest lucru. Niciun alcoolic nu va putea începe lupta cu viciul şi niciun tratament nu va da roade până nu recunoaşte singur că e alcoolic.

Dacă aţi avea ocazia să vedeţi imaginea gândurilor, senzaţiilor, sentimentelor înregistrate în subconştient, şi care se ridică la suprafaţă, devenind obiective, aţi putea vedea exact ce se întâmplă înlăuntrul mentalului vostru şi cum vă programaţi de fapt singuri viaţa. 

Dacă, de exemplu, ai senzaţia sau sentimentul că o persoană e rea cu tine, sau nu te place, (lucru care de obicei îţi apare în vis, doar că de data aceasta nu dormi, ci eşti treaz!) persoana aceea îţi face jocul, mai devreme sau mai târziu, iar ce ai gandit tu despre ea (realitate sau nu) se întoarce la tine. 

Fiţi siguri că aşa se întâmplă: sunt oameni care văd mai mereu doar binele în jurul lor, au doar imagini frumoase, aducătoare de fericire, iar asta e o dovadă că la ei totul merge bine din punct de vedere vital, în timp ce în cazul celor care văd doar lucruri înfricoşătoare şi teribile, nici vitalul lor nu are cum să fie cu mult mai frumos. Unii au recurs la alcool tocmai pentru a scăpa de viziunile sinistre şi depresii, dar atunci lăsăm alcoolul să ne controleze viaţa.

Aveţi mare grijă ce gândiţi despre voi şi despre alţii, dar şi de ceea ce faceţi cu viaţa voastră - nu aveţi nouă vieţi ca în poveşti! 

Dacă nu vreţi sau nu puteţi să renunţaţi la alcool, ţigări sau/şi droguri, vă sfătuiesc ca, periodic (o dată sau de două ori pe an), să urmaţi o cură de recuperare naturistă cu suplimente nutritive, aşa cum vă sugerez mai jos.

TRATAMENTE AJUTĂTOARE CU SUPLIMENTE NUTRITIVE

Fumători:
  • Antioxidanţi (vitaminele A, C, E)
  • Vitamina C - 500 mg dimineaţa şi seara
  • complex de ginkgo biloba, 60 mg dimineaţa şi seara
  • seleniu, 200 mcg zilnic  
Consumatori de alcool:

  •  Complex de vitamina B, 100mg de 2 ori pe zi (este nevoie mai ales de vitaminele B1, B6 şi acid folic)
  • calciu - 500 mg şi magneziu - 250 mg, de 2 ori pe zi

  • silimarină(ciulinul laptelui), 1 capsulă de 3 ori pe zi, pentru refacerea ficatului

  • Kudzu, 500 mg, 1-3 capsule, înainte sau după consumul de alcool.
Pe lângă cele specificate mai sus, toţi dependenţii de substanţe cu caracter de drog trebuie să-şi administreze zilnic:
  • o formulă de antioxidanţi cu spectru larg, conţinând un amestec de carotenoide naturale, licopen, acid alfalipoic, extract de sâmburi de struguri, de ceai alb şi verde, L-carnozină, bioflavonoide, vitamina C, complex de vitamine E, curcuma, afine, extract de coajă de struguri, quercetină, Coenzimă Q10, L-glutation, izoflavonoide din soia, N-acetil-cisteină

  • un complex de vitamine şi minerale în întregime natural, foarte puternic, cu enzime digestive pentru o mai bună absorbţie.
Acestea se iau de 2 ori pe zi, în timpul mesei.

CAROTENOIZI NATURALI:



Celor care s-au hotărât să renunţe la alcool, le e de un real ajutor vitamina B1 natura.

Consumul frecvent de băuturi alcoolice determină o absorbţie deficitară a vitaminei B1, prin inhibarea unei enzime membranare (ATP-aza), care în condiţii normale asigură transportul activ al vitaminei. Sindromul se manifestă prin tulburări de vedere, nistagmus, paralizie a muşchilor oculari şi printr-o stare de confuzie mentală. Toate acestea sunt consecinţe ale diminuării activităţii anumitor enzime ale creierului, care depind de prezenţa TPP. Alcoolicii mănâncă de obicei puţin, raţia lor de tiamină fiind, de aceea, foarte redusă. În acelaşi timp, nevoia lor de tiaminază este mare, deoarece organismul metabolizează alcoolul ca pe o glucidă.

La alcoolici, deficitul prelungit de vitamina B1 (şi de alte vitamine din grupul B) produce degenerescenţă cerebrală (encefalopatie Goyet-Wernicke) şi degenerarea nervilor periferici (neuropatii). 

În cazul alcoolicilor, este necesară atât stoparea consumului de alcool, cât şi suplimentarea aportului de tiamină naturală.

Sevrajul alcoolului declanşează adesea o foame frenetică, având o predilecţie pentru alimentele bogate în glucide cu metabolizare rapidă. Rezultatul este un aflux de glucoză care epuizează foarte repede slabele rezerve de tiamină. Sevrajul ar trebui deci întotdeauna însoţit de un aport alimentar crescut de tiamină. Acest fenomen se regăseşte şi în depresii cauzate de anumite pierderi, cât şi sevrajul generat de lăsarea de fumat. Carenţa de vitamina B1 este întâlnită chiar şi la persoane tinere care sunt mari consumatoare de alimente sărate şi lichide dulci.

Excesul de vitamină B1 se elimină prin urină şi nu se acumulează în organism. Din această cauză, putem asigura zilnic un aport de vitamină B1, iar alcoolicii au nevoie de doze mari, la fel ca şi cei care practică intens sportul (se consumă 1 mg de tiamină la 2000 de calorii arse). Sportivii vor avea în vedere consumul mare de fructe şi legume şi de aportul natural de magneziu în acelaşi timp.

Magneziul, fierul, zincul, manganul, cresc activitatea vitaminei B1.

Antagoniştii vitaminei B1 sunt: alcoolul, sulfamidele, stresul, intervenţiile chirurgicale, antibioticele, excesul de zahăr, prelucrarea termică a alimentelor, estrogenii, antiacizii şi contraceptivele orale.

Surse naturale de vitamină B1:
  • anason (fructe)

  • cimbru de grădină (partea aeriană)

  • coriandru (frunze)

  • dud alb (fructe)

  • fragi de câmp şi de pădure (fructe)

  • ginseng oriental (rădăcină)

  • gotu kola (frunze)

  • mărar (partea aeriană)

  • mimoză (frunze)

  • mur (fructe)

  • nalbă de pădure (flori, frunze)

  • nalbă mare (frunze)

  • păducel (fructe, flori, rădăcină)

  • păpădie (partea aeriană)

  • salvie (frunze)

  • schinduf (seminţe)

  • spirulina

  • traista-ciobanului (partea aeriană)

  • tarhon (flori)

  • urzică (frunze, rădăcini), şi altele.       
    Şi un ultim truc!
Dacă încercați să renunțați la fumat, încercați următoarea metodă: de fiecare dată când simțiți nevoia să fumaţi o țigară, lingeți un pic de sare. Nevoia de a fuma ar trebui să treacă într-o lună.

Pe lângă toate cele arătate, sportul nu trebuie uitat pentru că el poate fi un ajutor de nădejde în lupta noastră cu viciile și dependențele, iar dacă vei deveni dependent de sport, asta nu îți va aduce decât  beneficii.

Să vă fie de folos!

                                                           
î z i a n a 💜



© Copyright 2015 
Max's concept

Un comentariu:

Anonim spunea...

Adevarul este ca nici un plasture nici un medicament nu te poate ajuta sa te lasi de fumat. Atunci cand realizezi ce este tigara si ce face ea pentru corpul nostru , decidem daca le lasam sau continuam sa fumam ,.... ca sa transmiti un mesaj clar mintii ca te lasi de fumat , daca aveai obiceiul sa bei cafea in timp ce fumezi renunta si la cafea .Schimba-ti obiceiurile!