Translate

28 aprilie 2014

STRATEGII PENTRU LONGEVITATE ŞI REÎNTINERIRE



 UŞA CĂTRE NOI TIMPURI SE DESCHIDE ACUM ÎN FAŢA TA!

Probabil aţi auzit vechea zicală: "Nimic nu e sigur, cu excepţia morţii şi a taxelor." 

Concepţia generală este că toţi îmbătrânim, ne îmbolnăvim şi apoi murim. Aceasta este certitudinea la care am fost învăţaţi să ne aşteptăm. Ni s-a spus, şi ni se mai spune încă, faptul că îmbătrânirea, împreună cu toate simptomele dureroase şi neplăcute care o însoţesc, este soarta noastră iminentă pe care trebuie pur şi simplu să o îndurăm şi trebuie să ne resemnăm cu asta. Dar încerc să vă explic aici că este o concepţie profund negativă şi fatală omenirii, în sensul că jumătate din viaţa care le-a fost dată oamenilor este inutilă, conform acestei mentalităţi. 

Medicina actuală a descoperit procesul biochimic al îmbătrânirii şi ar putea demonstra oricând că este un proces reversibil. Întrebarea este dacă se doreşte asta, având în vedere că în concepţia societăţii persoanele în vârstă sunt depozite umane care trăiesc pe spatele celor tineri. Nimic mai eronat, pentru că dacă viitoarele generaţii se vor opri, fizic şi psihic (nu cronologic) la maxim 45-50 de ani, vor putea fi productivi şi se vor putea bucura de viaţă alături de celelalte generaţii, fără să mai fie o povară pentru nimeni.

Există o zicală veche: "Dacă tinereţea ştia, dacă bătrâneţea putea". Ne-am dori cu toţii să revenim la anii tinereţii cu toată înţelepciunea acumulată odată cu înaintarea în vârstă, şi nu numai pentru a arăta mai frumoşi, ci poate şi pentru a îndrepta multe greşeli pe care le-am făcut din lipsa experienţei de viaţă şi a lipsei de viziune pe care am dobândit-o cu timpul. Dar îţi spun ceva: faptul că ai îndoieli asupra deciziilor şi faptelor tale şi că îţi faci reproşuri  este cel mai rău lucru pe care poţi să-l faci. 

Acceptă-ţi viaţa aşa cum a fost ea, acceptă-te aşa cum eşti acum. Lucrurile s-au întâmplat astfel ca să te ajute să evoluezi şi astfel să apreciezi valorile adevărate din această lume. Binele este relativ. Nu ştii ce ai fi devenit fără acele decizii, chiar şi eronate. Uită deci trecutul şi împacă-te cu el şi cu tine.

Dacă vrei să te menţii de-acum încolo cel puţin la nivelul de sănătate, frumuseţe şi tinereţe, actual (dacă nu cumva chiar vei regresa în timp şi vei întineri cu 15-20 de ani - şi nu exagerez!), urmează să-ţi stabileşti o strategie de viaţă pe care să o urmezi cu perseverenţă şi care să includă:
  • activitate fizică zilnică (materia trebuie mişcată)
  • somn adecvat
  • alegeri alimentare adecvate
  • vitamine şi minerale de umplere
  • relaxare şi combaterea stresului şi a tensiunilor
  • dobândirea unei gândiri pozitive bazată pe iubirea a tot ceea ce există
  • activitate spirituală şi culturală constantă
  • scapă de vicii
  • fă detoxificări periodice
  • bea apă destulă (minim 30 ml/kg corp/zi de apă curată)
  • ai grija de coloana vertebrală. Oamenii cu cocoaşă sau care merg în poziţia aplecat în faţă par mult mai bătrâni decât sunt în realitate. Aerul tineresc ţi-l dă şi o postură dreaptă.

Primul tău obiectiv: stabilirea programului zilnic de exerciţii fizice !

Fără activitate fizică zilnică, corpul uman devine un balast inutil chiar şi pentru tine. Aceasta trebuie să fie prima strategie pe care să o urmezi: un program de exerciţii fizice adecvat sănătăţii şi posibilităţilor tale de moment, o dată sau de două ori pe zi, precum şi plimbări zilnice în aer liber, indiferent dacă e zi cu soare sau zi ploioasă.  Nu uita că mişcarea şi exerciţiile fizice te ajută şi să ai o coloană vertebrală sănătoasă şi flexibilă.

Tratează-ţi corpul ca pe un templu sfânt în care ţi-e dat să simţi, să te desfăşori, să trăieşti şi să te manifeşti în această lume şi care e menit să te ajute în desăvârşirea acestei călătorii, fiind obligat, cel puţin moral, să-l ajuţi cu tot ce poţi. Corpul tău este o prioritate pentru tine: iubeşte-l şi îngrijeşte-l cât poţi mai bine. El este poarta ta spre această lume materială şi trebuie păstrat în stare bună.

Un studiu publicat în septembrie 2010 în revista Geriatric Gerontology, descrie ca s-a examinat activitatea a 690 de persoane cu vârsta de până la 85 de ani şi concluzia a fost că, intensitatea exerciţiilor aerobice nu doar că le-a îmbunătăţit condiţia fizică şi implicit starea de sănătate, dar le-a îmbunătăţit şi performanţele cognitive, mintea şi memoria funcţionând mult mai bine prin creşterea fluxului sanguin din creier. Femeile mai în vârstă şi cu o sănătate fragilă, care au făcut sesiuni de exerciţii fizice de câte 90 de minute de două ori pe săptămână, şi-au îmbunătăţit substanţial forţa fizică şi nivelul de producţie al tuturor hormonilor.

Dacă începeţi să depuneţi efort plimbându-vă, alergând sau efectuând un program de exerciţii cardiovasculare sau cu greutăţi, veţi aştepta cu nerăbdare următorul antrenament. Cu cât vă antrenaţi mai mult, cu atât vreţi să vă antrenaţi mai mult, cu atât mai sănătoşi şi mai plini de energie vă veţi simţi şi veţi produce în  mod natural o cantitate mai mare de hormoni, printre care şi hormonul tinereţii. Corpul vostru va adora epuizarea fizică!  În plus, antrenamentul fizic constant reduce riscul de osteoporoză.  Ca regulă generală, nu vă recomand activităţi fizice extrem de stresante sau prea viguroase, cum ar fi maratoanele rapide, care pot cauza uzură şi rupturi severe ale muşchilor sau articulaţiilor, decât dacă eventual aţi fost sportiv de performanţă. Eu vă recomand ridicarea de greutăţi uşoare, întinderi şi exerciţii executate lent, cuma ar fi Pilates, yoga, gimnastică de întreţinere uşoară. Important e să fiţi consecvenţi şi să o practicaţi zilnic, indiferent de intensitate, minim 30 de minute.


Somnul este un alt factor extrem de important! 

Iată ce scria jurnalul "Sports medicine" cu privire la somn:

"Mai mulţi stimuli fiziologici pot iniţia secreţia de hormon uman de creştere, dintre care cei mai puternici şi non-farmaceutici sunt somnul şi activitatea fizică".

Un somn odihnitor pe durata nopţii reîntinereşte corpul, dar beneficiile nu se opresc aici. În timpul fazelor somnului caracterizate de mişcări oculare rapide (REM), glanda pituitară atinge producţia maximă de hormon uman de creştere, care este esenţial pentru starea tinerească a organismului. Cu cât somnul vă este mai puţin odihnitor, cu atât veţi visa mai puţin, ceea ce înseamnă că procesul de secreţie a hormonului va fi afectat odată cu felul în care arătaţi şi simţiţi. Poate că nu e inutil să fac precizarea că hormonul uman de creştere (HGH) este considerat şi hormonul tinereţii.  În concluzie, e limpede că, alături de alimentaţie şi respiraţie, somnul este esenţial pentru existenţa umană. Somnul de calitate ne influenţează fiecare aspect al vieţii: relaţiile personale, performanţele profesionale, sănătatea mentală şi perspectiva pe care o avem asupra vieţii. Sănătatea generală ne este afectată în mod direct pentru că sistemul neuroendocrin ne vindecă trupul în timpul somnului, producând hormonii terapeutici HGH, DHEA şi melatonină pe durata celor mai profunde stadii ale ciclului de somn. Privarea de somn ne deteriorează sistemul imunitar şi ne predispune în mai mare măsură la boli şi la alte probleme de sănătate, de unde rezultă şi recomandarea medicului: "Odihneşte-te şi dormi mai mult". Probabil că nu e o întâmplare faptul că, în ţările unde somnul de după-amiază sau siestele au constituit o normă culturală, găsim cele mai mari speranţe de viaţă. Zonele cu cele ma mari speranţe de viaţă de pe glob, cum ar fi Grecia si Okinawa, preţuiesc puiul de somn de după-amiază. Totuşi, dacă asta te împiedică să ai un somn profund şi de calitate în timpul nopţii, atunci renunţă o perioadă la siestă. Somnul de calitate este antidotul la stres, nu cel superficial, cu întreruperi şi chinuitor.  Stresul e un aspect important în orice program de reîntinerire, pentru că stresul prelungit ne îmbătrâneşte.

Deci următoarea ta strategie trebuie să fie asta: evită grijile, stresul, tensiunile, relaxează-te, odihneşte-te şi dormi cât trebuie.

Dar cum să avem un somn de calitate, profund odihnitor?

John Selbz, terapeut şi cercetător în domeniul somnului, ne recomandă să ne concentrăm asupra primelor 3 ore de somn, în care obţinem întreaga odihnă de stadiu delta din timpul nopţii şi să nu ne facem griji că nu stăm în pat 7 sau 8 ore. Nu fiţi rigizi în privinţa obişnuinţelor de somn. Dacă vă foiţi în pat după cele 3 ore de somn, mai bine vă sculaţi şi faceţi ceva distractiv sau productiv. Dacă vi s-au prescris somnifere, trebuie să ştiţi că ele vă pot adormi dar nu vă pot odihni. Aceste pastile au neajunsul că dezvoltă dependenţă. Suplimentele cu melatonină sunt o alternativă naturală care vă ajută să adormiţi şi pe care le puteţi încerca împreună cu alte tehnici de relaxare. Melatonina reglează ritmul circadian al corpului-ciclul zilnic de 24 de ore care determină funcţiile vitale, echilibrează secreţia de cortizol, care reglează stresul şi secreţia de testosteron - hormonul care gestionează energia, libidoul şi producţia de hematii, protejând totodată corpul de osteoporoză. Melatonina protejează totodată funcţiile cerebrale prin îndepărtarea radicalilor liberi. Ea ar putea, de asemenea, să scadă frecvenţa bolilor de inimă şi a celor datorate deficienţelor imunitare. Melatonina intensifică funcţiile sistemului imunitar, ajutând pacienţii cu SIDA şi oamenii care suferă de depresie cronică.

Pentru obţinerea unui somn odihnitor e bun şi remediul homeopatic SEDATIF PC care se găseşte în farmacii, deşi nu e practic medicament. Vă recomand şi ceaiul de lavandă, simplu sau în asociere cu alte plante, cum ar fi: muşeţelul, valeriana, floarea pasiunii, Kava-kava.

De asemenea, 5HTP poate fi luat sub formă de suplimente nutritive.

Alte remedii homeopate pe care le puteţi încerca şi care nu dau dependenţă sunt: Arsenicum album, Cocculus, Ignatia amara, Lycopodium, Nux vomica, Silicea şi sulful luat din sunătoare. Precizez că acestea sunt denumirile preparatelor homeopate şi nu au legătură intrinsecă cu conţinutul lor.


Gândurile şi credinţele noastre ne influenţează îmbătrânirea!

Evită persoanele negativiste şi fataliste, care se plâng tot timpul de vârstă, de neajunsurile bătrâneţii,de neputinţa lor, şi în general a oamenilor, care nu se pot opune degradării fizice, psihice şi, în final, morţii. Aceste persoane se văd pe ele însele zăcând într-un pat de spital sau zăcând în patul de acasă ani de zile înainte să moară. Şi-au băgat în cap un program de autodistrugere progresivă numai pe motiv că au o vârstă. Nu-ţi băga în cap programul îmbătrânirii iminente şi al neputinţei pentru că s-ar putea ca asta chiar să se întâmple. Corpul este o entitate electromagnetică care răspunde foarte bine oricărei imagini sau informaţii transmise de creier - cu alte cuvinte este perfect programabil.  Asociază-te cu persoane pozitive, moderne, cărora nu le pasă de trecerea timpului şi nu sunt obsedate de vârstă şi, mai mult, care încă au un scop în viaţă, chiar dacă singurul lor scop ar fi combaterea îmbătrânirii, pentru că nu e puţin lucru să reuşeşti asta.  

De asemenea, ai grijă cu ce te îmbraci, ca să nu te demoralizezi singur.

Starea mentală poate fi un biostimulator puternic în arsenalul de combatere a îmbătrânirii. Gândurile şi credinţele noastre pot juca rolul transformator profund al "puterii minţii asupra materiei", bazat pe nimic altceva decât pe imaginaţia noastră. Impactul minţii asupra corpului este mult mai mare decât îţi poţi imagina.

De aceea, o soţie criticată sistematic de soţul ei se transformă în timp în exact în imaginea care i-a fost indusă prin sugestii subliminale sau directe. La fel şi copiii, sunt influenţaţi de parinţi în mod direct, tot prin aceste "programări ale creierului lor" în perioada de creştere şi formare ca adulţi. Dar iată că şi noi singuri putem să ne băgăm  în cap un program prost şi idei greşite. 

Cât de mult ne pot transforma credinţele nivelul condiţiei fizice?

S-a demonstrat prin studii că hipnoza şi vizualizarea pot fi utilizate pentru a dezintegra negii şi a mări sânii femeilor. Prin urmare, de ce nu s-ar putea întâmpla acelaşi lucru şi cu simptomele îmbătrânirii ? Relaţiile sociale sunt benefice şi prelungesc viaţa, dar aveţi grijă să fie de calitate, să nu vă creeze complexe de inferioritate şi să nu vă inducă negativitate.


Să nu uităm importanţa alimentaţiei, mai ales odată cu înaintarea în vârstă, când au loc o serie de transformări ale metabolismului. Deci următoarea strategie trebuie să fie:

adoptarea unei diete alcaline alcătuite din superalimente cu efecte de reîntinerire pe care să o consumaţi chiar începând de-acum, indiferent de vârstă.

Faceţi din alimente o primă linie de apărare!

Deşi menţinerea unei greutăţi corporale adecvate poate să pară un semn de vanitate sau narcisism, sau chiar de exagerare la vârste înaintate, diferite studii medicale realizate de-a lungul anilor arată cu tărie că greutatea corporală excesivă sau inutilă contribuie la cancer, boli cardiovasculare sau diabet zaharat. Menţinerea unei greutăţi corporale ideale poate să contribuie în mare măsură la prevenirea sau scăderea unor astfel de riscuri pentru sănătate.

Indiferent că sunteţi tineri sau în vârstă, o dietă hrănitoare în cantităţi şi combinaţii adecvate este indispensabilă pentru menţinerea unei sănătăţi excepţionale şi o viaţă mai lungă.


Iată cele 9 grupe de alimente de care aveţi neapărată nevoie în dieta pentru longevitate şi reîntinerire:
  1. Legume cu frunze verzi, cum ar fi: varza furajeră, spanacul, broccoli, frunzele de sfeclă şi toate legumele cu frunze de un verde închis, consumate atât întregi, cât şi sub formă de suc. De asemenea, cactusul nopal, frunzele de urzică şi speciile de varză.

  2. Rădăcina de maca din Munţii Anzi şi sucul de rădăcină de maca. 

  3. Ciupercile, mai ales: reishi, cordyceps, maitake, chaga, mesima, coama leului, turkey tail (coada curcanului), shiitake.

  4. Spirulina şi chlorella (acestea includ şi algele verzi din lacul Klamath).

  5. Ierburi şi mirodenii cum ar fi: usturoiul, frunza de păpădie, urzica şi pătrunjelul. Cea mai puternică mirodenie este curcuma (şofranul de India), un ingredient de bază în bucătăria indiană.

  6. Polenul de albine şi lăptişorul de matcă.

  7. Fructele şi bacele purpurii şi de un roşu-închis (acestea includ afinele şi zmeura). De asemenea, fructele şi sucul de goji berry şi fructele de păducel.

  8. Iarba mare şi plantele marine.

  9. Rădăcină de taro, tomatele portocalii, morcovii şi legumele portocalii.
La această listă mai putem adăuga şi: cacaoa (ciocolata brută), păstăile de mesquite dulce, sucul de sfeclă şi seminţele de in încolţite.

Vă îndemn să consumaţi sucuri cu pulpă pe care să le preparaţi acasă, în mod regulat. Spre exemplu, eu îmi cumpăr şi prepar singură sucul de portocale, de mere,etc. Aceste sucuri cu pulpă sunt delicioase şi bune pentru digestie. Le puteţi combina şi folosi şi la detoxificarea de o zi, aşa cum am scris într-o altă postare pe blog. 

E de preferat să mâncaţi alimente organice pentru a evita pesticidele, ierbicidele şi alte chimicale sintetice pulverizate de regulă pe culturile de plante şi fructe. Aceste chimicale pot cauza probleme de sănătate grave, cum ar fi maladia Parkinson. Alimentele organice provin din culturi netratate cu aceste chimicale în timpul creşterii şi care au dezvoltat un nivel mai mare de fitochimicale, substanţe bune pentru sănătate şi viaţă lungă. 

De asemenea, e de preferat să avem o dietă vegană sau aproape vegană, cu eliminarea sau reducerea semnificativă a cărnii şi a altor produse de origine animală. 


Ocazional, carnea macră friptă, carnea de pasăre sau peştele devin acceptabile când sunt consumate în cantităţi mici (o porţie servită ocazional să nu depăşească mărimea unei palme deschise). Asta dacă nu vreţi să deveniţi vegetarian.

Ar trebui să evitaţi întodeauna alimente prăjite în ulei, mai ales dacă sunt arse, zaharurile simple, sarea în exces, făina albă şi orice carne afumată sau sărată cum ar fi salamul, cârnaţii, pepperoni, carnea la conservă, hotdogul, varietatea Spam şi alimentele similare.


Benefice sunt alimentele care conţin enzime digestive naturale, printre care enumerăm: bromelaina din ananas şi papaina din papaya, ambele fiind extrem de indicate.

În dietele anticancerigene şi pentru combaterea greutăţii corporale, legumele s-au dovedit a fi deosebit de benefice, în special varza, conopida, morcovii, soiurile de fasole, broccoli şi varza de Bruxelles. Alte alimente benefice sunt: strugurii roşii, vinul roşu, uleiurile sănătoase (monosaturate), tărâţele de ovăz, boabele de soia şi gemenii de grâu.

Superalimentele verzi includ: iarba de grâu, iarba de secară, iarba de orz, algele albastre-verzi, nutrienţii şi oligoelementele, agenţi excelenţi de alcalinizare a corpului. Aceste alimente combat acidoza, un simptom specific afecţiunilor inflamatorii şi cancerului.

Nu uitaţi că PH-ul corpului este coborât de cancerele active, fapt care produce aciditatea ce favorizează la rândul ei dezvoltarea cancerului.

Vă sugerez să consumaţi ca desert ciocolată neagră, naturală, fără zahăr sau produse lactate, care este un produs antioxidant esenţial.

Deşi gama de produse alimentare prezentată anterior pare nelimitată, lista sintetică a acestora va trebui să includă şi:
  • boabe de cereale integrale, crude sau uşor fierte;
  • legume şi germeni cruzi sau uşor înăbuşiţi;
  • fructe crude sau proaspete, inclusiv pieliţa;
  • linte, mazăre şi fasole gătite uşor;
  • nuci şi seminţe crude, de preferat nesărate;
  • produse lactate cu un conţinut redus de grăsime, în special iaurt cu conţinut redus de grăsime şi culturi de bacterii vii;
  • carne macră, peşte sau carne de pasăre, limitată la o dată sau de două ori pe săptămână, dacă sunteţi carnivor;
  • un pahar de vin - ocazional.
Pe un eşantion de 130.000 de subiecţi, s-a studiat timp de 30 de ani efectul consumului regulat de alune, constatându-se, că cei care consumă cel puţin o dată pe săptămână orice fel de alune, trăiesc mult mai mult decât cei care nu mănâncă deloc sau foarte rar.

Alimente pe care ar trebui să le evitaţi:
  • mai mult de circa 57 g de alcool pe zi, în special whisky, scotch, vodcă, ţuică, palincă, lichior şi gin;
  • slănină şi carne afumată sau sărată;
  • supe la conservă sau la plic;
  • alimente prăjite în ulei,sub orice formă;
  • toate tipurile de sosuri şi zemuri de carne;
  • îngheţata cu lapte integral;
  • arahide sărate;
  • brânzeturi procesate;
  • carne procesată;
  • grăsimi saturate;
  • brânzeturi moi;
  • sucuri acidulate;
  • ton în ulei la conservă;
  • legume la conservă sau congelate cu sare adăugată:
  • zahăr alb sau brun;
  • produse de patiserie şi similare (din făină albă de grâu);
  • produse din orez alb;
  • oţet alb;
  • siropuri din fructe;
  • aspartam şi alţi îndulcitori sintetici;
  • siropul de porumb cu un conţinut ridicat de fructoză, care este prezent nu doar în multe sucuri acidulate, dar şi în mii de alte produse alimentare procesate.
Eliminaţi alimentele bogate în grăsimi, printre care prăjiturile, fursecurile, gogoşile, brânza ricotta, crema de brânză, cornurile, biscuiţii obişnuiţi, îngheţata cu lapte integral, margarina, maioneza, smântâna, fripturile dezosate sau muşchiul de vită, pulpele de curcan sau găină, salamul, hotdogul şi cârnaţii.
Bineînţeles că nu e o tragedie să consumaţi din alimentele interzise, dar în cantităţi mici şi ocazional. Noi însă am vorbit de o strategie pe termen lung.
Atenţie: pofta de dulciuri vă îmbătrâneşte prematur!
De asemenea, alegerile alimentare greşite duc la ridarea prematură a pielii.



Ce minerale şi vitamine ar trebui să consumaţi ?

Deşi urmaţi toate aceste recomandări ale dietei de reîntinerire, se poate că aveţi totuşi nevoie de vitamine şi minerale din alte surse.

Iată lista cu minerale absolut necesare: borul, calciul, cromul, cuprul, manganul, potasiul şi zincul. Aveţi grijă să nu vă lipsească niciunul din corp. Dacă totuşi vă lipsesc, luaţi suplimente cu minerale (organice) pentru a acoperi lipsa. Aceste minerale au tendinţa de a scădea odată cu înaintarea în vârstă, de aceea nu strică să vă faceţi periodic câte o analiză sau evaluare în scopul determinării lor.

Un cocktail de suplimente nutritive antiîmbătrânire ar trebui să conţină: acid alfa-lipoic, L-carnitina, acid folic, gingko biloba, L-arginină, L-glutamină, L-glutationa, luteina, licopenul, N-acetilcisteina, Quercetinul, curcuma, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B12, D3 şi K1.

De asemenea, probioticele au un rol extrem de benefic. 
Dacă sunteţi sub tratament medicamentos sau aveţi boli grave, sau chiar complicaţii la boli, este bine să consultaţi medicul înainte de începerea unor astfel de cure, pentru a nu contracara sau accentua efectele tratamentului de bază şi a vă agrava starea.

Despre cura cu suplimente nutritive şi efectele lor am scris şi în alte postări pe blog. Acestea se pot face timp de 2-3 luni consecutiv, o dată sau de două ori pe an.

Au apărut însă şi alte produse noi, deosebit de eficiente în combaterea fenomenului îmbătrânirii şi anume: "HGH Activator" şi "Stem cell activator". Dacă vă interesează, puteţi căuta pe Internet un magazin care le comercializează la preţuri convenabile.

Trebuie să pecizez însă că, în baza studiilor făcute, "HGH Activator" are efecte uluitoare de întinerire dar, dacă întrerupi administrarea lui, efectele s-ar putea pierde, neavând un caracter permanent, aşa că ar trebui luat tot timpul. Dar în asociere cu "Stem cell activator" sau Coenzima Q10, efectul ar fi de mai lungă durată şi reîntinerirea mult mai evidentă.



Iată un produs nou, care ne protejează telomerii să nu se deterioreze:



Pe lângă aceste măsuri, pe care le vom lua cu siguranţă, pentru că suntem persoane inteligente şi vrem să arătăm şi să ne simţim bine în corpul nostru până la capăt, să nu uităm şi de îngrijirea externă a pielii, tenului, ochilor, părului şi unghiilor.

Cosmeticele pe care le folosim trebuie să respecte un principiu: acela de a-ţi aplica pe piele numai ceea ce nu ţi-ar dăuna dacă ar fi ingurgitat. Produsele aplicate pe piele vor intra în corp ca şi mâncarea.

De asemenea, vă sfătuiesc să cumpăraţi măşti cosmetice, creme şi aparate de folosinţă casnică pentru revitalizarea şi netezirea tenului, pentru că doar şedinţele ocazionale la salonul de cosmetică nu vor avea nicio eficienţă dacă nu sunt completate şi cu o îngrijire constantă şi susţinută la domiciliu.

În plus, un răsfăţ la un salon SPA cu un masaj relaxant, cel puţin o dată pe săptămână, poate fi un bonus pentru oricine. Ne relaxează, dar ne şi energizează în acelaşi timp.



Nu uita: nu contează ce zic sau cred alţii despre tine, contează cum te simţi tu. Dacă te simţi tânăr şi plin de energie, înseamnă că ai reuşit !


î z i a n a 💜


Legat de acest subiect, pe acest blog mai puteți citi și:







Sursa: Dr. James W. Forsythe, "Remedii împotriva îmbătrânirii"

© Copyright 2015
Max's concept

Niciun comentariu: